Religioznost i tolerancija!?

Rasprave o vjerskim temama.
Dezze

#1 Religioznost i tolerancija!?

Post by Dezze »

Imam jedno pitanje za sve one koji su religiozni, a nemaju bas pozitivno misljenje o onima koji nisu religiozni i ne vjeruju u boga.

Zasto je vecina religioznih ljudi netolerantna po pitanju razlicitih vjerskih i svjetovnih uvjerenja? I mislite li inace da vjernici imaju manji stepen tolerancije, nego nereligiozni? Ja cesto dodjem u situaciju da vidim kako ja postujem stavove religioznih ljudi, iako se licno mozda s njima ne slazem. Ali ih postujem. Medjutim, kada ja iznesem svoje stavove (uvijek je prica o bogu i religiji), ti ljudi jednostavno ne zele da postuju moje misljenje. Nazalost, ja nisam jedini kome se to desava....

Pa eto, zanima me sta imate da kazete na to. Pogotovo vi religiozni:)
danas

Post by danas »

joj tebe i teme... :-) :-) :-) :-)

ja ne kazem nista... nisam religiozna a njih pitas... :-)
Dezze

Post by Dezze »

OK. Otvori zanimljiviju. :roll:
hananah

Post by hananah »

Ma nemoj ih Dezze, ipak su oni ugorzeni :(
Daj im prst traze cijelu ruku :(
Sad ce te jos proglasiti islamofobistom, nacionalistom, cetnikom...ili u najblazu ruku "njihovim" radi otvaranja ovakve teme :D
danas

Post by danas »

Dezze wrote:OK. Otvori zanimljiviju. :roll:
ne kazem da teme nije zanimljiva... teoretski...
samo kazem da si optimisticna dusa... :-) nadas se odgovoru... :-)
Dezze

Post by Dezze »

hananah wrote:Sad ce te jos proglasiti islamofobistom, nacionalistom, cetnikom...ili u najblazu ruku "njihovim" radi otvaranja ovakve teme :D
Samo neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee njihov! :D
Dezze

Post by Dezze »

danas wrote:
Ma nervira me (doduse ne vise pretjerano) kad se ljudi kao kunu u nesto, ali ustvari iza riejci ne stoje nikakva djela....To je tako neiskreno. A vjera propagira to. I ljubav prema bliznjem.... Meni to zvuci kao suplja, isprana prica. :sad:
avicena

Post by avicena »

Upadoh ja na pogrešno mjesto! Sorry!
Last edited by avicena on 27/09/2005 00:31, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

Dezze wrote:
danas wrote:
Ma nervira me (doduse ne vise pretjerano) kad se ljudi kao kunu u nesto, ali ustvari iza riejci ne stoje nikakva djela....To je tako neiskreno. A vjera propagira to. I ljubav prema bliznjem.... Meni to zvuci kao suplja, isprana prica. :sad:
vecina vjera propagira ljubav prema bliznjem svome... znaci, hriscanin treba da voli hriscanina i tako dalje... a nevjernike ni bog ne voli (svi cemo gorit u paklu ionako) pa sto be se neko sa nama na ovom svijetu pometao... :lol: :lol: :lol: :lol:
skrOzZz

Post by skrOzZz »

evo jebiga ja cu prvi dati odgovor;)."nikad nisam bio neki veliki vjernik nisam citao stampu nisam gledao dnevnik...".sebe smatram vjernikom,ali netipicnim,vjerujem u jednog Boga i to uvijek priznam.ovo sto se danas kod nas dogadja nije niti R od religioznosti,nazalost vecina religiozni ljudi je toliko egoisticna,puna seljakluka i papanluka,netolerantna,samoziva itd.jadno, pateticno"patetika ,al jebiga ja nisam naucio religiju kad sam bio mali";)(licno misljenje).paradox je sto se moji stavovi u 99% poklapaju sa stavovima ateista,i jebiga to "pravovjerni ne kontaju".sebe smatram vjernikom zato sto se najbolje osjecam kad sam u sobi "popricam sa Bogom",prolupam kad odem u crkvu i cujem jebene pridike"bozijih ljudi",postujem sve ljude,pokusavam biti tolerantan,a to su ocito karakteristike koje ne prilice "pravovjernim".jebiga evo sam sam paradoxalan,jer vjerujem u Boga,a za "njih" sam heretik;).ipak drago mi je sto nisam kao "danasnji vjernici".e sad da kazem i nesto na temu,slazem se sa tobom u potpunosti vjernici jednostavno nemaju niti najmanji nivo tolerancije i postovanja,posebno ne u nasoj zemlji"nedeljom u sedam u crkvu na prasadu sinoc su ti djeca uvalila fasadu,petkom u jedan u dzamiju na dzumu u prvom ja sam safu,jer uzeo sam sumu".svaka ti cast,zivio.
El_Comunista

#11 Re: Religioznost i tolerancija!?

Post by El_Comunista »

Dezze wrote:Imam jedno pitanje za sve one koji su religiozni, a nemaju bas pozitivno misljenje o onima koji nisu religiozni i ne vjeruju u boga.

Zasto je vecina religioznih ljudi netolerantna po pitanju razlicitih vjerskih i svjetovnih uvjerenja? I mislite li inace da vjernici imaju manji stepen tolerancije, nego nereligiozni? Ja cesto dodjem u situaciju da vidim kako ja postujem stavove religioznih ljudi, iako se licno mozda s njima ne slazem. Ali ih postujem. Medjutim, kada ja iznesem svoje stavove (uvijek je prica o bogu i religiji), ti ljudi jednostavno ne zele da postuju moje misljenje. Nazalost, ja nisam jedini kome se to desava....

Hano,u pravu si 101 % ! Zbog njih sviju koji su religiozni,nisam ja jer vidim o kakvim se ljudima radi ! Pogledi su im uski i ograniceni !
RELIGIJA - NE HVALA !
stella_k

#12 Re: Religioznost i tolerancija!?

Post by stella_k »

El_Comunista wrote:
Dezze wrote:Imam jedno pitanje za sve one koji su religiozni, a nemaju bas pozitivno misljenje o onima koji nisu religiozni i ne vjeruju u boga.

Hano,u pravu si 101 % ! Zbog njih sviju koji su religiozni,nisam ja jer vidim o kakvim se ljudima radi ! Pogledi su im uski i ograniceni !
RELIGIJA - NE HVALA !
Nije kriva religija, vec oni koji je po svom nahodjenju tumace.
Uzimaju sebi za pravo...mnogo vise od prava koja imaju.
Ne gaze oni samo ateiste, vec sve one koji ne vjeruju ISTO...sve ce proglasiti hereticima, samo da bi se jos vise umilili strasnom Bogu koji prijeti....
rajvosa

Post by rajvosa »

Religioznost nema tolerancije, to je TACNO ako neko ima argumente protiv molim crno na bijelo..
Drugo.
Pojam religije i Boga su dvije suste suprotnosti, to je takodjer TACNO ako neko ima argumente protiv molim crno na bijelo
kaktus

Post by kaktus »

Tolerancija? Zasto se vjezbat u toleranciji kad imaju odgovor na sve ... i samo jedna absolutna istina vazi. Pa nemoras sebi nikakva pitanja vise postavljat, ma nemoras ni razmisljat, sve je od Boga dato, bilo kako, ali uvijek u njihovu korist.
Pitam se u koliko je tu vazan i razum i inteligencija? Zar nemogu zamislit da su i vjernici druge vjere isto kao i oni ubijedjeni da samo oni pripadaju istinitoj vjeri? ... I to je cijela problematika, dok neko ima osjecaj da je samo on u pravu, nema tu vise mira.

Ipak, i ja sam vjernik ... ali kao prvo volim koristit svoju pamet!
avicena

Post by avicena »

Očekivao sam to malo kvalitetnije. Iskreno, razočarali ste me!?
Evo Tifina Kritika religije da bi digli na viši nivo!
rehaktor

Post by rehaktor »

avicena wrote:Očekivao sam to malo kvalitetnije. Iskreno, razočarali ste me!?
avicena, ne prekidaj im tok misli... sada si ih zbunio, a tamam su se fino "zaholcali" diskutujuci sami sa sobom :-) :D
danas

Post by danas »

sta si ocekivao kvalitetnije?
pitanje je upuceno vjernicima, pa izvolite reci nesto ako hocete... :-)
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
A šta je to zaboravljeno reći?
danas

Post by danas »

avicena wrote:
danas wrote:
A šta je to zaboravljeno reći?
pa ti si ocekivao nesto kvalitetnije... :-) pa hajde, reci nesto kvalitetnije... zeljno cekujemo odgovor, jer je tema i upucena religioznim osobama... :-) postavljaca teme zanima odnos religije i tolerancije... pa de nam reci nesto (ako hoces)... :) kvalitetno... :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
Imam jedno pitanje za sve one koji su religiozni, a nemaju bas pozitivno misljenje o onima koji nisu religiozni i ne vjeruju u boga.
...ja sam tamam mislila reci nesto o netolerantnosti al...ne pripadam grupi kojoj je postavljac teme postavio pitanje, iako za sebe kazem da sam vjernik...a koliko vidim ni neki drugi, koji za sebe kazu da su vjernici se ne osjecaju upitanim...
helem, dotada bilo bi zanimljivo vidjeti odgovore onih koje je upitao :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas wrote:
pitanje je u stvari upuceno forumashima KOJI SU JEDINI UVIJEK U PRAVU...
pitanje nije upuceno onima koji se bave i drugim stvarima osim religije...
za njih ja nisam vjernica jer ja NE PRICAM i ne BORIM SE na sav glas za to....

tako je bilo i sa crncima u usa....
dugo vremena su bili pod pritiskom, segregacija folovi, a sad su crnci (demokratija sta ces) najjaci rasisti...
tako je i sa" religioznima"... zale se an ugrozenost, a u stvari oni ugrozavaju manje religiozne ljude....

bah..
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mIRCerka wrote:
danas wrote:
pitanje je u stvari upuceno forumashima KOJI SU JEDINI UVIJEK U PRAVU...
pitanje nije upuceno onima koji se bave i drugim stvarima osim religije...
za njih ja nisam vjernica jer ja NE PRICAM i ne BORIM SE na sav glas za to....

tako je bilo i sa crncima u usa....
dugo vremena su bili pod pritiskom, segregacija folovi, a sad su crnci (demokratija sta ces) najjaci rasisti...
tako je i sa" religioznima"... zale se an ugrozenost, a u stvari oni ugrozavaju manje religiozne ljude....

bah..
mIRCi smijem li reci da me iznenadjujesh...jes da se i meni deshava da "prevodim" ili bolje recno interpretiram ...al ovako grubo :D

ali iznenadjenje nije u tom folu, vec kako banalizira segregaciju crnaca...wow... :roll:
danas

Post by danas »

A wrote: Evo na primjer ja - potpuno sam nereligiozna i krajnje netolerantna.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
da nismo sta u rodu....
pitt

Post by pitt »

A wrote:
danas wrote:da nismo sta u rodu....
Ma da znas da su i meni takve ideje prolijetale kroz mozdana bespuca :-)
gluho bilo :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
A wrote:
danas wrote:da nismo sta u rodu....
Ma da znas da su i meni takve ideje prolijetale kroz mozdana bespuca :-)
gluho bilo :D
a sto 'gluho bilo' pitt-e? :roll:
Post Reply