Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Shemafied

#1 Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by Shemafied »

Radim neku vrstu istrazivanja na temu nacionalnih i religioznih tenzija koje se između ostalog pojavljuju i na raznim forumima, često na teme koje uopšte nemaju veze s tim. Koja su vaša iskustva sa tim, koliko često se susrećete s tim i da li učestvujete u takvim raspravama? Ja lično ne pridajem veliku pažnju tim nekim "internet ratovima", ali postoje pojedinci koji takve stvari shvataju jako ozbiljno i često svoje ekstremističke stavove prenose i u stvarni život.
Bodkin

#2 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by Bodkin »

najglasniji na internetu su uvijek bubice u stvarnom zivotu
Kroksica

#3 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by Kroksica »

Samo prati "hot" teme (trenutno ih nema) i vidjeces tipicni "ja sam u pravu ti nisi" forum behaviour.
NIN

#4 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by NIN »

Shemafied wrote:Radim neku vrstu istrazivanja na temu nacionalnih i religioznih tenzija koje se između ostalog pojavljuju i na raznim forumima, često na teme koje uopšte nemaju veze s tim. Koja su vaša iskustva sa tim, koliko često se susrećete s tim i da li učestvujete u takvim raspravama? Ja lično ne pridajem veliku pažnju tim nekim "internet ratovima", ali postoje pojedinci koji takve stvari shvataju jako ozbiljno i često svoje ekstremističke stavove prenose i u stvarni život.
Koja disciplina je u pitanju?
HM 2011

#5 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by HM 2011 »

znam lično brdo pojedinaca koji ni pc ne pale, a netrpeljivi su prvo prema sebi kad im je loš dan, pa onda prema drugima.....

Religiozna i etnička netrpeljivost kao i nacionalna netrpeljivost se samo verbalno manifestuje na forumima, a širi od kuće do naselja u kojem se živi i užeg kruga prijatelja pa čak i putem nezavisnih medija (nezavisni pa rade šta misle da treba)....

Razloga za ne podnošenje (ne trpeljivost) odnosno prezir ima bezbroj međutim tu je bitno razložiti na osnovano preziranje neke grupe i neosnovano preziranje neke grupe....

U suštini osnovano preziranje neke grupe nema efekta na društvo u cjelini (loše je samo za onog koji prezire) - jer zbog same činjenice prezira - onaj koji prezire maksimalno izbjegava onu grupu koju prezire (taj prezir utiče na njega toliko da ne može da usmjeri pažnju na tu grupu ili članove te grupe - totalna averzija).... jer ja ako te ne podnosim, ako te ne trpim, ti si kao smrad koji ne mogu podnjeti i moram napustiti prostoriju u kojoj si ti..... mogu se ja žaliti, apelovati ali ne podnosim i to je to....

Problem je kod neosnovane netrpeljivosti - rasne i etničke mržnje - koja nije utemeljena na činjenicama - tu dolazi do želje da se nekom naudi, naškodi i slično i to je za macole u glavu.... ona ne smrdi kao utemeljena, samo nepodnošenje je nesvjesno implantirana laž u nečiju podsvjest i tu nastaju problemi.... ona ne nastaje sama, u stvaranje takvom stanja uma ulažu se ogromna sredstva sa ciljem ostvarivanja posljedice.....

I osnovana i neosnovana imaju isti izvor......
awaken

#6 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by awaken »

Bodkin wrote:najglasniji na internetu su uvijek bubice u stvarnom zivotu
Prva asocijacija...harač :lol: :lol: :lol: Zašto? Pa kad su u Sarajevu bili protesti protiv filma "Nevinost muslimana", dečko je prošao pored te ekipe (to je priznao, imate temu i post pa pogledajte) i umjesto da ih tako okupljene na jednom mjestu počasti svojim biserima i ubjedi da su idioti jer vjeruju u neke izmišljene likove (Estagfirullah) kako to godinama ovdje radi vjernicima, NE....on prolazi pored njih i dođe na forum da ih ismijava :wink:

Ovo kažem bez bilo kakve zle namjere jer meni harač ne smeta, neka piše šta hoće ako ga to zabavlja, a od forumskih ateista @chisum djeluje kao da je nekad nešto pročitao a ostali su katastrofa....@znalac je najjači po tom pitanju, valjda zbog nicka koji nema veze s onim što pušta u eter :lol:

Sve u svemu, bilo kakve forumske rasprave bez argumenata ne treba shvatati ozbiljno. Forumi su odlična mjesta ako ih posjetioci koriste na pravi način....ali prije svega čitajte djeco, nisu džabe pisane majka mu stara.
fiza

#7 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by fiza »

Mislim da je sama drzava kriva sto postoji nacionalna i vjerska netrepeljivost kako na forumima tako i u javi. Ono sto mene licno cudi jeste sto sam narod koji sam sebe npr.prozivaju eto da su muslimani, kako da ne tolerisu vehabiije? Za mene licno to je sekta, nisam pripadnica sekti, ali mi je glupo kako tolerisu sufije (kad i sam poslanik nije bio sufija) . Ok, ovi su eto malo kako bih rekla ekstremniji, dok od drugih tj.sufija takodjer mozes zla naci (prave sihire). Ne mozete vi ocekivati da drugi vas prihvate, da drzava prekine tu ne toleranciju, tu netrepeljivost kad je vi kao narod stvarate. :)
Smail Aga

#8 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by Smail Aga »

Na ovome forumu ne postoji nacionalna i religiozna netrpeljivost. Niti postoji na drugim forumima. Forumi si isfrizirani i procisceni,vlastitim pravilnicima i javnim zakonima. Ovdje smo svi jako fini,cisti i umiveni,u stvarnosti je drugacije.
Medzu komentarima,koje se ne ciste tako pazljivo mozes malo cuti ,pravi 'vox populi' , a taj glas je extreman. Neka se niko ne zavarava,da religiozna nacionalna netrpeljivost u stvarnom zivotu ne postoji. Postoji itekako,samo je sputana zakonom i drustvenim normama. Zadnji put ,kada smo imali priliku 91-95 smo se poklali ko vukovi. Danas bi bilo 100 X gore.
hamza_7

#9 Re: Religiozna i nacionalna netrpeljivost ne forumima?

Post by hamza_7 »

Shemafied wrote:Radim neku vrstu istrazivanja na temu nacionalnih i religioznih tenzija koje se između ostalog pojavljuju i na raznim forumima, često na teme koje uopšte nemaju veze s tim. Koja su vaša iskustva sa tim, koliko često se susrećete s tim i da li učestvujete u takvim raspravama? Ja lično ne pridajem veliku pažnju tim nekim "internet ratovima", ali postoje pojedinci koji takve stvari shvataju jako ozbiljno i često svoje ekstremističke stavove prenose i u stvarni život.
Svjedoci smo da se gotovo svi oblici tenzija,( ne samo nacionalnih i religiozni ) , svake godine sve vise i vise povecavaju u cijelom svjetu .

Socijalni mediji su itekako pomogli tome ukljucujuci i razlicite forume koji su odraz nase zbilje .

Zelim i ovo reci da religiozne tenzije izmedju muslimana ,krscana ili zidova rastu zbog smanjenja pravih vjernika u tim grupama

Kao musliman nikad nisam imao problema sa pravim hriscaninom ili jevrejom ili budistom. Uvijek smo se medjusobno tolerisali .

Problem nastaje tek onda kad pokvareni ljudi koriste religiju kao pokrivac za svoje politicke ciljeve a takvih primjera ima u svim religijama
Post Reply