Religijski fanatizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
xfacktor

#1 Religijski fanatizam

Post by xfacktor »

Mislite li da se treba strogo kaznjavati zakonom bilo kakav oblik religijskog fanatizma.
Recimo ove vehabije. Tuku ljude, ruze curice itd jesmo li mi izgorili ili ne dopiru do nas ove informacije. Ma pod hitno treba organizovati proteste protiv istih i njihovog maltretiranja.
Svak nek vjeruje u sta hoce, i nece biti problema sve dok isti ne pocne drugog zlostavljati. Nek se oblaci kako hoce i ima brade ili duge kose, kratke pantole ili krst za vratom. Ako je razlog za to njegovo zlostavljanje religijski element, e onda zakonski jedno 5 godina zatvora i to je to. Pa makar to bilo ruzenje curice u parku sto nosi kratku suknjicu..

Ovo je zamlja koja nema mogucnosti dopustiti bilo kakav religijski fanatizam ako misli da opstane.
JohnnyS

#2 Re: Religijski fanatizam

Post by JohnnyS »

Treba strogo sve kažnjavat. Od prelaska ceste van zebre pa do svih vrsta fanatizma...
zaratustra

#3 Re: Religijski fanatizam

Post by zaratustra »

Ne samo religijski, već fanatizam bilo koje vrste.
istocnjak

#4 Re: Religijski fanatizam

Post by istocnjak »

Prije svega vjerske zajednice u BiH i institucije za pitanja mladih bi trebale organizovati savjetovališta za mlade o vjeri i braku a toga nema, zato se i dešavaju razne negativnosti vezano za neke sekte koje postoje u BiH. Uglavnom radi se o opštem nepoznavanju vjere. Svaki vid fanatizma i u ateizmu kroz mržnju prema vjeri je isto tako negativan. Največa odgovornost leži u indolentnom pristupu obrazovnih institucija za mlade bilo da su one vjerske ili državne.
in33sa

#5 Re: Religijski fanatizam

Post by in33sa »

Ma sve to treba tuci da ne mogu sjesti na guzicu, i pravoslavne i katolicke i vehabi fasiste.

Sve redom.

Ali jaki su mi to vjernici, klasicni fasisti a ubise se od reklamiranja dobrog i ispravnog vjernika.
Compact

#6 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

xfacktor wrote:Mislite li da se treba strogo kaznjavati zakonom bilo kakav oblik religijskog fanatizma.
Recimo ove vehabije. Tuku ljude, ruze curice itd jesmo li mi izgorili ili ne dopiru do nas ove informacije. Ma pod hitno treba organizovati proteste protiv istih i njihovog maltretiranja.
Svak nek vjeruje u sta hoce, i nece biti problema sve dok isti ne pocne drugog zlostavljati. Nek se oblaci kako hoce i ima brade ili duge kose, kratke pantole ili krst za vratom. Ako je razlog za to njegovo zlostavljanje religijski element, e onda zakonski jedno 5 godina zatvora i to je to. Pa makar to bilo ruzenje curice u parku sto nosi kratku suknjicu..

Ovo je zamlja koja nema mogucnosti dopustiti bilo kakav religijski fanatizam ako misli da opstane.
Niđe veze! Takvi kao ti su mi gori od vehabija! Takav fanatizam još nisam pročitao! Main kampf je za ovu tvoju priču Vlak u snijegu!
ljubilac

#7 Re: Religijski fanatizam

Post by ljubilac »

in33sa wrote:Ma sve to treba tuci da ne mogu sjesti na guzicu, i pravoslavne i katolicke i vehabi fasiste.

Sve redom.

Ali jaki su mi to vjernici, klasicni fasist a ubise se od reklamiranja dobrog i ispravnog vjernika.
:roll:
maybelline

#8 Re: Religijski fanatizam

Post by maybelline »

Fanatizam ni u kakvom obliku ne treba poticati, eh sad da li bas treba biti kaznjivo to je vec diskutabilno...
xfacktor

#9 Re: Religijski fanatizam

Post by xfacktor »

Compact wrote:
xfacktor wrote:Mislite li da se treba strogo kaznjavati zakonom bilo kakav oblik religijskog fanatizma.

Niđe veze! Takvi kao ti su mi gori od vehabija! Takav fanatizam još nisam pročitao! Main kampf je za ovu tvoju priču Vlak u snijegu!

Zasto sam gori. Bas bih volio cuti..

Svi ste vi kukavice sto ne smijete reci, vehabije koje postaju strah i trepet, da su manijaci.. Cast izuzetcima vehabijskog pokreta koji to furaju licno i nikoga ne diraju, niti komentarisu druge.
Compact

#10 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

xfacktor wrote:
Compact wrote:

Zasto sam gori. Bas bih volio cuti..

Svi ste vi kukavice sto ne smijete reci, vehabije koje postaju strah i trepet, da su manijaci.. Cast izuzetcima vehabijskog pokreta koji to furaju licno i nikoga ne diraju, niti komentarisu druge.
Poznajem mnogo takvih likova, koje ja ipak ne bih nazivao vehabijama, i vjeruj mi da mi je čast što ih znam! Sam tvoj nastup je kriminalan, i kako reče Zlatko Dizdarević, umjesto vehabija stavi jevereje, i imaš program zlikovca autora knjige koju sam spomenuo. Da je živ, vjeruj da bi pozavidio! Zbog šest brada ti bi ih sviju linčovao. Nego, dok je još vrijeme, povuci što si napisao, ili mali preformuliši!
xfacktor

#11 Re: Religijski fanatizam

Post by xfacktor »

Jesi l ti procitao sta ja napisah. Nisam rekao da imam ista protiv njihove nosnje niti izgleda. Vec protiv pojedinacnih incidenata. Vlada odredzena atmosfera u kojoj vehabija su predstavljene kao siledzije i zlostavljaci. Nista ne mislim mijenjati sto sam napisao. Kao sto sam rekao, nije bitno kako ko izgleda niti koje je vjere. Bitno je da li taj isti vrijedza nekog drugog u bilo kojoj formi verbalnoj ili ti neznam ni ja sta. I to treba strogo kaznjavati. Zemlja smo sa vise religija koje pojedinci koriste za sticanje i para, i drustvenog statusa. Znam i ja par bradonja (ovo iz sale) vehabija koji su jako dobri ljudi. I sigurno isto tako vjerujem da su protiv vehabijskih akcija tipa ruziti curice po parkovima. Slusaju razne muzike, rock itd. sta ja znam. I veliki su vjernici i ne bi nikad nikoga udarili.

Kazu Bih je sekularna drzava. Ma lude gljive ko da jedu..
piupiu

#12 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

maybelline wrote:Fanatizam ni u kakvom obliku ne treba poticati, eh sad da li bas treba biti kaznjivo to je vec diskutabilno...
Stvarno? Vidje li ti sta se desilo u Bombaju prije dva dana? Eto, ne treba poticati, treba osuditi, ali sad bas da je kaznjivo ... e, pa to je diskutabilno.
maybelline

#13 Re: Religijski fanatizam

Post by maybelline »

piupiu wrote:
maybelline wrote:Fanatizam ni u kakvom obliku ne treba poticati, eh sad da li bas treba biti kaznjivo to je vec diskutabilno...
Stvarno? Vidje li ti sta se desilo u Bombaju prije dva dana? Eto, ne treba poticati, treba osuditi, ali sad bas da je kaznjivo ... e, pa to je diskutabilno.
Sta se desilo u Bombaju, nisam u toku? Samo kazem da ne mozemo na vlastitu ruku kaznjavati ljude, valjda bi trebali postojati zakoni po tom pitanju, neko bi ih trebao predloziti, pa glasati, ili kako to vec ide
piupiu

#14 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

maybelline wrote:
piupiu wrote:
Sta se desilo u Bombaju, nisam u toku? Samo kazem da ne mozemo na vlastitu ruku kaznjavati ljude, valjda bi trebali postojati zakoni po tom pitanju, neko bi ih trebao predloziti, pa glasati, ili kako to vec ide
Ma, neke budale su uletjele u Bombaj, jeverjska sinagoga, a onda dalje, hoteli gdje odsjedaju turisti, poceli nasumce pucati, bacati bombe, traziti ko ima britanski i americki pasos, uzimati taoce, tamo sve gori vec dva dana ... a grupica kaze -- eto, mi smo Mudzahedini Deccana, trazimo da se oslobode svi mudzahedini iz indijskih zatvora.
maybelline

#15 Re: Religijski fanatizam

Post by maybelline »

E svasta ima na ovoj kugli zemaljskoj...
port4l

#16 Re: Religijski fanatizam

Post by port4l »

kaznjavati i fanaticne komunjare i ateiste :-D
piupiu

#17 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

port4l wrote:kaznjavati i fanaticne komunjare i ateiste :-D
Ko su fanaticni ateisti? Je l' to neki pokret?
elSaik

#18 Re: Religijski fanatizam

Post by elSaik »

piupiu wrote:
To su ti oni koji baš ne vjeruju u Boga. A imaš i one blage ateiste. Oni malo ne vjeruju u Boga... xD
pure_love

#19 Re: Religijski fanatizam

Post by pure_love »

pa imas ih...recimo pokret Envera Hodze iz komsijske nam zemlje Albanije,pa i nas rezim je bio pomalo fanatican jer je diskriminirao vjernike
port4l

#20 Re: Religijski fanatizam

Post by port4l »

piupiu wrote:
to su ti oni na primjer sto se bune cak i onda kada muslimani prave dzamiju u sloveniji, ili sto na svaki moguci nacin zele sebe ubjediti, a i druge, da je svaku pokrivenu djevojku koju sretnu na ulici neko netjerao da se pokrije ili je debelo platio za to :D

To su oni koji zele da on odlucuju ko je vjerski fanatik a ko nije...
pure_love

#21 Re: Religijski fanatizam

Post by pure_love »

port4l wrote:
piupiu wrote:
to su ti oni na primjer sto se bune cak i onda kada muslimani prave dzamiju u sloveniji, ili sto na svaki moguci nacin zele sebe ubjediti, a i druge, da je svaku pokrivenu djevojku koju sretnu na ulici neko netjerao da se pokrije ili je debelo platio za to :D

:thumbup:
Pasiflora

#22 Re: Religijski fanatizam

Post by Pasiflora »

pure_love wrote:pa i nas rezim je bio pomalo fanatican jer je diskriminirao vjernike
"rezim" -hm :skoljka:
Ja sam bila vjernica i u tom "rezimu", ali nesto se ne sjecam da sam bila diskriminirana 8-)
Svakakao svaki fanatizizam treba kaznjavati - zakonom, naravno.
pure_love

#23 Re: Religijski fanatizam

Post by pure_love »

sitno wrote:
pure_love wrote:pa i nas rezim je bio pomalo fanatican jer je diskriminirao vjernike
Ja sam bila vjernica i u tom "rezimu", ali nesto se ne sjecam da sam bila diskriminirana 8-)
mozda ti nisi,,mnogi drugi jesu
Compact

#24 Re: Religijski fanatizam

Post by Compact »

sitno wrote:
Po Vama Mladi Muslimani kao da su ubijani u Mađarskoj, a ne u BiH!!! Ahmed Smajlović je ubijen injekcijom! Mustafa Busuladžić, Omer Stupac...ubili ih komunisti! Gavrankapetanović ostao invalid. Montirani proces muslimanskim intelektualcima 1983! To Vam je religijski fanatizam (ako uzmemo ateizam kao religiju http://navrelumudrosti.com/Vijesti/Arhi ... igija.html)!
Tako Vam je to, slagali se ili ne!
piupiu

#25 Re: Religijski fanatizam

Post by piupiu »

to su ti oni na primjer sto se bune cak i onda kada muslimani prave dzamiju u sloveniji
Ovi prvi su sovinisti i mozda i sami religiozni fantici ... ne bune se ateisti sto im smeta dzamija, nego Slovenci, je l' to negdje pise da su se samo i iskljucivo slovenacki ateisti digli protiv izgradnje dzamije? Ili su svi Slovenci ateisti?
ili sto na svaki moguci nacin zele sebe ubjediti, a i druge, da je svaku pokrivenu djevojku koju sretnu na ulici neko netjerao da se pokrije ili je debelo platio za to :D
Ko to tvrdi? Ateisti? Oni koji se osvrcu na pokrivanje najcesce se osvrcu se na ono sto vide kao 'radikalno pokrivanje', protiv cega je bila i moja nana, hadzinica, koja se borila za skidanje zarova. Primjer ateistickog fundamentalizma.

Turci u Turskoj koji bi ukidali pokrivanje na fakultetima? Sve go ateista.

Francuzi u Francuskoj? Oni su vjerovatno malo ateisticniji od prva dva primjera.
Bilo bi dobro kad bi vecina vjernika zeljela da odlucuje o tome ko je vjerski fanatik da se ne bi postavljale ovako nadobudne teze -- 'ateisti su oni koji zele da odlucuju ko je vjerski fanatik a ko nije'.

Evo, ja sam ateista, i nemam sta da odlucujem, vec znam. Vjerski fanatik je svako ko ubija u ime vjere, svako ko progoni u ime vjere, svako koji namece svoju vjeru drugima prisilom bilo koje vrste, svako ko svoju vjeru slavi u jednom dahu, a u drugom tudju progoni i zabranjuje. Jesam nesto pogresno 'odlucila'?
Last edited by piupiu on 29/11/2008 15:57, edited 1 time in total.
Post Reply