dustaban wrote:nasa wrote:A sta je cilj zatvora,u drustvu ,nevezano za religije?
Pa ja bih rekao da je "cilj zatvora" vjezba za sudnji dan (Bad Guys - left, Good Guys - right). Naravno, ja u preciznost takve selekcije ne vjerujem ni u ovom ni u onom svijetu.
Medjutim, nije to tema, vec je tema - sta ce koji ****c hodze i popovi u zatvoru?
Oni mi tu dodju nesto kao korumpirani strazari, kriminalcima i ubicama nude prelazak iz "lijevog" paviljona u "desni"!
Bez razlike sta ga je dovelo u "lijevi" paviljon!
E sta sve napisa ,a nigdje odgovora na ono sto te upitah
1.Zatvor je kazneno popravna ustanova.Pojedinac koji pocini zlocin bude zatvoren-izolovan od drustva s ciljem sprjecavanja moguceg ponavljanja zlocina (sto je ujedno i kazna)te dalje se ocekuje da ce on tokom svog boravka u zatvoru uvidjeti svoju gresku i posljedice sopstvenog djelovanja(popravna strana zatvora).
(ako zatvorenik ispostuje ovo biva pusten iz zatvora i pruza mu se mogucnost povratka u drustvo)
2.Pred Bogom,na ovom svijetu postupak je slican:
Pojedinac pocini gresku biva kaznjen ovosvjetskom kaznom ,od njega se ocekuje da se pokaje (tevba)znaci da spozna svoju gresku i da odluci vise da je ne cini!
(ako vjernik ispostuje ovo moze nastaviti sa praktikovanjem svoje vjere s nadom da ce mu Bog oprostiti pocinjeni grijeh)
Problema nema,a gdje ih ti vidis stvarno ne kontam.....
Edit: Hodza ne moze "oprostiti" ,nema te ovlasti,moze odgovoriti na eventualna pitanja i pomoci svojim znanjem onom ko ga upita