4bosnia wrote:tempora wrote:
ALi eto, da zaboravimo prioritete glupog, krvolocnog islamskog svijeta, pa da se malo osvrnemo na "zaboravljeni rat" u Kongu.
Je li ono bi 4 miliona mrtvih do sada? Je li ono slucajnost da 80% prirodnih resursa rude za pravljenje mobitela,video kamere i laptopa lezi u Kongu? A da je ta ista ruda 14 puta skuplja u Australiji? A sto li boze koja slika Kandogo's ( djeca vojnici kojima se pripisuju nadnaravne moci) ne obidje svijet u kojoj se trgaju zivi na komade? I koja je vjera sto podstice taj svijet? I koja vjera podrzava takve paravojne formacije i placa im u oruzju?
Da, islamski svijet vec odavno ne zna za prioritete.Islamski svijet u kojem se ja ne mogu naci i cije "norme" ne podrzavam.Islamski svijet koji je za mene stran kao i za jednog hriscanina, bez obzira sto sam rodjena u muslimanskoj porodici.Ali kako mi nisu jasni ti prioriteti -tako mi nisu jasni ni ovi, momentalni, populisticki, minimalisticki, koji bi zeljeli pokazati da je ogromna razlika izmedju nas i njih.Jeste, sa Coca-Colom u ruci.Zahvaljujuci Hantingtonu.

ne bih rekao da je namjestu i fer da nazoves islamski svijet krvolochnim, osim ako si se krivo Odrazila

misleci na opcenito africhke iliti pojedine azijske zemlje. posebno dovodeci u kontekst Kongo u kojem su vecina katolici i protestanti (70 %), muslimana je manje od 5 procenata.
uzmi uobzir jos da su lideri tamoshnjih drzava listom generacije koje su odgajane u kolonijalnom sistemu zapadnih sila Britanije, Francuske, Spanije, Belgije, Italije... i ucene vrijednostima coca-cole i jeansa. pored nafte, plina, dijamanta i drugih ogromnih prirodnih resursa kojim obiluje cijeli kontinent...
zasto bi sada jedan Sudan trosio energiju na to da iskoristi svoja prirodna bogatstva kojih kad bi se koristili postojecim resursima ima toliko da moze prehraniti cijeli africhki kontinet, kazem zasto?, kad mu je "isplatnije" i dobro krvolochno ratovati sa juznjacima, etiopljanima, eritrejcima... sam sudanski darfur je poprishte u kojem janjaweedova policija ne bira dok ubija i protjeruje izmedju muslimana i krscana...
i jos usto demonstriraj nek je veselije

Da se jos jednom pojasnim, posto je ocigledno da poenta nije jasna.Na ovdje ponudjenu vijest odgovorila sam prvenstveno cinizmom.Ne da ova vijest nije bitna, vec je selektivna.Pogotovo po pitanju ovog foruma a mozda i Bosne i Hercegovine, koja se malo ili nikako osvrce na zbivanja u svijetu.Ona je kratka i senzacionalna.Sto ce reci, ona ispunjava sve zahtjeve danasnjice.A tih zahtjeva je malo, sobzirom da ( nisam izmislila, vec su radjenja istrazivanja u te svrhe) vecina ljudi pri slikama ratova, krvoprolica i slicnoga mijenja televizijski program ili ne cita vijest.Ljudi su pretrpani informacijama, a informacije su kratke, selektivne i brze zavisno od politicke klime i ekonomskih interesa kojekakvih drzava.Valjda onih vodeci?
A vijest o engleskoj nastavnici ne potrazuje razmisljanje, niti akciju vec nam jednostavno ( barem se meni tako cini) daje osjecaj, da smo mi bolji od tog poganog islamskog svijeta koji zudi za krvoprolicem.Time naravno nije upitno da li smo "mi" iz demokratskih zemalja

ustinu toliko liberalni i tolerantni-sama geografska "opredijeljenost" nam to po automatizmu pripisuje.A onima anamonima barbarizam, fanatizam i zelju da budu u vjecnom mraku.
Kongo sam uzela za primjer ( ovim odgovaram i jezi u ledja) jer Kongo nema tu medijsku paznju iako bi trebao da je zasluzi.Ako nista, po broju mrtvih, silovanih, prognanih.Ali Kongo nije islamska zemlja i ujedno je Kongo zemlja u cijoj utrobi lezi 80% resursa coltana -rude koja se koristi u proizvodnji raketa, igrica, mobitela, laptopa itd.Prije nekih devet/deset godina, po raportu UN-a, preko 80 svjetskih firmi su indirektno ukljucene u ove sukobe, tj u kupovinu coltana ( ruda za oruzje i finansiranje paravojnih formacija, kako bi se sto jeftinije eksploatisala ruda) -izmedjuostaloga i neke firme iz Holandije.Nije li cudno, krajnje cudno da se ovakav jedan krvavi rat tako odvratno zanemaruje? Ali naravno, kako cemo se poistovjetiti i kako ce nas dotaci jedno dijete tamo negdje u Kongu, koje radi u rudniku ili sa puskom u ruci broji svoje posljednje dane? Hocemo li se zaradi toga odreci svojih mobitela? Dabome da necemo.Samo u mojoj kuci postoje dva pa ni meni ne fali licemjerstva.

Jer bez obzira sto znam-izgleda da mi fali jos da spoznam.

A za englesku nastavnicu, ni ti ni ja ne moramo da se pitamo o moralnim ili bilo kakvim nacelima.Ona su jasna kao dan.Stoga sto bi rekao Nice: misli su sjenke nasih osjecanja, uvijek tamnije, praznije i jednostavnije"
I svim ovim, ne krivim Faire sto je postirao ovu vijest, koju sam vec procitala vise puta i pratila njen razvoj, vec mislim da je prioritet ne samo procitati vijest, vec misljenje ( i mogucu akciju

) zasnovati na vise izvora, na konstantnom ucenju i izucavanju, na uporedjivanju informacija i ponudjenih informacija.A instant informacije po meni ne doprinose nikakvom misljenju osim stereotipu i kako u posljednje vrijeme jako cesto vidimo-utemeljivanju mrznje.A svi znamo kuda ona vodi.