Bice da sam ja nesto pobrko. IzvinjAjem se, necu vise
Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- Motokultivator
#476 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
A ja mislio tema je Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
-
strongwoman
#477 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Pobrko ti nisi, ono sto si mislio jeste, samo ljudi koji pisu jesuMotokultivator wrote:A ja mislio tema je Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- Motokultivator
#478 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Dobro ondaK evo nestostrongwoman wrote:Pobrko ti nisi, ono sto si mislio jeste, samo ljudi koji pisu jesuMotokultivator wrote:A ja mislio tema je Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Isa a.s. je rekao: “Onaj ko traži dunjaluk je poput onog ko pije morsku vodu: što je više pije više žedni sve dok ga ne ubije.”
Mekhul kaze da su se jednom prilikom sreli Jahja i Isa a.s., pa su se rukovali, a Isa a.s. se smijao. Na to ga je Jahja a.s. upitao: "Šta je to, tetiću, vidim te nasmijanog, kao da si siguran za sebe? ", pa mu je Isa a.s. odgovorio: "A šta je to pa te vidim namrgođenog, kao da si pao u očaj?" Na to je Allah dz.s. objavio: "Od vas dvojice Mi je draži onaj ko se onom drugom nasmijao."
- Motokultivator
#479 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
I jos jedna, a mogla bi biti dobra pavo za ovu temuMotokultivator wrote:Dobro ondaK evo nestostrongwoman wrote:Pobrko ti nisi, ono sto si mislio jeste, samo ljudi koji pisu jesuMotokultivator wrote:A ja mislio tema je Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Isa a.s. je rekao: “Onaj ko traži dunjaluk je poput onog ko pije morsku vodu: što je više pije više žedni sve dok ga ne ubije.”
Mekhul kaze da su se jednom prilikom sreli Jahja i Isa a.s., pa su se rukovali, a Isa a.s. se smijao. Na to ga je Jahja a.s. upitao: "Šta je to, tetiću, vidim te nasmijanog, kao da si siguran za sebe? ", pa mu je Isa a.s. odgovorio: "A šta je to pa te vidim namrgođenog, kao da si pao u očaj?" Na to je Allah dz.s. objavio: "Od vas dvojice Mi je draži onaj ko se onom drugom nasmijao."
Prenosi Abdullah ibn Mes’ud, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:''Budite iskreni, jer iskrenost vodi ka dobročinstvu, a dobročinstvo u džennet. čovjek će, govoreći istinu i pridržavajući se nje, biti upisan kod Allaha kao iskren. I klonite se laži, jer laž zaista vodi bestidnosti, a bestidnost vodi u džehennem. Čovjek će, lažući i postupajući po laži, biti upisan kod Allaha kao lažac'' (Buharija)
-
strongwoman
#480 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
OBILAZITE BOLESNIKE
Džabir ibn Abdullah, r.a., prenosi da je Muhammed, a.s., rekao: “Ko krene da posjeti bolesnika, kroči kroz Božiju milost dok ne sjedne, a kada sjedne (kod bolesnika), sav utone u nju.” (Ahmed)
-
strongwoman
#481 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ebu Musa, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: “Svaki musliman dužan je da podijeli sadaku. Rekoše: ‘Allahov Poslaniče, a šta je s onim ko nema imetka?’ On reče: ‘Radit će svojom rukom, pa će tako koristiti sam sebi, a i drugom sadaku podijeliti.’ Rekoše: ‘A ako ne nađe posao?’ Vjerovjesnik, a.s., odgovori: ‘Pomoći će obespravljenog, kojem je potrebna pomoć.’ Ashabi upitaše: ‘A ako ne nađe takvog?’ Odgovorio je: ‘Naređivat će ono što je dobro, zabranjivati ono što je zlo i čuvat će se da nekome ne učini zlo, to će mu biti sadaka.’” (Muttefekun alejhi)
- aurora313
#482 Re: Re:
Ako ovdje ne postoji kolizija vlastitih misljenja i reakcija u samo dvije recenice, onda ...lilla wrote:...Što se tiče politeizma, odnosno mitologije, mislim da je suvišno o tome i govoriti
I da, kad sugovornik počne nipodaštavati ono u šta onaj drugi vjeruje, konverzacija tu treba da prestane
A posto sam duboki zagovornik politeizma kada nisam uobicajeno ateista, evo ti malo da razmislis:
..."Judejski monoteizam je mnoga ranija vjerovanja i predanja okarakterisao kao ‘paganska’ (po latinskom paganus ili kako to najbolje shvatiti po našem,obične seljačine), što je za njih—a kasnije i za hrišćanstvo—bilo dovoljan razlog da pagane nemilosrdno istrebljuju na najkrvavije načine zahvaljujući upravo nebuloznim ‘instrukcijama’ izraelitskog Jehve. Ironično je da to nije uvijek bilo tako. Naime, paganizam je bio prisutan kod izraelitskih plemena sve do protjerivanja Jevreja iz Babilona negdje 500 godine prije naše ere, kada Jehva počinje da preuzima ulogu jedinog zaštitnika i time ih još čvršće povezuje.
Po mom vlastitom mišljenju, paganizam uključujući i jedan od njegovih oblika, astroteizam, je bio i ostao jedan od najčišćih oblika vjerovanja, obzirom da je bio najbliži individui kroz njeno prirodno okruženje kroz date društvene uslove, geografske karakteristike, i način života.
Mitovi koji su pratili paganski način života su se predanjima prenosili na nove generacije i formirali odredjene društvene vrijednosti, i samim tim su uticali i na gradnju individualne spiritualnosti i morala. Daljnjim razvitkom društava, mitovi su se dopunjavali, nastajali, mijenjali ili čak nestajali. Mitovi jednog od društava su se ponekada preuzimali od drugih i bili preuređeni tj. prilagođeni novoj zajednici. Tek sa dolaskom organizovanih religija došlo je do prilagođavanja mitova skoro do savršenstva ali na perfidan način."...
Za vise posjeti: http://www.nevandjelje.com
- nosara
- arzuhal
#484 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- Znate li šta je 'mit'?
- Đe ne bi znao..toga je danas kol'ko ho'š, zavladalo, nemo'š doktoru otić bez mita...
- Đe ne bi znao..toga je danas kol'ko ho'š, zavladalo, nemo'š doktoru otić bez mita...
- Motokultivator
#485 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- Osmjeh traje samo trenutak, a drugima može ostati kao lijepa uspomena do kraja života, i uspomena da nas po dobru pamte i nakon naše smrti
- Niko ne može reći da je toliko siromašan da drugima ne može udijeliti osmjeh
- Niko ne može reći da je toliko bogat, da mu osmjeh nije potreban
- Osmjeh je sadaka koja neće osiromašiti onoga ko ga daje, a može obogatiti onoga kome se daje.
- Osmjeh je riječ bez glasa i slova, a kod Allaha vrijedi kao udijeljena sadaka
- Osmjeh je sunnet Allahova Poslanika, s.a.v.s., i pored nagrade za udijeljenu sadaku osmjehom, imamo nagradu za slijeđenje sunneta Allahova Miljenika, s.a.v.s.
- Niko ne može reći da je toliko siromašan da drugima ne može udijeliti osmjeh
- Niko ne može reći da je toliko bogat, da mu osmjeh nije potreban
- Osmjeh je sadaka koja neće osiromašiti onoga ko ga daje, a može obogatiti onoga kome se daje.
- Osmjeh je riječ bez glasa i slova, a kod Allaha vrijedi kao udijeljena sadaka
- Osmjeh je sunnet Allahova Poslanika, s.a.v.s., i pored nagrade za udijeljenu sadaku osmjehom, imamo nagradu za slijeđenje sunneta Allahova Miljenika, s.a.v.s.
- arzuhal
#486 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Kad reče osmijeh...tačno je dobročinstvo nekad nekom i šamar opalit samo da se trzne malo, razbudi - al' sa osmijehom. Tako računam da bi bilo egal, ni grijeh, ni sevap, poravna se. Ili su dva sevapa, haj znaj...
- Motokultivator
#487 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Teska srca, moram priznat da si u pravu.arzuhal wrote:Kad reče osmijeh...tačno je dobročinstvo nekad nekom i šamar opalit samo da se trzne malo, razbudi - al' sa osmijehom. Tako računam da bi bilo egal, ni grijeh, ni sevap, poravna se. Ili su dva sevapa, haj znaj...
-
Great Cornholio
#488 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ali prvo trebaju pitati doktore da li je dozvoljeno posjetiti bolesnika, jer nekad bolesniku posjete mogu i naškoditistrongwoman wrote:![]()
OBILAZITE BOLESNIKE
Džabir ibn Abdullah, r.a., prenosi da je Muhammed, a.s., rekao: “Ko krene da posjeti bolesnika, kroči kroz Božiju milost dok ne sjedne, a kada sjedne (kod bolesnika), sav utone u nju.” (Ahmed)
-
strongwoman
#489 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ebu Zerr, r.a., kaže: «Moj prijatelj, s.a.v.s., mi je oporucio: «Kada kuhaš neko jelo, dodaj više vode, pa pogledaj porodice svojih susjeda i podijeli im jedan dio!».
- arte.fakt
#490 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
il doktoru treba kovertaGreat Cornholio wrote:Ali prvo trebaju pitati doktore da li je dozvoljeno posjetiti bolesnika, jer nekad bolesniku posjete mogu i naškoditistrongwoman wrote:![]()
OBILAZITE BOLESNIKE
-
Great Cornholio
#491 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Nisam, vidiš kako i ti možeš pogriješitiarte.fakt wrote: il doktoru treba kovertaskontali smo da si doktor ne trebas vise da se hvalis
haha
- aurora313
#492 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Neka Ebu Zerova dijeta za mrsavljenje?strongwoman wrote:Ebu Zerr, r.a., kaže: «Moj prijatelj, s.a.v.s., mi je oporucio: «Kada kuhaš neko jelo, dodaj više vode, pa pogledaj porodice svojih susjeda i podijeli im jedan dio!».
- bijela
#493 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
koji plićak. ne možeš ni zaplivat.aurora313 wrote: Neka Ebu Zerova dijeta za mrsavljenje?
- arte.fakt
#494 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
tako ti je to kad si dusevna sirotinja ...aurora313 wrote:Neka Ebu Zerova dijeta za mrsavljenje?strongwoman wrote:Ebu Zerr, r.a., kaže: «Moj prijatelj, s.a.v.s., mi je oporucio: «Kada kuhaš neko jelo, dodaj više vode, pa pogledaj porodice svojih susjeda i podijeli im jedan dio!».
-
zijancer
#495 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ehh..hvalite me, usta moja
- Nele9
#496 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
˝Prvo što ćete izgubiti od vaše vjere jeste skrušenost, a posljednje što ćete izgubiti jeste namaz...˝ - Huzejfa r.a.
˝Ja sam ubog pred Gospodarom stvorenja
ja sam siromah u većini svojih stanja.
Ja sam duši nepravedan, a i ona mene gazi,
a dobrota, ako bi nam došla, od Njega dolazi.
Ne mogu joj biti od koristi nimalo
niti otkloniti ono što bi joj štetilo.
Ja nemam mimo Njega zaštitnika koji me pazi
niti zagovornika kada me griješenje zarazi.˝
Ibn Tejmijje
˝Ja sam ubog pred Gospodarom stvorenja
ja sam siromah u većini svojih stanja.
Ja sam duši nepravedan, a i ona mene gazi,
a dobrota, ako bi nam došla, od Njega dolazi.
Ne mogu joj biti od koristi nimalo
niti otkloniti ono što bi joj štetilo.
Ja nemam mimo Njega zaštitnika koji me pazi
niti zagovornika kada me griješenje zarazi.˝
Ibn Tejmijje
- wild roses
#497 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Šta se svašta napisa na ovoj temi, vidim neki su se i analizom hadisa bavili. Koliko ne tolerancije od strane onih kojima religija nije put ka dobročinstvu, da je zaključak da ukoliko čovječanstvo teži ka dobročinstvu ne može se osloniti na vlastite mislim na nivou individue puteve, već se mora predati religiji kako bi se očistio i usmjerio ka činjenju dobrih dijela, a u cilju opšteg dobra . 
- ljubav_aha
#498 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
divno krasnowild roses wrote:Šta se svašta napisa na ovoj temi, vidim neki su se i analizom hadisa bavili. Koliko ne tolerancije od strane onih kojima religija nije put ka dobročinstvu, da je zaključak da ukoliko čovječanstvo teži ka dobročinstvu ne može se osloniti na vlastite mislim na nivou individue puteve, već se mora predati religiji kako bi se očistio i usmjerio ka činjenju dobrih dijela, a u cilju opšteg dobra .
1.a sto je sa osobama koje upravo njeguju toleranciju prema religijskim vjerovanjima,
2.a sto je sa vjernicima svih relgija koji njeguju toleranciju prema osobama spomenutim u tacki 1
-
pemanapemani
#499 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Sve monoteističke religije propagiraju da su svi ljudi sestre i braća, te da smo svi isti pred Stvoriteljem. Zašto onda zabranjuju ljubav između dvoje ljudi koji su različite religije? Malo je nelogično. Ovamo, ljubav sve u šesnaest, a na drugoj strani zabrane i kazne ako zavoliš nekoga ko nije sljedbenik knjige koji ti slijediš.
- Uzman
#500 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
pemanapemani wrote:Sve monoteističke religije propagiraju da su svi ljudi sestre i braća, te da smo svi isti pred Stvoriteljem. Zašto onda zabranjuju ljubav između dvoje ljudi koji su različite religije? Malo je nelogično. Ovamo, ljubav sve u šesnaest, a na drugoj strani zabrane i kazne ako zavoliš nekoga ko nije sljedbenik knjige koji ti slijediš.
Ko ti je reko da je to tako? Nismo svi isti,ali imamo jednake šanse,svakome je data mogućnost da ispuni minimum uslova potrebnih za vječnu sreću.U osnovi, Islamska Ulema dozvoljava brak sa ehlu-kitabijkom (sljedbenicom knjige, krscanskom i Jevrejkom).
Allah, dzelle sanuhu, je dozvolio muslimanima da jedu hranu ehlu-kitabija i da se zene od njih. To je sadrzano u jednom ajetu koji je objavljen medju posljednjim ajetima Kur’ana. Kaze Uzviseni Allah: “...i dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data Knjiga, i vasa jela su njima dozvoljena, i cestite vjernice su vam dozvoljene, i cestite kceri onih kojima je data Knjiga prije vas, kada im vjencane darove njihove date s namjerom da se njima ozenite, a ne da s njima blud cinite i da ih za prileznice uzimate...” (Kur’an, V/5) Naravno ovaj brak je dozvoljen pod određenim uslovima.Srbi nisu sljedbenici knjige a ni Hrvati jer oni čine širk(pripisuju Allahu druga) tako da s njima nije dozvoljen brak.