Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Rasprave o vjerskim temama.
cartman

#451 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

arte.fakt wrote: otkud ti znas da su nevjernici ?? ajmo knjiga opet u ruke i vrati se na osnovu ...

s kim ja diskutujem... pa prema vasim definicijama su nevjernici. vjeruju u panteon bogova covjece... od sumericana preko babilonaca do grka, svaka civilizacija vjeruje u panteon od 12 bogova, znaci monoteizam im je nepoznat. fakat vam treba crtat

@lilla pa ako su objavljene svim ljudima, znaci da objave dolaze iz istog izvora, a mozemo vidit da nije tacno, zato jer ima xy religija, a drevne civilizacije nisu govorile o nikakvom bogu/allahu, vec o BO-GO-VI-MA
Last edited by cartman on 30/11/2010 23:57, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#452 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Great Cornholio »

lilla wrote:
pastirck wrote:
Great Cornholio wrote: A opet hodže imaju veću platu od liječnika,
Proporcionalno toj logici, jedini krivci su oni koji su dali male plate lijecnicima, mozda crveni sta promijene
ali sumnjam. Knjiga necije vjere nije kriva za taj platni odnos...
Čuj ovo, doktori imaju manje plate od hodža, dobar vic :D
A manje "rade", a još i lakši 'posao' imaju - nema stresa ni prevelike odgovornosti. Ha ja, ako je hića mrijet nije hića kopat :D
arte.fakt

#453 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cartman wrote:
arte.fakt wrote: otkud ti znas da su nevjernici ?? ajmo knjiga opet u ruke i vrati se na osnovu ...

s kim ja diskutujem... pa prema vasim definicijama su nevjernici. vjeruju u panteon bogova covjece... od sumericana preko babilonaca do grka, svaka civilizacija vjeruje u panteon od 12 bogova, znaci monoteizam im je nepoznat. fakat vam treba crtat

@lilla pa ako su objavljene svim ljudima, znaci da objave dolaze iz istog izvora, a mozemo vidit da nije tacno, zato jer ima xy religija, a drevne civilizacije nisu govorile o nikakvom bogu/allahu, vec o BO-GO-VI-MA

@pastirck uvrede cu shvatit kao odbrambeni mehanizam.. jest da sam ja to isfuro u petom osnovne al hajd..
:lol: :lol:
arte.fakt

#454 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

lilla wrote:
cartman wrote:
:thumbup:

To ti je isto ono kad postoje različita mišljenja o nečemu ali istina je samo jedna :-D
pa macici prije progledaju :D hahha
Great Cornholio

#455 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

arte.fakt wrote: :lol: :lol:
Budi konstruktivan ili budi destruktivan, ali budi :D
Great Cornholio

#456 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

arte.fakt wrote:
lilla wrote:
cartman wrote:
@lilla pa ako su objavljene svim ljudima, znacida objave dolaze iz istog izvora, a mozemo vidit da nije tacno, zato jer ima xy religija, a drevne civilizacije nisu govorile o nikakvom bogu/allahu, vec o BO-GO-VI-MA
[/b]

To ti je isto ono kad postoje različita mišljenja o nečemu ali istina je samo jedna :-D
pa macici prije progledaju :D hahha
Rekoh da podebljam i ostalo da ko ne bi u zabludu došao :D
Last edited by Great Cornholio on 30/11/2010 23:41, edited 1 time in total.
arte.fakt

#457 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote: :lol: :lol:
Budi konstruktivan ili budi destruktivan, ali budi :D
bicu :D :lol:
cartman

#458 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

lilla wrote:
cartman wrote:

al je falinka sto ocigledno ne dolaze iz istog izvora... zato jer je njima objava dosla prije vas, i to od strane 12 i kusur bogova, a vama nekoliko milenija kasnije, poslije par desetina drugih "proroka" .. i opet mislite da ste otkrili toplu vodu, a sve je vec daaavno receno, ma dzaba je vama govorit :D
arte.fakt

#459 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cartman wrote:
lilla wrote:
cartman wrote:

al je falinka sto ocigledno ne dolaze iz istog izvora... zato jer je njima objava dosla prije vas, i to od strane 12 i kusur bogova, a vama nekoliko milenija kasnije, poslije par desetina drugih "proroka" .. i opet mislite da ste otkrili toplu vodu, a sve je vec daaavno receno, ma dzaba je vama govorit :D
:lol: :lol:

nije ba dzaba platice mo ti samo reci koliko ... 120 :- poslije skatta ;)
BHF_Manijak

#460 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote: A manje "rade", a još i lakši 'posao' imaju - nema stresa ni prevelike odgovornosti. Ha ja, ako je hića mrijet nije hića kopat :D
Eh taman velis...Pa sto ne upisa medresu jadan ne bio, do para naguzove... :oops: :zzzz: Hajd ne lupetaj ziv bio! :wink: Svi o hodzama, pa sto niste upisali kad misllite da se sapva na parama a da se prstom ne mrdne... :oops:
Great Cornholio

#461 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

BHF_Manijak wrote:
Great Cornholio wrote: A manje "rade", a još i lakši 'posao' imaju - nema stresa ni prevelike odgovornosti. Ha ja, ako je hića mrijet nije hića kopat :D
Eh taman velis...Pa sto ne upisa medresu jadan ne bio, do para naguzove... :oops: :zzzz: Hajd ne lupetaj ziv bio! :wink: Svi o hodzama, pa sto niste upisali kad misllite da se sapva na parama a da se prstom ne mrdne... :oops:
Ne bih da parazitiram, više volim da od mene neke koristi i društvo ima :D
arte.fakt

#462 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote:
A ni doktorima koverta nije mrska :D hahah
cartman

#463 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

lilla wrote:
Jok, falinka je u tome što ti ne shvataš da mi vjerujemo da je, kako ti kažeš par desetina drugih "proroka", poslano s istog Izvora...i taj naš zajednički Izvor nije morao čekati "nekoliko milenija" da bi nekog kopirao jer je On original :D
Okej. Recimo da je to istina. Ali kako onda objasnjavas narode koje su dobili istu objavu kao vi, samo sto osim jednog boga imaju oko 12 bogova ,a oni su bili prvi koji su dobili objavu?
arte.fakt

#464 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cartman wrote:
lilla wrote:
Jok, falinka je u tome što ti ne shvataš da mi vjerujemo da je, kako ti kažeš par desetina drugih "proroka", poslano s istog Izvora...i taj naš zajednički Izvor nije morao čekati "nekoliko milenija" da bi nekog kopirao jer je On original :D
Okej. Recimo da je to istina. Ali kako onda objasnjavas narode koje su dobili istu objavu kao vi, samo sto osim jednog boga imaju oko 12 bogova ,a oni su bili prvi koji su dobili objavu?
:lol: :lol: :lol: opet neznanje .. de malo promijeni knjigu ziv bio ...
cartman

#465 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

arte.fakt wrote: :lol: :lol: :lol: opet neznanje .. de malo promijeni knjigu ziv bio ...
argumenti ? :D najlakse je laprdat bez dokaza, ja sam svoje iznjeo :D
cartman

#466 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

lilla wrote:
Na koje narode misliš?

prvenstveno na sumericane,babilonce,grke,asirijce, i onda ostali spektar mezopotamijskih naroda i civilizacija koji dijele iste/slicne mitove
BHF_Manijak

#467 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote:
Jah, doduse, a ovako inace svijet ima od tebe jako velike koristi dok palamudis po forumu... :zzzz: Mani se ba suplje...
Te iste hodze, procitase i barataju sa vise znanja o npr filozofiji, kojom se onako proateisticki insani dice, nego li sto ces ti u svom zivotu moci pojmiti...

PS Kad ne zelis da parazitiras, sto onda ljudima brojis bezze i nabadas, oni su taj put odabrali...
cartman

Post by cartman »

lilla wrote:
Onda smo pomiješali religiju i mitove i to ne biti dobro :roll: :D zar su za tebe zaista grčki bogovi i Bog u istoj ravni :shock:

pa ti si upravo ta koja ih je izjednacila. ja sam rekao da je nelogicno. pa objasni ti meni kako mogu biti u istoj ravni? ipak priznajes njihove mitove kao cinjenice iz tvoje svete knjige
Great Cornholio

#469 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

arte.fakt wrote: A ni doktorima koverta nije mrska :D hahah
Samo da navedem i jedan primjer koji pokazuje da čak i hodža može biti dobročinitelj :D
Prije rata u Gornjoj Tuzli živio je hodža koji svoje "služenje" bogu nije naplaćivao od ljudi. Naime on je svoju egzisteniciju na ovom dunjaluku objezbjeđivao građenjem kuća.
arte.fakt

#470 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote: A ni doktorima koverta nije mrska :D hahah
Samo da navedem i jedan primjer koji pokazuje da čak i hodža može biti dobročinitelj :D
Prije rata u Gornjoj Tuzli živio je hodža koji svoje "služenje" bogu nije naplaćivao od ljudi. Naime on je svoju egzisteniciju na ovom dunjaluku objezbjeđivao građenjem kuća.
volio bih i ja da imam takav primjer za doktora :D hahaha :P
Great Cornholio

#471 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

BHF_Manijak wrote:
PS Kad ne zelis da parazitiras, sto onda ljudima brojis bezze i nabadas, oni su taj put odabrali...
Svi učestvujemo u prosvjetljivanju širokih narodnih masa, a što je najvažnije prosvjetljujemo ih volonterski :D Šta ima loše u tome da ljudi čuju i pohvale i kritike, argumente 'za' i 'protiv' - Tito je zabranjivo kritičko mišljenje, pa vidi šta bi ;-)
cartman

#472 Re: Re:

Post by cartman »

lilla wrote: Ne, ti si sve izmiješao, jedno su istinite priče (dakle ono što se zaista dogodilo) a drugo mitovi :roll:

Ja sam rekla da su nam svima s istog Izvora došle Božije objave, a ne knjige (mitologije) koje su ljudi pisali.

Kako objašnjavam i nakon Objava vjerovanje u više bogova: kreni od Bošnje, on ih danas ima više: glavni je Novac, često i Ego, da ne nabrajamo dalje, i sve će ti se samo kazati :|

ne vjerujem da sam polupao loncice, samo mislim da me nisi shvatila. Prije par stranica sam stavio tri skoro identicne price, iz tri razlicita izvora tj civilizacije. mit o velikoj poplavi. eh sad , ja koliko sam upoznat, i u kuranu ima slicna takva prica o velikoj poplavi, a to religiozni vjernici shvataju poprilicno ozbiljno. ne kao neki mit,vec kao cinjenicu.

a sto se tice politeizma, ne mozes poredit nesto kao novac i ego sa bogovim. njihovi bogovi su "bile" persone, likovi.
cartman

#473 Re: Re:

Post by cartman »

lilla wrote:
cartman wrote: ne vjerujem da sam polupao loncice, samo mislim da me nisi shvatila. Prije par stranica sam stavio tri skoro identicne price, iz tri razlicita izvora tj civilizacije. mit o velikoj poplavi. eh sad , ja koliko sam upoznat, i u kuranu ima slicna takva prica o velikoj poplavi, a to religiozni vjernici shvataju poprilicno ozbiljno. ne kao neki mit,vec kao cinjenicu.

a sto se tice politeizma, ne mozes poredit nesto kao novac i ego sa bogovim. njihovi bogovi su "bile" persone, likovi.
Pa zar tebi nije logično da se, ako se nešto zaista desilio u povijesti, prenese u sličnim varijanatama pripovijesti kod različitih naroda? Imaš puno takvih primjera.

Znači, tvoje je mišljenje da su Zevs, Posejdon, Hera i ostali s Olimpa ličnosti koje su postojale, a ne likovi koje su stvorili pisci?
mjenjas iskaze svako malo. prvo su bili mitovi koji se nebi trebali ozbiljno shvatat, a sad su historijske cinjenice o kojima bi svaki narod trebao pricat.

a tebi je bog/allah koji zivi iznad oblaka, pardon, izvan dimenzije vremena i prostora, stvarna licnost, a ne lik u knjizi?
BHF_Manijak

#474 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

Great Cornholio wrote:
BHF_Manijak wrote:
Svi učestvujemo u prosvjetljivanju širokih narodnih masa, a što je najvažnije prosvjetljujemo ih volonterski :D Šta ima loše u tome da ljudi čuju i pohvale i kritike, argumente 'za' i 'protiv' - Tito je zabranjivo kritičko mišljenje, pa vidi šta bi ;-)
Nije problem tvoje kriticko misljenje vec generalizovanje! :oops: :wink: Zapeo za hodze isto... Ti meni jedan negitavn primjer navedes istih, ja tebi dva pozitivna itd...Mislim o ljudima, ne o profesiji!
ljubav_aha

#475 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

sa mojim likom djetinjstva molim vas da prestanete nonsense

Image
Post Reply