Religija, ljubav, osjecaji, ateizam

Rasprave o vjerskim temama.
cretino

#1 Religija, ljubav, osjecaji, ateizam

Post by cretino »

Ne znam da li je ova tema vec obradjena, ali smatram da su je mnogi dozivjeli.
Da li vam se ikad desilo da vam se pomjesaju ljubavni osjecaji i vjera ili ateizam?
Odmah da se razumijemo, dijete sam mijesanog braka (Cuj dijete, a vidi mi brade :-). Otac, rahmetli MUSLIMAN, a majka SRPKINJA.
Vaspitavan sam da postujem sve vjere i od kada znam za sebe, ocevoj familiji idem na Bajram. Bas kao i ostaloj rodbini i prijateljima za iste ili praznike drugih vjeroispovjesti.
Eh sad, svjesni smo da zivimo u vremenu gdje vjera prednjaci u odnosu na one koji see smatraju ateistima.
Upoznao sam djevojku sa kojom sam se poceo zabavljati. Njeni su vjernici, a i ona je. Medjutim, shvatili smo da su nam sve ostale teme zajednicko, a da imamo taj problem koji nam stoji kao teret.
Pokusali smo da "uspostavimo" neki drugi odnos, ali su obostrani osjecaji suvise jaki, tako da niko ne moze bar za sada da "odstupi". A nema ni potrebe, jer nam je lijepo zajedno.

Pitanje za razmisljanje: Da li se osjecaji, vjera i ateizam mogu naci "zajednicki jezik" u najljepsem odnosu dvoju ljudi - ljubavnom odnosu?

Napominjem, 1 sam od onih koji postuje sve istinske vjernike i koji vjeruju zbog vjere, a ne iz mode ili nekog drugog interesa. Nazalost, svjesni smo da takvih ima napretek kod nas.

U zivotu treba biti spreman na KOMPROMISE. Treba ih znati davati, ali i primati, zar ne?
medda

Post by medda »

Ako su tvoji roditelji uspjeli zasto ne bi i ti?!
cretino

Post by cretino »

Da, ali su tada bila i neka druga vremena. I oni su imali problema, ali su se na kraju zajednicki izborili, postujuci jedni druge i njihove roditelje.

Sa 2 strane, ja sam se spreman boriti ako uvidim da je to ono sto zelimo oboje, ali bez njene pomoci, moze mi se desiti da se: " Moj napor odbija od stine, hridi kamene....."

I jos jedan podatak, veoma bitan. Kada smo pricali o tome i eventualnim kompromisima u svemu tome, ona je rekla: "Ako treba da se mijenjas u tome, mijenjaj se samo ako to ti osjecas, a ne zbog mene". Tu me je kupila iako se ne mijenjam.
Ergot

Post by Ergot »

Moja draga 'oce da ja klanjam
ne da pijem, druge zene ganjam.
simi5

Post by simi5 »

C... nadimak ti je malo komplikovan za direktno obraćanje. Ispričaću ti jednu zanimljivu anegdotu pa ti sam prosudi.

Dvoje mladih, beskarjno zaljubljenih, emancipovanih. Ona pravoslavna on jevrein. Sve funkcioniše glatko, zajedno idu na praznike po rodbini, jedno drugo prate u crkvu i sinagogu. Onda jedno veće u trenutcima nežnosti počinju da maštaju o svom potomstvu. Slože se kako bi bilo divno da imaju dečaka pa devojčicu. On komentariše:

- Imaćemo jednog slatkog malog ješu po imenu Aron i jevrejčicu Saru.

Ona od jednom oseća da nje u toj priči može da bude samo ako se odrekne svoje vere i svoje nacije. Prosto je stegne oko srca, postavlja pitanje što se deca ne bi zvala nekim neutralnim imenima i što ne bi dozvolili da se o veri opredele jednog dana sama, ali on ne želi ni da čuje za takvo nešto. Naravno posle toga ubrzo su prestali da se viđaju a da on nikad nije razumeo šta je nju odbilo.

Neka je tebi lepo sa devojkom, ali imaj u vidu ovo što sam ti napisala. Mnogo je lakše dok ste samo vas dvoje odraslih ljudi, kad dođu deca otvori se bezbroj novih pitanja. Ako ona tu nije spremna na kompromis koliko i ti ništa od sreće.
cretino

Post by cretino »

Da, razumijem i taj segment, ali bilo kako bilo sa njom ili nekom drugom, nastojat cu vaspitavati djecu bas kao sto su mene moji vaspitavali.
Bez pritiska na bilo sta. Jedino sto znam da cu ih probati izvesti na pravi put, uceci ih da postuju sve ljude, te da ihe dijele na dobre i lose. Pa i ako budu skloni vjeri, a to sami osjete, nece biti nikakav problem za mene. Meni ce biti vazno da me postuju kao roditelja.
Mozda sam sa ovim stavom u odnosu na vrijeme u kojem zivimo u nekoj vrsti UTOPIJE, ali kada bih bio drugaciji, onda se bojim da to ne bih bio JA.
Ergot

Post by Ergot »

simi5 wrote:C... nadimak ti je malo komplikovan za direktno obraæanje. Isprièaæu ti jednu zanimljivu anegdotu pa ti sam prosudi.

Dvoje mladih, beskarjno zaljubljenih, emancipovanih. Ona pravoslavna on jevrein. Sve funkcioni¹e glatko, zajedno idu na praznike po rodbini, jedno drugo prate u crkvu i sinagogu. Onda jedno veæe u trenutcima ne¾nosti poèinju da ma¹taju o svom potomstvu. Slo¾e se kako bi bilo divno da imaju deèaka pa devojèicu. On komentari¹e:

- Imaæemo jednog slatkog malog je¹u po imenu Aron i jevrejèicu Saru.

Ona od jednom oseæa da nje u toj prièi mo¾e da bude samo ako se odrekne svoje vere i svoje nacije. Prosto je stegne oko srca, postavlja pitanje ¹to se deca ne bi zvala nekim neutralnim imenima i ¹to ne bi dozvolili da se o veri opredele jednog dana sama, ali on ne ¾eli ni da èuje za takvo ne¹to. Naravno posle toga ubrzo su prestali da se viðaju a da on nikad nije razumeo ¹ta je nju odbilo.

Neka je tebi lepo sa devojkom, ali imaj u vidu ovo ¹to sam ti napisala. Mnogo je lak¹e dok ste samo vas dvoje odraslih ljudi, kad doðu deca otvori se bezbroj novih pitanja. Ako ona tu nije spremna na kompromis koliko i ti ni¹ta od sreæe.
Ma ja, bio je .. :D ....u pravu. Nikad vi sebi necete doci, pricao meni tetak :roll: :roll: :roll: :roll: :
anais_nin

Post by anais_nin »

cretino wrote:Da, razumijem i taj segment, ali bilo kako bilo sa njom ili nekom drugom, nastojat cu vaspitavati djecu bas kao sto su mene moji vaspitavali.
Bez pritiska na bilo sta. Jedino sto znam da cu ih probati izvesti na pravi put, uceci ih da postuju sve ljude, te da ihe dijele na dobre i lose. Pa i ako budu skloni vjeri, a to sami osjete, nece biti nikakav problem za mene. Meni ce biti vazno da me postuju kao roditelja.
Mozda sam sa ovim stavom u odnosu na vrijeme u kojem zivimo u nekoj vrsti UTOPIJE, ali kada bih bio drugaciji, onda se bojim da to ne bih bio JA.
e vidis u tom cucu grmi zec :D nece biti prvog lica jednine, nego ce biti prvo lice mnozine :D valjda cete ih VASPITAVATI :D a ljudi u silnoj ljubavi "zaborave" se dotaknuti takvih tema i takvih razmisljanja, o tome sta su njihova ocekivanja, planovi, zelje, eto u ovom slucaju kakvi su im stavovi apropos odgadjanja djece ....

moje misljenje je "sve se moze kad se hoce" :D obostrano naravno....ukoliko postoji medjusobno postovanje i spremnost da se potruditi razumijeti i stavove druge strane onda postoji i mogucnost da te "razlike" ne stvaraju probleme :D

sretno vam :D nadam se da cete pronaci put razumjevanja :D samo prije svega provjeri da nijedno od vas dvoje nema neka potajna ocekivanja da ce se ona druga strana "promjeniti" (jer ljudi cesto govore lijepe stvari ili ono sto misle da druga strana zeli da cuje, a nade i zelje koje gaje potajno su nesto sasvim drugo) :D
simi5

Post by simi5 »

Ergot wrote:
simi5 wrote:C... nadimak ti je malo komplikovan za direktno obraćanje. Ispričaću ti jednu zanimljivu anegdotu pa ti sam prosudi.

Dvoje mladih, beskarjno zaljubljenih, emancipovanih. Ona pravoslavna on jevrein. Sve funkcioniše glatko, zajedno idu na praznike po rodbini, jedno drugo prate u crkvu i sinagogu. Onda jedno veće u trenutcima nežnosti počinju da maštaju o svom potomstvu. Slože se kako bi bilo divno da imaju dečaka pa devojčicu. On komentariše:

Ona od jednom oseća da nje u toj priči može da bude samo ako se odrekne svoje vere i svoje nacije. Prosto je stegne oko srca, postavlja pitanje što se deca ne bi zvala nekim neutralnim imenima i što ne bi dozvolili da se o veri opredele jednog dana sama, ali on ne želi ni da čuje za takvo nešto. Naravno posle toga ubrzo su prestali da se viđaju a da on nikad nije razumeo šta je nju odbilo.

Neka je tebi lepo sa devojkom, ali imaj u vidu ovo što sam ti napisala. Mnogo je lakše dok ste samo vas dvoje odraslih ljudi, kad dođu deca otvori se bezbroj novih pitanja. Ako ona tu nije spremna na kompromis koliko i ti ništa od sreće.
Ma ja, bio je u Hitler u pravu. Nikad vi sebi necete doci, pricao meni tetak :roll: :roll: :roll: :roll:
Znači tvoj tetak je jedan od tih divnih Hitlerovih savetnika pa se toliko ponosiš. Blago tebi sada i doveka.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Ergot wrote:
simi5 wrote:C... razumeo šta je nju odbilo.

.
Ma ja, bio je u Hitler u pravu. Nikad vi sebi necete doci, pricao meni tetak :roll: :roll: :roll: :roll:
OOO ergote ,mačke te ne pojele :D živ,veseo, ..neka...hvala nebogu :D
I samo lagano...doprinos zlata vrijedi 8-)

Image
walt

Post by walt »

Normalno je da ljudi kojima je stalo do vjere i koji je uzimaju za ozbiljno razmišljaju da uđu u brak sa osobom iste vjere - ne zato što ne poštuju druge nego upravo suprotno - jer ih poštuju i ne žele da miješaju ono što si ti nazvao emocije i vjeru.

Zavisi sa koje strane krećeš, to jest, šta ti je važnije.
Ali ako je tebi stalo do tvoje vjere, onda ćeš morati dopustiti da i tvom partneru bude važna i njena vjera.
Još nešto: ako vjeruješ da je važno pripadati određenoj religiji, onda je normalno da ćeš željeti da to postane i neko tebi tako blizak kao što je bračni drug. .
Jer svaka religija je isključiva ako se praktikuje onako kako ona uči. Ukoliko ti to nije važno, onda nema veze. Samo šibaj ... ali ostaje pitanje djece, koju je već neko spomenuo.
Ako razmišljamo na sistem tradicionalnih vjerskih zajednica gdje se djeca uvode u vjeru bez njihovog znanja, odluke i svjesnosti onda opet nema veze: šta vaša beba zna gdje je krštena i kako i zašto?.
Ali ako drugačije pristupaš tome, i poučavaš dijete, onda će biti veoma teško objasniti: kako je to važno da on bude ono što si ti, a ne ono što je njegova mama...
Dakle, sve zavisi od tvog stava prema tvojoj religiji, ako je imaš.
Ergot

Post by Ergot »

simi5 wrote:Znaèi tvoj tetak je jedan od tih divnih Hitlerovih savetnika pa se toliko ponosi¹. Blago tebi sada i doveka.
Ne moj tetak, nego onaj ko ti je dosapnuo tu retardiranu 'anegdotu', a i ti i ja znamo ko je taj.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

simi5 wrote:C... nadimak ti je malo komplikovan za direktno obraćanje. Ispričaću ti jednu zanimljivu anegdotu pa ti sam prosudi.

morala sam na trenutak da se odmaknem od ekrana, da prosetam do prozora pa da, razmicuci zavjesu rukom, pogledam vjetrom pometene ceste i, uvlaceci duboko dim omeksane cigarete, shvatim duboki smisao ove price.
on me je pogodio kao munja u sljepoocnice, bol sam pokusala utabati vrhovima jagodica, ali se ostrica ove pouke vec duboko zarila u moj mozak, budeci uspomene, ideje i osjecanja za koja nisam ni znala da imam.
koliko mudrosti u nekoliko jednostavnih recenica koje tkaju obicnu ljudsku pricu.

:D

:roll:

i mean, what the fuck?!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

Post by anjusha »

Kako god da okrenem, tesko pitanje za odgovoriti. Prvo sam pomislila da ako je jedno od dvoje ateista, onda bi to moglo biti rjesenje. Ali onda sam promislila ponovo: i tvrdokorni ateizam je isti "problem" kao i ostalo.
Kao sto je neko rekao iznad, sve se moze kad je dvoje, ali kad dodje trece, cetvrto- tu nastaje problem. Kako dalje? Jedno uvijek ostaje u manjini, pod pritiskom da popusti i da se povuce. Treba biti veoma psihicki snazan pa to izdrzati.
Medjutim, gdje postoji volja, postoji i nacin. Ali tu svako mora naci formulu za sebe. Univerzalna ne postoji. Tolerancija i razgovor su neki generalni kljuc, ali bas taj specificni kljuc koji vama odgovar a sami morate iskovati. Sretno! :)
Ergot

Post by Ergot »

Dadnes djeci imena Broj 1, Broj 2 itd., kao sto je onaj jaran Grizzly Adamsa davao svojim magarcima, pa kad porastu i konstruiraju sve svoje identitete nek si onda dadnu i imena kakva hoce. Zasto ljudi moraju sve zakomplicirati?
Pakleni

#16 Re: Religija, ljubav, osjecaji, ateizam

Post by Pakleni »

cretino wrote:Ne znam da li je ova tema vec obradjena, ali smatram da su je mnogi dozivjeli.
Da li vam se ikad desilo da vam se pomjesaju ljubavni osjecaji i vjera ili ateizam?
Odmah da se razumijemo, dijete sam mijesanog braka (Cuj dijete, a vidi mi brade :-). Otac, rahmetli MUSLIMAN, a majka SRPKINJA.
Vaspitavan sam da postujem sve vjere i od kada znam za sebe, ocevoj familiji idem na Bajram. Bas kao i ostaloj rodbini i prijateljima za iste ili praznike drugih vjeroispovjesti.
Eh sad, svjesni smo da zivimo u vremenu gdje vjera prednjaci u odnosu na one koji see smatraju ateistima.
Upoznao sam djevojku sa kojom sam se poceo zabavljati. Njeni su vjernici, a i ona je. Medjutim, shvatili smo da su nam sve ostale teme zajednicko, a da imamo taj problem koji nam stoji kao teret.
Pokusali smo da "uspostavimo" neki drugi odnos, ali su obostrani osjecaji suvise jaki, tako da niko ne moze bar za sada da "odstupi". A nema ni potrebe, jer nam je lijepo zajedno.

Pitanje za razmisljanje: Da li se osjecaji, vjera i ateizam mogu naci "zajednicki jezik" u najljepsem odnosu dvoju ljudi - ljubavnom odnosu?

Napominjem, 1 sam od onih koji postuje sve istinske vjernike i koji vjeruju zbog vjere, a ne iz mode ili nekog drugog interesa. Nazalost, svjesni smo da takvih ima napretek kod nas.

U zivotu treba biti spreman na KOMPROMISE. Treba ih znati davati, ali i primati, zar ne?

ako je ona stvarno vjernik, kao sto kazes, onda je njoj grijeh s tobom biti. Ako joj to ne smeta onda se ostalo da sve rijesiti, znaci nije toliki fanatik da stavi vjeru ispred ljudi.
Sve dok jedno ne traz ida se drugo promjeni u "njegovo" sve je ok...mislim da je kod ateista jako rijedak slucaj da trazi od partnera "vejrnika" da postane ateista.
E sad zavisi sta ti je cura.

U islamu ti je muskarac nosilac vjere, zena ne smije se uzimati za nekog druge vjere, ako njoj i njeniam ne smeta sto se uzima za ateistu onda ti bi mogao popustiti oko imena djece. Nek se zovu u skaldu sa njenom religijom al da ti biras (ovo je najbolje :D)

Ako je hriscanka, e kod njih, smije se zena uzimati za nekog druge vjere (isto ko u islamu nevjernik ni pod razno) al djeca moraju biti odgojena po bibliji i moras se uzeti u crkvi.

Znaci
pravilo 1: ne mjenjaj radi nje svoja ubjedjenja i ne trazi od nje

pravilo 2: pusti nek imena budu u skladu s anjenom vjerom ili ako joj ne smetaju neutralna onda svejedno

pravilo 3: ne opterecivati djete sa religijom u ranim godinama nek ide sve postepeno. Djete ce samo odluciti sta hoce. Na to uticu i roditelji i okolina

pravilo 4: ne ulazite u diskusiju o tome dal je religija tacna ili pogresna, samo gubite vrijeme i mozete se posvadjatri.(zan mda je tesko povjerovati da danas neko vjeruje u to...jednostavn ozivis s tim kao i s cinjenicom da ces jednog dana riknuti i neces postojati :) )
Vjernike ne interesuju dokazi, ili on osto oni vide kao dokaz krsi se sa pojmom dokaz i nejgovom definicijom- oni vjeruju tako da koliko god ti njoj crno na bijelo doneses samo cete se posvadjati. Ti furaj svoje ona svoje. Ne psuj Boga iz psotovanja prema njoj i okolini, jedi cevape i pitu i bice sve ok.

i zadnje skriveno pravilo 5: kupi djetetu knjigu Kapital, Teorija evolucije i Dawkinsovu God is Delussion nek mu to bude lektira za zivota :P:P:P naravno mami iza ledja :)
cretino

Post by cretino »

EEEEEE, koliko ljudi, toliko cudi.....

Da, jedno od nas je ateista. Ja sam ateista koji je vaspitavan da postuje sve vjere. I ne znam kako to objasniti sebi, niti mu dati naziv, ali u svim mojim psovkama (ne psujem mnogo, vec kad se ili kada me neko iznervira) necu nikad opsovati Boga, niti huliti na njega. Jednostavno, mislim da tu nesto postoji.

Da, ona jeste islamske vjeroispovjesti, te mislim da dobro zna sta joj je ciniti. Medjutim, da li vam se ikad desilo da se osjecaji i razum pomjesaju kada se desi ljubav. Vjerujem da joj je tesko razdvojiti ljubav i vjersku pripadnost, ali zajedno tezimo necem sto je LIJEPO. Nama je LIJEPO zajedno, jer smo se jednostavno nasli na "istoj frekvenciji" u mnogim stvarima.

Oboje smo priznali da slusajuci drugu stranu, kao da slusamo drugo JA.

A FORUMASI, zar ne zivimo u vremnu predrasuda, sitnih interesa, te poremecenih ljudskih vrijednosti. Svima nam se u svakodnevnom zivotu desava da budemo neprijatno iznenadjeni ljudskom gluposcu, primitivizmom te klasifikaciji drugacijih ljudskih vrijednosti. Jednostvano, neke druge stvari su sada IN i spadaju u one segmente koji su MNOGIMA STRANE.

Nevezano za ovu temu (mada ima slicnosti), zapitate li se nekad gdje su nestale one ljudske, civilizovane i urbane vrijednosti u medjusobnim odnosima.

Stoga, kada sretnete nekoga ko zraci iskrenoscu zbog svog karaktera i vaspitanja, a ne zbog prikrivenog interesa, onda takav odnos treba njegovati kao rijetku nedemsku biljku.

A sto se tice djece, moj stav je da budu dobra, postena i da postuju 2 ljude. Ko u ovoj turbulentnoj drzvai moze predvidjeti kakvo ce biti skolstvo za nekoliko godina? U BiH, kao i inae u zivotu je sve relativno. Jeste vazno razmisljati i o djeci, njihovim imenima, ali je mnogo bitnije ostati svoj i vaspitavati ih prema ljudskim vrlinama, a ne prema necemu sto je sada IN.

Na kraju krajeva, svi mi "piskimo na jednu, a kakimo na drugu stranu", zar ne?
scarlet_blue

Post by scarlet_blue »

e moj cretino... mislim da se za svoju LJUBAV moras boriti. Ja sam slicne sudbine (rodjena,rasla i masala odrasla) u mjesanom braku i smatram da to ama bas nikakve veze nema, ako neko zeli da bude sa nekim . Svako "vjerovanje" i "nevjerovanje" je intima svakog ponaosob. MNOGO SRECE i USTRAJ :(
d2

Post by d2 »

Mislim da ti i ona mozete naci zajednicki jezik ali ti i njeni roditelji necete naci zajednicki jezik, bar meni jos nikada do sada nije uspjelo.

Kazu da se pogresno zovem.

Ja ti svakako zelim srecu medjutim moja iskustva ti ne idu u prilog nikako.

Ako ces razuman savjet - ne gubi vrijeme, nece to moci tako osim ako ti je cura Lesli Elridz koji ce protiv svojih ici i uraditi ono sto ona smatra da je ok.

Ipak malo koja je to spremna uraditi tako da se ne bih previse nadao da sam na tvom mjestu. Svaka na kraju kaze jest ljubav ali to je moja porodica, krv je krv, oni su mene podigli, skolovali, znas eto zao mi je, ja ne mogu protiv njih.

Izvini ako zvucim pesimisticno - zapravo se radi o realizmu baziranom na dugogodisnjem iskustvu.

Ova prica boris se za ljubav, ljubav je jaca - zaboravi, to je suplja iz filmova i ljubavnih romana. Realizam, mahala i familija je nesto sasvim drugo.

I ta prica nesto ja ateista ja postujem druge - zaboravi i na to, ti neces proci sve dok nemas PRAVO ime, mozes biti ateista 1000 godina i postovani druge 2000 godina.

Gubis vrijeme.
lunci

Post by lunci »

Ergot wrote:Moja draga 'oce da ja klanjam
ne da pijem, druge zene ganjam.
hell :lol:
Pakleni

Post by Pakleni »

ipak to zavisi od njenog religijskog ubjedjenja tj. koliko se zeli toga pridrzavati i naravno njeni roditelji. Ime mu valjda nece biti problem jer mu je ipak stari Musliman a po njemu i njegova djevojka je muslimanka. Tako da ime nece problem biti. Sto se vjere tice, to moze samo njen licni problem biti jer je on ateista. 99% posto ljudi tj roditelja ne interesuje dal je on ateista, nego dal ime stima.

Nije isto kad ti je ime "drugacije a ti ateista i kad ti je ime "isto kao njeno" a ti ateista. Izmedju toga leze svijetovi....galaksije.

evo jedan primjer. da ne uzimam opet msulimane uzet cu hrvate. Uzmimo cura ti je hrvatica, katolkinja. Ti si hrvat ateista....za njene roditelje nije uopste problem dal si ti ateista tok si hrvat. Ovo drugo je sporedno.

To jedino samoj curi moze smetati, al i to ako je on hrvat, dal je ateista opet je lakse dok nacionalnost...iliti etnicitet stima.

ako su njeni roditelji i ona "normalniji" onda se nece toliko ni osvrtati na nacionalizam a jos manje na vjeru. Ovdje su nacionalizam i vjera usko povezani

prije mene je neko dao dobar savjet...ako su roditelji protiv odmah batali ako nije spremna ici u klinc sa svojima...imam identican problem kao ti....
xyz2007

Post by xyz2007 »

Izvini momak ako vam je djevojka Muslimanka i vjeruje u Boga i njoj je Islam nacin zivota ( kod nas u Bosni poprilicno umjeren jel da ? )

Onda treba da suneti djecu recimo, da usmjerava protiv alkohola, nepristojnog oblacenja i promiskuiteta, ici ce na to da prati Islamske obicaje, recimo davanje Nafake, dijelenje Kurbana, ucenje djece raznim islamskim molitvama, slanja djece u dzamiju i mekteb, klanjanje dzenaze za muskarce, teravije, post za Ramazan, djeci dati muslimanska imena, odgajati ih u duhu Islama, ne jesti svinjsko meso, brak po serijatu i sklopljen u dzamiji .. itd... to je jednostavno nacin zivota.

Da li ste vi spremni na ovo ili ocekujete od vase djevojke da ona kompromituje svoju vjeru i svoj odgoj?
cretino

Post by cretino »

EEEE, vidim da ste se ukljucili u ovu raspravu.

Iskreno, nisam ni sumnjao da sam jedini sa ovakvim iskustvom. Iako je struktura stanovnistav sada drugacija, jos sam manje sumnjao da i danas ima onih koji se bore sa istim problemom.

Mozda i grijesim, ali po meni nije IME PROBLEM. Mnogo je bitnije PREZIME, a ono je MUSLIMANSKO. Bez obzira na akteulnu vezu, ja necu uzeti zenino prezime, vec cu uvjek odrzati svoje i time nastaviti dugogodisnju tradiciju mog RAHMETLI OCA.

Sa druge strane, slezem se i sa konstatacijom odnosa roditelja i djeteta. Ali, da su samo njeni problem ja bih znao kako se boriti. Prije njih je tu ONA koja predstavlja BEDEM izmedju MENE i NJIH.

Sve je do NJE. Iako nam je lijepo, JA JE NE PRISILJAVAM, niti zelim da se PROMIJENI, jer to onda mozda ne bi bila ONA kakvu sam upoznao i sa kojom sam sada.

Ja samo pokusavam da ME PRIHVATI OVAKVOG KAKAV JESAM, sa svim mojim manam i vrlinama. Ponovaljam, ako je MOJ jedini GRIJEH sto POSTUJEM,A ne PRAKTIKUJEM, jer sam ATEISTA, onda potpisujem da takvim GRIJEHOM ZIVIM do kraja ZIVOTA. Jer, SUMA SUMARUM, ipak mislim da su bitnije ljudske osobine, te odgoj koji nosimo od kuce, nego licno opredjeljenje.

Neko je spomenuo i djecu. I tu sam bio decidan. Bez obzira na ovu djevojku, kada dodje vrijeme za djecu i kada budu u fazi da sami biraju, nece imati nikakvog pritiska (osim da navijaju za FK SARAJEVO :-) ). Neka budu ono sto hoce i za sta budu imali afiniteta. Meni ce biti najvaznije da postuju roditelje i njihov trud da ih izvedu na pravi put.

Znam da je situacija komplikovana, jer neko mora "popustiti", mada ja mislim da je to ustvari vise stvar KOMPROMISA- koliko je ko spreman dati, ali i primiti KOMPROMISA u onim segmentima gdje nam se misljenja i stavovi razilaze.

Ne znam, kao vjecni optimista, opet mislim da ZAJEDNICKI MOZEMO sve rijesiti.

A, na konstataciju da li se zavaravam ili gubim vrijeme, moj odgovor je NE, jer svjesni smo kako i nije bas lako danas naci srodno susu do te mjere da slusajuci jedno drugo, ustavri slsamo DRUGO JA.
Prozor

Post by Prozor »

cretino wrote:Bez obzira na ovu djevojku, kada dodje vrijeme za djecu i kada budu u fazi da sami biraju, nece imati nikakvog pritiska (osim da navijaju za FK SARAJEVO :-) ). Neka budu ono sto hoce i za sta budu imali afiniteta. Meni ce biti najvaznije da postuju roditelje i njihov trud da ih izvedu na pravi put.
Nista onda, novi Suad i Suada...
Pakleni

Post by Pakleni »

nece imati nikakvog pritiska (osim da navijaju za FK SARAJEVO Roll )

UZAS, sto bolan djete osuditi da bude pitar, UZAS UZAS UZAS. Treba ti zabraniti djecu da odgajas :D
Post Reply