Religija kao programski jezik

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
raoul duke

#1 Religija kao programski jezik

Post by raoul duke »

Kako manipulirati ljudskom vrstom koja nema straha, postovanja, ili poslusnosti prema nicemu? Da li se uspostavljanje religije bazira na formiranju ''moralnih nacela'', ili postoji druga ideja iza istih?

Kako upravljati ljudima koji se ne boje smrti, uzivaju u ovom zivotu jer znaju da ne postoji zivot poslije, ili onima koji ne razmisljaju o svojim postupcima jer znaju da zbog njih nikome nece odgovarati?

Da li su religije, narocito monoteisticke, stvorene kao programski jezik kojim bi se upravljalo covjecantsvom? Da li postoje, kako bi se ljudska svijest ogranicila pravilima, vremenskim intervalima koji datiraju od pamtivijeka, te kontrolisala sloboda misli, pitanja, ponasanja i cjelokupnog zivota ?

Zasto postoji toliko slicnosti izmedju Judaizma, Krscanstva, i Islama? Da li zapravo dolaze od istih ljudi koji su prikladno drustvu postepeno mijenjali sastav istih?

Da li se Islam smatra ''univerzalnim'' samo zato sto je posljednji?

Kako to da se verbalni ili fizicki udarac na religije smatra radikalnim u nepojmljivim razmjerama, dok religiozni radikali imaju opravdanje zbog uvrede, napada ili stete nacinjene neistomisljenicima?

Konacno pitanje..

Da li onih 1% ''vjernika'' koji upravljaju ovom zagonetnom planetom, te koriste ovaj programski jezik zvan religija, brane isto, iz prostog razloga sto im donosi zaradu, profit, te populaciju u ogromnom broju istomisljenika i robova?

Sretno
Avetinho

#2 Re: Religija kao programski jezik

Post by Avetinho »

Infidelity wrote:Kako manipulirati ljudskom vrstom koja nema straha, postovanja, ili poslusnosti prema nicemu? Da li se uspostavljanje religije bazira na formiranju ''moralnih nacela'', ili postoji druga ideja iza istih?

Kako upravljati ljudima koji se ne boje smrti, uzivaju u ovom zivotu jer znaju da ne postoji zivot poslije, ili onima koji ne razmisljaju o svojim postupcima jer znaju da zbog njih nikome nece odgovarati?

Da li su religije, narocito monoteisticke, stvorene kao programski jezik kojim bi se upravljalo covjecantsvom? Da li postoje, kako bi se ljudska svijest ogranicila pravilima, vremenskim intervalima koji datiraju od pamtivijeka, te kontrolisala sloboda misli, pitanja, ponasanja i cjelokupnog zivota ?

Zasto postoji toliko slicnosti izmedju Judaizma, Krscanstva, i Islama? Da li zapravo dolaze od istih ljudi koji su prikladno drustvu postepeno mijenjali sastav istih?

Da li se Islam smatra ''univerzalnim'' samo zato sto je posljednji?

Kako to da se verbalni ili fizicki udarac na religije smatra radikalnim u nepojmljivim razmjerama, dok religiozni radikali imaju opravdanje zbog uvrede, napada ili stete nacinjene neistomisljenicima?

Konacno pitanje..

Da li onih 1% ''vjernika'' koji upravljaju ovom zagonetnom planetom, te koriste ovaj programski jezik zvan religija, brane isto, iz prostog razloga sto im donosi zaradu, profit, te populaciju u ogromnom broju istomisljenika i robova?

Sretno
Pa eto sta ti mislis?
Sve ti je to zavjera.
kojeime

#3 Re: Religija kao programski jezik

Post by kojeime »

Odgovor na to kao i sva slicna pitanja je jednostavan, a to je ljudska priroda. Religije nisu uspjele u jednom, a toje da promijene ljudsku prirodu. I danas covjek ima iste nagone i osnovne potrebe kao i prvi moderni covjek od prije 50.000 godina koji nije imao ideju religije ili Boga. Pojam Boga i religije su dosle tek kada je covjek postao dovoljo razvijen da razmislja o svijetu oko sebe, medjutim nagoni i potrebe su starije od takvog razmisljanja, a religije te potrebe i nagone nisu niti mogu promijeniti. Naravno govorim o nagonu za samoodrzanjem, produzetkom vrste itd. Bio neko vjernik ili ne ne moze se pobjeci od svoje prirode i osnovnih nagona i potreba. Religija jedino daje jos jedno opravdanje koje covjek koristi da bi se opravdao i pred sobom i pred drugima, a to je da sve sto radi radi u ime vise sile, kao orudje tvorca svega i tako mu je lakse biti ono sto jeste u trenutku kada to sto radi mozda i nije "lijepo".

A moralje tako relativna i promjenjiva kategorija da za pricu o njemu ne vrijedi trositi vrijeme. Moral ne vrijedi truda i vremena.

religija ne moze biti univerzalni programski jezik iz prostog razloga jer vecina vjeruje u nesto drugo. Koju god religiju da uzmes, statak planete, a to je vecina ljudi, ne vjeruje u to vec u nesto drugoo. Cak i u pojam jednog Boga u najboljem slucaju vjeruje oko pola planete, druga polovina ili vjeruje u vise bogova ili ne vjeruje u Boga)bogove) uopste. Tako da ne samo religije, nego ni pojam boga ne mogu biti univerzalni programski jezik koji bi napisao softver koji bi upravljao (odredio eticke, moralne, drustvene i ostale norme ponasanja) svim ljudima na planeti.
harač

#4 Re: Religija kao programski jezik

Post by harač »

Infidelity wrote:Da li se Islam smatra ''univerzalnim'' samo zato sto je posljednji?
ko kaže da je posljednji. možda će ti sljedeći američki predsjednik biti mormon, odnosno pripadnik religije koja je, haman, objavljena prije manje od 200 godina.
kojeime

#5 Re: Religija kao programski jezik

Post by kojeime »

harač wrote:
Infidelity wrote:Da li se Islam smatra ''univerzalnim'' samo zato sto je posljednji?
ko kaže da je posljednji. možda će ti sljedeći američki predsjednik biti mormon, odnosno pripadnik religije koja je, haman, objavljena prije manje od 200 godina.
Muslimani tvrde da je islam, to jeste da je Kur'an posljednja Bozija objava i da je Muhammed posljednji poslanik. Doduse, hriscani su mislili da ja Isus posljednji, pa se pojavom Muhammeda ispostavilo da je to bilo pogresno misljenje. Tako da postoji velika vjerovatnoca da to sto muslimani misle se ispostavi kao pogresno. Jer, ako Bog odluci da posalje jos jednu objavu i jos jednog poslanika, koji ce ga to musliman na Zemlji sprijeciti? A ko moze tvrditi da Bog hoce ili nece posati jos jednu objavu i jos jednog poslanika. Koliko ja znam, ispravite me ako grijesim, ni jedan covjek ne moze citati Bogu misli, pa tako ne moze tvrditi da Bog nesto hoce ili nece uraditi.
miskin

#6 Re: Religija kao programski jezik

Post by miskin »

Muslimani tvrde da je islam, to jeste da je Kur'an posljednja Bozija objava i da je Muhammed posljednji poslanik. Doduse, hriscani su mislili da ja Isus posljednji, pa se pojavom Muhammeda ispostavilo da je to bilo pogresno misljenje. Tako da postoji velika vjerovatnoca da to sto muslimani misle se ispostavi kao pogresno. Jer, ako Bog odluci da posalje jos jednu objavu i jos jednog poslanika, koji ce ga to musliman na Zemlji sprijeciti? A ko moze tvrditi da Bog hoce ili nece posati jos jednu objavu i jos jednog poslanika. Koliko ja znam, ispravite me ako grijesim, ni jedan covjek ne moze citati Bogu misli, pa tako ne moze tvrditi da Bog nesto hoce ili nece uraditi.
Ne znam da li sam tebe pitao ili nekog drugog da li ti je islamska podloga, pa si kasnije to napustio/la, ako jest trebao/la bi da znas da je Bog/Allah sam potvrdio da je Muhammed zadnji Poslanik, isto kao sto je krscanima nagovjestio preko Isusa da ce poslije njega doci poslanik, pa su oni iz svoje oholosti ili vec cega odbili Muhammeda za Poslanika.

"Muhammed nije otac nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i pečat vjerovjesnika."(El-Ahzab, 40)

Postoje tu jos neki hadisi koje govore da je Muhammed posljednji poslanik i da je Kur'ana posljednja objava, ali mislim da je ovaj navedeni ajet sasvim dovoljan
kojeime

#7 Re: Religija kao programski jezik

Post by kojeime »

miskin wrote:
Ne znam da li sam tebe pitao ili nekog drugog da li ti je islamska podloga, pa si kasnije to napustio/la, ako jest trebao/la bi da znas da je Bog/Allah sam potvrdio da je Muhammed zadnji Poslanik, isto kao sto je krscanima nagovjestio preko Isusa da ce poslije njega doci poslanik, pa su oni iz svoje oholosti ili vec cega odbili Muhammeda za Poslanika.

"Muhammed nije otac nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i pečat vjerovjesnika."(El-Ahzab, 40)

Postoje tu jos neki hadisi koje govore da je Muhammed posljednji poslanik i da je Kur'ana posljednja objava, ali mislim da je ovaj navedeni ajet sasvim dovoljan
Dakle, ti odrices Bogu pravo i mogucnost da promijeni misljenje? A ako ga ipak promijeni ti ces da ga kaznis? Kako ti mozes znati da li ce Bog reci, jeste, rekao sam da je Muhammed posljednji poslanik, ali one dole budale na Zemlji opet nista ne kontaju, moram promijeniti stav i poslati jos jednog. Ti znas da Bog nece to uraditi znas jer ti je u privatnom razgovoru sa tobom zakleo se Bogom da nece promijeniti misljenje?

Bez obzira na to, da se vratim temi, cak i da Muhammed jeste posljedji poslanik i islam jeste posljednja religija, od 6,5 milijardi ljudi na planeti oko 1 milijarda u to vjeruje, 5,5 milijardi ne vjeruje. U sve abrahmaske religije vjeruje oko 3 milijarde ljudi, oko 3,5 milijardi ne vjeruje. Samom logikom i brojevima je jasno da abrahamske religije ne mogu i nece biti univerzalni programski jezik za programiranje ljudi. Ostale religije jos manje. Zar to nije ocito?
miskin

#8 Re: Religija kao programski jezik

Post by miskin »

Islam jeste najbolji - to je istina, ali mi nismo najbolji. To su dvije razlicite stvari koje cesto zamjenjujemo.
Umjesto da mrzimo Zapad, takmicimo se s njim. Zar nam Kur'an nije to upravo naredio: "Natjecite se u dobru..."

Pomocu vjere i nauke i sada mozemo stvoriti snagu koja nam je potrebna. Istina je da je to dug i tezak put, to je tegobno penjanje uz planinu, ona uzbrdica o kojoj govori Kur'an, ali drugog puta nema.

Zato osnivajmo svugdje fondove za skolovanje. Neka nijedno nase dijete ne ostane van skole. Bogate muslimanske zemlje treba u tom vaznom poslu da pomognu siromasnim. Uradimo to vec danas ili zakazimo odmah danas posebnu Konferenciju za to.
by: Alija Izetbegovic
fatamorgana

#9 Re: Religija kao programski jezik

Post by fatamorgana »

Miske, mog'o si vala nešto svojim riječima ....
abdAllah

#10 Re: Religija kao programski jezik

Post by abdAllah »

zbog svega toga sto vas zbunjuje ,sto nazivate sekularistickim, slobodnim, demokratskim,ili cak RAZUMSKIM rijecnikom PROGRAMSKI JEZIK, ste stvoreni.Radjate se iz niceg i bit cete ponovo nista,a izmedju ta dva stanja trudite se uzdici i oteti nekontrolisanim i nejasnim mrmljanjem, a sve je tako jednostavno shvatiti.314 Bozijih swta poslanika aws,120 000 vjerovjesnika ,ULUL AZM -svita Najodabranijih poslanika-NUH as(Noah),Ibrahim as(Abraham,Avram),Musa as(Moses,Mojsije),Isa ebu Merjem as(Isus,Hristos) i Muhammed (Ahmed)s a w s,4 Nebeske Knjige -Zebur-objavljen Dawudu(Davidu as),Tewrat(Musau as),Indzil(Isau as) i Qur an Kerim (Muhammedu s a w s)kao pecat objave ,poslednja opomena i milost ljudima,i sve zbog vas i slicnih vama, kroz milenije,koji imaju nesto da pitaju a boje se odgovora.
p.s.:i ateisti i sekularisti i demokrati ,svakom nevjerniku doci ce Melek (Andjeo )smrti ,a velikom broju je vec dosao .Smrt je samo pocetak jednog dugog putovanja .Iza nas ostaje ono sto sada mislimo da posjedujemo,clanovi porodice ,a sa nama putuje ono sto smo pripremili-od rijeci i djela.Razmisli Boziji robe prije nego dodje Trenutak rastanka,OD ALLAHA TWTA VEC ODREDJEN.Pokusajte ovo shvatiti kao savjet ,ne kao provokaciju Allah vas uputio inshAllah we teala
Smail Aga

#11 Re: Religija kao programski jezik

Post by Smail Aga »

kojeime wrote:Odgovor na to kao i sva slicna pitanja je jednostavan, a to je ljudska priroda. Religije nisu uspjele u jednom, a toje da promijene ljudsku prirodu. I danas covjek ima iste nagone i osnovne potrebe kao i prvi moderni covjek od prije 50.000 godina koji nije imao ideju religije ili Boga. Pojam Boga i religije su dosle tek kada je covjek postao dovoljo razvijen da razmislja o svijetu oko sebe, medjutim nagoni i potrebe su starije od takvog razmisljanja, a religije te potrebe i nagone nisu niti mogu promijeniti. Naravno govorim o nagonu za samoodrzanjem, produzetkom vrste itd. Bio neko vjernik ili ne ne moze se pobjeci od svoje prirode i osnovnih nagona i potreba. Religija jedino daje jos jedno opravdanje koje covjek koristi da bi se opravdao i pred sobom i pred drugima, a to je da sve sto radi radi u ime vise sile, kao orudje tvorca svega i tako mu je lakse biti ono sto jeste u trenutku kada to sto radi mozda i nije "lijepo".

A moralje tako relativna i promjenjiva kategorija da za pricu o njemu ne vrijedi trositi vrijeme. Moral ne vrijedi truda i vremena.

religija ne moze biti univerzalni programski jezik iz prostog razloga jer vecina vjeruje u nesto drugo. Koju god religiju da uzmes, statak planete, a to je vecina ljudi, ne vjeruje u to vec u nesto drugoo. Cak i u pojam jednog Boga u najboljem slucaju vjeruje oko pola planete, druga polovina ili vjeruje u vise bogova ili ne vjeruje u Boga)bogove) uopste. Tako da ne samo religije, nego ni pojam boga ne mogu biti univerzalni programski jezik koji bi napisao softver koji bi upravljao (odredio eticke, moralne, drustvene i ostale norme ponasanja) svim ljudima na planeti.
Apsolutno netacno,religije su starije od covjecanstva i civilizacije. Praljudi su bili religiozni. Religija je najstariji i najdublji covjekov nagon,atavizam svih atavizama. Prvi i najdublji ljudski nagon i strah a to je strah od smrti i strah od nepoznatog stvara i proizvodi religije. Praljudi su vjerovali u totemizam i animizam,kasnije je poprimilo oblike organizovane religije,gdje naravno 'predvodnici' upravljaju stadom. Dok je ljudi i dok je smrti bice i religija.
kojeime

#12 Re: Religija kao programski jezik

Post by kojeime »

"Apsolutno netacno,religije su starije od covjecanstva i civilizacije."

Znaci, ti tvrdis da su religije postojale prije ljudi. Dakle, da su dinosaurusi, amebe, razne biljke, insekti, reptili i ostali oblici predljudskog zivota imali organizovane religije.

Osim toga tvrdis da su praljudi, dakle vrste ljudi koje nisu imale mogucnost artikulisanja visih oblika svijesti bili sposobni da strah od smrti automatski pretvore u potrebu za religijom pa su bili sposobni zamisliti bogove i napraviti toteme, lutke i ostale avatare kojima su pokazivali obozavanje i strah od tih bogova. To su sve uspjeli uraditi praljudi koji nisu poznavali ni umjetnost, kulturu ni pismo, ni definisan jezik, nista sto pokazuje da razmisljaju o svijetu oko sebe umjesto sto djleuju po pravilu zadvoljavanja potreba.

Drago mi je sto si napisao taj post da znam da u buducnosti kada procitam nesto sto napises to ne shvatim ozbiljno.
burekdzijabezmesa

#13 Re: Religija kao programski jezik

Post by burekdzijabezmesa »

raoul duke wrote:
Konacno pitanje..

Sretno
samo profit, nista vise a ni manje od toga
Don Zivconi

#14 Re: Religija kao programski jezik

Post by Don Zivconi »

burekdzijabezmesa wrote:
raoul duke wrote:
Konacno pitanje..

Sretno
samo profit, nista vise a ni manje od toga
:thumbup:
mirzet52

#15 Re: Religija kao programski jezik

Post by mirzet52 »

raoul duke wrote:Kako manipulirati ljudskom vrstom koja nema straha, postovanja, ili poslusnosti prema nicemu? Da li se uspostavljanje religije bazira na formiranju ''moralnih nacela'', ili postoji druga ideja iza istih?
Ne, vjera se "formira" na osnovi Boga. Vjerski zakoni su boziji zakoni.
Vrlo lako je manipulirat sa ljudima. Uzimati vjeru kao "manipulaciju" sa aspekta ateista se cini logicno, medutim ni jedan vjernik se sa tim nece sloziti.
Po meni, sa ljudima je veoma lako manipulisati. Dovoljno je pogledati trendove koji se desavaju u svijetu i sve ce biti iole pametnoj osobi jasno. Ukljuci tv i vec bivas izlozen manipulacijama. Ako uzmemo u obzir islam (o tome imam najvece znanje), on predstavlja temelj oslonac covjeka te njegovog zivota. Bas zato sto postavlja taj temelj i ogranicenja, mnogi vjeruju da je "manipulatorski". Medutim, moram odmah na pocetku spomenuti da moja percepcija sta vlaja i tvoja nije jednaka. Ja, licno se slazem sa vjerom jer pored toga sto postavlja moralne temelje daje i ogranicenja u ponasanju. Iskrivljivati nesto da bi islo sa danasnjim vremenom je cinicno, sto imamo trend sa krscanskim religijama.
raoul duke wrote:Kako upravljati ljudima koji se ne boje smrti, uzivaju u ovom zivotu jer znaju da ne postoji zivot poslije, ili onima koji ne razmisljaju o svojim postupcima jer znaju da zbog njih nikome nece odgovarati?
Sa boldiranim se ne slazem. Daj mi dokaz da ne postoji zivot poslije, isto kao sto ja ne mogu ponuditi tebi dokaze da postoje. Islam ti je ponudio uvjerenja kroz koja ces ti doci do spoznaje da postoji zivot poslije, a sada je do tebe da li ces ti moci shvatiti poruku ili ne. O ovome je pisano na forumu, Kur'an i nauka / svemir....
Bas zato sto se ljudima plasiraju ideje da ne postoji nista poslije ovog zivota sa njima je lakse manipulisat jer su spremini raditi sve sta im "demokratska" vecina prlozi kao "moralno" prihvatljivo i standard. Niko ne razmislja nego se kreira masa zombija.
raoul duke wrote:Da li su religije, narocito monoteisticke, stvorene kao programski jezik kojim bi se upravljalo covjecantsvom? Da li postoje, kako bi se ljudska svijest ogranicila pravilima, vremenskim intervalima koji datiraju od pamtivijeka, te kontrolisala sloboda misli, pitanja, ponasanja i cjelokupnog zivota ?
Opet sa stanovista islama. Islam i jeste nacin zivota, ogranicenje covjeku nalozeno od Boga, pravilo kojeg se treba drzati, nacin na koji treba zivjeti kako bi spoznao sebe, svoju okolinu, porodicu i ustrajao na, usudit cu se reci, najboljem putu. Povukao bi paralelu sa krscanstvom i judeizmom ali ne zelim, jer mogu pokrenuti neke teme o kojim nemam znanja pisati. Medutim, ja ne razumijem ateiste sa ovim stavom. Sta to u Islamu se ne moze primjeniti danas? Cesto se povlaci za ovo pitanje a niko od vas ne daje konkretne fakte....
raoul duke wrote:Zasto postoji toliko slicnosti izmedju Judaizma, Krscanstva, i Islama? Da li zapravo dolaze od istih ljudi koji su prikladno drustvu postepeno mijenjali sastav istih?
Sve vjere dolaze od Boga. Mozes pronaci u Bibliji i Tori najave dolaska Muhammeda. Buduci da su predaja od Boga postoje i slicnosti koje nose. To sto je npr Biblija izmjenjenjivana da se savija sa vremenom i sto postoji 1001 izdanje i revizija govori samo o sebi. Takoder upitan je i sam sastav iste jer je zbir evandenja tj predaja... itd itd...

Vrlo je smjelo govoriti da su nastale od ljudi, uzmemo li u obzir naucne cinjenice o svemiru, rodenju, morskim dubinama, itd itd koji su pretocene u Kur'anu daleko prije nego sto ce nastati izumi koji ce nam dati uvid o tome. A znamo da su se ateisticke teorije mjenjale vremenom, jer su naravno teorije a sve iz Kur'ana je potvrdeno....
raoul duke wrote:Da li se Islam smatra ''univerzalnim'' samo zato sto je posljednji?
Ne, islam se smatra univerzalnim, pored gore sto sam ti napisao, zato sto nije mjenjan. Zbog toga postoje ljudi koji ga uce napamet da se ne bi sta izmjenilo i zato sto predstavlja krunu na sve religije koje su od Boga a koje su izmjenjene.
raoul duke wrote:Kako to da se verbalni ili fizicki udarac na religije smatra radikalnim u nepojmljivim razmjerama, dok religiozni radikali imaju opravdanje zbog uvrede, napada ili stete nacinjene neistomisljenicima?
Ne smatra se radikalnim, medutim ono sto svakoga vjernika nervira je izvrtanje stanja i izvlacenje iz konteksta bilo cega. Niko ne shvata bit i nacin na koji su ajeti u Kur'anu predani covjecanstvu a drznu se izvuci jedan i tumaciti ga kao da je recen onako, ne uzimajuci sve u obzir. I naravno, svako moze pronaci opravdanje u bilo cemu, to da li opravdanje stoji to je druga stvar....
raoul duke wrote: Konacno pitanje..

Sretno
E vidis, tu si upravu, medutim ne pricas o rasirenim religijama. Isto se pricalo o tome po forumima iluminati bla bla bla.... Nije ti cudno da se ti ljudi svrstavaju medu "ateiste" a simboliku guraju gdje god stignu. Oni jesu tih 1% jer su napravili takav trend da je religija neprihvatljiva i da je cool biti ateista sa raznim teorijama (ne cinjenicama) a uporno postuju svoje. Otvoriti oci je lahko, ali nastaviti gledati i ustrajati je testko.

Raspisah se ja, al volim diskutovat, tako ljudi ne zamjerite :-)
Post Reply