Religija je izmisljena iz covjecije zelje za beskonacnoscu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zoka

#1 Religija je izmisljena iz covjecije zelje za beskonacnoscu

Post by zoka »

Jucer razgovaram sa jednim univerzitetskim profesorom inace veoma utjecajnim intelektualcom u nasoj zemlji... doduse razgovor je bio privatni pa nebih da ga imenujem ali je iznio stav:

"znas zasto su ljudi izmislili religiju? Sad cu ti ja da to objasnim... vidis... covjek se ne moze da pomiri sa prolaznoshchu i od kad je postao svjestan toga od tad je i izgradio religiju..."

Ne znam dali se profesor takodjer miri sa svojom prolaznoshchu i na koji nacim vidi produzenje sebe do u beskonacnost. Vjerovatno kroz svoja djela, rjeci, knjige...? A da nije mozda i to jedan od oblika religije?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Bismillah :D

Zoka, u dzehenem ces ko da gledam :D
black

#3 Re: Religija je izmisljena iz covjecije zelje za beskonacnos

Post by black »

zoka wrote:Jucer razgovaram sa jednim univerzitetskim profesorom inace veoma utjecajnim intelektualcom u nasoj zemlji... doduse razgovor je bio privatni pa nebih da ga imenujem ali je iznio stav:

"znas zasto su ljudi izmislili religiju? Sad cu ti ja da to objasnim... vidis... covjek se ne moze da pomiri sa prolaznoshchu i od kad je postao svjestan toga od tad je i izgradio religiju..."

Ne znam dali se profesor takodjer miri sa svojom prolaznoshchu i na koji nacim vidi produzenje sebe do u beskonacnost. Vjerovatno kroz svoja djela, rjeci, knjige...? A da nije mozda i to jedan od oblika religije?
@zoka jeli ti mislis da je on u pravu samo zato sto je "utjecajni intelektualac" ? :oops: :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Pa dobro blackie, ne mora nuzno biti u pravu ali ima neke predispozicije. Drukcije je kada to cujes od nekog idiota, a drukcije od profesora.

Mada, moram da priznam, u zadnje vrijeme sve manje vidim razliku :D:D:D
black

Post by black »

horns&drums wrote:Pa dobro blackie, ne mora nuzno biti u pravu ali ima neke predispozicije. Drukcije je kada to cujes od nekog idiota, a drukcije od profesora.

Mada, moram da priznam, u zadnje vrijeme sve manje vidim razliku :D:D:D
:P :D znam,znam horny al' zanimljivo je da ljudi iznova i iznova pokrecu ista pitanja tj pitanje Boga i vjerovanja u Njega i to vecinom oni koji kazu da "nevjeruju" :D da sam tu sad bi mi otisli na kafu da to "izbistrimo" do kraja :D
zoka

Post by zoka »

...nisam rekao da je u pravu, nisam rekao da je u krivu... cisto onako da sa malo vise paznje procitate paragraf koji slijedi...

naceo sam ovu diskusiju da bih pokazao kojiko smo stvarno skloni gradnji religioznih sistema pa cak i oni koji ih porichu
Gost123

#7 Re: Religija je izmisljena iz covjecije zelje za beskonacnos

Post by Gost123 »

zoka wrote:Jucer razgovaram sa jednim univerzitetskim profesorom inace veoma utjecajnim intelektualcom u nasoj zemlji... doduse razgovor je bio privatni pa nebih da ga imenujem ali je iznio stav:

uf koliko tu materijala ima... knjige i knjige su napisane na tu temu.
jedna od njih:
Erich Fromm-Psihoanaliza i religija
http://www.sendspace.com/file/8wuwsw

kad je covjek postao svjestan da je smrtan, da ce jednoga dana umrijeti, pa se pitao cemu sve ovo, tko ga je stvorio, ovaj svijet, zasto... pokusao je objasniti prirodu preko bogova, duhova, sila...
religija mu je dala odgovore na sve to, omogucila mu da nekako moze funkcionirati, usmjeriti svoj zivot, svoje snage: dala mu okvir orijentacije, smjer, nadu... religija je bila nuznost u ranom razvoju covjecanstva.

razliciti ljudi razlicito se nose prema prolaznoscu. neki biraju iluzije o zivotu nakon smrti... a neki vjecnost traze u umjetnosti, filozofiji, knjizevnosti, znanosti... sjecanju drugih ljudi...
HomeArt

#8 Re: Religija je izmisljena iz covjecije zelje za beskonacnos

Post by HomeArt »

Valjda to znaci da ti je taj profa nastao od majmuna :lol:
dezurni-X

Post by dezurni-X »

Pošto ima veliki broj interesanata baš za ovu temu , otvorit ću je za raspravu, što ne mora da znači da tema neće biti ponovno zatvorena ukoliko dođe do uobičajene razmjene pljuvačke i uvreda među forumašima različitih uvjerenja, spolova :D i td....

:)
archbishop

Post by archbishop »

dezurni-X wrote:Pošto ima veliki broj interesanata baš za ovu temu , otvorit ću je za raspravu, što ne mora da znači da tema neće biti ponovno zatvorena ukoliko dođe do uobičajene razmjene pljuvačke i uvreda među forumašima različitih uvjerenja, spolova :D i td....

a tako mi je dobro zvucalo ono "ista meta, isto odstojanje" :D

deja vu :D :D
dezurni-X

Post by dezurni-X »

archbishop wrote:
dezurni-X wrote:Pošto ima veliki broj interesanata baš za ovu temu , otvorit ću je za raspravu, što ne mora da znači da tema neće biti ponovno zatvorena ukoliko dođe do uobičajene razmjene pljuvačke i uvreda među forumašima različitih uvjerenja, spolova :D i td....

Iskreno se nadam da TO nije TO :) budemo videli :wink:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Da li æe neko biti toliko fin pa mi objasniti koja je poenta ovih threadova?

Postoji jedan pool argumenata na jednoj strani i jedan pool na drugoj. Kako god vi imenovali thread, ti argumenti æe se izvuæi prije ili kasnije. Prije ili kasnije æe ljudi poèeti verglati jedne te iste stvari do besvijesti... Verglaju ih godinama, i verglaæe ih godinama. Kontam kad svaki put razlièiti ljudi otkrivaju toplu vodu, aaaaaaaaaaali ljudi, nemojte se svaki put na svakom threadu ponavljati...

Kreativnije bi bilo npr...

Iz ¹upljeg u prazno - vol 1
Iz ¹upljeg u prazno - vol 2
Iz ¹upljeg u prazno - vol 3
.
.
.
Iz ¹upljeg u prazno - vol N-1
Iz ¹upljeg u prazno - vol N

Koliko sam primjetio tih argumenata ima po N puta na razlièitim temama, èemu N+1 -ti put?

...admin account i fino jedan "DELETE FROM..." :D :D :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

MessageBox.Show("Poruka nema nikakvog sadr¾aja");

Vi¹ka jedan submit bija¹e :lol: :lol: :lol:
archbishop

Post by archbishop »

dezurni-X wrote:
archbishop wrote:

Iskreno se nadam da TO nije TO :) budemo videli :wink:
Ja mislim da je ova tema jako interesantna. Sta ljudi sve ne zele, cudo jedno. E sad, samo mi jedna ovdje kvacica, sto bi zato izmisljali Boga, koji je, prema religijskim tradicijama Vladar ljudi. Sta ce mu to? Jel moglo sta "bezbolnije", kao nafuraju se da su besmrtni i sve to, bez Boga. Jel moglo, moglo je.. Bog mi se u ovakav koncept zelje ne uklapa.

Nego, ONO je TO. :-) A i neka je, vala :D :D Aferim.
spongebob

Post by spongebob »

@dezurni-x

ztluhcs wrote:Da li će neko biti toliko fin pa mi objasniti koja je poenta ovih threadova?

Postoji jedan pool argumenata na jednoj strani i jedan pool na drugoj. Kako god vi imenovali thread, ti argumenti će se izvući prije ili kasnije. Prije ili kasnije će ljudi početi verglati jedne te iste stvari do besvijesti... Verglaju ih godinama, i verglaće ih godinama. Kontam kad svaki put različiti ljudi otkrivaju toplu vodu, aaaaaaaaaaali ljudi, nemojte se svaki put na svakom threadu ponavljati...

Kreativnije bi bilo npr...

Iz šupljeg u prazno - vol 1
Iz šupljeg u prazno - vol 2
Iz šupljeg u prazno - vol 3
.
.
.
Iz šupljeg u prazno - vol N-1
Iz šupljeg u prazno - vol N

Koliko sam primjetio tih argumenata ima po N puta na različitim temama, čemu N+1 -ti put?

...admin account i fino jedan "DELETE FROM..." :D :D :D
po tvom bi se trebao zatvoriti citav podforum :roll:
Nisam bas vidio da se javis kad se postavljaju teme-oglas table od onih koji hoce da otvaraju oci i dezurnim za razvrstavanje covjecanstva na one koji ce u pakao tj. raj...

No ova tema krije i drugo pitanje: je li nareceni profesor i sam vjernik na svoj nacin, samim tim sto ocekuje "nagradu" spominjanjem njegovog imena nakon njegove fizicke prisutnosti na planeti zemlji.

Mislim da nije. Radi se samo o samozaljubljenosti kao posljedici pripadanju ljudskoj vrsti - nerijedak slucaj
Mi nesvjesno cinimo mnoge dobre stvari jer ne mozemo drugacije, jer nas je ljudska priroda preodredila za odluke koje su samo naizgled donesene kao posljedica slobodne volje. Nisam bas ni siguran da nesto kao slobodna volja postoji, jer se mi koji smo (po mom skromnom misljenju) mjesavina prije svega genetskog materijala vodimo instinktom za pukim opstankom te nas kombinacija kompleksa mozdanog sistema i animalnog poriva za prezivljavanjem tjera da se ponasamo "dobro" a sve u svrhu produzetka vrste.
parafin

Post by parafin »

JA BIH :bih: SE SLOZIO SA PROFESOROM :lol: - normalno da je covjek izmislio boga a ne obratno!
ztluhcs

Post by ztluhcs »

spongebob wrote: po tvom bi se trebao zatvoriti citav podforum :roll:
Nisam bas vidio da se javis kad se postavljaju teme-oglas table od onih koji hoce da otvaraju oci i dezurnim za razvrstavanje covjecanstva na one koji ce u pakao tj. raj...
Ako sam dobro shvatio htio bih odgovoriti: "Jednako me nerviraju i teme i threadovi onih koji dijele ljude na one koji æe iæi gore i one koji æe iæi dole kad se bude prebrojavalo"...

Ne podr¾avam ni de¾urne otvaraèe oèiju ni¹ta vi¹e od de¾urnih pljuvaèa po vjeri...

100 puta rekao, ovo su intimne i stvari liènog izbora...

Jel sad ok?

Shoshana

Post by Shoshana »

Profesor filozofije jeste neki autoritet, medjutim bilo ko ko ti da tako pojednostavljen i generalizovan odgovor ne zasluzuje da ikoga icemu poducava.
Ja sam zbog tog naseg mentaliteta imala strasne probleme kad sam pocela studirati na zapadu. Jebo te, kod nas ti uvijek neko da jednu istinu i to ti je tapija. Nema ti tu sta da mislis...ovako je kako ti ja (profesor) kazem, i nemoj da se nasalis da na ispitu napises nesto drugacije... Dobar profesor ti prezentira barem vecinu vladajucih teorija i ima da ih sve poznajes i korektno predstavis na ispitu. Svako ce, naravno, stvoriti vlastito misljenje, ali to misljenje je tvoja privatna stvar!

O nastanku religije postoji vise prihvacenih teorija (nema nijedna da nije podlozna nekom kriticizmu, sto je dobra stvar da se podsjeti da se ni u cemu ne moze generalizovati). Ova predstavljena od strane tvog profesora je Freudovo vidjenje nastanka religije.

Meni licno je najbliza Tylorova teorija koja se svodi na to da religija nastaje zajedno sa svijescu. Banalno pojednostavljeno, ljudi sanjaju i u svojim snovima putuju, lete, razgovaraju sa mrtvima, love, plivaju, i sta sve ne. Onda kad se probude vide da se njihovo tijelo za sve to vrijeme vise-manje nije pomaklo s mjesta. A tu su vjerovatno i drugi ljudi koji mogu potvrditi da se nista od svega toga nije odigralo... Onda ljudi dolaze do zakljucka da se "ja" sastoji od dva razlicita "ja". Ja1 kojim mi upravljamo svjesno i ja2 koje je van nase kontrole. Za ja2 nema nikakve prepreke...nista nije nemoguce. No posto ja2 moze da razgovara sa mrtvima, a znamo da fizicka tijela (dakle ja1) mrtvih ljudi niti hodaju niti razgovaraju, zakljucak je razumljiv. Kada ja1 umre, ja2 nastavlja da zivi u svijetu2. Zatim, posto u snu (svijetu2) vidjamo i zivotinje i biljke, to vjerovatno znaci da i zivotinje i biljke imaju ja2. Kasnije, razvitkom ljudskog drustva i udnosa unutar istog (hijerarhija, prve "profesije" itd) ljudi sistematizuju i svijet2, dajuci pojedinim "duhovima" specifican znacaj ili mjesto.

Da ne duzim, za one koji zele procitati vise teorija, pogledajte Frazera, Langa, Maretta i da koga ne zaboravim, evo za pocetak ovaj link, a onda mozete dalje sami traziti.
http://www.britannica.com/eb/article-38 ... hn%20J&ct=
CiCiban

#19 Re: Religija je izmisljena iz covjecije zelje za beskonacnos

Post by CiCiban »

zoka wrote:Ne znam dali se profesor takodjer miri sa svojom prolaznoshchu i na koji nacim vidi produzenje sebe do u beskonacnost.
:D ovajjj, a da se vratimo pRofesoru ..khh.h ako moze :P :P
Post Reply