Religija i zivotinje

Rasprave o vjerskim temama.
NIN

#76 Re: Religija i zivotinje

Post by NIN »

A_I_ wrote:
Sunrise00 wrote:
A_I_ wrote: Kako ne bi bilo zdravo?
Da li orka kitovi prvo puste krv pingvinima i tuljanima?
Da li lav, gepard, puma, cita, ris prvo pusti krv antilopama, zebrama itd?
Da li medvjed, vuk, krokodil, soko, orao prvo puste krv svojim zrtvama?
Ne puste vec najcesce uguse tj zadave i odmah predju na cerupanje tijela!
Bude li im zlo, dobiju li hormonalni poremecaj ili povecan holesterol?

Ako je za ljude stetno kako sirovo meso tako i krv, da to mozda nema veze sa cinjenicom da smo nekada bili biljojedi kao vecina ostalih primata? Valjda nam je slijepo crijevo tada bilo potrebno za varenje hrane...
jao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
znaci, nas organizam i organizam lavova, geparda i ostalih je isti? :-)

majko draga :lol:
Za pocetak, i jedni i drugi mesozderi, sisari i istom lovinom se hrane (antilope, bizoni, krave, ovce, kokoske, tuljani, delfini itd)...
Od svih mesozdera na ovom svijetu, jedino ce nama nesto biti od sirovog mesa i krvi kako kaze @bijela, a zasto li ?
Metabolizmi se razlikuju od vrste do vrste cak i u grupi mesojeda. Metabolizam, tj. biohemija organizma jedne macke nije ista biohemiji jednog psa, a da ne spominjemo, recimo, neke vrste ptica kao sto su lesinari ili supovi. Druga stvar je da mi kao primati nismo mesojedi. Mi smo ustvari svejedi, kao sto je to i vecina drugih visih primata - velika je razlika u metabolizmu svejeda i mesojeda. Takodjer, treba napomenuti i to da se i unutar iste vrste metabolizmi znaju djelomicno razlikovati. Kao primjer uzmimo toleranciju na laktozu kod jednog dijela populacije ljudi dok drugi ne mogu piti mlijeko poslije odredjene zivotne dobi.

A to natezanje oko svinjetine je supljak zesci.
rumit

#77 Re: Religija i zivotinje

Post by rumit »

Suti i trpi wrote:Da li grjesim ako kazem da u Indoneziji Muslimani uzgajaju svinje (negdje sam to cuo, a moguce je da sam i pobrko)!?? Da li je grijeh uzgajat svinje?

I ovo me zanima, da li neko moze da odgovori?
U islamu, zabranjenim stvarima se ne prilazi ni sa jedne strane.
Tako da se svinjsko meso ne jede, svinje se ne uzgajaju, ne trguje se njima niti njihovim mesom...
Moguce je da neki muslimani uzgajaju svinje, ali je to odraz njihovog neznanja (u pogledu vjerskih propisa) ili niskog stupnja imana.

U cemu je toliki problem sa postavkom o zabrani konzumiranja svinjskog mesa?
Jednostavno, ljudi prateci svoja ubjedjenja jedu ili ne jedu svinjetinu (kao sto rade ili ne rade mnoge druge stvari). I to je to.
Zar se ova tema mora zavrsiti na razglabanju (ko zna po koji put) o svinjskom mesu?
vazi

#78 Re: Religija i zivotinje

Post by vazi »

A_I_ wrote:
Za pocetak, i jedni i drugi mesozderi, sisari i istom lovinom se hrane (antilope, bizoni, krave, ovce, kokoske, tuljani, delfini itd)...
Od svih mesozdera na ovom svijetu, jedino ce nama nesto biti od sirovog mesa i krvi kako kaze @bijela, a zasto li ?

pa valjda je covjek "pitoma" a ovi ostali divlje zivotinje pa nam se automatski razlikuje imunitet, zar ne?

sirovo meso je podlozno kvarenju, lav ulovi plijen , najede se i ode, ne ostavlja nista u zamrzivac :D dakle nema rizika trovanja, sto nije slucaj s ljuCkim rodom :)

mene zanima kako to da su cuke mace i sl poliglote? u kojoj god zemlji im se obratis - razumiju te na jeziku zemlje...znaci oni razumiju ljudski govor dok mi ne razumijemo ili vrlo malo njihov govor.... 8-)
Suti i trpi

#79 Re: Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

rumit wrote:
Suti i trpi wrote:Da li grjesim ako kazem da u Indoneziji Muslimani uzgajaju svinje (negdje sam to cuo, a moguce je da sam i pobrko)!?? Da li je grijeh uzgajat svinje?

Tako da se svinjsko meso ne jede, svinje se ne uzgajaju, ne trguje se njima niti njihovim mesom...
Moguce je da neki muslimani uzgajaju svinje, ali je to odraz njihovog neznanja (u pogledu vjerskih propisa) ili niskog stupnja imana.

U cemu je toliki problem sa postavkom o zabrani konzumiranja svinjskog mesa?
Jednostavno, ljudi prateci svoja ubjedjenja jedu ili ne jedu svinjetinu (kao sto rade ili ne rade mnoge druge stvari). I to je to.
Zar se ova tema mora zavrsiti na razglabanju (ko zna po koji put) o svinjskom mesu?
Ne mora, samo me je ovo zanimalo i ti si mi lijepo odgovorio.
cistunac

#80 Re: Religija i zivotinje

Post by cistunac »

rumit wrote:
Moguce je da neki muslimani uzgajaju svinje, ali je to odraz njihovog neznanja (u pogledu vjerskih propisa) ili niskog stupnja imana...
Ja kol'ko znam, Jevreji su prvi 'odlucili' da nema svinja pa zato i striktni hriscani (adventisti, na primjer) prihvatise isto kroz Stari Zavjet. Zato je to valjda i Muhamed ubacio u Kur'an. A svinje mogu same sebe da krive jer po svojoj prirodi uzivaju da kopaju po svakom djubretu, a bome ce i jesti ljudske ljeseve. Meso im je cesto puno parazita pa se mora jako dobro pripremiti. Ujedno, svinjska mast u toplim predjelima Bliskog Istoka moze lako da uzegne a ni to nije prakticno. Zato su valjda i oznacene prljavim.

Bilo kako bilo, Svinje 0 : Religije 1.
Post Reply