Religija i zivotinje

Rasprave o vjerskim temama.
Suti i trpi

#1 Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

Sa drustvom sam raspravljo o religiji i dosli smo do zivotinja i njihovog polozaja u 'bozijim knjigama'. Strana koja vjeruje u Boga, nije znala ateistickoj strani objasnit kakvu ulogu zapravo imaju zivotinje. Zanima me da li se zivotinje pominju u Kur'anu i Bibliji i kako su opisani!? Cemu sluze i kako ljudi sa njima trebaju postupat? Da li se pominju iskljucivo zivotinje sa podrucja Izraela i Saudijske Arabije ili se negdje pominju Africke zivotinje ili recimo pingvini? Ako je Bog vec stvorio jarceve, kokoske, svinje, krave i druge domace zivotinje da ih ljudi jedu i iskoristavaju njihove proizvode, zasto je stvorio lavove i slonove? Jesu li oni samo ukras svijeta ili imaju neku ulogu na ovoj planeti? Da li zivotinje uopste imaju neku ulogu ili sluze ljudima kao jelo i razonoda? Zasto je Bog ubio dinosauruse? Sta su oni mogli ucinit nazao Bogu, pa da odluci da trebaju nestat? Zasto je krokodil jedini prezivjeli dinosaurus (neko mi rece da jeste, nemojte uzimat kao 100% tacno)? Da li zivotinje imaju dusu i zivot poslije ovog zemaljskog? Imam jos nekih nejasnoca vezano za ovu temu, ali dovoljno je za pocetak.

P.S. Nisam vegetarijanac :D .
Master Exploder

#2 Re: Religija i zivotinje

Post by Master Exploder »

Imam i ja pitanje
Ako zivotinje nemaju "dušu", a ljudi imaju, u kojem trenutku u povijesti je onda u covjeka ili njegovog pretka usađena duša?

Suti i trpi wrote: Zasto je Bog ubio dinosauruse? Sta su oni mogli ucinit nazao Bogu, pa da odluci da trebaju nestat? Zasto je krokodil jedini prezivjeli dinosaurus (neko mi rece da jeste, nemojte uzimat kao 100% tacno)?
Pa zamisli da je Noa morao T-rexa sa sobom voditi na arku! :D To ne bi dobro zavrsilo :lol:

Ne krokodili, već ptice. Buduci da je potomak dinosaura uvijek dinosaur, ptice zapravo jesu dinosauri ;) Krokodili su samo rođaci dinosaura ;)
bijela

#3 Re: Religija i zivotinje

Post by bijela »

baš se radujem ovoj temi :-D
vedrank

#4 Re: Religija i zivotinje

Post by vedrank »

Pa ne znam... Hmmm, mozda to ima veze sa velikom vjerovatnocom da BOG ne postoji... 8-)
sffovac

#5 Re: Religija i zivotinje

Post by sffovac »

drage krave, konji i ovce - zraVo
statix

#6 Re: Religija i zivotinje

Post by statix »

Otkud tebi da je Bog stvorio domace zivotinje? :D

A sto se tice teme, postoji jedna mogucnost, koja medjutim se kosi sa monoteistickim ucenjima. Bog je nekad davno unio pocetne parametre i pustio stvari (energiju i zivot) da teku "svojim tokom", mada je zivot mozda nus produkt tj. slucajnost ili greska procesa koji su obiljezili evoluciju univerzuma.

Jedno je sigurno. Univerzum nije stvoren prema covjeku, a ni ekosistem u kojem zivimo. Mi smo ti koji smo se prilagodili zakonima koji vladaju u njima. Da je krojeno prema nama, zivot bi se razvijao na svakom mjestu univerzuma i ne bi bili svjedoci "kosmickog nasilja" prisutnog u njegovim prostranstvima.
Loulou

#7 Re: Religija i zivotinje

Post by Loulou »

Master Exploder wrote:Pa zamisli da je Noa morao T-rexa sa sobom voditi na arku! :D To ne bi dobro zavrsilo :lol:
:lol: :lol: :lol:
mali Ninja

#8 Re: Religija i zivotinje

Post by mali Ninja »

bolan, sve ti je to balans :-)
controllore

#9 Re: Religija i zivotinje

Post by controllore »

Uzvišeni Allah dž.š. je Zemlju, biljke, životinje, Sunce, Mjesec, stvorio radi čovjeka.

A čovjeka da mu ibadet čini tj. da mu se pokorava.
chengaba

#10 Re: Religija i zivotinje

Post by chengaba »

A može li mi neko reći da li se u Svetim knjigama spominje npr. krompir, ili možda slon lupam?

Ako je monoteistički Bog (kako ga god zvali) stvorio svijet, i sva stvorenja na njemu, a i same Svete knjige navodno dosta toga predviđaju i mnogo tu ezoterike ima, zašto se ne obrađuju ovi jako korisni organizmi?
bijela

#11 Re: Religija i zivotinje

Post by bijela »

dijete drago :-)
to što nisi vjernik ne znači da je pametno da, nešto što milijuni ljudi smatraju mudrošću i svekolikom duhovnošću,
bacaš u blato trivijalnosti :oops:
theTruePath

#12 Re: Religija i zivotinje

Post by theTruePath »

Suti i trpi wrote:Sa drustvom sam raspravljo o religiji i dosli smo do zivotinja i njihovog polozaja u 'bozijim knjigama'. Strana koja vjeruje u Boga, nije znala ateistickoj strani objasnit kakvu ulogu zapravo imaju zivotinje. Zanima me da li se zivotinje pominju u Kur'anu i Bibliji i kako su opisani!? Cemu sluze i kako ljudi sa njima trebaju postupat? Da li se pominju iskljucivo zivotinje sa podrucja Izraela i Saudijske Arabije ili se negdje pominju Africke zivotinje ili recimo pingvini? Ako je Bog vec stvorio jarceve, kokoske, svinje, krave i druge domace zivotinje da ih ljudi jedu i iskoristavaju njihove proizvode, zasto je stvorio lavove i slonove? Jesu li oni samo ukras svijeta ili imaju neku ulogu na ovoj planeti? Da li zivotinje uopste imaju neku ulogu ili sluze ljudima kao jelo i razonoda? Zasto je Bog ubio dinosauruse? Sta su oni mogli ucinit nazao Bogu, pa da odluci da trebaju nestat? Zasto je krokodil jedini prezivjeli dinosaurus (neko mi rece da jeste, nemojte uzimat kao 100% tacno)? Da li zivotinje imaju dusu i zivot poslije ovog zemaljskog? Imam jos nekih nejasnoca vezano za ovu temu, ali dovoljno je za pocetak.

Nesto sto ne jedemo u Bosni iz kulturoloskih razloga u drugim drzavama jedu,,slonovi se vrlo rado jedu u Africi

Nisu samo razne zivotinje nestajale,nestajali su i narodi,,prije nas je bilo drugacijih naroda od ovih koje danas poznajemo,i oni su izumrli,,nekada cemo i mi nestati i biti zamjenjeni drugim narodima.Sve je to Boziji plan
someone_

#13 Re: Religija i zivotinje

Post by someone_ »

chengaba wrote:A može li mi neko reći da li se u Svetim knjigama spominje npr. krompir, ili možda slon lupam?

Ako je monoteistički Bog (kako ga god zvali) stvorio svijet, i sva stvorenja na njemu, a i same Svete knjige navodno dosta toga predviđaju i mnogo tu ezoterike ima, zašto se ne obrađuju ovi jako korisni organizmi?
A mene zanima zasto se ne spominje sarma. Ja bas volim sarmu. Spoj mesa i salate. Vrlo korisno.

Zasto sarma kao takva? Molim konkretan odgovor!
iForumashica

#14 Re: Religija i zivotinje

Post by iForumashica »

...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:56, edited 1 time in total.
vedrank

#15 Re: Religija i zivotinje

Post by vedrank »

theTruePath wrote:
Suti i trpi wrote:Sa drustvom sam raspravljo o religiji i dosli smo do zivotinja i njihovog polozaja u 'bozijim knjigama'. Strana koja vjeruje u Boga, nije znala ateistickoj strani objasnit kakvu ulogu zapravo imaju zivotinje. Zanima me da li se zivotinje pominju u Kur'anu i Bibliji i kako su opisani!? Cemu sluze i kako ljudi sa njima trebaju postupat? Da li se pominju iskljucivo zivotinje sa podrucja Izraela i Saudijske Arabije ili se negdje pominju Africke zivotinje ili recimo pingvini? Ako je Bog vec stvorio jarceve, kokoske, svinje, krave i druge domace zivotinje da ih ljudi jedu i iskoristavaju njihove proizvode, zasto je stvorio lavove i slonove? Jesu li oni samo ukras svijeta ili imaju neku ulogu na ovoj planeti? Da li zivotinje uopste imaju neku ulogu ili sluze ljudima kao jelo i razonoda? Zasto je Bog ubio dinosauruse? Sta su oni mogli ucinit nazao Bogu, pa da odluci da trebaju nestat? Zasto je krokodil jedini prezivjeli dinosaurus (neko mi rece da jeste, nemojte uzimat kao 100% tacno)? Da li zivotinje imaju dusu i zivot poslije ovog zemaljskog? Imam jos nekih nejasnoca vezano za ovu temu, ali dovoljno je za pocetak.

Nesto sto ne jedemo u Bosni iz kulturoloskih razloga u drugim drzavama jedu,,slonovi se vrlo rado jedu u Africi

Nisu samo razne zivotinje nestajale,nestajali su i narodi,,prije nas je bilo drugacijih naroda od ovih koje danas poznajemo,i oni su izumrli,,nekada cemo i mi nestati i biti zamjenjeni drugim narodima.Sve je to Boziji plan
A postoji plan? hahahahhahahahahahaha :run:
Suti i trpi

#16 Re: Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

iForumashica wrote:U Kur'anu je naredjeno da budemo blagi prema zivotinjama. Zabranjeno je mucenje i namjerno ne hranjenje zivotinja.
Macka je koliko znam jedna od omiljenijih zivotinja, jer sam citala jedan hadis u kojem se govori o macki koja je zaspala na kosulji poslanika a.s. Kaze se da je poslanik a.s. odrezao rukav te kosulje na kojem ja macka spavala, da je ne bi probudio i pomjerio.
Takodjer u mnogim hadisima se spominju mravi i konji kao zivotinje koje je zabranjeno ubijati.

E sad, sto se tice pokudjenih zivotinja to je pas i naravno svinja. Naime, pas je Muslimanima zabranjen za drzanje u kuci. Kuce u kojima boravi pas se smatraju necistima i meleci ne ulaze u takve kuce.
Znaci dozvoljeno je drzati psa u drvoristu kao cuvara, ali ne u kuci.
A, jedan od razloga sto je zabranjeno drzati psa u kuci jeste i to sto se ljudi previse zblize s psima, toliko da im postane drazi od ljudi, sto se posebno desava u danasnje vrijeme. Kao sto znamo u Islamu sve je pokudjeno ili dozvoljeno s razlogom, i to dobrim razlogom.

Ima toga jos mnogo, ali tesko da se mogu sjetiti u 3 ujutro. :-D :zoka:
Ovake odgovore zelim, konkretne, bez samouki tumacenja.

Zabranjeno je mucenje? Da li je mucenje za zivotinju kada je koljemo iz nekih ritualnih navika, koje su mozda i u svetim knjigama oznacene kao pozeljne za pojedine praznike (neznam, ali vjerujem da je i to zapisano)? Zivotinjski instikti osjecaju kada im se sprema 'zlo' (mozda je to za njih cast, jer su dio svetog cina), pa ipoljavaju krike 'uzasa' (ili mozda veselja) prije no dodju pod noz? I samo klanje ide teze kod glomaznih zivotinja, pa se one itekako 'muce' (uzivaju). Ono sto mene zanima je... Da li je Islamu i Krscanstvu zabranjeno ubit zivotinju iz utoke, sto je po meni puno 'humanije', osim ako zivotinja ne uziva u klanju!?? (Unaprijed pretpostavljam da se postojanje utoke nije moglo zamislit u vrijeme Isusa i Muhameda, ali je Bog svakako znao da ce se pojavit, pa je i to mogo prenjet svojim prorocima.)

Zasto bi macka bila povlastena u odnosu na druge zivotinje? Zasto bi se njoj pridavala vaznost, a nije recimo pingvinima? Unaprijed pretpostavljam da Muhamed i Isus nisu znali za postojanje pingvina, ali Bog je svakako znao. Da li se u svetim knjigama pominje ijedna zivotinja koja ne obitava na prostorima Izraela i Saudijske Arabije? Siguran sam da bi Bog preko Muhameda i Isusa htio poslat poruku svim ljudima na svijetu, pa tako i onim sto ce ziviti u Africi ili SP!? Po toj logici, ako su se vec pominjale zivotinje iz te dvi zemlje, 'morale' su se pomenuti i neke druge sa drugih krajeva svijeta.

Zabranjeno ubijati konje i mrave? Zasto su te dvi vrste povlastene u odnosu na ostale? Da li postoji ikakvo objasnjenje za to ili je pusteno ljudima na tumacenje? Ne vidim razlog zasto bi mrav bio povlasten u odnosu na muhu? Mrav je i meni drazi, muha je ogavna, ali ju je Bog takvu stvorio? Otkud nam pravo da ubijemo nesto sto je Bog stvorio, a nije nam porucio da ubijamo? Mozda ubijanjem muhe cinimo veliki i neoprostiv grijeh!?

Ne smijemo biti prisni sa psom, jer nam postane drazi od ljudi? Da li ti smatras ovo relevantnim, onako kad realno razmislis, bez da Kur'an govori umjesto tebe? Da li postoje i druge zivotinje koje covjek moze zavolit jednako ili cak vise nego sto neki ljudi vole psa? Ja znam nekoliko ljudi koji neizmjerno vole macke, sigurno jednako kao sto neki strastveno vole psa. Postoje ljudi koji neizmerno vole konja, bika i mnoge druge zivotinje...
vazi

#17 Re: Religija i zivotinje

Post by vazi »

pa mozda bi bilo malo previse nabrojiti sve zivotinje sa zemaljske kugle u Bozjim knjigama, vjerovatno im nije svrha popis/inventar zive i nezive prirode, flore i faune...

pominju se zivotinje/kukci/insekti svojstveni cijeloj zemaljskoj kugli kao mravi, pauci, pcele...Valjda nam je to zajednicko, a onda, zavisno od klime/konfiguracije zemljista, "rastu" i druge zivotinje, specificne za dato podneblje...

Sto se tice drzanja zivotinje u kuci, nisam znala to za macku...Ali znam da nije "preporucljivo" prvenstveno zbog klanjanja. mora se klanjati na cistom mjestu a sta ces ako pas ili macka na svojim sapicama donesu tragove urina, kake i sl...Cesto mikroskopski vidljivo ali prisutno...

Zatim, na sudnjem danu ce se pojaviti zivotinje kakve covjek nije mogao ni zamisliti, to neki dan negdje procitah...

sto se tice klanja zivotinja, ne treba zaboraviti da je to u svrhu postizanja ispravnosti namirnice tj mesa...Potrebno je da otece krv jer s njom idu i bakterije. na taj nacin ide i "gorcina" hormona stresa zivotinje, naucno dokazaTo

Svako ima svoje mjesto i svoju ulogu, samo ne treba remetiti red :wink:
The Admiral

#18 Re: Religija i zivotinje

Post by The Admiral »

Davno sam jednom razmisljao to za dinosaurse i koja je njihova poenta bila, i odgovor koji meni ima smisla je zbog fosilnog goriva, koje je nastalo od fosilnih ostataka biljaka i zivotinja kao dinosaursa... a znamo da su fosilna goriva osnovni izvor energije na zemlji danas...

A vecina zivotinja je zbog ishrane, a ostale kao kucne ljubimce, zbog drustva, da naucis od njih, da ih studiras, da se divis Kreatoru na razlicita stvorenja koje je kreirao... I dosta mozes naucit od zivotinja, posmatranja, studiranja, itd itd onda zivotinje koje sluze za poljoprivredu, oranje, itd itd za protekciju itd itd
Suti i trpi

#19 Re: Religija i zivotinje

Post by Suti i trpi »

The Admiral wrote:A vecina zivotinja je zbog ishrane, a ostale kao kucne ljubimce, zbog drustva, da naucis od njih, da ih studiras, da se divis Kreatoru na razlicita stvorenja koje je kreirao... I dosta mozes naucit od zivotinja, posmatranja, studiranja, itd itd onda zivotinje koje sluze za poljoprivredu, oranje, itd itd za protekciju itd itd
Hmm... Nekako mi djeluje humanije da nas je Bog stvorio kao vegetarijance, pa da ne masakriramo jadne zivotinje. Niko mi nije odgovorio da li zivotinje uzivaju kada ih koljemo? Ne mogu zamislit da ih je milostivi Bog stvorio da se pate i da se prema njima svirepo ophodi!?

A da, bas ucimo od zivotinja, najvise od hijena i lesinara. Ako je Bogu to bio cilj, onda je napravio gresku, jer smo mi previse egoisticni da bi ucili od zivotinja.
travar

#20 Re: Religija i zivotinje

Post by travar »

Što mi se nešta čini... :roll:
The Admiral

#21 Re: Religija i zivotinje

Post by The Admiral »

Suti i trpi wrote:
The Admiral wrote:A vecina zivotinja je zbog ishrane, a ostale kao kucne ljubimce, zbog drustva, da naucis od njih, da ih studiras, da se divis Kreatoru na razlicita stvorenja koje je kreirao... I dosta mozes naucit od zivotinja, posmatranja, studiranja, itd itd onda zivotinje koje sluze za poljoprivredu, oranje, itd itd za protekciju itd itd
Hmm... Nekako mi djeluje humanije da nas je Bog stvorio kao vegetarijance, pa da ne masakriramo jadne zivotinje. Niko mi nije odgovorio da li zivotinje uzivaju kada ih koljemo? Ne mogu zamislit da ih je milostivi Bog stvorio da se pate i da se prema njima svirepo ophodi!?

A da, bas ucimo od zivotinja, najvise od hijena i lesinara. Ako je Bogu to bio cilj, onda je napravio gresku, jer smo mi previse egoisticni da bi ucili od zivotinja.
Survival Of The Fittest! Satrala bi i svaka od njih tebe da moze da je pametnija i da ima razum ko mi, a desi se i to, tako to ide, nema se sta tu blebetat, kao sto nisi trazio/la da budes rodjen/a tako ide i sa ostalim stvarima, suti i zderi, uzivaj, osjecanja baci u recycle bin :D
rumit

#22 Re: Religija i zivotinje

Post by rumit »

U Kur'anu se spominju pojedine zivotinjske vrste, ali i generalno njihovo mjesto na Zemlji.
"Sve životinje koje po Zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete svjetovi su poput vas - u Knjizi Mi nismo ništa izostavili - i sakupiće se poslije pred Gospodarom svojim."(Kur'an, 6:38)

Kakvu ulogu imaju zivotinje na ovoj planeti tj. ovom eko-sistemu, vjerujem da vec znas :) .

Sto se postupka prema zivotinjama tice one imaju svoja prava, bas kao i covjek sto ih ima.
Prema zivotinjama covjek mora biti milostiv, pogotovo prema onim koje cuvamo (prema kojim imamo odgovornost).
Imamo mnogo hadisa Poslanika Muhameda s.a.v.s. koji govore o tome kako treba blago postupati prema zivotinjama.

Zivotinje imaju dusu i odgovarat ce za ono sta su uradile. Ali nece imati ni kazne niti nagrade.
lucius

#23 Re: Religija i zivotinje

Post by lucius »

The Admiral wrote:Davno sam jednom razmisljao to za dinosaurse i koja je njihova poenta bila, i odgovor koji meni ima smisla je zbog fosilnog goriva, koje je nastalo od fosilnih ostataka biljaka i zivotinja kao dinosaursa... a znamo da su fosilna goriva osnovni izvor energije na zemlji danas...

A vecina zivotinja je zbog ishrane, a ostale kao kucne ljubimce, zbog drustva, da naucis od njih, da ih studiras, da se divis Kreatoru na razlicita stvorenja koje je kreirao... I dosta mozes naucit od zivotinja, posmatranja, studiranja, itd itd onda zivotinje koje sluze za poljoprivredu, oranje, itd itd za protekciju itd itd
Nema veze sa dinosaurima. Nafta je nastala od prahistorijskih zooplanktona i algi, a ostaci biljaka sa površine zemlje su formirali ugalj.
rumit

#24 Re: Religija i zivotinje

Post by rumit »

Suti i trpi wrote:
Zabranjeno je mucenje? Da li je mucenje za zivotinju kada je koljemo iz nekih ritualnih navika, koje su mozda i u svetim knjigama oznacene kao pozeljne za pojedine praznike (neznam, ali vjerujem da je i to zapisano)? Zivotinjski instikti osjecaju kada im se sprema 'zlo' (mozda je to za njih cast, jer su dio svetog cina), pa ipoljavaju krike 'uzasa' (ili mozda veselja) prije no dodju pod noz? I samo klanje ide teze kod glomaznih zivotinja, pa se one itekako 'muce' (uzivaju). Ono sto mene zanima je... Da li je Islamu i Krscanstvu zabranjeno ubit zivotinju iz utoke, sto je po meni puno 'humanije', osim ako zivotinja ne uziva u klanju!?? (Unaprijed pretpostavljam da se postojanje utoke nije moglo zamislit u vrijeme Isusa i Muhameda, ali je Bog svakako znao da ce se pojavit, pa je i to mogo prenjet svojim prorocima.)
U sta bi ti upucao zivotinju? I sto mislis da na taj nacin ubijanja zivotinje ne bi osjetile "nadolazece zlo".
Potrazi malo kako tijelo reaguje na pojedine nacine ubijanja, pa onda odluci sta je "humanije". Uzmi jos u obzir da krv treba isteci iz tijela.
Upravo da se zivotinja ne bi mucila i postoje pravila prilikom klanja. To se obavi brzo i na najbezbolniji nacin (za nekoliko sec. sve je gotovo). Cak je zabranjeno pred zivotinjama ostriti noz i klati druge zivotinje.

(inace, bezeze ova prica, ali eto...)
Suti i trpi wrote: Zasto bi macka bila povlastena u odnosu na druge zivotinje? Zasto bi se njoj pridavala vaznost, a nije recimo pingvinima? Unaprijed pretpostavljam da Muhamed i Isus nisu znali za postojanje pingvina, ali Bog je svakako znao. Da li se u svetim knjigama pominje ijedna zivotinja koja ne obitava na prostorima Izraela i Saudijske Arabije? Siguran sam da bi Bog preko Muhameda i Isusa htio poslat poruku svim ljudima na svijetu, pa tako i onim sto ce ziviti u Africi ili SP!? Po toj logici, ako su se vec pominjale zivotinje iz te dvi zemlje, 'morale' su se pomenuti i neke druge sa drugih krajeva svijeta.
Macka nije povlastena zivotinja. Nema povlastene zivotinje.

Evo zivotinja koje se spominju u Kur'anu: krava, musica, muha, mravi, pčele, zmija, deve, pas, vrana, slonovi, pauk, lav, skakavci, vuk, pupavac , konji, mazge, magarac.
Uglavnom zivotinje koje nisu karakteristicne samo za Arabiju.
Suti i trpi wrote: Zabranjeno ubijati konje i mrave? Zasto su te dvi vrste povlastene u odnosu na ostale? Da li postoji ikakvo objasnjenje za to ili je pusteno ljudima na tumacenje? Ne vidim razlog zasto bi mrav bio povlasten u odnosu na muhu? Mrav je i meni drazi, muha je ogavna, ali ju je Bog takvu stvorio? Otkud nam pravo da ubijemo nesto sto je Bog stvorio, a nije nam porucio da ubijamo? Mozda ubijanjem muhe cinimo veliki i neoprostiv grijeh!?
Zabranjeno je bezrazlozno ubiti bilo koju zivotinju (ne samo konje i mrave) i za takav cin ce se odgovarati.
Suti i trpi wrote: Hmm... Nekako mi djeluje humanije da nas je Bog stvorio kao vegetarijance, pa da ne masakriramo jadne zivotinje.
Sto ti nisi vegeterijanac? Nemoj mi reci da nisi human.
Trebali ukinuti i zivotinje koje se hrane mesom? Pa da mali zeko bezbrizno moze sumicom skakutati. :-)
Last edited by rumit on 12/06/2010 23:14, edited 2 times in total.
NIN

#25 Re: Religija i zivotinje

Post by NIN »

rumit wrote:Evo zivotinja koje se spominju u Kur'anu: krava, musica, muha, mravi, pčele, zmija, deve, pas, vrana, slonovi, pauk, lav, skakavci, vuk, pupavac , konji, mazge, magarac.
Uglavnom zivotinje koje nisu karakteristicne samo za Arabiju.
Istina je da samo par vrsta od gore nabrojanih danas nije autohtono za Arapsko poluostrvo ali, recimo, prije par hiljada godina arapski lav je bio glavni predator iliti baba na poluostrvu. To sto ih vise nema mozemo zahvaliti sto ljudima sto dezertifikaciji tla (sirenju pustinje i degradaciji tla). Sto se slonova tice oni pak nisu bili autohtoni na ovom podrucju, barem sto se tice pisane historije, dakle nekih 5-6 hiljada godina unazad. Ali, daleko od toga da slonovi nisu bili poznati ondasnjim ljudima kao prevozno sredstvo sto u ratu sto u miru (Africki rog prekoputa Crvenog mora, a ni Indijski potkontinent nije bas predaleko, jos ako uzmemo u obzir da ih je onda bilo kudikamo vise no sto je to danas slucaj).

Nego, po mom misljenju nije bas pametno uzimati ove gore primjere pri dokazivanju/opovrgavanju bilo cega u ovom domenu. Zivotinjske vrste izumiru i nastaju nove, u zavisnosti od datih faktora, tj. klime i, u novije vrijeme, covjeka (sjetimo se samo toga da su mamuti, dakle, sjeverni slonovi bili autohtoni u sj. istocnoj Evropi i sjevernoj Aziji dok ih danas vise nema zahvaljujuci promjeni klime i ljudskom lovu).

A sto se teme tice ne bi bilo lose da @Shoshana malo protabiri u vezi rasprostranjenosti i razlicitosti ritualnog ubijanja zivotinja i njegovoj univerzalnosti kod ljudi sirom planete, nekad i sad. Od kad je covjeka bilo je i lova i lov je skoro pa uvijek bio jedan vid rituala. Takodjer, lov i rituali prinosenja zrtve su jako povezani. Od kad je covjek presao na sjedilacni mod lov je donekle sublimiran u neke druge aktivnosti kao sto su sport, dok su rituali vezani za ubijanje zivotinja vecinom ostali nepromjenjeni i danas se redovno poistovjecuju sa ostatkom religijskih rituala. Spomenimo i rituale prinosenja ljudske zrtve ali to nije tema.

@Shoshana, bujrum. :)
Post Reply