Shoba wrote:isto tako, nigdje se ne spominju dinosaurusi? Ako je svijet nastao prije nekoliko hiljada godina godina(po svetim knjigama), dje su onda ovi sto su izumrli prije milion...........?
Nesto je nelogicno.........(nije ih bilo ni na nojevoj arki)\
Pored toga, ako smo svi nastali od jednog para ljudi, onda smo svi mi incestoidni

(brat je moro g.... sestru i sl.) A to stvara debile....
+
citat "MAAJKA"-predugacko je da bih ga sad copy ovdje
=
---------------------------------------------------------------------
...prvo, da kazem da sam iznenadjen na normalnoj diskusiji do sada...jos niko nije zakuhao ni sa kim...BRAVO...
a sada....sta se moze zakljuciti iz ova dva posta???
Mislim da je linija koja razgranicava Maajcino i Shobino razmisljanje ista linija koja na pocetku 21. vijeka dijeli kompletno covjecanstvo u dvije i samo dvije kategorije, a to su VJERNICI i ANALITICARI.
Da bih sprijecio daljne komentare, odmah da kazem da, sve sto cu napisati o Maajki, kao pripadniku kategorije VJERNICI se ne odnosi samo na islam, nego na sva vjerovanja, religije i ideologije(krscanstvo, hriscanstvo,budizam.....sve do komunizma...DA i njih svrstavam u kategoriju vjernici...to sto su se ogradili od religije ne znaci da nisu ili nisu bili vjernici)
Maajka u svome izlaganju polazi od neupitne osnove, Kur’ana, kao fundametalne istine o nasoj istoriji, postojanju i nacinu na koji treba zivjeti, i kroz tako formulisane argumente iznosi svoje razmisljanje o relaciji vanzemaljci-bog-religija.
Njega ne interesuju "sitne" nelogicnosti kao recimo pitanje izumiranja dinosaurusa i jel' brat sestru, jer u svome strahu da se definise i uzdigne do nivoa individualca, sto zahtijeva malo dubioznije obrazovanje i razmisljanje, odlucuje se funkcionisati u grupnim okvirima, po pravilu, kad "svi" vjeruju sta se ja imam pitati(banalizujem), sto nas dovodi do nacina na koji sve religije funkcionisu i objasnjava pozitivnu stranu prisustva religije u danasnjem drustvu(negativnu stranu i manipulacije cu preskociti).
Religije i vjerovanja su tu da bi propisale i regulisale odnose medju ljudima na lijepo zamisljen i civilizovan nacin, a funkcionisu na principu "sargarepe i stapa", tj. il' nauci i sprovodi pravila u djelo i bices nagradjen, il' ni sam ne mozes zamisliti sta ce ti se desit' kad' dodje konobar da ti donese racun!
Prema tome, uvazavajuci cinjenicu da su vjernici kao kategorija u danasnjem svijetu procentualno mnogobrojniji, a da nam religija kroz svoju pozitivnu stranu olaksava zivot i medjusobnu komunikaciju, mislim da se Maajcino misljenje treba prihvatiti kao potencijalno validno, jer kao sto cemo vidjeti kasnije analiticari se oslanjaju na snagu nauke i validan dokaz,a jos uvijek niko od njih nije ponudio isti o nepostojanju boga!!!!
Sa druge strane ANALITICARI, manjina, su grupa ljudi koji se ne osjecaju komotno u okviru striktnih mentalnih pravila iz prostog razloga sto smatraju da je covjecanstvo jos uvijek daleko od ultimatnog poznavanja sebe i svijeta u kojem zivi.
Ne postoje vjecni zakoni i ne postoje definicije koje se nemogu iznova preispitati ukoliko za to postoje validni naucno-logicki dokazi.
Sjetimo se da su osobe iz ove kategorije promjenile misljenje o zemlji kao ravnoj ploci naslonjenoj na cetri slonovske surle, nisu se mirile sa cinjenicom da je smrt bozija volja pa su prinasli lijek za razne bolesti i produzile zivotni vijek covjeka za nekih trideset godina, dali logicko objasnjenje za prirodne pojave i katastrofe pa nam se danas nece desiti da nam ih neko tumaci kao boziju reakciju na nase lose ponasanje....itd...
Sve u svemu, cinjenica da nauka danas nema odgovor i dokaz na pitanje dali postoje vanzemaljci i/ili bog, ne znaci da ga nece imati u buducnosti (kad?-pojma nemam....mozda vec znaju samo nece da kazu, jer su vjernici u danasnjem svijetu vecina i to saznanje bi prouzrokovalo....).
Da je neko samo prije 500 godina postavio pitanje dali postoji zivot van naseg kontinenta, ja sam mogao iznjeti prilagodjenu verziju Maajcinog izlaganja tadasnjim religiskim pravilima europe i danas bi se svi smijali.
Da zkljucim...Maajka, postujem i uvazavam tvoju teoriju, al' se ne slazem.
Shoba, ne znam ti odgovoriti sta bi sa dinosaurusima i jel' brat sestru, ali vjerujem da nam buducnost nosi odgovore...