Suprotno od onoga sto bi ste mogli pomisliti da je tema ovog posta nije mi cilj da ocrnim niti da opravdavam niti jednu religiju. Nemam nista niti protiv koga, a sam sam pripadnik Islama, mada sebe ne smatram nekim velikim vjernikom i vjeru prakticiram par puta godisnje.
Razlog zasto pocinjem ovu diskusiju je to sto u zadnjih par godina kroz medije (uglavnom zapadne), forume, izjave i sl. sve se vise protura teza kako je Islam nasilna religija, kako su muslimani generalno nasilni i sl. pa cisto onako odlucih da sam provjerim neke cinjenice i dodjoh do interesantnih informacija koje zelim da podijelim ovdje sa vama.
Takodjer gore navedene optuzbe uglavnom dolaze od ljudi sa zapada (najcesce krscana i to onih ekstremnih) pa se odlucih da to sve izanaliziram.
Po statistici UNODC-a dakle UNove organizacije za drogu i nasilje godisnje u svijetu se desi 466.078 nasilnih smrti (nezakonitih ubistava jedne osobe od strane druge osobe), bitno za naglasiti je da ovi podatci ne ukljucuju ubistva u ratovima i konfliktima. Ista agencija takodjer racuna i keficijent ovih nasilnih smrti koji se izrazava u broju nasilnih ubistava na 100.000 stanovnika i ima podatke za sve drzava odnosno regije.
Protivno mome ocekivanju, a predpostavljam i ocekivanju vecine Bliski Istok nije ni blizu najnasilnija regija svijeta, i po broju nasilnih ubistava je iza mnogih regija kao sto je recimo Istocna Europa i Sjeverna Amerika. Takodjer interesantan je podatak da najvise nasilnih ubistava se desava u regijama sa vecinskim krscanskim stanovnistvom kao sto je Centralna Amerika, Juzna Amerika, Karibi i sl. sto ne samo da pobija tvrdnje koje se u zadnje vrijeme plasiraju nego govori nesto potpuno suprotno od onoga o cemu oni pricaju.
Statistike po Regijama (prvih deset regija) izgledaju ovako:
Regija__ koeficijent *** ukupan broj ubistava *** %krscana
1.Juzna Afrika_____ 30,5 *** 17.484 *** 82%
2.Centralna Amerika 28,5 *** 45.050 *** 94%
3.Istočna Afrika____ 21,9 *** 69.344 *** 64%
4.Centralna Afrika__ 20,8 *** 25.330 *** 80%
5.Juzna Amerika___ 20,0 *** 79.039 *** 90%
6.Karibi___________ 16,9 *** 7.001 *** 88%
7.Zapadna Afrika___ 15,4 *** 44.671 *** 40%
8.Istočna Europa___ 6.4 *** 19.072 *** 80%
9.Centralna Azija___ 6,1 *** 3.667 *** 2,5%
10.Jugoistočna Azija 6,0 *** 34.787 *** 22%
...
Iz ovih brojki se jasno vidi da su regije sa apsolutnom krscanskom vecinom takodjer i regije sa najvecim koeficijentom nasilnih ubistava. takodjer kad sam umnozio sve ove podatke o broju ubijenih u regijama i procentom krscana u istim dobio sam brojku da se u vecinskim krscanskim sredinama godisnje desi preko 260.000 ubistava sto cini 56% ukupnog broja ubistava na svijetu sto ako se takodjer umnozi sa brojem krscana koji je negdje oko 1,9 milijardi ili oko 26% svjetske populacije dodjete na cinjenicu da se u krscanskim sredinama desava u prosjeku preko 2 puta vise ubistava negu u drugim sredinama.
Interesantan je takodjer podatak da recimo samo u Brazilu godisnje nasilnim putem biva ubijeno oko 41.000 ljudi dok recimo na citavom Bliskom Istoku koji ima 2 puta vise stanovnistva godisnje strada oko 18.000 ljudi.
Sve gore navedene informacije dolaze iz svjetski priznatih izvora kao sto su UNove organizacije, CIA world fact book, foreignpolicy.com, itd. Takodjer ovo su globalno poznate i priznate cinjenice gdje sam ja samo koristio jednostavnu matematiku da bih dosao do rezultata.
Cilj mi nije da prikazem Krscane kao nasilnike niti njihovu religiju/religije kao nasilne jer mislim da je nasilje vezano za neke druge stvari kao sto su ekonomska razvijenost, nivo nezaposlenosti, stanje ljudskih prava, zakonske regulative i vladavina prava, nivo obrazovanosti i tome slicno, a da religija ne igra tu nikakvu ulogu. I cilj mi je da onima koji smatraju Islam nasilnim da pogledaju ove cinjenice i da se sami zapitaju koliko te lazi i floskule su stvarno tacne i istinite.
Religija i Nasilje
- malsal
#2 Re: Religija i Nasilje
Nasilje je dio ljudske prirode i ne treba nam nikakva religija za to.
Inace gresis jer u korelaciji vidos kauzalitet koji mozda i nije tu - ja vjerujem (dakle nagadjam bez da znam ,ali ipak je ovo forum...) da su bitniji faktori recimo broj oruzja po glavi stanovnika, bruto dohod po glavi, broj omladine iz siromasni porodica, da li je abort legalan ili ne, pristup (i uspjesnost) policije, stepen demokratske razijenosti i takve stavri nego religozna pripadnost.
Inace gresis jer u korelaciji vidos kauzalitet koji mozda i nije tu - ja vjerujem (dakle nagadjam bez da znam ,ali ipak je ovo forum...) da su bitniji faktori recimo broj oruzja po glavi stanovnika, bruto dohod po glavi, broj omladine iz siromasni porodica, da li je abort legalan ili ne, pristup (i uspjesnost) policije, stepen demokratske razijenosti i takve stavri nego religozna pripadnost.
-
Blooob
#3 Re: Religija i Nasilje
Pa to sam upravo i napisao... neznam dali si procitao citav post, ali u dnu imas upravo to o cemu ti pricas samo malo drugacije sroceno...malsal wrote:Nasilje je dio ljudske prirode i ne treba nam nikakva religija za to.
- malsal
#4 Re: Religija i Nasilje
------------Blooob wrote:Pa to sam upravo i napisao... neznam dali si procitao citav post, ali u dnu imas upravo to o cemu ti pricas samo malo drugacije sroceno...malsal wrote:Nasilje je dio ljudske prirode i ne treba nam nikakva religija za to.
tako ti je kad na poslu kradomice pises i onda i ne procitas do kraja...
ebi ga majstore
inace manje rjeci sledeci put da se budale ko ja ne pate
-
Blooob
#5 Re: Religija i Nasilje
Nema frke...malsal wrote:------------Blooob wrote:Pa to sam upravo i napisao... neznam dali si procitao citav post, ali u dnu imas upravo to o cemu ti pricas samo malo drugacije sroceno...malsal wrote:Nasilje je dio ljudske prirode i ne treba nam nikakva religija za to.
tako ti je kad na poslu kradomice pises i onda i ne procitas do kraja...
ebi ga majstore
inace manje rjeci sledeci put da se budale ko ja ne pate
-
Suljaga
#6 Re: Religija i Nasilje
Totalno se slazem da su visoki stepen siromastva, lakoca pristupa vatrenom oruzju, teskoca pristupa sluzbama javne bezbjednosti, neuredjen sistem obrazovanja, itd. glavni razlozi za nasilje.
Sto se tice samog islama, to je miroljubiva vjera, bez obzira sto je neki ljudi (ukljucujuci i neke muslimane) zele pokazati u drugcijem svjetlu. U Kuranu pise: Allah će sigurno uspostaviti ljubav između vas i onih s kojima ste u zavadi; Allah je svemoćan; Allah mnogo prašta i On je samilostan. (60:7)
Sto se tice samog islama, to je miroljubiva vjera, bez obzira sto je neki ljudi (ukljucujuci i neke muslimane) zele pokazati u drugcijem svjetlu. U Kuranu pise: Allah će sigurno uspostaviti ljubav između vas i onih s kojima ste u zavadi; Allah je svemoćan; Allah mnogo prašta i On je samilostan. (60:7)