Sjeo, ogulio narandžu, saburamstrongwoman wrote:Sabur, saburnellington wrote:Kako priča o evoluciji uvijek završi (počne) sa majmunima?
Religija i moć/pohlepa
- nellington
#201 Re: Religija i moć/pohlepa
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#202 Re: Religija i moć/pohlepa
ah hebemu
zašto svaka ljudska priča završi majmunisanjem
pa zar nismo odmakli od toga ili sam ja ampak odveć ambiciozan jal naivan

- Kupalo
#203 Re: Religija i moć/pohlepa
Sta se sikiras, ova tema je pravi dokaz religionizma, pocelo sa papom, a zavrsilo sa odbranom IZ, vidis sta se desi kad se papa i reis udruze 
-
strongwoman
#205 Re: Religija i moć/pohlepa
Bas je sladakHAVANA wrote:arzuhal wrote:
![]()
Last edited by strongwoman on 30/04/2011 12:00, edited 1 time in total.
- JThomas
#206 Re: Religija i moć/pohlepa
mislim, čemu poricati očigledno?
- Zlata M.
#207 Re: Religija i moć/pohlepa
+1lilla wrote:@ljubavi, obradovana sam tvojim povratkom
-
Great Cornholio
#208 Re: Religija i moć/pohlepa
Dokaza su svugdje razasutiJThomas wrote:
mislim, čemu poricati očigledno?

Uploaded with ImageShack.us
- kukuruz_kokicar
#209 Re: Religija i moć/pohlepa
1. Mislim da bi i tvoji preci bili iskreno zgadjeni nekim nasim postupcima, tako da ne bi bili basnajsretniji kada bi sreli svoje prapotomke. I da, ako si imala biologiju mogla si nauciti da nasi preci nisu savremeni majmuni. Mi i majmuni imamo zajednickog pretka.strongwoman wrote: Ako je Bog stvorio ljude (a ja duboko vjerujem da jeste, jer ne bih bas voljela da su mi preci bili majmuni) onda je stvorio i dobrotu i moral kod ljudi. Znaci svaki covjek to u sebi nosi, neko manje, neko vise, neko iskoristava i praktikuje i jedno i drugo, neko ne... Ovdje vec govorimo o covjekovoj slobodnoj volji i razumu koju je dragi Bog podario, od svih stvorenja na svijetu, jedino ljudima.
I jos nesto, da je religija, vjera u Boga losa stvar, davno bi nestala izumrla. Da je nastala, kao sto neki vjeruju od straha od "zlih sila" i prirodnih pojava, napretkom nauke i filozofije, bi davno nestala...
2. Ja vjerujem da je u prvoj verziji dizajna covjek umjesto dobrote i morala imao ugradjen ABS. Šta reći osim da je to bila katastrofalna greška. ABS je trebao zaustaviti Adama i Evu od činjenja prvog grijeha. Ali kada su Adam i Eva krenuli ka jabuci nije se desilo ništa što bo ih zaustavilo u naumu. ABS je učinio klang i iz njega je izašao jezičak bijelog dima. Tu gresku u dizajnu je dizajner bržebolje prepravio kod čovjeka i zamijenio ABS jednim svojim davno isprobanim patentom zvanim moral i iz njime definisanom dobrotom. Moral i dobrota su se do tada odlično pokazali kod sisara, ptica i ko zna kojih još ne oblika života. Pogotovo pri odgajanju potomaka, životu u zajednici/koloniji isl.
3. Argument da je religija dobra i istinita te je to razlog njenog opstajanja je vrlo lako pobiti. Čopanje nosa jedan prilično besmislen i teško se može reći dobar običaj, no eto i dan danas opstaje. Postoji sigurno i duže od religije. Zašto? Zato što naš kriterij dobrote ili pristojnosti nema isključivi uticaj na to šta će opstati, a šta ne.
Da ne budem zlonamjerno shvaćen moram na kraju reći da smatram da religija i čopanje nosa nisu ni na koji način povezani.
- ljubav_aha
#210 Re: Religija i moć/pohlepa
u prethodnom postu sam pisala o finansijkim manipualcijama Vatikana,koji naravno,ucestvuje sa vlastitim dionicama na stock_marketu,OK
u BiH je takav nacin samo_finansiranja Religijskih Insitucija jos neakitavnog statusa
u SAD mnoga relgijska lica/hodze,popovi,rabini,budisti/ rade svoj denvni posao,plus ektra posao koji je ,logicno,dodatni prihod vlastitoj porodici
ovom prilikom postavljam pricu , a razlozi su ... :
VAZIFA
Na kraju prošle godine odrzan je sastanak Dzematskog odbora u Grbvcima/opstina Zvornik/ na kojem je analizirano stanje uplate VAZIFE ili hodžarine, odnosno clanarine u Islamskoj zajednici od strane naših džematlija. Podsjecamo da se od ovogodišnjeg Ramazana u našoj džamiji redovno obavljaju dnevni namazi što je podrazumijevalo potpuni anagažman efendije i povecanje njegove dotadašnje plate. On se preselio u obnovljenu imamsku kucu i svakodnevno se 5 puta sa munare naše džamije cuje ezan.
Medjutim, to je iziskivalo i povecanje troškova za djelovanje džemata i iznalaženje nacina da se potrebna sredstva obezbijede. Grbavci spadaju u manje džemate, a veliki broj ljudi ne živi stalno ili nikako u selu, pa clanarinu placa u sadašnjim mjestima boravka, što predstavlja veliki problem. Ranijom odlukom Džematskog odbora propisano je da obavezu placanja vazife imaju sva domacinstva. Ukoliko u jednom domacinstvu živi više porodica (npr.otac ili majka, oženjen sin sa porodicom ili zet i kcerka sa porodicom ) svi moraju posebno placati hodžarinu. Godišnji iznos za jedno domacinstvo je 50 KM. S obzirom da se ni tako nisu mogla namaci potrebna srddstva, odluceno je i da se obavežu neoženjeni punoljetni muški clanovi domacinstava da godišnje placaju po 30 KM. Mora se reci da je u Grbavcima vazifa ponajveca u okruženju, ali nije bilo drugog rješenja ukoliko želimo da naš džemat opstane. U suprotnom pripojili bi nas nekom susjednom džematu i znamo kakve bi posljedice to proizvelo.
Odziv je bio dobar pa je u prošloj godini vazifu platilo oko 100 džematlija. Dakle, prikupljeno je oko 5 000 KM, što ipak nije dovoljno za sve troškove. Prošla (2009.) godina je finansijski uspješno zatvorena zahvaljuci i drugim izvorima. U sljedecoj godini vazifa ostaje ista kao i iznos hodžine plate. Potrebno je prikupiti 6 600 KM za cijelu godinu da bi džemat funkcionisao na dosadašnji nacin, dakle da se obavljaju redovno dnevni namazi, vjeronauka na dva punkta u džamiji i u Ciracima, i ostali obredi.
Pozivaju se oni koji su platili vazifu za prošlu godinu da svoje obaveze ispune i u ovoj. Takodje se mole džematlije iz Grbavaca koji žive u drugim mjestima da vazifiu placaju u rodnom selu, na što imaju pravo prema odluci Rijaseta IZ BiH (dakle ne mora se biti clan na dva mjesta, a prava se mogu ostvarivati prema potrebi ). Dobro bi bilo da oni koji imaju mogucnosti, da daju i dobrovoljne priloge ili na drugi nacin pomognu djelovanje našeg džemata. Zainteresovani se mogu obratiti blagajniku Hasanu Šahbegovicu, a obaveza placanja hodžarine za 2010. je do kraja godine. Mi se nadamo da ce se ezan dovijeka cuti sa naše munare zahvaljujuci i našem doprinosu. "
1.Da li je hodza poljprivrednik,da li njegova zena radi sa njim
2. Zasto je spajanje dva dzemata "losa posljedica" u relacijama
3. Ko je odlucio promjenu clanarine
u BiH je takav nacin samo_finansiranja Religijskih Insitucija jos neakitavnog statusa
u SAD mnoga relgijska lica/hodze,popovi,rabini,budisti/ rade svoj denvni posao,plus ektra posao koji je ,logicno,dodatni prihod vlastitoj porodici
ovom prilikom postavljam pricu , a razlozi su ... :
VAZIFA
Na kraju prošle godine odrzan je sastanak Dzematskog odbora u Grbvcima/opstina Zvornik/ na kojem je analizirano stanje uplate VAZIFE ili hodžarine, odnosno clanarine u Islamskoj zajednici od strane naših džematlija. Podsjecamo da se od ovogodišnjeg Ramazana u našoj džamiji redovno obavljaju dnevni namazi što je podrazumijevalo potpuni anagažman efendije i povecanje njegove dotadašnje plate. On se preselio u obnovljenu imamsku kucu i svakodnevno se 5 puta sa munare naše džamije cuje ezan.
Medjutim, to je iziskivalo i povecanje troškova za djelovanje džemata i iznalaženje nacina da se potrebna sredstva obezbijede. Grbavci spadaju u manje džemate, a veliki broj ljudi ne živi stalno ili nikako u selu, pa clanarinu placa u sadašnjim mjestima boravka, što predstavlja veliki problem. Ranijom odlukom Džematskog odbora propisano je da obavezu placanja vazife imaju sva domacinstva. Ukoliko u jednom domacinstvu živi više porodica (npr.otac ili majka, oženjen sin sa porodicom ili zet i kcerka sa porodicom ) svi moraju posebno placati hodžarinu. Godišnji iznos za jedno domacinstvo je 50 KM. S obzirom da se ni tako nisu mogla namaci potrebna srddstva, odluceno je i da se obavežu neoženjeni punoljetni muški clanovi domacinstava da godišnje placaju po 30 KM. Mora se reci da je u Grbavcima vazifa ponajveca u okruženju, ali nije bilo drugog rješenja ukoliko želimo da naš džemat opstane. U suprotnom pripojili bi nas nekom susjednom džematu i znamo kakve bi posljedice to proizvelo.
Odziv je bio dobar pa je u prošloj godini vazifu platilo oko 100 džematlija. Dakle, prikupljeno je oko 5 000 KM, što ipak nije dovoljno za sve troškove. Prošla (2009.) godina je finansijski uspješno zatvorena zahvaljuci i drugim izvorima. U sljedecoj godini vazifa ostaje ista kao i iznos hodžine plate. Potrebno je prikupiti 6 600 KM za cijelu godinu da bi džemat funkcionisao na dosadašnji nacin, dakle da se obavljaju redovno dnevni namazi, vjeronauka na dva punkta u džamiji i u Ciracima, i ostali obredi.
Pozivaju se oni koji su platili vazifu za prošlu godinu da svoje obaveze ispune i u ovoj. Takodje se mole džematlije iz Grbavaca koji žive u drugim mjestima da vazifiu placaju u rodnom selu, na što imaju pravo prema odluci Rijaseta IZ BiH (dakle ne mora se biti clan na dva mjesta, a prava se mogu ostvarivati prema potrebi ). Dobro bi bilo da oni koji imaju mogucnosti, da daju i dobrovoljne priloge ili na drugi nacin pomognu djelovanje našeg džemata. Zainteresovani se mogu obratiti blagajniku Hasanu Šahbegovicu, a obaveza placanja hodžarine za 2010. je do kraja godine. Mi se nadamo da ce se ezan dovijeka cuti sa naše munare zahvaljujuci i našem doprinosu. "
1.Da li je hodza poljprivrednik,da li njegova zena radi sa njim
2. Zasto je spajanje dva dzemata "losa posljedica" u relacijama
- ljubav_aha
#211 Re: Religija i moć/pohlepa
ZlatoZlata M. wrote:+1lilla wrote:@ljubavi, obradovana sam tvojim povratkom
- Zlata M.
#212 Re: Religija i moć/pohlepa
skazhi !ljubav_aha wrote:ZlatoZlata M. wrote:+1lilla wrote:@ljubavi, obradovana sam tvojim povratkom
... stvarno si nedostajala.
Niko ne umije biti tako grooozan
Dobrodosla nazad.
- BHF_Manijak
#213 Re: Religija i moć/pohlepa
Pa najlakse je kontre ljudima pucat i ignorant biti, da ne kazem podj....at ljudeZlata M. wrote: skazhi !![]()
Niko ne umije biti tako grooozan(mislim, neugodan ...), tako kontrash, a tako pristojan i drag, kao ti.
![]()
Dobrodosla nazad.
- Zlata M.
#214 Re: Religija i moć/pohlepa
Haj' priznaj da sve skakuces od dragosti sto je ponovo tu.BHF_Manijak wrote:Pa najlakse je kontre ljudima pucat i ignorant biti, da ne kazem podj....at ljudeZlata M. wrote: skazhi !![]()
Niko ne umije biti tako grooozan(mislim, neugodan ...), tako kontrash, a tako pristojan i drag, kao ti.
![]()
Dobrodosla nazad.![]()
(stooo, sta fali ?
-
Great Cornholio
#215 Re: Religija i moć/pohlepa
Čuj to, šta ti pada napamet, hodža da bude poljoprivrednikljubav_aha wrote: 1.Da li je hodza poljprivrednik,da li njegova zena radi sa njim![]()
2. Zasto je spajanje dva dzemata "losa posljedica" u relacijama![]()
Spajanje dva džemata je loša posljedica zbog toga što bi jedan imam morao dobiti otkaz. Vidiš li ti koji je silan božiji kadar odškolovan, on se može zaposliti samo povećanjem broja džemata, uvvođenjem vjeronauke u državne škole (osnovne i srednje), obdaništa, a od vitalnog nacionalnog interesa bi bilo da se vjeronauka uvede i na fakultete.
Ko je donio odluku za povećanje hodžarine, e to ne znam
- BHF_Manijak
#216 Re: Religija i moć/pohlepa
Jes jes, sve skacem od srece...Zlata M. wrote:Haj' priznaj da sve skakuces od dragosti sto je ponovo tu.BHF_Manijak wrote:Pa najlakse je kontre ljudima pucat i ignorant biti, da ne kazem podj....at ljudeZlata M. wrote: skazhi !![]()
![]()
Dobrodosla nazad.![]()
![]()
(stooo, sta fali ?)
@Cornholio, danas ipak mora imati zavrsen fakultet da bi radio kao hodza, tako da ti ta cinicna prica "da je morao zavrsiti silne skole" ne pije vode...
-
Great Cornholio
#217 Re: Religija i moć/pohlepa
Pitanje, da li za to "zanimanje" potreban fakultet ? Nabubat Kur'an napamet, uzet abdest , naučit klanjat, naučit šta se u kojoj prilici treba proučii, naučit' puštat CD kad je vakat namazu to je sve što je potrebno da bi mogao biti hodža.BHF_Manijak wrote:
@Cornholio, danas ipak mora imati zavrsen fakultet da bi radio kao hodza, tako da ti ta cinicna prica "da je morao zavrsiti silne skole" ne pije vode...![]()
Naravno, srednja školaa poput gimnazije bi bila poželjna.
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#218 Re: Religija i moć/pohlepa
Pred svakim ko je "nabubo" tu knjigu ti trebas da sutis i stanes mirnoGreat Cornholio wrote:Pitanje, da li za to "zanimanje" potreban fakultet ? Nabubat Kur'an napamet, uzet abdest , naučit klanjat, naučit šta se u kojoj prilici treba proučii, naučit' puštat CD kad je vakat namazu to je sve što je potrebno da bi mogao biti hodža.BHF_Manijak wrote:
@Cornholio, danas ipak mora imati zavrsen fakultet da bi radio kao hodza, tako da ti ta cinicna prica "da je morao zavrsiti silne skole" ne pije vode...![]()
EDIT,
pardon sto se mijesam u ovu raspravu...ne tice me se...ali nekako ne mogu otrpiti kada neko kaze "nabubat"
mislim....
Last edited by WipeOut on 30/04/2011 19:35, edited 1 time in total.
-
Great Cornholio
#219 Re: Religija i moć/pohlepa
To je pola Fiziologije na medicini,onda bi pred ljekarom trebalo čitav život mirno stajatiWipeOut wrote:Pred svakim ko je "nabubo" tu knjigu ti trebas da sutis i stanes mirnoGreat Cornholio wrote:Pitanje, da li za to "zanimanje" potreban fakultet ? Nabubat Kur'an napamet, uzet abdest , naučit klanjat, naučit šta se u kojoj prilici treba proučii, naučit' puštat CD kad je vakat namazu to je sve što je potrebno da bi mogao biti hodža.BHF_Manijak wrote:
- BHF_Manijak
#220 Re: Religija i moć/pohlepa
Tvoje poznavanje imamskog posla i islama kao materije je mizerno za daljnju diskusiju, sam si sebe iskljucio iz iste ovim prethodnim postom!Great Cornholio wrote:Pitanje, da li za to "zanimanje" potreban fakultet ? Nabubat Kur'an napamet, uzet abdest , naučit klanjat, naučit šta se u kojoj prilici treba proučii, naučit' puštat CD kad je vakat namazu to je sve što je potrebno da bi mogao biti hodža.BHF_Manijak wrote:
Zbog ovakvih razmisljanja koje si ti gore naveo(tako nazalost razmisljanju i mnogi muslimani kao i buduci imami!) danasnji imami i jesu takvi kakvi jesu, ovo se generalno odnosi a ne samo na tvoje misljenje i tvoj post!
- WipeOut
#221 Re: Religija i moć/pohlepa
Ne valja ti poredjene....Great Cornholio wrote:
To je pola Fiziologije na medicini,onda bi pred ljekarom trebalo čitav život mirno stajati![]()
ali nikako....
i ne pokusavaj dzabe da poredis kada nema referentne vrijednosti s Kur'anom ...
a ti kod doktora i sjedi ako hoces...ko ti brani
-
Great Cornholio
#222 Re: Religija i moć/pohlepa
Čuj moliću lijepo, postoji fakultet islamskih nauka, pa zar nauka nije univerzalna, ničija i svačija istovremenoBHF_Manijak wrote:Tvoje poznavanje imamskog posla i islama kao materije je mizerno za daljnju diskusiju, sam si sebe iskljucio iz iste ovim prethodnim postom!Great Cornholio wrote:Pitanje, da li za to "zanimanje" potreban fakultet ? Nabubat Kur'an napamet, uzet abdest , naučit klanjat, naučit šta se u kojoj prilici treba proučii, naučit' puštat CD kad je vakat namazu to je sve što je potrebno da bi mogao biti hodža.BHF_Manijak wrote:
Naravno, srednja školaa poput gimnazije bi bila poželjna.![]()
Zbog ovakvih razmisljanja koje si ti gore naveo(tako nazalost razmisljanju i mnogi muslimani kao i buduci imami!) danasnji imami i jesu takvi kakvi jesu, ovo se generalno odnosi a ne samo na tvoje misljenje i tvoj post!
-
Great Cornholio
#223 Re: Religija i moć/pohlepa
U pravu si, kad dodamo tu još i anatomiju, koja se takođe treba naučiti gotovo u potpunosti napamet, onda je onih 600 stranica koje hodža mora naučiti napamet zanemarivoWipeOut wrote:Ne valja ti poredjene....Great Cornholio wrote:
To je pola Fiziologije na medicini,onda bi pred ljekarom trebalo čitav život mirno stajati![]()
ali nikako....
i ne pokusavaj dzabe da poredis kada nema referentne vrijednosti s Kur'anom ...
a ti kod doktora i sjedi ako hoces...ko ti brani
- WipeOut
#224 Re: Religija i moć/pohlepa
Ajde razguli s tim svojim nebulozamaGreat Cornholio wrote: U pravu si, kad dodamo tu još i anatomiju, koja se takođe treba naučiti gotovo u potpunosti napamet, onda je onih 600 stranica koje hodža mora naučiti napamet zanemarivo

- arte.fakt
#225 Re: Religija i moć/pohlepa
sacuvaj me boze ovih demokratskih dusebriznika ... kad hodzu placaju dzematlije nije ok da uzme iz budjeta drvlje i kamenje ... licemjerstvo na djelu ...