RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

El_comadante

Post by El_comadante »

PITARKA_SA wrote:
El_comadante wrote:Religija pozitivno utječe na ljude. Bolje i vjeronauka nego opojna sredstva
nikad vise nego sada nema crkvi,dzamija pa nesto nisam primjetila da se stanje sa drogom i slicnim nebulozama popravilo na bolje ,za razliku od onog sistema gdje nije bilo vjeronauke.

tako da povlaciti paralelu izmedju te dvije stvari je smijesno.

religije u crkve i dzamije pa ko voli nek izvoli,a uvodjenje kao OBAVEZNOG je nista drugo nego nametanje!
Opet se postavlja pitanje koliko je ko vjernik. Pravi vjernik to nikada neradi. U komunizmu je bilo toga samo što se o tome nije smjelo pričati. U tome je razlika
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

El_comadante wrote:
PITARKA_SA wrote:
El_comadante wrote:Religija pozitivno utječe na ljude. Bolje i vjeronauka nego opojna sredstva
nikad vise nego sada nema crkvi,dzamija pa nesto nisam primjetila da se stanje sa drogom i slicnim nebulozama popravilo na bolje ,za razliku od onog sistema gdje nije bilo vjeronauke.

religije u crkve i dzamije pa ko voli nek izvoli,a uvodjenje kao OBAVEZNOG je nista drugo nego nametanje!
Opet se postavlja pitanje koliko je ko vjernik. Pravi vjernik to nikada neradi. U komunizmu je bilo toga samo što se o tome nije smjelo pričati. U tome je razlika
ja nisma rekla da prije nije bilo svega,ali samo hocu da kazem,da ni sada nista nije bolje ako nije i gore.
sve je puno laznog morala.
luciferino

Post by luciferino »

Postavlja se pitanje šta to znači biti "pravi vjernik"? Neka mi molim vas neko da definiciju i neka mi neko kaže ko to jedino ima pravo suditi ljudima. Onda neka se određeni vjernici malo zamisle nad svojim izjavama. Druga stvar... O čemu se to nije pričalo u komunizmu? Da su ateisti narkomani ili o narkomaniji kao pojavi? Evo, ja se sjećam filmova o štetnosti pušenja i alkoholizmu koje su nam puštali još u drugom osnovne i vjerovali ili ne, još je bilo vrijeme komunizma. A o čemu to djeca uče danas za vrijeme demokratije?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

El_comadante wrote: Opet se postavlja pitanje koliko je ko vjernik. Pravi vjernik to nikada neradi. U komunizmu je bilo toga samo što se o tome nije smjelo pričati. U tome je razlika
ja kao dezurna krivovjernica ti moram reci samo jednu stvar....pravi vjernice...

SAMO BOG ZNA KO JE PRAVI VJERNIK!!!

A to ocigledno moram ponavljati na svakoj temi.

PS Sad nesto kontam, mozda ne bi bilo lose uvesti vjeronauku jedan cas dnevno, mozda bi tada manje nebuloza bilo receno/napisano.

Hvala, dovidjenja i prijatno.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

luciferino wrote:Postavlja se pitanje šta to znači biti "pravi vjernik"? Neka mi molim vas neko da definiciju i neka mi neko kaže ko to jedino ima pravo suditi ljudima. Onda neka se određeni vjernici malo zamisle nad svojim izjavama. Druga stvar... O čemu se to nije pričalo u komunizmu? Da su ateisti narkomani ili o narkomaniji kao pojavi? Evo, ja se sjećam filmova o štetnosti pušenja i alkoholizmu koje su nam puštali još u drugom osnovne i vjerovali ili ne, još je bilo vrijeme komunizma. A o čemu to djeca uče danas za vrijeme demokratije?
da,i prije se znao neki red,postovali su se roditelji,znalo se sta su ti duznosti kao skolarcu i kao djetetu,znalo se sta je dobro sta lose,znalo se da se straiji postuju.
to mi je bitniji moralni segment koji treba biti usadjen u mladog covijeka nego kojem bogu da se molim.
a ako uzmemo kao cinjenicu da svaka religija nalaze da se bude dobar covijek,posten,iskren,suosjecajan ..onda i nema velike razlike.

sada imamo priliku na svakom koraku osjetiti "odgoj demokratije" bacaj,razvaljuj,pljuj,psuj,odgovaraj starijima,nema autoriteta nema postivanja ,a ima vjeronauka ima crkvi ima dzamija,pa nista nije krenulo ka boljem vec samo ka gorem.
tako da teza da vjeronauka ta koja treba odigrati glavnu ulogu pada u vodu.
El_comadante

Post by El_comadante »

mIRCerka wrote:
El_comadante wrote: Opet se postavlja pitanje koliko je ko vjernik. Pravi vjernik to nikada neradi. U komunizmu je bilo toga samo što se o tome nije smjelo pričati. U tome je razlika
ja kao dezurna krivovjernica ti moram reci samo jednu stvar....pravi vjernice...

PS Sad nesto kontam, mozda ne bi bilo lose uvesti vjeronauku jedan cas dnevno, mozda bi tada manje nebuloza bilo receno/napisano.

Ne nisam ja reko da sam neki veliki vjernik nego sam rako da nijedna religija nedopušta da se pije, drogira itd. Znaći to je zabranjeno odnosno ko se toga nepridržaje nije vjernik a nevjernici se drugačije zovu ateisti koliko ja znam. A slažem se sa tobom da samo BOG zna ko je koliki vjernik
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

El_comadante wrote:
mIRCerka wrote:

Ne nisam ja reko da sam neki veliki vjernik nego sam rako da nijedna religija nedopušta da se pije, drogira itd. Znaći to je zabranjeno odnosno ko se toga nepridržaje nije vjernik a nevjernici se drugačije zovu ateisti koliko ja znam. A slažem se sa tobom da samo BOG zna ko je koliki vjernik
ja ti opet kazem, samo Bog zna ko je vjernik ko nevjernik, ko je koliki vjernik, i to se ne treba dokazivati ni obrazlagati...

Ni zdrav razum jednog ateiste njemu nece dozvoliti da se svjesno unistava narkoticima...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

El_comadante wrote:Ne nisam ja reko da sam neki veliki vjernik nego sam rako da nijedna religija nedopušta da se pije, drogira itd.
Meni nesto plaho nije ni bitno sta bilo koja religija dopusta ili ne. To je mrtvo slovo na papiru... kao mnogi nasi zakoni...

Mene zanima implementacija, a naaaaaarocito oni big implementatori.

Kad oni koji se smatraju pravim ili polupravim vjernicima pocnu govoriti ili barem razmisljati o implementatorima kao uzroku nasih zala, onda cemo imati puno tema za muhabetiti...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

kub lajkan wrote:
El_comadante wrote:Ne nisam ja reko da sam neki veliki vjernik nego sam rako da nijedna religija nedopušta da se pije, drogira itd.
Meni nesto plaho nije ni bitno sta bilo koja religija dopusta ili ne. To je mrtvo slovo na papiru... kao mnogi nasi zakoni...

Mene zanima implementacija, a naaaaaarocito oni big implementatori.

Kad oni koji se smatraju pravim ili polupravim vjernicima pocnu govoriti ili barem razmisljati o implementatorima kao uzroku nasih zala, onda cemo imati puno tema za muhabetiti...
Najviše volEm one koji se smatraju PRAVIM vjernicima :D
seldzuk

Post by seldzuk »

PITARKA_SA wrote:

Razlika je u tom što je komunizam prije sebe imao 500 i više godina religioznosti, javne i privatne, a naše je prije sebe imala komunizam i privatnu i jedva imalo javne religioznosti. U tom je fazon.
A opet ponavljam... FAKULTATIVNA, nije obavezna. Čovjek okačio tekst iz Hrvatske.
NIN

Post by NIN »

seldzuk wrote:Razlika je u tom što je komunizam prije sebe imao 500 i više godina religioznosti, javne i privatne, a naše je prije sebe imala komunizam i privatnu i jedva imalo javne religioznosti. U tom je fazon.
A opet ponavljam... FAKULTATIVNA, nije obavezna. Čovjek okačio tekst iz Hrvatske.
Kolega, uciteljica jeste okacila tekst koji ima veze sa HR ali tebi ne bi bilo lose da procitas jos koji uciteljicin komentar na temu. Haj' sad na pocetak!
seldzuk

Post by seldzuk »

NIN wrote:
seldzuk wrote:Razlika je u tom što je komunizam prije sebe imao 500 i više godina religioznosti, javne i privatne, a naše je prije sebe imala komunizam i privatnu i jedva imalo javne religioznosti. U tom je fazon.
Kolega, uciteljica jeste okacila tekst koji ima veze sa HR ali tebi ne bi bilo lose da procitas jos koji uciteljicin komentar na temu. Haj' sad na pocetak!
Gospođo učiteljice, žao mi je što vam to moram reći, vi ste vanzemaljac a po ustavu naše države vanzemaljci nisu konstitutivni - tako da se ne možete petljati u obrazovnu politiku naše države. :D
NIN

Post by NIN »

seldzuk wrote:
NIN wrote:
Gospođo učiteljice, žao mi je što vam to moram reći, vi ste vanzemaljac a po ustavu naše države vanzemaljci nisu konstitutivni - tako da se ne možete petljati u obrazovnu politiku naše države. :D
...pa sta da ti covjek radi? Joj sto ne mogu ove lijenjivce kojima se mora sve crtati i turati pod nos... De, svega ti, idi na pocetak teme pa lagano pofataj NINove postove pa da vidim jesil' sta skont'o...
El_comadante

Post by El_comadante »

zoom66 wrote:ochishceno und iznova otvoreno. El_comandante, pripazi se malo...:oops:
Ja samo iznosim svoje mišljenje valjda na to imam pravo.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

El_comadante wrote:
zoom66 wrote:ochishceno und iznova otvoreno. El_comandante, pripazi se malo...:oops:
Jel' ti to komentarises rad moderacije? :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
El_comadante

Post by El_comadante »

_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:
Jel' ti to komentarises rad moderacije? :D

Ne. Nikako. Nedolazi u obzirom samo glasno razmišljam
El_comadante

Post by El_comadante »

zoom66 wrote:
El_comadante wrote:
_BosanaC wrote: Jel' ti to komentarises rad moderacije? :D

Ne. Nikako. Nedolazi u obzirom samo glasno razmišljam
hajd' samo josh jednom probaj da naglas razmishljash...:D
Izvinjavam se. NEČE SE PONOVITI. sORRY