RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

spreca

Post by spreca »

deex wrote:
_BosanaC wrote:
spreca wrote:Vjeronauka ....nekako mi ova rijec para usi ,za mene to nije nauka i ako sam religiozan(na svoj nacin)to je za mene vise kao pravilo ponasanja nesto kao bonton ili se lijepo ponasas ili si kreten treceg nema.Lijepom ponasanju se uci od malih nogu za sto su zaduzeni roditelji i nene ,bake djedovi itd.Nikad nisam volio da me uce hodze ,popvi i velecasni sta je dobro a sta nije jer im nevjerujem(cast izuzecima) osnovnim pravilima religije mogu pomoci roditelji u onoj mjeri koliko je to potrebno obicnom covjeku ako hoce da se obrati bogu.
Religija je ogromna industrija koja ama bas nista ne radi za dobrobit covjecanstva ne samo kod nas nego na cijeloj planeti i kad bih neko mogao samo priblizno reci koliko novca odlazi u tom pravcu sve bih nam bilo jasno i vjrovatno bi mnogima doslo iz jednog mjesta u glavu.Tek tada bi nam bilo jasno kolko je ta industrija ne profitabilna.
Kosu ti ljudi(idioti)koji se na sve nacine bore da religiju instaliraju u skole?
oni nisu prijatelji sami sebi a ponaj manje nama obicnom narodu.
Po njihovoj logici(tuposti) trebalo bi da postoje samo medrese,bogoslovije,itd.koje bi proizvodile hodze,popve i slicno a ne doktore ,inzinjere ,ucitelje ,profesore,bravare ,zdare,tesare itd.

ja sam za to da u skolama ne otane ni v od vjeronauke
Veci protivnici od tebe smo haman jedino Neelix i ja :D

:thumbup:
A, ja? Hocu i ja s vama.

E sad cu ja kao oni dobro dosao ovcice u nase stado mi ce mo te izvesti napravi put :lol: :lol: :lol: izvini mala sala a ujedno hvalati za one rijci:

.....".mogli bi da pomazu bolesnima nepokretnm "itd ali oni to ne rade i nece da rade nego kao lesinari samo cekaju kad ce neko da umre pa da dodju po svoje.

Vjervatno si cuo za onaj vic kad je roknula graqnata i ubila mnogo ljudi a hodze trljaju ruke i govore :"jeboti ovo je dzenaza ane ono jedno ili dvoje"
ovako priblizno izgleda njihovo pravo lice bez maske
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

spreca wrote:
deex wrote:
_BosanaC wrote: Veci protivnici od tebe smo haman jedino Neelix i ja :D

:thumbup:
A, ja? Hocu i ja s vama.

E sad cu ja kao oni dobro dosao ovcice u nase stado mi ce mo te izvesti napravi put :lol: :lol: :lol: izvini mala sala a ujedno hvalati za one rijci:

.....".mogli bi da pomazu bolesnima nepokretnm "itd ali oni to ne rade i nece da rade nego kao lesinari samo cekaju kad ce neko da umre pa da dodju po svoje.

Vjervatno si cuo za onaj vic kad je roknula graqnata i ubila mnogo ljudi a hodze trljaju ruke i govore :"jeboti ovo je dzenaza ane ono jedno ili dvoje"
ovako priblizno izgleda njihovo pravo lice bez maske
nemoj tako, proglasit cete vehabijom
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Pa da zakljucimo : Vjeronauka ostaje do daljnjeg, insaAllah :D

Za sva dodatne pitanje i nejasnoce, obratiti se Vodovodu ;)
dizZaster

Post by dizZaster »

II. LJUDSKA PRAVA I OSNOVNE SLOBODE
A. OPCE ODREDBE
Clan 1.
Buduci da se principi, prava i slobode utvrdjeni instrumentima u Aneksu ovog ustava, primjenjuju na cijeloj
teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, slijedece odredbe odnose se na federaciju.
Clan 2.
Federacija ce osigurati primjenu najviseg nivoa medjunarodno priznatih prava i sloboda utvrdjenih u aktima
navedenim u Aneksu. Posebno:
(1) Sve osobe na teritoriji Federacije uzivaju prava na:
a) zivot;
b) slobodu, stim da su hapsenje i pritvaranje dopusteni samo u skladu sa zakonom;
c) jednakost pred zakonom;
d) zabranu svake diskriminacije zasnovane na rasi, boji koze, polu, jeziku, religiji ili vjerovanju, politickim ili
drugim uvjerenjima, nacionalnom i socijalnom porijeklu;
e) pravican krivicni postupak;
f) zabranu mucenja, okrutog ili nehumanog postupanja ili kaznjavanja;
g) privatnost;
h) slobodu kretanja;
i) azil;
j) zastitu obitelji i djece;
k) imovinu;
l) osnovne slobode: slobodu govora i stampe; slobodu misljenja, savjesti i uvjerenja; slobodu religije,
ukljucujuci privatno i javno vjeroispovjedanje; slobodu okupljanja; slobodu udruzivanja, ukljucujuci slobodu
osnivanja i pripadanja sindikatima i slobodu neudruzivanja; slobodu na rad;
m) obrazovanje;
n) socijalnu zastitu;
o) zdravstvenu zastitu;
p) prehranu;
r) utociste; i
s) zastitu manjina i potencijalno ugrozenih grupa;
2) Svi gradjani uzivaju:
a) pravo na osnivanje i pripadanje politickim partijama; i
b) politicka prava: da ucestvuju u javnim poslovima; da imaju jednak pristup javnim sluzbama; da biraju i da
budu birani. (kraj citata);
vi koji ste protiv vjeronauke kršite ustav države BiH.
Shoshana

Post by Shoshana »

dizZaster wrote:II. LJUDSKA PRAVA I OSNOVNE SLOBODE
A. OPCE ODREDBE
Clan 1.
Buduci da se principi, prava i slobode utvrdjeni instrumentima u Aneksu ovog ustava, primjenjuju na cijeloj
teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, slijedece odredbe odnose se na federaciju.
Clan 2.
Federacija ce osigurati primjenu najviseg nivoa medjunarodno priznatih prava i sloboda utvrdjenih u aktima
a) zivot;
b) slobodu, stim da su hapsenje i pritvaranje dopusteni samo u skladu sa zakonom;
d) zabranu svake diskriminacije zasnovane na rasi, boji koze, polu, jeziku, religiji ili vjerovanju, politickim ili
g) privatnost;
h) slobodu kretanja;
i) azil;
k) imovinu;
l) osnovne slobode: slobodu govora i stampe; slobodu misljenja, savjesti i uvjerenja; slobodu religije,
ukljucujuci privatno i javno vjeroispovjedanje; slobodu okupljanja; slobodu udruzivanja, ukljucujuci slobodu
m) obrazovanje;
n) socijalnu zastitu;
o) zdravstvenu zastitu;
p) prehranu;
r) utociste; i
2) Svi gradjani uzivaju:
b) politicka prava: da ucestvuju u javnim poslovima; da imaju jednak pristup javnim sluzbama; da biraju i da
:lol: :lol: Nadam se, za opstu dobrobit, da ne studiras pravo :-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Otvorio si mi oci - od sada sam i ja za vjeronauku :oops: S tim neka budu sve tri vjeronauke u svakoj skoli :oops: To kad izvedes javno obecavam da cu te poljubiti u supak :oops:
dizZaster

Post by dizZaster »

Shoshana wrote:
ne , samo poštujem ustav svoje države.
ljudska prava i osnovne slobode su iznad svih zakona :D
Shoshana

Post by Shoshana »

dizZaster wrote:
Shoshana wrote:
ne , samo poštujem ustav svoje države.
ljudska prava i osnovne slobode su iznad svih zakona :D
E, tu se slazemo :)

Samo....kakve to ima veze sa nastavnim programom :? Gledam nesto onu tacku "k"... 'Ocel' mi skola sad i imovinu obezbjediti? :P
dizZaster

Post by dizZaster »

Shoshana wrote:

Samo....kakve to ima veze sa nastavnim programom :?
U Kantonu Sarajevo u članu 20. Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju,

utvrđeno je da je obaveza da su u nastavnom planu i programu za osnovnu łkolu
«utvrđuje alternativno obavezujući nastavni predmet po izboru roditelja -
vjeronauka ili istorija religija - za učenike osnovne škole
»
Shoshana

Post by Shoshana »

dizZaster wrote:
Shoshana wrote:

»
Ja... Zato se i bunimo :D

Samo kako ti od prava na slobodu religije dodje na obavezu poducavanja iste u skoli - nikako mi nije jasno?
NIN

Post by NIN »

Shoshana wrote:
dizZaster wrote:
Shoshana wrote:

»
Ja... Zato se i bunimo :D

Samo kako ti od prava na slobodu religije dodje na obavezu poducavanja iste u skoli - nikako mi nije jasno?
...ma hajde ba, samo nek' se nesto palamudi, ne bil' se, more bit', safatalo kakvog sevapa...!
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

_BosanaC wrote:
Otvorio si mi oci - od sada sam i ja za vjeronauku :oops: S tim neka budu sve tri vjeronauke u svakoj skoli :oops: To kad izvedes javno obecavam da cu te poljubiti u supak :oops:
Ja tebe necu ljubiti u tvoje omiljeno mjesto, ali bas bih volio da mi npr. u Butmiru ili Sokolovic Koloniji nadjes nekoga ko bi pohadjao druga dva vjeronauka ;)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Danko_Bananko wrote:
_BosanaC wrote:
Ja tebe necu ljubiti u tvoje omiljeno mjesto, ali bas bih volio da mi npr. u Butmiru ili Sokolovic Koloniji nadjes nekoga ko bi pohadjao druga dva vjeronauka ;)
Nije stvar Danko hoce li ko pohadjati. Preselicu se ja tamo ako treba ali ga moje dijete opet nece pohadjati. Stvar je u supljoj prici o nekakvim ljudskim pravima, o ovom-onom... Pa brate dragi, ako cemo vec ganjati nekakve principe i ljudska prava... Hajmo onda po tri nastavnika, tri razlicite konfesije, u ama bas svaku *ebenu skolu, pa ko nema djaka neka sjedi, vazi na velikom odmoru, mozda koga privuce sebi. Istim arsinom i u Sirokom Brijegu, i u Sokolovic Koloniji i u Bijeljini.
spreca

Post by spreca »

dizZaster wrote:II. LJUDSKA PRAVA I OSNOVNE SLOBODE
A. OPCE ODREDBE
Clan 1.
Clan 2.
a) zivot;
g) privatnost;
h) slobodu kretanja;
i) azil;
k) imovinu;
m) obrazovanje;
n) socijalnu zastitu;
o) zdravstvenu zastitu;
p) prehranu;
r) utociste; i
2) Svi gradjani uzivaju:

Niko ovdje nije protiv "vjeronauke"nego smo protiv da se to radi u skolama jer za to postoje druge ustanove koje se finansiraju nesto od drzave anesto i od naroda i pored toga da sve vjerske zajednice imaju i ne mali svoj licni kapital,posto kod nas svi kradu pa i oni(a nebi smjeli)a treba da nas uce kako krasti nije dobro ali oni to ne rade i zato imamo to sto imamo.
I opet mislim i u to sam cvrsto ubijeden da ih ne treba finansitati iz drzavnog budzeta.Sad bi oni htjeli uposliti hodze ,popove i fratare za nas racun ONI MI NISU POTREBNI jer pred bogom cu ja sam odgovarati za svoja djela a ne moj instruktor -Advokat pop,hodza ili fratar.

Svi koji su za to da se rligija uvede u skole su protiv zajednicke BiH razmislite malo i o tome.
spreca

Post by spreca »

_BosanaC wrote:
Danko_Bananko wrote:
_BosanaC wrote: Otvorio si mi oci - od sada sam i ja za vjeronauku :oops: S tim neka budu sve tri vjeronauke u svakoj skoli :oops: To kad izvedes javno obecavam da cu te poljubiti u supak :oops:
Nije stvar Danko hoce li ko pohadjati. Preselicu se ja tamo ako treba ali ga moje dijete opet nece pohadjati. Stvar je u supljoj prici o nekakvim ljudskim pravima, o ovom-onom... Pa brate dragi, ako cemo vec ganjati nekakve principe i ljudska prava... Hajmo onda po tri nastavnika, tri razlicite konfesije, u ama bas svaku *ebenu skolu, pa ko nema djaka neka sjedi, vazi na velikom odmoru, mozda koga privuce sebi. Istim arsinom i u Sirokom Brijegu, i u Sokolovic Koloniji i u Bijeljini.

Bosanac ne tri a vise ihhhaaaaj koliko ih jos ima jevreji,budisti,hari krisna,itd.a sta sa ateistima? :lol: :lol: :lol:
amrino

Post by amrino »

Jel' vjeronauka jos uvijek OBAVEZAN predmet u osnovnim skolama?
Aha- JESTE! :D :P
luciferino

Post by luciferino »

Čitam neki dan da učenici završih razreda osnovnih škola imaju oko 18 predmeta. Joj, ma ima da budemo najpametnija, najobrazovanija, najtolerantnija i vjerski najosviješćenija nacija. Samo treba sačekati nekih dvadesetak godina. Rezultati će biti fantastični. Šteta što me neće biti ovdje da vidim tu ljepotu. :skoljka:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

luciferino wrote:Čitam neki dan da učenici završih razreda osnovnih škola imaju oko 18 predmeta. Joj, ma ima da budemo najpametnija, najobrazovanija, najtolerantnija i vjerski najosviješćenija nacija. Samo treba sačekati nekih dvadesetak godina. Rezultati će biti fantastični. Šteta što me neće biti ovdje da vidim tu ljepotu. :skoljka:
Hajde ba, budi prakticna :D Bolje da ti dijete zna jednu knjigu kako treba nego citavu biblioteku 'nako :D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ne kontam :? Ja sam fino klikno na temu o vjeronauci u skoli, a zavrsio sam u nekakvom kutku za ćafirsku demagogiju :shock: :shock:
I tako dva-tri put... :shock:

Jel do mene?!

:D :D :D

Vjeronauka ostaje, ma zdraaaavo :D A svim nezadovoljnim ovaj vas "kutak" :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Abu FEED el-Castro wrote:Ne kontam :? Ja sam fino klikno na temu o vjeronauci u skoli, a zavrsio sam u nekakvom kutku za ćafirsku demagogiju :shock: :shock:

Jel do mene?!

Vjeronauka ostaje, ma zdraaaavo :D A svim nezadovoljnim ovaj vas "kutak" :D
Ma i mi smo ba za to da se ta vjeronauka zadrzi :D Jel' neko rek'o suprotno? :D Nije :D

Da nije nje opet bi godinama bila sputavana i u dubini duse cuvana nasa NEtolerancija prema kao prvo drugim i drugacijim a u zadnje vrijeme i prema vlastitom toru :D

Vjeronauka je cool :D
amrino

Post by amrino »

Abu FEED el-Castro wrote:Ne kontam :? Ja sam fino klikno na temu o vjeronauci u skoli, a zavrsio sam u nekakvom kutku za ćafirsku demagogiju :shock: :shock:

Jel do mene?!

Vjeronauka ostaje, ma zdraaaavo :D A svim nezadovoljnim ovaj
vas "kutak" :D
Nije, nije- i meni se desava... :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

_BosanaC wrote:
Danko_Bananko wrote:
_BosanaC wrote: Otvorio si mi oci - od sada sam i ja za vjeronauku :oops: S tim neka budu sve tri vjeronauke u svakoj skoli :oops: To kad izvedes javno obecavam da cu te poljubiti u supak :oops:
Ama treba stediti, teska su vremena :D

Gdje je sastav djaka mjesan, i gdje ima djaka drugih religija, normalno da treba svima omoguciti pohadjanje vjeronauka, makra jedan djak bio.

Al u npr. Butmiru ili Sirokom, fakat nema smisla
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Danko_Bananko wrote:
Ama treba stediti, teska su vremena :D

Gdje je sastav djaka mjesan, i gdje ima djaka drugih religija, normalno da treba svima omoguciti pohadjanje vjeronauka, makra jedan djak bio.

Al u npr. Butmiru ili Sirokom, fakat nema smisla
a tamo gdje su samo dva cafirska djeteta, toj djeci treba reci TI SJEDI TI TO NE ZNAS i ubijediti dijete da je debil jer to nesto ne zna...
danko, ne dao ti dragi bog da ti djeca prolaze kroz takve traume...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote: E ti kad takvim primjerom krenes pricati o vjeronauci, a El_comandante braniti islam i pravnu drzavu, dodje mi fakat da se ranim u koljeno :sad:

Izgleda da ni jedno niste culi za pojam medvjedje usluge :?
Na koliko casova vjeronauke si sjedio?
Koje? Islamske - citav jedan razred. Katolicke - napio se desetak puta pred crkvom za ponocku :D Pravoslavne - odatle me istjerase jos pri prvom pokusaju :D

Trpio nekulturne pusace i njihova 'prava'? Citav svoj zivot 8-)
ja kroz cijela 3 razreda srednje skole trpih nekakve nazovi nastavnike vjeronauka... koji su pricali o svemu, samo o vjeronauku ne...al rat je bio, meni uber dosadno...pa sam bila clan svih sekcija u skoli..
Tako da znam kako je izgledalo mom Suncu to sto se desilo...sa jedinicom iz Fatihe...

A sto ne nepusaca tice, dokle god stoji zeleni krug i u njemu cigareta, vi nepusaci mozete mahat ushima :D
ja71

Post by ja71 »

varaju se oni koji vjeruju da ce potiskivanjem vjeronauke iz skola suzbiti njihov uticaj. izbacivanjem vjeronauke iz skolskog sistema gubi se i kontrola nad planom i programom istog predmeta. mislim da je to razlog zasto i zapad ima vjeronauku u skolama. Mislim da su tu religiozna prava sekundarnog znacaja.

ovjde dolazimo do jednog bitinijeg problema: ko ima kontrolu nad skolstvom ? Je li ona jedinstvena, ili svako selo radi po svom planu i programu ?

skolstvo mora biti jedinstveno (u tom pravcu valjda idu i svjetski tokovi - jedna diploma mora/treba biti svugdje isto vrijedna posto je bazirana na istim standardima)
u tom cilju bi trebali ici.

Evo moj alternativni prijedlog za koji jne vjerujem da ce biti usvojen:
Do recimo sedmog razreda svoj djeci u razredu se ciklicno mijenjaju po jedan hodza, pop, fratar (da problem pocnemo rjesavati sa vecinom stanovnistva). Predmet bi bio bez ocjenjivanja.
Od sedmog razreda bi se mogla uvesti "kultura religija" koju bi predavao NASTAVNIK-PEDAGOG. Predmet bi bio sa ocjenjivanjem.

I do sedmog i posle sedmog razreda bi bio jedinstven program za cijelu BiH.

Osnovna prednost bi bila sto se djeca ne bi razdvajala. Dalje, svi bi od malih nogu ucili i o onim drugima, ukljucujuci i ateiste. Ne bi igralo ulogu kojih je navise u razredu. Svi bi bili podjednako "ugrozeni" :-)

Naravno ostaje problem financiranja ali ja bih to u ovom slucaju posmatrao kao investiciju.

Eh sad da lib oni na Palama tolerisali da im hodza jednom u tri sedmice djeci soli pamet ...
Post Reply