RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

Faust

Post by Faust »

mIRCerka wrote: ako je uvedena kao fakultativna, onda nek bude u terminima kao i sve druge sekcije - prije ili poslije nastave a ne u sred nastave gdje djeca koja ne pohadjaju te casove moraju biti VAN SKOLE da ne ometaju nastavu ?!?!?!

ja nisam nista rekla protiv bosnjace ili KSC, samo kazem da mi je potpuno nenormalno da vjeronauka, KOJA GOD DA JE, bude predmet koji ce biti iste vrijednosti kao matematika ili maternji jezik, i koja ce da se ocjenjuje,.
pogledaj jedan od mojih prethodnih postova gdje sam copy paste komentar sa jedno hrvatskog foruma gdje cura kaze da je na casovima vjeronauke naucila kako se moze izvuci i dobiti ocjenu...
a nista vise nije zavolila Isusa itd...

E to je problem koji imamo...
Slažem se. I kod nas je Vjeronauka predmet za "nabijanje" prosjeka. Tako je doživljava veliki broj učenika, nastavnika i roditelja. A vjerskim zajednicama treba kako bi imali gdje uhljebiti brojni proizvedeni kadar u godinama nakon rata.
luciferino

Post by luciferino »

Meni se čini da je inat već uveliko proradio. :(

Mislim da vjeronauka i nije toliki problem, ali naš nakaradni sistem jeste jer u njemu vjeronauka postaje sredstvo za postizanje nekih drugih ciljeva.
Razmislite.

Vjeronauka - instant podjela, ne samo vjerska nego automatski i na nacionalnoj osnovi
Maternji jezik - ako su djeca već nacionalno podjeljena, sljedeći korak je i razdvajanje nastave bosanskog/srpskog/hrvatskog jezika
Nacionalna grupa predmeta - poslije jezika, svako ima i svoju verziju historije. Kako onda da učimo zajedno?
Dvije škole pod jednim krovom - oko ovoga je već bilo velike halabuke

Poruka je jednostavna. A house divided cannot stand. Ako želite jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, nemojte dozvoliti da nas dijele od malih nogu. Takvo školstvo vodi u propast.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:Svo prepucavanje oko ovoga argumentima TO JE NASE PRAVO mi lici na pusaci nepusaci prepirke....pravo svakog covjeka jeste pravo IZBORA!!!! Ja cu da am biram hocu li pushiti ili ne, tamo gdje stoji NO SMOKING (bijelo dugme) znak, tamo ne vadim cigarete. Isto tako, u kaficu gdje se pushi, mrzim kad mi nepusac pridje i zamoli me da ne pushim. To se desilo u prijedoru na takmicenju horova. Mi u sred restorana, u svom cosku, od nas 20 nas 3 zapalile cigaretu i pridje nam poljak i kaze CAN YOU STOP SMOKING...ja se osvrnem nigdje znaka bijelog dugmeta, i kazem NO, THIS IS MY CIGARETTE AFTER LUNCH kaze on I ASKED U i pogleda me s prijezirom...sta mu reci nego WELCOME TO OUTSIDE OF EU!!!

E tako isto mogu samo poruciti onima koji se zdusno bore da vjeronauka, cija god da je, bude kao matematika ili maternji jezik... Nemojte nametati nista jer cete samo dobiti otpor bosanskog inata :D i da, provedite vise vremena sa svojom djecom, jer je RODITELJ taj koji oblikuje svoje dijete.
E ti kad takvim primjerom krenes pricati o vjeronauci, a El_comandante braniti islam i pravnu drzavu, dodje mi fakat da se ranim u koljeno :sad:

Izgleda da ni jedno niste culi za pojam medvjedje usluge :?
amrino

Post by amrino »

Ma svi se prave ludi a svi znaju u cemu je fol...Bajnja Luka je RS, Srebrenica je RS. Busovaca i Vitez su Herceg- Bosna...nije bilo genocida...mi smo to samo sanjali...vanzemaljci su srusili most...Djeca u skolama uce tri verzije historije- a niti jedna nema veze sa realnoscu...ratni zlocinci se slobodno setkaju a ljudi s bradama su najveca prijetnja...srbi i hrvati su ugrozeni u Sarajevu...a Bosnjaci svoju politiku sprovode kroz vjeronauku u skolama- sram ih bilo!
Ja odmah potpisujem za momentalno ukidanje vjeronauke! Trebal jos nesto potpisat?! :oops:
luciferino

Post by luciferino »

amrino wrote:Ma svi se prave ludi a svi znaju u cemu je fol...Bajnja Luka je RS, Srebrenica je RS. Busovaca i Vitez su Herceg- Bosna...nije bilo genocida...mi smo to samo sanjali...vanzemaljci su srusili most...Djeca u skolama uce tri verzije historije- a niti jedna nema veze sa realnoscu...ratni zlocinci se slobodno setkaju a ljudi s bradama su najveca prijetnja...srbi i hrvati su ugrozeni u Sarajevu...a Bosnjaci svoju politiku sprovode kroz vjeronauku u skolama- sram ih bilo!
Ja odmah potpisujem za momentalno ukidanje vjeronauke! Trebal jos nesto potpisat?! :oops:
Po čemu si zaključila da se ovo tvrdi?
sffovac

Post by sffovac »

da, vjeronauk bi trebo biti predmet po izboru

ali bi i nastava trebala biti po izboru teisticka ili ateisticka

jer su mi kroz svo moje obrazvanje ispirali mozak sa majmunima i slicnim sranjima :x , a ni sami profesori nisu vjerovali u to sto su predavali :roll:
amrino

Post by amrino »

luciferino wrote:
amrino wrote:Ma svi se prave ludi a svi znaju u cemu je fol...Bajnja Luka je RS, Srebrenica je RS. Busovaca i Vitez su Herceg- Bosna...nije bilo genocida...mi smo to samo sanjali...vanzemaljci su srusili most...Djeca u skolama uce tri verzije historije- a niti jedna nema veze sa realnoscu...ratni zlocinci se slobodno setkaju a ljudi s bradama su najveca prijetnja...srbi i hrvati su ugrozeni u Sarajevu...a Bosnjaci svoju politiku sprovode kroz vjeronauku u skolama- sram ih bilo!
Ma joj otkud znam...pricam i ja gluposti...sve su ovo prelijevanja iz supljeg u prazno...Drugi sviraju- mi igramo i to je to...Na jeziku smo svi opasni a nikad ni na sta necemo uticati...Boli me za vjeronauku da vam pravo kazem. (uvodjenje vjeronauke- od koje slazem se - djeca nemaju neke koristi- je kompenzacija za neke druge stvari- a ko ne konta ebi ga)
Mene brine kako cu sutra svom djetetu kupovati knjige jer dok se mi budemo bavili ukidanjem vjeronauke i ostalim "bitnim" stvarima- opet ce nam struja poskupit'
Pearl

Post by Pearl »

luciferino wrote:
da.. da li si ti amrino ikad pomislila kako ce biti muslimanskom djetetu cija se porodica vrati npr u bijeljinu, gdje je jedina vjeronauka pravoslavna i koje je ionako izgubljeno zbog promjene sredine, jos treba i po tome da ga oznacavaju, ili ne daj boze da mu se sta desi jer nije "kao ostali a njima pop rekao da su pravoslavci najbolji"? ili mozda nije dovoljno sto su slike svetaca koje stoje po skolama u RS-u prva stvar koju to dijete vidi u zgradi koja bi trebala biti obrazovna ustanova? ili neki mozda misle da je to ustavno pravo a ne mijesanje religije i drzave?

svi gledaju samo iz svog sebicnog ugla... blago onima koji izbor imaju... lako je pricati sa kauca iz grada u kojem si ili vecina ili koji je multi-kulti, pa te za ostale briga... jer si svojoj guzici udovoljio...

a ako su casovi vjeronauke jedino sto ce "obezbijediti" da nam se zlo nikad ne ponovi (jer ce nam izgleda imam/pop/svestenik reci ko smo i sta smo i kakvi treba da budemo), ja zalim i roditelje koji to smatraju, i njihovu djecu a i sve nas...
amrino

Post by amrino »

Haj ba Pearl procitaj moj zadnji post...stvarno me zaboli briga...
Ukidanjem vjeronauke ce svi problemi koje si navela- biti rijeseni...a to sta ce to isto dijete u toj istoj skoli uciti iz historije, geografije, jezika...to nije bitno...Kao sto sam i rekla- u cilju rjesavanja svih navedenih problema- napravite peticiju za ukidanje vjeronauke- JA cu je prva potpisati!
Pearl

Post by Pearl »

amrino wrote:Haj ba Pearl procitaj moj zadnji post...stvarno me zaboli briga...
Ukidanjem vjeronauke ce svi problemi koje si navela- biti rijeseni...a to sta ce to isto dijete u toj istoj skoli uciti iz historije, geografije, jezika...to nije bitno...Kao sto sam i rekla- u cilju rjesavanja svih navedenih problema- napravite peticiju za ukidanje vjeronauke- JA cu je prva potpisati!
ako ti ne kontas da ce i biti tradeoff: "evo vam predmet vjeronauka, a mi cemo djecu uciti istoriji/geografiji/jeziku kojim mi hocemo" onda se zaista ne razumijemo...
mada mislim da je to vec tako...
sabanss

Post by sabanss »

Fair Life wrote: Ovi sto narodu uvalise kompas da im pokazu pravac... su posebna prica.
Pogotovo ovo o skrupulama...

A sta tek reci za "narod kojim se bez po muke upravlja". Kako se upravlja?
Upravlja se religijom !!

Koja zamjena teza.
Nije zamjena teza, nisam rekao da narod nema kompas (mada ga nema) vec oni koji ga vode. Oni imaju kompas prema licnim interesima no to i nije neki promisljeni pravac i na tragu je zivotinjskog.

Narodom se ne upravlja religijom vec cinjenicom da je narod neobrazovan. To sto moje djete nece nista znati o religiji ostavlja plodno tle za ine sekte i pokrete.

Cini mi se da nije shvacena poenta mog odgovora. Vjeronauka u skolama nece izazvati efekat stoke niti podjeljenost vec neobrazovanost koja se nazalost ne moze istrijebiti bar 5-6 generacija.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ubijedili ste me.
Vjeronauk izbaciti iz skole i iz sistema nad kojim je moguca bilo kakva kontrola sta, ko i kako prica nasoj djeci...
Posaljite ih u ruke onih koji s njima mogu raditi bez stvarne kontrole... :x
Jel vi ne vidite il ste ono bash coravi?

p.s.
a onda pricajte kako su vehabije problem islamske zajednice, a ne drustva... il obratno... blablabla :oops:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seka wrote:
zena wrote:Ubijedili ste me.
Vjeronauk izbaciti iz skole i iz sistema nad kojim je moguca bilo kakva kontrola sta, ko i kako prica nasoj djeci...
Posaljite ih u ruke onih koji s njima mogu raditi bez stvarne kontrole... :x
Jel vi ne vidite il ste ono bash coravi?
:?
sta ne razumijesh? :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seka wrote:
zena wrote:Posaljite ih u ruke onih koji s njima mogu raditi bez stvarne kontrole... :x

sta ne razumijesh? :)
seka... jesi li cula za slucaj mekteba (pa i skola npr. ona u maoci) gdje rade nestrucni ljudi, i koji predaju vjeronauk?

Al eto sto bi se nesto sistemski rijesilo, kad moze naopako...
Jara

Post by Jara »

Jara wrote: I nek neko objasni zasto je vjeronauk u mejtefu GORI od vjeronauka u skoli.
?????
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:Svo prepucavanje oko ovoga argumentima TO JE NASE PRAVO mi lici na pusaci nepusaci prepirke....pravo svakog covjeka jeste pravo IZBORA!!!! Ja cu da am biram hocu li pushiti ili ne, tamo gdje stoji NO SMOKING (bijelo dugme) znak, tamo ne vadim cigarete. Isto tako, u kaficu gdje se pushi, mrzim kad mi nepusac pridje i zamoli me da ne pushim. To se desilo u prijedoru na takmicenju horova. Mi u sred restorana, u svom cosku, od nas 20 nas 3 zapalile cigaretu i pridje nam poljak i kaze CAN YOU STOP SMOKING...ja se osvrnem nigdje znaka bijelog dugmeta, i kazem NO, THIS IS MY CIGARETTE AFTER LUNCH kaze on I ASKED U i pogleda me s prijezirom...sta mu reci nego WELCOME TO OUTSIDE OF EU!!!

E tako isto mogu samo poruciti onima koji se zdusno bore da vjeronauka, cija god da je, bude kao matematika ili maternji jezik... Nemojte nametati nista jer cete samo dobiti otpor bosanskog inata :D i da, provedite vise vremena sa svojom djecom, jer je RODITELJ taj koji oblikuje svoje dijete.
E ti kad takvim primjerom krenes pricati o vjeronauci, a El_comandante braniti islam i pravnu drzavu, dodje mi fakat da se ranim u koljeno :sad:

Na koliko casova vjeronauke si sjedio?
marijindvorac

Post by marijindvorac »

sabanss wrote:Hocu vjeronauku u skoli i ona je fakultativna. Ne vidim zasto bi je ukidali. Takodje podrzavam i skole tipa Bosnjacke gimanzije, svoje dijete bih rado vidio tamo. Ukoliko mislis da tvoje dijte nije za toga neka ne pohadja casove i to je to.
Sve to sabane stoji ali je preuranjeno. Kada budemo prihvatili danasnje "komsije" kao stvarne komsije, tada ce biti sve u dure.
Ne vidim da nam je nesto dobro donio sistem bez religije.
I obrnuto -- religije nam nisu donijele nista dobro.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:
_BosanaC wrote:

Na koliko casova vjeronauke si sjedio?
Koje? Islamske - citav jedan razred. Katolicke - napio se desetak puta pred crkvom za ponocku :D Pravoslavne - odatle me istjerase jos pri prvom pokusaju :D

Trpio nekulturne pusace i njihova 'prava'? Citav svoj zivot 8-)
sabanss

Post by sabanss »

_BosanaC wrote: Trpio nekulturne pusace i njihova 'prava'? Citav svoj zivot 8-)
Dirnuo si bolnu tacku. Ja ne znam da mi se ista moze pokvariti cejf ko dim cigare :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sabanss wrote:
_BosanaC wrote: Trpio nekulturne pusace i njihova 'prava'? Citav svoj zivot 8-)
Dirnuo si bolnu tacku. Ja ne znam da mi se ista moze pokvariti cejf ko dim cigare :(
Pricaj mi malo o tome :roll:
spreca

Post by spreca »

Vjeronauka ....nekako mi ova rijec para usi ,za mene to nije nauka i ako sam religiozan(na svoj nacin)to je za mene vise kao pravilo ponasanja nesto kao bonton ili se lijepo ponasas ili si kreten treceg nema.Lijepom ponasanju se uci od malih nogu za sto su zaduzeni roditelji i nene ,bake djedovi itd.Nikad nisam volio da me uce hodze ,popvi i velecasni sta je dobro a sta nije jer im nevjerujem(cast izuzecima) osnovnim pravilima religije mogu pomoci roditelji u onoj mjeri koliko je to potrebno obicnom covjeku ako hoce da se obrati bogu.
Religija je ogromna industrija koja ama bas nista ne radi za dobrobit covjecanstva ne samo kod nas nego na cijeloj planeti i kad bih neko mogao samo priblizno reci koliko novca odlazi u tom pravcu sve bih nam bilo jasno i vjrovatno bi mnogima doslo iz jednog mjesta u glavu.Tek tada bi nam bilo jasno kolko je ta industrija ne profitabilna i pljckaska.
Kosu ti ljudi(idioti)koji se na sve nacine bore da religiju instaliraju u skole?
oni nisu prijatelji sami sebi a ponaj manje nama obicnom narodu.
Po njihovoj logici(tuposti) trebalo bi da postoje samo medrese,bogoslovije,itd.koje bi proizvodile hodze,popve i slicno a ne doktore ,inzinjere ,ucitelje ,profesore,bravare ,zdare,tesare itd.

ja sam za to da u skolama ne otane ni v od vjeronauke
Last edited by spreca on 19/05/2007 19:36, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

spreca wrote:Vjeronauka ....nekako mi ova rijec para usi ,za mene to nije nauka i ako sam religiozan(na svoj nacin)to je za mene vise kao pravilo ponasanja nesto kao bonton ili se lijepo ponasas ili si kreten treceg nema.Lijepom ponasanju se uci od malih nogu za sto su zaduzeni roditelji i nene ,bake djedovi itd.Nikad nisam volio da me uce hodze ,popvi i velecasni sta je dobro a sta nije jer im nevjerujem(cast izuzecima) osnovnim pravilima religije mogu pomoci roditelji u onoj mjeri koliko je to potrebno obicnom covjeku ako hoce da se obrati bogu.
Religija je ogromna industrija koja ama bas nista ne radi za dobrobit covjecanstva ne samo kod nas nego na cijeloj planeti i kad bih neko mogao samo priblizno reci koliko novca odlazi u tom pravcu sve bih nam bilo jasno i vjrovatno bi mnogima doslo iz jednog mjesta u glavu.Tek tada bi nam bilo jasno kolko je ta industrija ne profitabilna.
Kosu ti ljudi(idioti)koji se na sve nacine bore da religiju instaliraju u skole?
Po njihovoj logici(tuposti) trebalo bi da postoje samo medrese,bogoslovije,itd.koje bi proizvodile hodze,popve i slicno a ne doktore ,inzinjere ,ucitelje ,profesore,bravare ,zdare,tesare itd.

Veci protivnici od tebe smo haman jedino Neelix i ja :D

:thumbup:
spreca

Post by spreca »

Drago mije da ima ljudi koji razmisljaju svojom a ne tudjom glavom.

Neka nam je pamet na pomoci
deex

Post by deex »

spreca wrote:Vjeronauka ....nekako mi ova rijec para usi ,za mene to nije nauka i ako sam religiozan(na svoj nacin)to je za mene vise kao pravilo ponasanja nesto kao bonton ili se lijepo ponasas ili si kreten treceg nema.Lijepom ponasanju se uci od malih nogu za sto su zaduzeni roditelji i nene ,bake djedovi itd.Nikad nisam volio da me uce hodze ,popvi i velecasni sta je dobro a sta nije jer im nevjerujem(cast izuzecima) osnovnim pravilima religije mogu pomoci roditelji u onoj mjeri koliko je to potrebno obicnom covjeku ako hoce da se obrati bogu.
Religija je ogromna industrija koja ama bas nista ne radi za dobrobit covjecanstva ne samo kod nas nego na cijeloj planeti i kad bih neko mogao samo priblizno reci koliko novca odlazi u tom pravcu sve bih nam bilo jasno i vjrovatno bi mnogima doslo iz jednog mjesta u glavu.Tek tada bi nam bilo jasno kolko je ta industrija ne profitabilna.

Svako ti je slovo od zlata. Umjesto da se mole bogu i klanjaju, bolje bi bilo da cine dobra djela: njeguju teske bolesnike u bolnicama, pomazu sirotinju, stare i nepokretne, organizuju javne kuhinje... Oni zive na grbaci naivcina, skupo naplacuju usluge, jos treba i drzava da ih dotira i vrbuje djecu.
deex

Post by deex »

_BosanaC wrote:

Veci protivnici od tebe smo haman jedino Neelix i ja :D

:thumbup:
A, ja? Hocu i ja s vama.
Post Reply