RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%

Total votes: 76

_BosanaC

Post by _BosanaC »

sabanss wrote:Tema je malo skrenula s kursa al' eto...

Nije se rodio ko je svima ugodio, tako da prava adventista, svjedoka, budista moraju pricekati dok brojcano ne postanu relevantna snaga. No ovo je vec nedostatak demokratije koja po mom skromnom misljenju nije bas vrhunac uredjenja ljudskog drustva ali eto jeste blizu tome pa joj se ovakvi nedostaci mogu oprostiti.

Ne vidim koji je problem u vjeronauci? Ko hoce da ide neka ide, ko nece ne mora. Ne zelim ni ja da moje pare idu na muzicko obrazovanje i mislim da osnove koje su potrebne mogu i ja djetetu kuci pruziti pa se ne bunim. Ne mogu to promjeniti pa se ne bunim.

Ne bih se previse brinuo oko ovoga. Nakon prolaska kroz cjelokupan nas skolski sistem (i prijeratni i poslijeratni), skontah da sve sto sam korisno naucio, naucio sam bez pomoci skole. Tuzno ,ali istinitio :sad:
Poredis muzicko i vjeronauku... Ima veze koliko i nuklearna fizika i Jehovini svjedoci...

Nema poganije drzave sa poganijim narodom i sa losijim medjuvjerskim i automatski i medjunacionalnim odnosima sa vise vjerskih objekata, vise onih koji sebe nazivaju vjernicima i vecim procentom djece koja pohadjaju vjeronauku.

Nadaam se da ti to dovoljno govori.

A o broju NEPISMENIH da ne govorimo. Al' jebo pismene, kao sto El_comandanteu vec napisah - zasto citati nekakve knjizurine, uciti strane jezike, obrazovati se, kad mozes procitati jednu knjigu? Zasto slusati profesore kad je dovoljan pop/hodza, objasni ti crno na bijelo sta kako i kraj price?

Najbolje i ukinuti sve ostale predmete, ostaviti samo vjeronauku, i svi sretni. Oni na vlasti najvise.
El_comadante

Post by El_comadante »

Nije se rodio ko je svima ugodio, tako da prava adventista, svjedoka, budista moraju pricekati dok brojcano ne postanu relevantna snaga. No ovo je vec nedostatak demokratije koja po mom skromnom misljenju nije bas vrhunac uredjenja ljudskog drustva ali eto jeste blizu tome pa joj se ovakvi nedostaci mogu oprostiti.

Ne vidim koji je problem u vjeronauci? Ko hoce da ide neka ide, ko nece ne mora. Ne zelim ni ja da moje pare idu na muzicko obrazovanje i mislim da osnove koje su potrebne mogu i ja djetetu kuci pruziti pa se ne bunim. Ne mogu to promjeniti pa se ne bunim.

Ne bih se previse brinuo oko ovoga. Nakon prolaska kroz cjelokupan nas skolski sistem (i prijeratni i poslijeratni), skontah da sve sto sam korisno naucio, naucio sam bez pomoci skole. Tuzno ,ali istinitio :sad:
Upravu si. Mnogo toga ima beskorisnog u našem školstvu.
sabanss

Post by sabanss »

@_BosanaC

Nije bas da se ne moze porediti. Po meni je i jedno i drugo poprilicno beskorisno za posao kojim ce se moje djete u buducnosti baviti (osim ako nedaj Boze bude htjelo postati hodza, za sviranje bih mu i oprostio ako je talenat).

Skolstvo nam je takvo da nema bas puno utjecaja na djete i to je ono sto sam htio reci. Oko tvog vidjenja drustva se uglavnom slazem. Mislim da ce ovo drustvo krenuti naprijed kad se postigna kriticna masa ljudi koji znaju, sto je opet uzrocno-posljedicno povezano sa skolstvom. No, pravi problem tu ipak nije vjeronauka koja bi trebala da daje jednu finu moralnu i eticku dimenziju djeci koja je pohadjaju.
luciferino

Post by luciferino »

El_comadante wrote:
luciferino wrote:
El_comadante wrote: Ja samo poštujem državni zakon
Prvo se dobro isplakati, a onda definitivno bježati iz ove mile nam države.
Haj mi odgovori na slijedeče pitanje: ja sam musliman i hoču da mi dijete u školi ima vjeronauku, pa zašto nebi to pravo mogo ostvariti
Zašto u školi koja je javna obrazovna ustanova? Jel' to obrazovanje u mejtefima ne valja više? I što ne bi išlo na historiju religija pa da malo nauči o svima, a ne samo o svojima?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

sabanss wrote:@_BosanaC

Nije bas da se ne moze porediti. Po meni je i jedno i drugo poprilicno beskorisno za posao kojim ce se moje djete u buducnosti baviti (osim ako nedaj Boze bude htjelo postati hodza, za sviranje bih mu i oprostio ako je talenat).

Skolstvo nam je takvo da nema bas puno utjecaja na djete i to je ono sto sam htio reci. Oko tvog vidjenja drustva se uglavnom slazem. Mislim da ce ovo drustvo krenuti naprijed kad se postigna kriticna masa ljudi koji znaju, sto je opet uzrocno-posljedicno povezano sa skolstvom. No, pravi problem tu ipak nije vjeronauka koja bi trebala da daje jednu finu moralnu i eticku dimenziju djeci koja je pohadjaju.
Slazem se da je skolstvo dno dna, i tu je nekakva reforma definitivno potrebna. Srednje skole su dno, fakulteti su dno, broj nepismenih je u stalnom porastu, a ne u opadanju...

Imao sam priliku licno prisustvovati casovima islamske vjeronauke, iako nisam musliman, za vrijeme gimnazije, cisto zato sto mi je bilo mrsko (jos se nisam propio bio :D) sjediti bez veze negdje u kafani. Kakvih je sve tu idiota predavalo majko mila... Od onih koji dodju i kazu 'Mene majmun nije napravio a vi vidite je li vas' i time zavrsi svu pricu o nastanku covjeka, kreacionizmu, evoluciji, Darvinu... Pa do prozivanja onih koji nisu tu na tom casu... Svaki problem se rjesava dzehenemom, svaka dobra stvar dzenetom... Sve je crno i bijelo, sivo ne postoji. Bijeli su nasi, svi ostali su crni. Postujte ih djeco, ali se ne mjesajte. I tako osam - dvanaest godina, i covjeku to postane normalno. Postane mu normalno da on tako gleda druge i postane mu sasvim normalno da i drugi njega tako gledaju...

I za 20 godina imamo etnicki cista podrucja, imamo nase i njihove, koji nisu s nama protiv nas su garant... Imamo idole poput brace Latic... I nemamo ono za sta ljudi izgibose cetiri godine.
deex

Post by deex »

lisabonne wrote:
deex wrote:
lisabonne wrote:Isto kao sto neki ne zele da im djeca idu na vjeronauk,velika vecina to zeli...ne dopustam da mi se neko mjesa u odgoj mog djeteta,ono ce uvijek ici na vjeronauk
Tvoje dijete, tvoja stvar...Ali, zasto zbog tvog djeteta mora moje dijete da ide na istoriju religije. Neka i jeste vjeronauk u skolama, ali ZASTO obavezno. Ja necu da zamajavam svoje dijete time, nego cu ga dati za to vrijeme na engleski ili informatiku. Na Zapadu mozes, ali ne moras. Kod nas MORAS. Jasno?
Nisam nigdje rekla da zelim da vjeronauka bude obavezna,nego sam zadovoljna sa danasnjom situacijom(dakle mozes birati da li zelis ili ne).95% djece idu na vjeronauku(prema statistikama),i ako nije obavezno.To govori dosta!
Halo, ne zelim da moje dijete ide ni na vjeronauk, ni na istoriju religije. Ne interesuje me nikakva religija. Tacka.
El_comadante

Post by El_comadante »

_BosanaC wrote:

Poredis muzicko i vjeronauku... Ima veze koliko i nuklearna fizika i Jehovini svjedoci...

Nema poganije drzave sa poganijim narodom i sa losijim medjuvjerskim i automatski i medjunacionalnim odnosima sa vise vjerskih objekata, vise onih koji sebe nazivaju vjernicima i vecim procentom djece koja pohadjaju vjeronauku.

A o broju NEPISMENIH da ne govorimo. Al' jebo pismene, kao sto El_comandanteu vec napisah - zasto citati nekakve knjizurine, uciti strane jezike, obrazovati se, kad mozes procitati jednu knjigu? Zasto slusati profesore kad je dovoljan pop/hodza, objasni ti crno na bijelo sta kako i kraj price?

Najbolje i ukinuti sve ostale predmete, ostaviti samo vjeronauku, i svi sretni. Oni na vlasti najvise.
Meni je mnogo predmeta u školi glupo i ko me pita za to? Niko. E kad može 5-6 bezpotrebnih predmeta može i vjeronauka. Recimo meni nikad nisu išli jezici, i sad moram učiti 3 jezika BH, engleski i njemački, Ja bih ostavi BH i engleski a za sve ostyle imaš kurs pa šalji dijete nek uči i 100 jezika neinteresuje me. E sad kad mogu tri jezika može i vjeronauka. 1-1
El_comadante

Post by El_comadante »

luciferino wrote:
El_comadante wrote:
luciferino wrote: Prvo se dobro isplakati, a onda definitivno bježati iz ove mile nam države.
Haj mi odgovori na slijedeče pitanje: ja sam musliman i hoču da mi dijete u školi ima vjeronauku, pa zašto nebi to pravo mogo ostvariti
Zašto u školi koja je javna obrazovna ustanova? Jel' to obrazovanje u mejtefima ne valja više? I što ne bi išlo na historiju religija pa da malo nauči o svima, a ne samo o svojima?
Koliko ja znam škola je javna ustanova. To znaći da je škola koliko i tvoja toliko i moja. E kad je moja onda hoču i vjeronauku u toj školi.
luciferino

Post by luciferino »

El_comadante wrote:
Koliko ja znam škola je javna ustanova. To znaći da je škola koliko i tvoja toliko i moja. E kad je moja onda hoču i vjeronauku u toj školi.
Vidiš, ja neću (tj. hoću da je nema). Ako je moja koliko i tvoja i tvoja koliko i moja, čije je "hoću" jače?
Last edited by luciferino on 17/05/2007 11:41, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

El_comadante wrote:
luciferino wrote:
El_comadante wrote: Haj mi odgovori na slijedeče pitanje: ja sam musliman i hoču da mi dijete u školi ima vjeronauku, pa zašto nebi to pravo mogo ostvariti
Jesil' ti (izvini sto ovako pitam, ali moram, vidim da zaista ne ide drugacije) stvarno glup, ili te niko nije imao prilike u zivotu nauciti razlici izmedju javnih ustanova i religijskih ustanova? I da li si cuo nekada, bilo kada, ili to na vjeronauci ne uce, da je BiH po ustavu i bila i jeste, sekularna drzava?

Ako si glup i ako ne mozes da skontas neke stvari reci, pa da se ni ne trudim vise, ni ja ni drugi :sad:
El_comadante

Post by El_comadante »

luciferino wrote:
El_comadante wrote:
Vidiš, ja neću. Ako je moja koliko i tvoja i tvoja koliko i moja, čije je "hoću" jače?
E dobro onda ukini jedan od silnih jezika. I onda smo kvit što se mene tiče
El_comadante

Post by El_comadante »

_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:
luciferino wrote: Zašto u školi koja je javna obrazovna ustanova? Jel' to obrazovanje u mejtefima ne valja više? I što ne bi išlo na historiju religija pa da malo nauči o svima, a ne samo o svojima?
Jesil' ti (izvini sto ovako pitam, ali moram, vidim da zaista ne ide drugacije) stvarno glup, ili te niko nije imao prilike u zivotu nauciti razlici izmedju javnih ustanova i religijskih ustanova? I da li si cuo nekada, bilo kada, ili to na vjeronauci ne uce, da je BiH po ustavu i bila i jeste, sekularna drzava?

Ako si glup i ako ne mozes da skontas neke stvari reci, pa da se ni ne trudim vise, ni ja ni drugi :sad:
Ovo je sad uvreda. I stvarno neznam zašto treba da polomišem sa debilom poput tebe? I koliko vidim nisi fino razumio ono što sam reko. Valjda je škola i moja i valjda se i ja pitam nešta u toj školi. E sad u čemu je problem? Mogu i ja reči imaju kursevi pa nek djeca onda tamo nek uče izbaci ih iz škole. Ako čemo po toj tvojoj logici. Al ti si idiot i nemožeš to da shvatiš
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ovo je sad uvreda. I stvarno neznam zašto treba da polomišem sa debilom poput tebe? I koliko vidim nisi fino razumio ono što sam reko. Valjda je škola i moja i valjda se i ja pitam nešta u toj školi. E sad u čemu je problem? Mogu i ja reči imaju kursevi pa nek djeca onda tamo nek uče izbaci ih iz škole. Ako čemo po toj tvojoj logici. Al ti si idiot i nemožeš to da shvatiš
Nauci se prvo pravopisu, po mogucnosti. Upitah te da se izjasnis - i vidim da si se izjasnio.

Ili si samo neki klinac koji je juce (a mozda jos i nije) izasao iz skole i zna samo ono sto je hodzi bilo u interesu da ga nauci :sad:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

El_comadante wrote:
_BosanaC wrote:
El_comadante wrote: Koliko ja znam škola je javna ustanova. To znaći da je škola koliko i tvoja toliko i moja. E kad je moja onda hoču i vjeronauku u toj školi.

Comadante, budi malo realan.
Moja sestricna nije isla na vjeronauk, i onda su je, zajedno sa drugom CAFIRSKOM djecom koja ne idu na vjeronauk, tjerali da stoji ispred skole dok taj cas traje...

Imate nedeljne skole, mektebe, i voz vise.
Direktor OS Kovacici moze zahvaliti samo Bogu sto mu nije letila glava s ramena radi sranja sa vjeronaukom u toj skoli.
A predmet KULTURA RELIGIJA postoji kao obavezan. I da, ti kao roditelj bi trebao nekad nesto i uraditi zajedno sa svojim djetetom, a ne ocekivati da sve nauci u skoli...
lisabonne

Post by lisabonne »

Direktor OS Kovacici moze zahvaliti samo Bogu sto mu nije letila glava s ramena radi sranja sa vjeronaukom u toj skoli.

sta je to bilo? :?
shin

Post by shin »

Treba vec jednom odvojiti religiju od drzave!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

lisabonne wrote:

sta je to bilo? :?
OS Kovacici je u relativno mracnom dijelu, izmedju zgrada, blizu obdanista gdje je komplet familija Seferovica...
Kad je cas vjeronauke, djeca koja to ne pohadjaju moraju biti u DVORISTU SKOLE!!!
E sad, posto ja ne dam da na mom djetetu neko trenira strogocu i lijeci komplekse, dignem frku ja mami, mama direktoru, i kao nadje se rjesenje "djeca ce od sada boraviti u PRODUZENOM BORAVKU za vrijeme casova vjeronauke". Naravno, to se desilo pred kraj drugog polugodista, dok sam ja iz sestricne izvukla te informacije.

Onda, postoji samo vjeronauka Islama, ostali mogu mahat ushima.

E najveci belaj je bio dan nakon dzenaze AI. Usla uciteljica, bacila dnevnik na sto i rekla ovim rijecima " Djeco ustanite proucicemo fatihu Aliji, a ti S i ti D sjednite vi to ne znate" i tako nit je djeci objasnila ko je bio prvi predsjednik, nit je objasnila da umjesto fatihe mogu minutom sutnje odat pocast, i meni dodje Sunce moje i placuci promuca "tetkic, mislim da sam dobila keca iz Fatihe"...
Vjeruj mi, iako sam skolovani edukator, u meni nije bilo ni zrna pedagoga kad sam ja kao tetka otisla na informacije.

Bogu hvala,sestricna se vratila u svoju staru skolu, a ova stupidna uciteljica je prebacena u Produzeni boravak ...necija je rodica pa nije mogla bit otpustena...

I da, zdushno je podrzavala ideju da djeca cuce vani dok traje cas vjeronauke...
uzas
_BosanaC

Post by _BosanaC »

shin wrote:Treba vec jednom odvojiti religiju od drzave!
Hajd' ti to objasni nekome kome hodza na vjeronauci kaze da se religija moze odvojiti ali islam ne moze, jer islam nije religija, islam je nacin zivota, islam je i politika, islam je sve... I ponavlja mu to 12 godina :x
El_comadante

Post by El_comadante »

_BosanaC wrote:
Hajd' ti to objasni nekome kome hodza na vjeronauci kaze da se religija moze odvojiti ali islam ne moze, jer islam nije religija, islam je nacin zivota, islam je i politika, islam je sve... I ponavlja mu to 12 godina :x
Pa ti nemoj svoje djete tamo slat pa čemo moči njemu reči
_BosanaC

Post by _BosanaC »

El_comadante wrote:
_BosanaC wrote:
Gdje da ga ne saljem, u skolu?

I kaze se ćemo, a ne čemo, i reći, a ne reči.
El_comadante

Post by El_comadante »

_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:
_BosanaC wrote: Hajd' ti to objasni nekome kome hodza na vjeronauci kaze da se religija moze odvojiti ali islam ne moze, jer islam nije religija, islam je nacin zivota, islam je i politika, islam je sve... I ponavlja mu to 12 godina :x
Gdje da ga ne saljem, u skolu?

I kaze se ćemo, a ne čemo, i reći, a ne reči.
Pa ako ti neodgovara onda da ga šalješ u školu onda nemoj. A ja ču pisati kako ja hoču imam pravo po zakonu
Kwaheri

Post by Kwaheri »

_BosanaC wrote:

bosanac, banalizirash bez pravog razloga.

el-comandante... de prestani braniti islam...bolje mu je
shin

Post by shin »

Nema to veze sa islamom, vjeri nije mjesto u skoli. Mektrebi za to sluze, mislim da se ne placa, isto i sa krscanstvom, budizmom i feng shuijem.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

shin wrote:Nema to veze sa islamom, vjeri nije mjesto u skoli. Mektrebi za to sluze, mislim da se ne placa, isto i sa krscanstvom, budizmom i feng shuijem.
kad to kazes tako, meni nema mjesta u javnim ustanovama... slijedom ovakvih "zabrana" koliko ce potrajati dok mene ne ogranicite na isti taj prostor? dakle koliko ce potrajati da ja ne mogu u javnoj ustanovi predavati filozofiju, ili informatiku... ili kao u sekularnoj Turskoj zabraniti mi ulazak u javne ustanove uopce? :oops:
luciferino

Post by luciferino »

zena wrote:
shin wrote:Nema to veze sa islamom, vjeri nije mjesto u skoli. Mektrebi za to sluze, mislim da se ne placa, isto i sa krscanstvom, budizmom i feng shuijem.
kad to kazes tako, meni nema mjesta u javnim ustanovama... slijedom ovakvih "zabrana" koliko ce potrajati dok mene ne ogranicite na isti taj prostor? dakle koliko ce potrajati da ja ne mogu u javnoj ustanovi predavati filozofiju, ili informatiku... ili kao u sekularnoj Turskoj zabraniti mi ulazak u javne ustanove uopce? :oops:
E sada ga ti malo pretjera s tim "zabranama".
Post Reply