RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply

Da li opravdavate vjeronauk u OSNOVNOM SKOLSTVU?

DA
28
37%
NE
48
63%
 
Total votes: 76

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

RELIGIJA I JAVNO SKOLSTVO

Post by NIN » 15/05/2007 21:03

Kako nam je vec poznato, po nasem (kvazi)zakonu vejronauk je po planu i programu OBAVEZAN predmet u OSNOVNOM skolstvu. Djeca (RODITELJI) biraju izmedju tri abrahamska monoteizma i kao alternativu mogu odabrati Historiju religije(a!). Po ovome imamo ozvanicenje turanja teoloskog nosa u drzavne odgojno-obrazovne javne institucije. Posljedice ce biti neminovne.

Identicno se nastoji sprovesti i u Hrvatskoj. Ne znam da li ce crkveni teoloski kler zabiti nos u Hrv. javno skolstvo kao sto to je bio slucaj u nasoj JADNOJ Bosni sa nasim indolentnim i religiozno osvjestenim "politicarima" ali preostaje nam da vidimo kako ce se situacija odvijati. Ipak sam misljenja da nece uspjeti u svojim nakanama.

Ne bi bilo lose da vidimo da li smo mi STVARNO za turanje nosa teoloskog klera u javne institucije obrazovanja i njihove nedvosmislene teznje i razloge zasto su pristupili ovoj taktici na strahovito nestabilnom geografskom prostoru. S toga zelio bih postaviti jednu malu anketicu.

Tekst preuzet sa Iskona:

Crkva bi u škole

Image

Susret kardinala s ravnateljima odgojno- obrazovnih ustanova se može promatrati i kao pritisak usmjeren na jačanje crkvene kontrole nad javnim školstvom, kažu u Forumu za slobodu odgoja.

ZAGREB - Forum za slobodu odgoja je zabrinut oko najnovijih pokušaja Katoličke crkve da utječe na javno obrazovanje u mjeri koja nije u skladu s ustavnim načelom odvojenosti Crkve od države.

"Upitno je korištenje javne škole za promicanje vjeronauka, a još je upitnije samorazumijevanje Crkve kao vrhovnoga moralnog arbitra u moralnim, pa i političkim pitanjima", ističe predsjednik Foruma Lino Veljak.

Po njegovim riječima susret kardinala Josipa Bozanića s ravnateljima zagrebačkih odgojno-obrazovnih ustanova "može se u tom sklopu promatrati i kao oblik pritiska usmjeren na jačanje crkvene kontrole nad javnim školstvom".

Posebno neprimjerenim smatraju ponašanje pojedinih župnika koji mladim vjernicima onemogućuju kumovanje pri krštenju ili potvrdi samo zato što su se u srednjoj školi opredijelili za etiku, a ne za vjeronauk.

Takva bi praksa mogla služiti kao dokaz opravdanosti strahovanja da Crkva smjera duhovnoj hegemonizaciji i monopolizaciji odgojno-obrazovnog sustava i društva općenito, čime bi se htjelo potisnuti duh tolerancije i pluralizma, kakav je primjeren vremenima u kojima živimo te pluralističkim, demokratskim društvima kakvima težimo, stoji u priopćenju Foruma za slobodu odgoja.

Hina|Net.hr
15.05.2007.


deex
Posts: 106
Joined: 05/05/2006 20:12

Post by deex » 15/05/2007 21:26

Apsolutno sam protiv zabadanja nosa religije u skolstvo i privatan zivot. A sta ako ja ne vjerujem u boga i ne interesuje me istorija religije? Ionako su djeca opterecena u skolama, bolje sto vise casova engleskog jezika i informatike. A kome je do vjeronauke, neka izvoli u crkvu ili dzamiju. Bas su mi dosadili.

Saray_Di
Posts: 176
Joined: 08/05/2007 01:15
Location: Sarajevo

Post by Saray_Di » 15/05/2007 23:43

Apsolutno sam protiv zabadanja nosa religije u skolstvo i privatan zivot. A sta ako ja ne vjerujem u boga i ne interesuje me istorija religije? Ionako su djeca opterecena u skolama, bolje sto vise casova engleskog jezika i informatike. A kome je do vjeronauke, neka izvoli u crkvu ili dzamiju. Bas su mi dosadili.


Potpisujem i dodajem da sam tek sad saznala da je vjeronauk postao
OBAVEZAN predmet- dok sam ja isla u osnovnu (a valjda se ne misli
na srednje skole) bio je fakultativan,sto znaci da si mogao da biras
hoces li ili ne.
I djeca jesu preopterecena ionako hrpom predmeta i bolje da se
usavrsavaju u onome sto im u buducnosti moze obezbjediti kruh na stolu,
nego da gube vrijeme u skoli na ono sto mogu sami kuci procitati..
ako zele.Glasam za dodatni strani jezik kao OBAVEZAN predmet umjesto
vjeronauka--zato brate postoje mektebi,knjige,crkve..sta ti ja znam.

User avatar
Jara
Posts: 28647
Joined: 27/03/2006 00:36

Post by Jara » 16/05/2007 00:18

@ NIN, navedi izvor informacije. Obavezan predmet kod nas? Od kada? :? . Prvi put cujem. . Bio je fakultativan predmet, a ocjena je ulazila u prosjek , tako da je cesto upravo ta ocjena povecavala opci uspjeh, sto je bilo nepravedno prema djeci koja nisu isla na vjeronauk... a nagrada onima koji jesu. :-)

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

Post by NIN » 16/05/2007 01:13

Jara wrote:@ NIN, navedi izvor informacije. Obavezan predmet kod nas? Od kada? :? . Prvi put cujem. . Bio je fakultativan predmet, a ocjena je ulazila u prosjek , tako da je cesto upravo ta ocjena povecavala opci uspjeh, sto je bilo nepravedno prema djeci koja nisu isla na vjeronauk... a nagrada onima koji jesu. :-)


Pokusavam pronaci relevantan link ali, s obzirom da se radi o Bosni, jako slabo, po obicaju. Nego, iz prve ruke - otac mi je prosvjetni radnik!

Sve zavisi od broja ucenika i njihovih konfesija (citaj ZELJE RODITELJA) o tome ko ce drzati nastavu iz vjeronauka - hodza, fratar ili pop! Ako se roditelji ne odluce za jednu od ponudjenih opcija postoji alternativa koja se sastoji od Historije religije/a(!) za koju nisam siguran oko toga ko je zaduzen za gradivo. Treca opcija NE POSTOJI sto znaci da je predmet OBAVEZAN! Nisam siguran da li postoji ocjenjivanje i da li ono ulazi u prosjek, sto uopste i nije toliko bitno ali ono najbitnije je to da je predmet pod obaveznim - nesto kao "eticka naobrazba"! :-) :-) :( ...

Da ne zaboravim - rijec je o OSNOVNIM SKOLAMA! ..., sto je najzalosnije...!

Pozdrav...

Shoshana
Posts: 3275
Joined: 22/10/2005 21:48
Location: okolina Montreala

Post by Shoshana » 16/05/2007 03:22

Vjeronauka u skolama je unazadjivanje. Ali ne vidim zasto bi bilo nepozeljno imati predmet 'historija religije'.

Zasto ne nauciti nesto religijama koje su u proslosti, i koje i dan danas utjecu na nasu kulturu? Naravno, nastavnik treba biti historicar religije, a ne vjerski sluzbenik. Ako cemo samo o onome sto bi nam, eto, moglo hljeb na sto staviti - koji ce nam klinac onda muzicko i likovno obrazovanje... i sve sto mirise na kulturu, uopsteno?

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

Post by NIN » 16/05/2007 04:09

Shoshana wrote:Vjeronauka u skolama je unazadjivanje. Ali ne vidim zasto bi bilo nepozeljno imati predmet 'historija religije'.

Zasto ne nauciti nesto religijama koje su u proslosti, i koje i dan danas utjecu na nasu kulturu? Naravno, nastavnik treba biti historicar religije, a ne vjerski sluzbenik. Ako cemo samo o onome sto bi nam, eto, moglo hljeb na sto staviti - koji ce nam klinac onda muzicko i likovno obrazovanje... i sve sto mirise na kulturu, uopsteno?


Upravu si, i slazem se da je kulturno obrazovanje jako pozeljno i po mom skromnom misljenju. S druge strane, religiji nije mjesto u obrazovno-odgojnim institucijama jedne drzave. Nisam protiv toga da se izucava historija religija ali vidi sta se desava: ako ja odvedem svoje dijete i odlucim se da pohadja nastavu o historiji religija umjesto vjeronauka odvjam ga od ostatka njegovog razreda i svih drugova i drugarica jer vecina se njihovih roditelja odlucuje da njihova djeca prisustvuju nastavi gdje predaje lokalni hodza, fratar ili pop jer, "sta ce komsije rec" ako nista drugo - usrani mentalitet!

Ako se odlucimo za historiju religija dijete ne razumije u cemu je bit svega i osjeca se otudjeno (psih. vangrupno) sto i jeste poenta svega toga, da ne ulazim u mnoge ostale psiholoske regresije. Percepcija vangrupnosti je jako opasna kako primarno tako i sekundarno, narocito za mladi um i njegov razvoj (oni upoznati sa psihologijom znat ce u cemu je problem ako imamo individuu od 6 - 7 godina).

Znaci imas dvije moguce opcije:

1. da dijete bude dio grupe u kojoj ce se osjecati ugodno ali grupi kojoj ce lokalni teolog oblikovati moralnu percepciju i nametnuti imaginarni autoritativni imidz religijskog sistema prozet kulturalno-kompulzivnim karakteristikama ili,

2. da dijete bude van maticne grupe ali mentalno cisto u dobu u kojem je to esencijalno i najpotrebnije za njegov razvoj licnosti.

Pozdrav...

Saray_Di
Posts: 176
Joined: 08/05/2007 01:15
Location: Sarajevo

Post by Saray_Di » 16/05/2007 04:28

Ako cemo samo o onome sto bi nam, eto, moglo hljeb na sto staviti - koji ce nam klinac onda muzicko i likovno obrazovanje... i sve sto mirise na kulturu, uopsteno?


A ko je tebi rekao da likovno,ili muzicko obrazovanje ne moze
staviti hljeb na sto? Naravno,ne mislim na obrazovanje na nivou
osnovne skole??Po tvojim rijecima,izjednacavas umjetnost sa
fakultativnim predmetom,koji je iz fakultativnog presao u obavezan
i koji za cilj ima edukaciju na nivou osnovne skole,a ne stavljanje hljeba na sto.
Pls ne brkaj pojmove,to samo moze "bosnjo" izjaviti..
jadna nasa kultura,kad se tako malo cijeni

lisabonne
Posts: 44
Joined: 13/05/2007 00:58

Post by lisabonne » 16/05/2007 07:53

Isto kao sto neki ne zele da im djeca idu na vjeronauk,velika vecina to zeli...ne dopustam da mi se neko mjesa u odgoj mog djeteta,ono ce uvijek ici na vjeronauk

El_comadante
Posts: 4881
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by El_comadante » 16/05/2007 08:24

Ja mislim da treba iz razloga toga što po mom mišljenju vjera pozitivno utice na nas. Evo prvo da krenem od sebe. Mnogo dobro je meni religija donijela.

sabanss
Posts: 3412
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 16/05/2007 08:31

Situacija je malo drugacija, bar koliko ja znam.

Posto je kod nas skolstvo na nivou kantona, svi kantoni imaju vjeronauku kao predmet osim sarajevskog. Sarajevski kanton ima Historiju religija koji je obavezan predmet, dok se cak islo na incijativu da se vjeronauka skroz zabrani kao predmet pod iygovorm da je to za vjerske ustanove!

Sto nas opet vraca u zlatna vremena...

luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

Post by luciferino » 16/05/2007 09:09

Historiju religija podržavam jer može samo doprinjeti obrazovanju.
Ali iskreno, zašto je potreban obavezan vjeronauk u osnovnim školama? To vam dođe nešto kao instant podjela u školama. Zar se o vjeri ne uči prvo kod kuće, a onda u vjerskim ustanovama? Jel' mi to opet pokušavamo biti "moderni" i jel' nam to loše sve što imalo podsjeća na stari sistem?

El_comadante
Posts: 4881
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by El_comadante » 16/05/2007 09:21

Al opet je ovo privatna stvar hoče li neko prihvatiti ili neče.

debela
Posts: 3219
Joined: 02/07/2002 00:00

Post by debela » 16/05/2007 10:36

jos jedan razlog u prilog stavu da je imati djecu u bosni jedna teska tragedija.

medda
Posts: 479
Joined: 29/09/2006 09:35

Post by medda » 16/05/2007 10:45

Ja sam u gimnaziji imala istoriju religija i bio mi je jedan od najdrazih predmeta. Iako sam promijenila vise skola ti nastavnici su uvijek bili drugaciji od ostalih. Uvijek su ucenicima bili vise prijatelji nego nastavnici. Svi su bili teolozi i znali su tako bajkovito pricati da su svi ucenici bez daha slusali. Isli smo u crkve, dzamije, sinagoge.
Tako da mislim da je ovaj oblik nastave jako potreban u BiH ako ne zbog naobrazbe onda zbog tolerancije. Mada to dodje na isto.

User avatar
ja_cura_
Posts: 941
Joined: 14/03/2007 10:10
Location: Sarajevo

Post by ja_cura_ » 16/05/2007 10:45

sabanss wrote:Situacija je malo drugacija, bar koliko ja znam.

Posto je kod nas skolstvo na nivou kantona, svi kantoni imaju vjeronauku kao predmet osim sarajevskog. Sarajevski kanton ima Historiju religija koji je obavezan predmet, dok se cak islo na incijativu da se vjeronauka skroz zabrani kao predmet pod iygovorm da je to za vjerske ustanove!

Sto nas opet vraca u zlatna vremena...


varas se.
radim u skoli tako, evo informacija iz prve ruke:
vjeronauka je FAKULTATIVNI predmet u osnovnoj skoli, tako da ucenici, uz saglasnost roditelja se na pocetku izjasnjavaju hoce li pohadjati tu nastavu ili ne. ako zele, onda ta nastava ide u opci prosjek ocjena, te se tako povecava opci uspjeh. djeca koja su druge vjeroispovjesti, donose potvrde od svojih crkvi, koje se priznaju kao nastava, te i ta ocjena ulazi u prosjek.

u 8. razredu ucenici dobivaju predmet HISTORIJA RELIGIJA, koja je OBAVEZNA za sve ucenika, jer se tu uci o SVIM religijama, od starih antickih, do ovih novih, tzv sekti. svi ucenici su u sarajevskom kantonu odusevljeni tim predmetom, jer je on veoma LAK, plus vecionm praktican, tipa referati, panoi, posjete vjerskim ustanovama itd.... sto opet omogucava veliku prolaznost u ocjenama.

sto se mene tice, djeca nek idu na nastavu vjeronauke, ako zele, ako nece, ne moraju. ne smatram to losom, idejom uopste, ukoliko se prica uci opcenito o religiji, a ne o nekom tzv. ispiranju i zatucanju kao i promicanju nekih nacionalistickih ideja i parola.

User avatar
ja_cura_
Posts: 941
Joined: 14/03/2007 10:10
Location: Sarajevo

Post by ja_cura_ » 16/05/2007 10:48

jos nesto: neko je spomenuo da se izbaci vjeronauka i historija religija, kako bi mi bili moderni (tako nesto skontah iz postova)

pitanje: zasto izbacivati, kad cijeli zapad ima i odrzava nastavu religije u osnovnim skolama? koliko znam to je sasvim normalna pojava.

amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

Post by amrino » 16/05/2007 11:03

ja_cura_ wrote:jos nesto: neko je spomenuo da se izbaci vjeronauka i historija religija, kako bi mi bili moderni (tako nesto skontah iz postova)

pitanje: zasto izbacivati, kad cijeli zapad ima i odrzava nastavu religije u osnovnim skolama? koliko znam to je sasvim normalna pojava.


Ma zato sto bi se ovdje svi j.... a da im ne udje- narodski receno!
Cuj : sta ako mene ne interesuje historija religije?!
Sta ako nekog ne interesuje historija- i to pogotovo ova koja ima tri verzije?!

luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

Post by luciferino » 16/05/2007 11:04

ja_cura_ wrote:jos nesto: neko je spomenuo da se izbaci vjeronauka i historija religija, kako bi mi bili moderni (tako nesto skontah iz postova)

pitanje: zasto izbacivati, kad cijeli zapad ima i odrzava nastavu religije u osnovnim skolama? koliko znam to je sasvim normalna pojava.


Ja spomenuh "moderno", ali mislim da si me krivo shvatila.

Kažem da historiji religije.
Kažem ne obaveznom vjeronauku.

Druga stvar, ako ocjena iz vjeronauke diže prosjek, da li je to po tebi fer prema djeci koja ne idu?

Religija na Zapadu ne može se ni približno naći u ustanovama javnog obrazovanja kao kod nas. Zato se i lome tolika koplja oko inteligentnog dizajna za koji se smatra da otvara mala vrata uplitanju religije u školstvo.

amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

Post by amrino » 16/05/2007 11:08

luciferino wrote:Historiju religija podržavam jer može samo doprinjeti obrazovanju.
Ali iskreno, zašto je potreban obavezan vjeronauk u osnovnim školama? To vam dođe nešto kao instant podjela u školama. Zar se o vjeri ne uči prvo kod kuće, a onda u vjerskim ustanovama? Jel' mi to opet pokušavamo biti "moderni" i jel' nam to loše sve što imalo podsjeća na stari sistem?


Mene su u starom sistemu ucili da su Draza Mihajlovic i Gavrilo Princip narodni heroji...da je religija OPIJUM ZA NAROD, da je covjek nastao od majmuna i da Bog ne postoji- pa se niko nije bunio...Ne razumijem zasto nastava vjeronauke nekome smeta. Ko voli- neka izvoli. Zar je to tako stetno- sto se djeca uce toleranciji, ljubavi, postivanju...?!

saki
Posts: 249
Joined: 21/03/2007 18:40

Post by saki » 16/05/2007 11:16

91 su nam u skoli rekli da donesemo papir sa potpisom roditelja i izjavom o tome da li zelimo da se iduce skolske godine uvede vjeronauka ili ne. Svi su bili protiv :D :lol: ... Ok bilo je nekoliko cudaka koji su bili ZA :D

in medias res
Posts: 223
Joined: 06/09/2006 15:07

Post by in medias res » 16/05/2007 11:27

medda wrote:Ja sam u gimnaziji imala istoriju religija i bio mi je jedan od najdrazih predmeta. Iako sam promijenila vise skola ti nastavnici su uvijek bili drugaciji od ostalih. Uvijek su ucenicima bili vise prijatelji nego nastavnici. Svi su bili teolozi i znali su tako bajkovito pricati da su svi ucenici bez daha slusali. Isli smo u crkve, dzamije, sinagoge.
Tako da mislim da je ovaj oblik nastave jako potreban u BiH ako ne zbog naobrazbe onda zbog tolerancije. Mada to dodje na isto.


i ja sam u gimnaziji imala ovaj predmet, iako nismo imali udzbenika, diktiralo se, bilo pravo zanimljivo!
ucili smo o Inkama, Majama, totemima, opcenito o monoteistickim i politeistickim religijama, budizmu, sektama, islamu, krscanstvu, o svemu sto je potrebno za opcu kulturu.....uz posjetu vjerskim objektima i razgovore s hodzom, popom, svecenikom....

ja sam ZA da se uvede ovaj predmet, mislim da je dovoljna jedna godina (razred) za njega, cisto radi opce kulture i tolerancije, posebno zbog toga sto se radi o BIH....

a vjeronauk neka ostane kao privatna stvar svakog pojedinca i neka je upraznjava kod kuce, u vjerskoj instituciji....u skoli NE!

El_comadante
Posts: 4881
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by El_comadante » 16/05/2007 11:29

saki wrote:91 su nam u skoli rekli da donesemo papir sa potpisom roditelja i izjavom o tome da li zelimo da se iduce skolske godine uvede vjeronauka ili ne. Svi su bili protiv :D :lol: ... Ok bilo je nekoliko cudaka koji su bili ZA :D


Pa šta je sad problem? Kad to bude ti reci ja neču i gotova stvar. Nek ide ko hoče

saki
Posts: 249
Joined: 21/03/2007 18:40

Post by saki » 16/05/2007 11:33

Da , ali kako sam shvatio iz uvodnog teksta vjeronauka je obavezan predmet u bh skolama.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 16/05/2007 11:40

amrino wrote:Mene su u starom sistemu ucili da su Draza Mihajlovic i Gavrilo Princip narodni heroji...


Fato, what a fuck? :? :shock:

Post Reply