Zivot poslije smrti

Rasprave o vjerskim temama.
Bujrum majstore

#476 Re: Zivot poslije smrti

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote: ok, nije problem

ali religija te uci kako mozes da kapitalizujes to, ako ti radis to recimo samo radi Allaha, ni radi kog drugog, dobit ces nagradu na sudnjem danu poslije smrti.

ali recimo ako te nije briga za sudnji dan, ti mozes raditi dobro, a Allah da ti to naplati na ovome svijetu, i to je to, zato nemas nista na sudnjem danu.
Dakle ceka me kazna bez obzira sto se trudim biti dobar koliko je moguce,
bitno je samo da ne vjerujem u Boga, Sudnji Dan, zagrobni zivot?

Vjeruj mi, najiskrenije, ako je tako onda cu rado u vatru jer to je licemjerno, narocito kad si spomenuo
"kapitaliziranje"....
Chagalj

#477 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:

ali religija te uci kako mozes da kapitalizujes to, ako ti radis to recimo samo radi Allaha, ni radi kog drugog, dobit ces nagradu na sudnjem danu poslije smrti.

ali recimo ako te nije briga za sudnji dan, ti mozes raditi dobro, a Allah da ti to naplati na ovome svijetu, i to je to, zato nemas nista na sudnjem danu.

Vjeruj mi, najiskrenije, ako je tako onda cu rado u vatru jer to je licemjerno, narocito kad si spomenuo
"kapitaliziranje"....
kako onda mozes ocekivati nagradu od nesta sto nepostoji(bog) da ti dadne nesto sto nepostoji(raj)
Bujrum majstore

#478 Re: Zivot poslije smrti

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:

"kapitaliziranje"....
kako onda mozes ocekivati nagradu od nesta sto nepostoji(bog) da ti dadne nesto sto nepostoji(raj)
Pa i ne ocekujem, bingo.
Arata

#479 Re: Zivot poslije smrti

Post by Arata »

Opet se poteže priča kako čovjek ne može biti moralan ako nije vjernik, tj. treba mu knjiga koja mu kaže šta je dobro a šta nije. Samim tim ste rekli da vaš bog nije pravedan. Ko je dovoljno inteligentan shvatiće, ja odustajem od diskusije jer mi je mrsko sve crtati po hiljaditi put.
Bujrum majstore

#480 Re: Zivot poslije smrti

Arata wrote:Opet se poteže priča kako čovjek ne može biti moralan ako nije vjernik, tj. treba mu knjiga koja mu kaže šta je dobro a šta nije. Samim tim ste rekli da vaš bog nije pravedan. Ko je dovoljno inteligentan shvatiće, ja odustajem od diskusije jer mi je mrsko sve crtati po hiljaditi put.
Ne budi los covjek i kukavica te ostani tu gdje jesi. :D
Chagalj

#481 Re: Zivot poslije smrti

Post by Chagalj »

Arata wrote:Opet se poteže priča kako čovjek ne može biti moralan ako nije vjernik, tj. treba mu knjiga koja mu kaže šta je dobro a šta nije. Samim tim ste rekli da vaš bog nije pravedan. Ko je dovoljno inteligentan shvatiće, ja odustajem od diskusije jer mi je mrsko sve crtati po hiljaditi put.
bio nebi dobar covjek valja stati pred Boga na sudjenje, a jesmo li se pripremili za to, nek svako sebi postavi pitanje.
Towelie

#482 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Moze covek biti moralan i bez religije, ali se postavlja pitanje kako bi funkcionisao takav moral jer se mora reci da bi u takvom ustrojstvu stvari moral bio licna stvar i razlicit kod svakog pojedinca.
Dakle, bilo bi ljudi koji ce reci da je pedofilija normalna jer prava ljubav ne zna za godine i da je to deo njihovog morala, te stoga ispade pedofilija moralan cin. I koristeci se ovakvom logikom, takvom coveku se to ne bi moglo osporiti jer potpada pod njegovo licno razumevanje morala.

Naravno, ovo nije tacno, ali u sitaciji u kojoj svako definise moral prema sebi, nista ne mora biti nemoralno.
Bujrum majstore

#483 Re: Zivot poslije smrti

Towelie wrote: Dakle, bilo bi ljudi koji ce reci da je pedofilija normalna jer prava ljubav ne zna za godine i da je to deo njihovog morala, te stoga ispade pedofilija moralan cin. I koristeci se ovakvom logikom, takvom coveku se to ne bi moglo osporiti jer potpada pod njegovo licno razumevanje morala.
Ne, zato je drustvo izmislilo zakone, logika ti pada u vodu.
Nije drustvo idelano jer su zakoni razliciti od drzave do drzave (ne samo za pedofiliju nego za sve)
al ne mora biti bazirano na bilo kakvoj religiji.
Towelie

#484 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Nije drustvo idelano jer su zakoni razliciti od drzave do drzave (ne samo za pedofiliju nego za sve)
Te iste zakone pise covek, cija se predstava o moralu menja konstantno, a samim tim se i menjaju zakoni. Dovoljno je pogledati koliko se cesto promenio ustav neke zemlje u poslednjih 100 godina.
Bujrum majstore

#485 Re: Zivot poslije smrti

Towelie wrote:
Te iste zakone pise covek, cija se predstava o moralu menja konstantno, a samim tim se i menjaju zakoni. Dovoljno je pogledati koliko se cesto promenio ustav neke zemlje u poslednjih 100 godina.
Sve sto si napisao je tacno, vremena se mjenjaju i sve se mijenja, ljudi, zakoni,
nekada je ropstvo bilo normalno, danas je nezamislivo jer je covjek promjenio zakon itd.
Samo mi nije jasno sta si zelio reci sa time.
Towelie

#486 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Sve sto si napisao je tacno, vremena se mjenjaju i sve se mijenja, ljudi, zakoni,
nekada je sopstvo bilo normalno, danas je nezamislivo jer je covjek promjenio zakon itd.
Samo mi nije jasno sta si zelio reci sa time
Upravo si sam sebi dao odgovor. Samim tim sto covek sam sebi definise moralnost, moguce je bilo sta proglasiti moralnim ili nemoralnim, samo je ponekad potrebno vreme. Zato je, po mom misljenju, moral koji se vraca na pojedinca, i koji nema nekakav zajednicki okvir, vrlo problematican.
Arata

#487 Re: Zivot poslije smrti

Post by Arata »

Iako sam rekao da neću ovo crtati, raspoložen sam pa da probamo :D

Sve se svodi na ovo:

1. Ako ti kuran / biblija ne daju prednost za odlazak u raj onda nisu neophodni tj., bespotrebni su. Šta će ti ako ne daju nikakvu prednost za bolji zagrobni život?

2. Ako kuran / biblija daju prednost za odlazak u raj, onda je bog ekstremno nepravedan jer ogromnom broju ljudi (velikoj većini) nije uopšte dao pristup tim knjigama. Ti ljudi su "hendikepirani" u startu samo zato što su se rodili na pogrešnom mjestu ili u pogrešno vrijeme.

Znači možete da birate, ili su vam knjige bespotrebne ili vam je bog nepravedan.
Bujrum majstore

#488 Re: Zivot poslije smrti

Arata wrote:Iako sam rekao da neću ovo crtati, raspoložen sam pa da probamo :D

Sve se svodi na ovo:

1. Ako ti kuran / biblija ne daju prednost za odlazak u raj onda nisu neophodni tj., bespotrebni su. Šta će ti ako ne daju nikakvu prednost za bolji zagrobni život?

2. Ako kuran / biblija daju prednost za odlazak u raj, onda je bog ekstremno nepravedan jer ogromnom broju ljudi (velikoj većini) nije uopšte dao pristup tim knjigama. Ti ljudi su "hendikepirani" u startu samo zato što su se rodili na pogrešnom mjestu ili u pogrešno vrijeme.

Znači možete da birate, ili su vam knjige bespotrebne ili vam je bog nepravedan.
Golemo!
Bujrum majstore

#489 Re: Zivot poslije smrti

Towelie wrote:
nekada je sopstvo bilo normalno, danas je nezamislivo jer je covjek promjenio zakon itd.
Samo mi nije jasno sta si zelio reci sa time
Upravo si sam sebi dao odgovor. Samim tim sto covek sam sebi definise moralnost, moguce je bilo sta proglasiti moralnim ili nemoralnim, samo je ponekad potrebno vreme. Zato je, po mom misljenju, moral koji se vraca na pojedinca, i koji nema nekakav zajednicki okvir, vrlo problematican.
Covjek sam sebi ne definise nista.
On eventualno definise kako nauci u zivotu a to zavisi od svega samo ne od njega.
Ljudski mozak nema mehanizam da razluci sta je dobro a sta lose po rodjenju,
to se uci, odgaja i to najveci dio toga se uradi do 7. godine a kasnije ti ostaje samo poliranje lagano.
Da ima tako nesto u mozgu ne bi nikad bilo belaja medju ljudima.
I takvi pojedinci opet se udruze, razmisle pa napisu zakon, sta je moralno a sta nije.
Pa se zakon promjeni, doda, oduzme, nema idelano, vjerovatno nikad nece ni biti.
Al da kazemo da je idealno samo ono sto kazu 3 stare knjige (ja vise ne znam koja je prava...) je absurd.
nasa

#490 Re: Zivot poslije smrti

Post by nasa »

Razmisli o situaciji u kojoj se dijete rodi u losoj porodici, ima takvih slucajeva, da li je ono svjesno da mu cine zlo ako ga recimo fizicki kaznjavaju, ne brinu se adekvatno, gladno je cesto, nema komunikacije itd.Da li dijete shvata da to nije dobro...
Ne znam, to je mislim neki pocetni razvoj moralnosti koji krece od osjecaja ugodnosti odnosno ono sto je neugoudno definisemo kao zlo, dalje to slijedi pokusaj racionalizacije, koliko je dijete uopce sposobno za to itd.
Bujrum majstore

#491 Re: Zivot poslije smrti

nasa wrote:Razmisli o situaciji u kojoj se dijete rodi u losoj porodici, ima takvih slucajeva, da li je ono svjesno da mu cine zlo ako ga recimo fizicki kaznjavaju, ne brinu se adekvatno, gladno je cesto, nema komunikacije itd.Da li dijete shvata da to nije dobro...
Ne znam, to je mislim neki pocetni razvoj moralnosti koji krece od osjecaja ugodnosti odnosno ono sto je neugoudno definisemo kao zlo, dalje to slijedi pokusaj racionalizacije, koliko je dijete uopce sposobno za to itd.
Tako je, ta situacija se svakako uklapa u ono sto sam pisao gore, ne samo situacije slicne toj nego svaka situacija, na covjeka utice sve.
Kako ce covjek zavrsiti (a covjek se i mjenja za zivota, mijenja stavove, ideje, svjetonazor) zavisi od toga kad i kako naleti na sta u zivotu. :)
rekla-kazala

#492 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Bujrum majstore wrote:

"kapitaliziranje"....
To je valjda jedino što sirotinja može kapitalizirati ! :lol: :lol: :lol:
Jesu proračunati ovi vjernici. Da sam Bog,... ja bi nagradio ove što su imali muda da mi prkose a kaznio sve ljigavce koji mi se klanjaju s ciljem da nešto kapitaliziraju ! :twisted: :twisted: :twisted:
rekla-kazala

#493 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

Towelie wrote:
Moze covek biti moralan i bez religije, ali se postavlja pitanje kako bi funkcionisao takav moral jer se mora reci da bi u takvom ustrojstvu stvari moral bio licna stvar i razlicit kod svakog pojedinca.
Dakle, bilo bi ljudi koji ce reci da je pedofilija normalna jer prava ljubav ne zna za godine i da je to deo njihovog morala, te stoga ispade pedofilija moralan cin. I koristeci se ovakvom logikom, takvom coveku se to ne bi moglo osporiti jer potpada pod njegovo licno razumevanje morala.

Naravno, ovo nije tacno, ali u sitaciji u kojoj svako definise moral prema sebi, nista ne mora biti nemoralno.
Eto religija štiti djecu od pedofilije ! Gdje ih nađe !
Towelie

#494 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Sve se svodi na ovo:

Da, slazem se.

Vec je nekoliko puta naglasavano na forumu da se ispit na Dunjaluku odnosi na one do kojih je dosla Uputa i koji su culi za Poslanika saws. Oni koji nisu culi, imace svoj ispit na Sudnjem danu. Ne znam sta je tu nepravedno, ako ce ama bas svako dobiti sansu da ode u Dzennet.
Eto religija štiti djecu od pedofilije ! Gdje ih nađe !
Ono sto rade pojedini verski sluzbenici, svakako nije nesto sto sama religija dopusta, vec njihova zloupotreba iste.
rekla-kazala

#495 Re: Zivot poslije smrti

Post by rekla-kazala »

@Towelie,
Da se mjeri broj griješnih, nemoralnih po rasama, religijama, nacijama, obrazovanju, ekonomskom stanju,... došli bi do činjenice da su porodica i civilno društvo najvažniji za moral.
Dijete koje odraste uz oca pijanca koji tuče ženu ima 5 puta veće izglede da to usvoji kao moralnu normu.
Towelie

#496 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

rekla-kazala wrote:@Towelie,
Da se mjeri broj griješnih, nemoralnih po rasama, religijama, nacijama, obrazovanju, ekonomskom stanju,... došli bi do činjenice da su porodica i civilno društvo najvažniji za moral.
Dijete koje odraste uz oca pijanca koji tuče ženu ima 5 puta veće izglede da to usvoji kao moralnu normu.
Slazem se, zato Islam zabranjuje alkohol i nasilje u porodici.
Bujrum majstore

#497 Re: Zivot poslije smrti

Towelie wrote:
A nema zakona koji to zabranjuje, mora iz Kurana?
Towelie

#498 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Bujrum majstore wrote:
Towelie wrote:
A nema zakona koji to zabranjuje, mora iz Kurana?
Kur'an je izvor islamskog zakonika, serijata, tako da je odgovor na tvoje pitanje da.
Arata

#499 Re: Zivot poslije smrti

Post by Arata »

Towelie wrote:

Sve se svodi na ovo:

Da, slazem se.

Vec je nekoliko puta naglasavano na forumu da se ispit na Dunjaluku odnosi na one do kojih je dosla Uputa i koji su culi za Poslanika saws. Oni koji nisu culi, imace svoj ispit na Sudnjem danu. Ne znam sta je tu nepravedno, ako ce ama bas svako dobiti sansu da ode u Dzennet.
Ovo što sam ja napisao je činjenica, isto kao što je 1 + 1 = 2.
Ako sam te dobro shavtio, ti se slažeš da su kuran i biblija bespotrebni. Međutim ima ogroman broj ljudi koji misle da su u plusu jer su pročitali kuran / bibliju i vjeruju u ono što tamo piše. Ako tako misle onda automatski govore i da je bog nepravedan. Tu nema diskusije, to je čista logika i suludo je raspravljati o tome.
Towelie

#500 Re: Zivot poslije smrti

Post by Towelie »

Ovo što sam ja napisao je činjenica, isto kao što je 1 + 1 = 2.
Ne mozes tvrditi da je nesto cinjenica, samo zato jer ti to tako kazes. Moras argumentovati tu tvrdnju.
Ako sam te dobro shavtio, ti se slažeš da su kuran i biblija bespotrebni. Međutim ima ogroman broj ljudi koji misle da su u plusu jer su pročitali kuran / bibliju i vjeruju u ono što tamo piše. Ako tako misle onda automatski govore i da je bog nepravedan. Tu nema diskusije, to je čista logika i suludo je raspravljati o tome.
Nisi me dobro razumeo. Rekao sam da bi bili nepotrebni ako bi vazila opcija 1 koju si ti predlozio, a to je da ne daju prednost za odlazak u Dzennet/raj. Medjutim, Kur'an daje prednost za odlazak u Dzennet i potanko objasnjava kako mozemo otici tamo, te je stoga potreban.
Post Reply