Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Rasprave o vjerskim temama.
konami666

#51 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by konami666 »

teodati wrote: 03/06/2026 14:57
konami666 wrote: 03/06/2026 12:21
teodati wrote: 03/06/2026 07:58

Neće ići, jer ne postoji beskonačan niz unatrag, onda ni mi ne bi postojali, to je nelogično i nerazumno, prije ili kasnije se vraćanjem u prošlost dođe do uzroka svega koji jedini oduvijek postoji.

Beskonačnost se ne može proći, a mi postojimo, dakle tražimo odgovor na konačan niz događa, koji ima uzrok, ali koji se dogodio u beskonačnosti, eto ukratko.
Sto i ti nasra, vrijeme u mjerama svemira je ništa, ti imaš drugačiju percepciju vremena zato sto staris i onda umreš. Da putuješ brzinom svjetlosti i da odeš u drugu galaksiju i vratiš se, svi bi bili mrtvi a možda ni zemlje ne bi bilo dok bi ti bio isti.
Znaci po tebi beskonačnost ne postoji a kontas živjeti beskonačno kada umreš u raju ili paklu jel? Naravno da beskonačnost postoji samo sto to ljudski um ne može da svari.
Postoji beskonačnost, ali nema to veze sa putovanjem bilo kojom brzinom, dapače.
Izgleda da nisi ni skontao sto sam napisao i zašto sam spomenuo brzinu.
nemezis

#52 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by nemezis »

Ovdje bi prvo trebalo definisati pojam "vjernik", bez toga sve je moguće.
Starog oca sin
Grijem se na: ČUMUR

#53 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by Starog oca sin »

toska wrote: 03/06/2026 23:47
Hendrix wrote: 03/06/2026 23:24
toska wrote: 03/06/2026 23:06
Dok se matrix ne pokvari :idea:

Nije ni onaj Musk budala.
Mozes li biti malo manje mistican?

Kakav Matrix i kakve veze ima nadrogirani milijarder sa ovom temom?
Možda si propustio onu njegovu izjavu da je mogućnost da ovo nije simulacija 1 : milijardu, to je u vezi Muska.

Druge stvari vežu se uz kvantnu mehaniku i odvojeno, razvoj računara.
KM ima stvarno neobjašnjive stvari, npr. poznata kvantna spregnutost, "sablasno dejstvo".
Ali nije samo to, tu je i superpozicija čestice prije mjerenja, ok, prezivjecemo to, ali eksperimenti pokazuju i da trenutak mjerenja određuje čak i prošlost čestice, što bi moralo biti nemoguće. Zato se sada kaže da čestice i nemaju prošlost kako je mi shvatamo.
Uglavnom, ni najbolji u KM ne znaju što šta i svako vuče na svoju stranu, ali samou intrepetaciji, matemtika i eksperimenti rade savršeno.

Za dalje i bolje ima ovdje eksperata KM, da h više ne prozivam.
To sto nismo trenutno u stanju da objasnimo sablasno dejstvo ili bilo sta drugo, nije dokaz da sablasno dejstvo postoji sa nekom svrhom i da nije samo nasumicna pojava. Svrha ili nedostatak iste ne zavisi od nasih intelektualnih sposobnosti, ko je uopste odlucio da mi budemo mjerilo bilo cega? Mozda negdje postoji vanzemaljska civilizacija u kojoj novorodjence 3 sekunde nakon sto dodje na svijet moze objasniti sablasno dejstvo
daario naharis

#54 Re: Zašto mnogi ljudi vjeruju da je sve slučajno nastalo?

Post by daario naharis »

Najjace od svega je sto je smisao postojanja ovog svega nesto bas smijesno tipa generalna proba za nesto, ili zabava za nekoga a mi ozbiljno shvatamo.
Post Reply