Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#2701 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nemezis wrote:
Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?
Bog izgleda nezna da ja nemam ni krastavaca ni paradaJZOVA u frižideru ... Imam dva piva doduše ali su ista pa ne mogu birati.
Chagalj

#2702 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nemezis wrote: Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?
na dugo i nasiroko nisam vidio vise zbunjenije sobe od tebe :-)

ama u toj situaciji znao je da ces se predomisliti i uzeti paradajz
HAVANA

#2703 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by HAVANA »

Jebo krastavac.
fatamorgana

#2704 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Chagalj wrote:
nemezis wrote: Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?

Tumačiš nepostojećeg boga koji je uz to i neshvatljiv po Islamu? :wink:
fatamorgana

#2705 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

HAVANA wrote:Jebo krastavac.
Bolje paradajz! :lol:
nemezis

#2706 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Chagalj wrote:

Ne čitaš pažljivo. Uzeo sam krastavac.
Inače, jesam li imao mogućnost da se ne predomislim ako je bog znao da ću se predomisliti?
HAVANA

#2707 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by HAVANA »

fatamorgana wrote:
nemezis wrote:
Je li bog znao da ću uzeti krastavac? Ako jeste, kako sam ja mogao uzeti paradajz?
Bog izgleda nezna da ja nemam ni krastavaca ni paradaJZOVA u frižideru ... Imam dva piva doduše ali su ista pa ne mogu birati.
Nema veze.Koju god ti pivu uzmes,on zna da ces ti tu pivu uzeti...Oj tugo jesenja... :lol:
fatamorgana

#2708 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

HAVANA wrote:
fatamorgana wrote:
nemezis wrote:
Nema veze.Koju god ti pivu uzmes,on zna da ces ti tu pivu uzeti...Oj tugo jesenja... :lol:
Ovo je duboka filozofija ... duboka kao seoski bunar! :lol:
statixx

#2709 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Kako Woody Allen veli: Zelis li nasmijati Boga, pricaj mu o svojim planovima. :-D
apsidejzi

#2710 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Ako se lijepo nastimas krastavac bi mogao uzvratiti udarac. :lol:
apsidejzi

#2711 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote: Ovo je duboka filozofija ... duboka kao seoski bunar! :lol:
Kao abez?
fatamorgana

#2712 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

apsidejzi wrote:
Ma HAVANA voli one manje, kisele, :lol:
HAVANA

#2713 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by HAVANA »

apsidejzi wrote:

ON ili krastavac?
apsidejzi

#2714 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

fatamorgana wrote:
apsidejzi wrote:
Ma HAVANA voli one manje, kisele, :lol:
Oni dolaze u teglici

:lol: :lol: :lol:

Image
m_l

#2715 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

Razigrali se, je l'?! :twisted:

Sa' ce NIN ili nasa!
animals

#2716 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Krastavci i religija imaju vise dodirni tacaka :D
Lopov-eliminator

#2717 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Towelie wrote:
Lopov-eliminator wrote:Jedan od 6 imanskih farzova.

VE BIL-KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TE'ALA - vjerovati da sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem
Treba znati razumeti ovaj imanski sart.
Da, a ne savijati kako nekome odgovara ili pobjeći kad se isti spomene.
kerima1

#2718 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Lopov-eliminator wrote:
Towelie wrote:
Lopov-eliminator wrote:Jedan od 6 imanskih farzova.

VE BIL-KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TE'ALA - vjerovati da sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem
Treba znati razumeti ovaj imanski sart.
Da, a ne savijati kako nekome odgovara ili pobjeći kad se isti spomene.
Sart je jasan 'ko dan,znaci da je sve ovako kako je i moralo da bude.
Last edited by kerima1 on 15/09/2014 23:19, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#2719 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Tačno, sve što se događa biva Allahovom voljom i određenjem.
Towelie

#2720 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.
Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?
bierkof

#2721 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by bierkof »

Towelie wrote:
Ali ja nisam mogao ni uzeti paradajz jer je bog znao da ću uzeti krastavac. Da sam uzeo paradajz, bog ne bi bio sveznajući. Poenta je da je on znao da ću uzeti krastavac i ja nemam izbora, sve moje odluke su privid slobodne volje.
Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?
Ne valja ti analogija.
Recimo npr da profesor ima moc da odluci unaprijed ko ce uciti a ko ne, prije nego semestar pocne. I onda odluci da student A uci, a student B ne uci. Profesor unaprijed zna da ce student A proci ispit, jer je on vec odlucio da ce da prodje, a student B nema nikakvu sansu za uspjeh jer je to protiv profesorove volje.
Glupo je kriviti studenta B zato sto nije prosao, a istovremeno nagradjivati studenta A, jer jedini razlog zasto je on prosao je zato sto je prof. odlucio da ce on da uci.
Towelie

#2722 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

bierkof wrote:
Towelie wrote:
Ne valja ti analogija.
Recimo npr da profesor ima moc da odluci unaprijed ko ce uciti a ko ne, prije nego semestar pocne. I onda odluci da student A uci, a student B ne uci. Profesor unaprijed zna da ce student A proci ispit, jer je on vec odlucio da ce da prodje, a student B nema nikakvu sansu za uspjeh jer je to protiv profesorove volje.
Glupo je kriviti studenta B zato sto nije prosao, a istovremeno nagradjivati studenta A, jer jedini razlog zasto je on prosao je zato sto je prof. odlucio da ce on da uci.
Da, ali ti ovde iskljucujes faktor slobodne volje koji po islamskom ucenju ljudi poseduju. Dakle, da bi tvoja analogija bila valjana student b mora imati sansu. U datoj situaciji on je nema.
sigh

#2723 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

A nikako ne mozes da odaberes da ti se dusa unisti. To mi je najveci propust. Kaze obavezao se na sistem zemlja-pakao-raj ali ti izbrisano sjecanje. Mislim, kakav je to podao ugovor. Nemas pravo na raskid ugovora u smislu zemlja-nestanak i to mi kao treba biti slobodna volja. :roll:
nemezis

#2724 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Nemoj, molim te, više taj primjer sa profesorom. Taj primjer je pokazan lošim više puta. Ako želiš, možemo diskutovati o tom primjeru dok se neko ne slozi da grijesi. Ali nemoj u sred priče napustiti i opet kasnije potezati taj argument. Dakle, primjer ne valja jer profesor ne može znati hoće li student položiti. Student ipak može položiti, bez obzira sta profesor mislio. Mogu se potrefiti pitanja, moze student zapeti zadnjih sedam dana, moze prepisati...
Last edited by nemezis on 16/09/2014 06:47, edited 1 time in total.
nemezis

#2725 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
bierkof wrote:
Towelie wrote: Ako je Bog znao da ces ti nesto uciniti, a znao je, On te nije omeo da to uradis. Imas onaj stari dobri primer sa profesorom i losim studentom. Profesor pre ispita, znajuci navike studenta i to kako se ponasao tokom semestra, kako je radio kolokvijume, bio aktivan na nastavi i slicno zna da ce los student pasti shodno svome znanju i iskustvu. Dodje ispit, desi se onako kako je profesor ocekivao. E sad ti meni reci, je li profesor time sto je znao sta ce se desiti sa studentom zapravo odredio njegovu sudbinu ili je student sam sebi kriv zato sto nije ucio?
Ne valja ti analogija.
Da, ali ti ovde iskljucujes faktor slobodne volje koji po islamskom ucenju ljudi poseduju. Dakle, da bi tvoja analogija bila valjana student b mora imati sansu. U datoj situaciji on je nema.
Problem i jeste to što je takvo učenje nelogično. Ako profesor zna da će učenik pasti a učenik položi, sta onda?
Locked