Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Rasprave o vjerskim temama.
asurbanipal

#76 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by asurbanipal »

Diwan wrote:Vehabizam je u stvari munafikluk, ideologija smutnje i razdora prije svega među i prema muslimanima, zatim je to ideologija neprijateljstva i mržnje prema Poslaniku a.s. i Njegovoj porodici i svega onoga što staje u odbranu toga; zatim je to ideologija fizičkog uništenja svega onoga što nije u liniji sa njihovom bolesnom i munafičkom ideologijom – dakle uništavanje i ubijanje svih onih, prvenstveno muslimana jer i postoji zarad toga, koji ne podržavaju njihovu ideologiju, kao i destrukcija arheoloških, kulturoloških spomenika,džamija i tragova postojanja onoga što ima veze sa izvornim islamom.

Nažalost, ta njihova bolesna srca u svojim pohodima koji traju i dana danas pobili su mnogo nevinih i nedužnih ljudi, silovali su mnogo žena, ubijali su djecu, učenjake, uništavali su knjige itd. Dakle radi se o klasičnim barbarima i ne postoji razlika koja razdvaja ovdašnje vehabije i one koji sada ubijaju po Siriji i Iraku ili onih iz prošlosti. Jedina razlika je u mogučnosti i ne dao Bog takvu mogučnost da se dešava na tlu naše zemlje.
Samo naivni ljudi i neznalice mogu njih uzimati tako olako, nalazeći 'opravdanja' i svrstavajući ih pod islamski korpus.

Vehabizam je samo posljedica. Prije svega neznanja, pa onda i drugog...
prenosnik

#77 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Nekako rijetko fulim u procjeni s kim mogu nasaliti se. I tebe sam ljatife dozivio tako.. da nisi hatorli i da se mozemo zezati i nasaliti ponekad. Smiley Slobodno ti opleti po meni,..kad nesto naleti... Cheesy

p.s. od tebe uvijek samo dobrota dolazi.. ljatifaga. Smiley
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:16, edited 1 time in total.
asurbanipal

#78 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:
asurbanipal wrote:Pitaš pogrešnog. Pitaj sebe...
vec si me opisivao kao nefs sa velikim slovom, pa reko' da vidim jesi li dosljedan...

A kao ti ne opisuješ i ne lijepiš etikete drugim...
prenosnik

#79 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Hvala ti brate na ovako lijepo misljene o meni ,kakav bi i forum bio ako ne bismo se malo nasalili bez obzira jeli to bio na svoj ili tudzi racun
Meni i prija kad se covek nasali na moj racun ja u tome nista ne vidim lose Smiley
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:17, edited 1 time in total.
Towelie

#80 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Ne u sustinskom smislu, ali ti svojom argumentacijom ides u jednu krajnost (dzebrijsku), za koju se zna da je pogresna.
nemam pojma je napisao na drugoj temi dzebrijski post i moj komentar je bio "to je zesci debilizam". ali, kako se to "zna". jesi li probao malo dzebrizma ili samo citao da to ne valja, pa se taj tekst dopao tvojoj manjkavoj pameti?
Jedan dzebrija je uhvatio svoju zenu u preljubi i kada je hteo da je kazni ona mu je rekla Allah je hteo da te prevarim i ja nisam mogla drugacije da ucinim, na sta joj je on oprostio. Pametnome dosta.

Sta li mislis o svojoj pameti, ako je moja manjkava?
prenosnik

#81 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Izuzetno bih cijenio da mi neko objasni značenje gore navedenog. Stvarno.

0
asurbanipal

#82 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:i dalje ne razumijes...za tvoj info, rabija nikad nije pronasla, a neces ni ti...

Osim što opisuješ i etiketiraš, pripisuješ sebi i Božija imena...
prenosnik

#83 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

č
Towelie

#84 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Jedan dzebrija je uhvatio svoju zenu u preljubi i kada je hteo da je kazni ona mu je rekla Allah je hteo da te prevarim i ja nisam mogla drugacije da ucinim, na sta joj je on oprostio. Pametnome dosta.

Sta li mislis o svojoj pameti, ako je moja manjkava?
tako je omer uhvatio jednog dzebriju lopova i posao da mu ruku odsijece. a ovaj kaze: "allah je htio da ukradem, nisam ja kriv". a omer mu odsijece ruku i kaze "allah je htio i da te kaznim za kradju".

sta moja pamet misli o mojoj pameti...hahahaha...
Ja na primer mogu sada da te izvredjam najstrasnije, ili da te isamaram da se poznajemo uzivo, i da kazem Allah je tako hteo i po dzebrijskoj akidi moj postupak bi bio sasvim legitiman. Cak, nasa i NIN ne bi imali pravo da me banuju, jer ja nemam slobodnu volju da se ponasam kako ja hocu. :D
prenosnik

#85 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

jt
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:18, edited 1 time in total.
Towelie

#86 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:jesi li probao dzebrizam? sve bez tog su naklapanja...
Nisam. Al isto tako nisam probao ni heroin, pa znam da ne valja.
prenosnik

#87 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Ha,sta ce mo sad !!? razvestiti se i vratiti 10 000 € laznoj ljubav nazad ili pricekati.?
Ako se razvedete,izgubi se vrednost papira i imate Proces zbog Scheinehe.
A sta ako trazi 20 000 € zbog fail. ?
Towelie

#88 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Nisam. Al isto tako nisam probao ni heroin, pa znam da ne valja.
mozda nisi razumio dzebrizam...ima ga u kur'anu koliko hoces...
Mozda ti samo nisi razumeo Kur'an.
Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lek i milost vernicima, a nevernicima on samo povećava propast. (sura Al-Isra, 82. ajet).
Nekom je isti ajet uputa, a nekom zabluda.
prenosnik

#89 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

đ?
prenosnik

#90 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Izuzetno bih cijenio da mi neko objasni značenje gore navedenog. Stvarno.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:19, edited 1 time in total.
Towelie

#91 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Nekom je isti ajet uputa, a nekom zabluda.
ali, ako te allah odvede u zabludu, ti si onda tu gdje je njegova volja da budes...je li to onda uopste zabluda?
Spotices se o pitanje gde su se i drugi spotakli, sama priroda odnosa kade i kadera je tesko objasnjiva jer je van kapaciteta ljudskog razuma, pa je njoj najbolje pristupiti dogmaticno. Omer ra je kada bi ga neko pitao o kadi i kaderu naredjivao ljudima da cute jer je znao prirodu ovog pitanja. Ne mozes dobiti od mene odgovor na pitanje koje trazis.
Towelie

#92 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:el-dzebbar je bozije ime spomenuto u kur'anu...sta mislis manifestuje li se ono ikad u svijetu ili je samo tako sebe prozvao dzebbarom?
Rahmetli hadži šejh Fejzulah efendija Hadžibajrić kaže:

“Neka ti kroz tvoje srce prolazi da je On silni, i uvijek će ti olakšavati tegobe. Njegov se hukjum (sud) uvijek izvršava. U Mesneviji je napomenuto, pa se kaže: ‘Ti ne budi džebrija, nego gledaj na ime Džebbar.’ ”

Biti “džebrija” znači vjerovati da čovjek nema slobodnu volju, da je sve što radi primoran raditi, da ga uzvišeni Allah primorava postupati onako kako On hoće, te da čovjek nema nikakve odgovornosti, pa ni odgovornosti za počinjen grijeh. Ovo učenje je jedno od onih potpuno suprotnih učenju priznatih islamskih učenjaka (ehli sunnet vel džemat).

U Kur’anu se Božije ime “el-Džebbar” spominje u do sada već nekoliko puta citiranoj suri Hašr:

On je Allah – nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakog obezbjeđuje, Onaj koji nad svim bdi, Snažni, Silni (el-Džebbar)…

(Hašr, 23.)

Jedne prilike, dok je s mimbere govorio o uzvišenome Allahu, hazreti Pejgamber, alejhisselam, rekao je:

Uistinu silni i veličanstveni Allah, kada bude Sudnji dan, Allah će sakupiti sedam nebesa i sedam zemalja u Svoj stisak, a potom će reći:

‘Ja sam Allah, Ja sam Svemilosni (er-Rahman), Ja sam Vladar (el-Melik), Ja sam Sveti (el-Kuddus), Ja sam Onaj od mahana čisti (es-Selam), Ja sam Onaj koji potvrđuje obećanje i daje sigurnost (el-Mumin), Ja sam Onaj koji sve pazi i prati (el-Muhejmin), Ja sam Snažni (el-Aziz), Ja sam Silni (el-Džebbar), Ja sam Uzvišeni (el-Mutekebbir). Ja sam Onaj koji je stvorio dunjaluk a on nije bio ništa, i ja sam onaj koji ga je vratio (u stanje ništavila).Gdje su kraljevi, gdje su slinici?!’ ”

(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, prenosi hazreti Ibn Omer, a bilježi Bejheki)
prenosnik

#93 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

KU Stvarno.
prenosnik

#94 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

AFD
Towelie

#95 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Spotices se o pitanje gde su se i drugi spotakli, sama priroda odnosa kade i kadera je tesko objasnjiva jer je van kapaciteta ljudskog razuma, pa je njoj najbolje pristupiti dogmaticno. Omer ra je kada bi ga neko pitao o kadi i kaderu naredjivao ljudima da cute jer je znao prirodu ovog pitanja. Ne mozes dobiti od mene odgovor na pitanje koje trazis.
nije omer tu neki autoritet, on je i sam priznao da nije razumio zasto ljubi crni kamen, da to samo cini radi slijepog slijedjenja muhameda, a da ne razumije znacenje tog postupka...
Jeste, ali to treba znati videti. Omer je znao da kamen sam po sebi ne donosi ni dobro ni zlo, ali je video Poslanika saws da to radi i to je za njega postalo verozakon. Tako i treba postupiti musliman kada za nesto zna da je potvdjeno kao sunnet. Nije Omer ( niti bilo ko drugi od muslimana) imao sve znanje sveta pa da dovodi u pitanje ono sto Poslanik saws radi, a sta se smatra objavom.
prenosnik

#96 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

[ 8)
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:20, edited 1 time in total.
Towelie

#97 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Rahmetli hadži šejh Fejzulah efendija Hadžibajrić kaže:

“Neka ti kroz tvoje srce prolazi da je On silni, i uvijek će ti olakšavati tegobe. Njegov se hukjum (sud) uvijek izvršava. U Mesneviji je napomenuto, pa se kaže: ‘Ti ne budi džebrija, nego gledaj na ime Džebbar.’ ”

Biti “džebrija” znači vjerovati da čovjek nema slobodnu volju, da je sve što radi primoran raditi, da ga uzvišeni Allah primorava postupati onako kako On hoće, te da čovjek nema nikakve odgovornosti, pa ni odgovornosti za počinjen grijeh. Ovo učenje je jedno od onih potpuno suprotnih učenju priznatih islamskih učenjaka (ehli sunnet vel džemat).

U Kur’anu se Božije ime “el-Džebbar” spominje u do sada već nekoliko puta citiranoj suri Hašr:

On je Allah – nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakog obezbjeđuje, Onaj koji nad svim bdi, Snažni, Silni (el-Džebbar)…

(Hašr, 23.)

Jedne prilike, dok je s mimbere govorio o uzvišenome Allahu, hazreti Pejgamber, alejhisselam, rekao je:

Uistinu silni i veličanstveni Allah, kada bude Sudnji dan, Allah će sakupiti sedam nebesa i sedam zemalja u Svoj stisak, a potom će reći:

‘Ja sam Allah, Ja sam Svemilosni (er-Rahman), Ja sam Vladar (el-Melik), Ja sam Sveti (el-Kuddus), Ja sam Onaj od mahana čisti (es-Selam), Ja sam Onaj koji potvrđuje obećanje i daje sigurnost (el-Mumin), Ja sam Onaj koji sve pazi i prati (el-Muhejmin), Ja sam Snažni (el-Aziz), Ja sam Silni (el-Džebbar), Ja sam Uzvišeni (el-Mutekebbir). Ja sam Onaj koji je stvorio dunjaluk a on nije bio ništa, i ja sam onaj koji ga je vratio (u stanje ništavila).Gdje su kraljevi, gdje su slinici?!’ ”

(hadis, govor hazreti Muhammeda, alejhisselam, prenosi hazreti Ibn Omer, a bilježi Bejheki)
ljudi ti govore istinu, ali do tebe dospijeva laz...dzebrizam je jedno od imena, jedan dio slona, bez kog slon nije slon, ali koji dio nije slon, ali ni nesto mimo njega...ne znam moze li jasnije...
Moze jasnije. Dzebrizam je smatrati da je samo slonova surla ceo slon, dok ostali delovi uopste nisu deo slona. Verovati da se sve desava s Bozijim odredjenjem je jedan deo slona, drugi deo slona je postojanje slobodne volje. Dzebrije ovo drugo otvoreno negiraju.
Towelie

#98 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Jeste, ali to treba znati videti. Omer je znao da kamen sam po sebi ne donosi ni dobro ni zlo, ali je video Poslanika saws da to radi i to je za njega postalo verozakon. Tako i treba postupiti musliman kada za nesto zna da je potvdjeno kao sunnet. Nije Omer ( niti bilo ko drugi od muslimana) imao sve znanje sveta pa da dovodi u pitanje ono sto Poslanik saws radi, a sta se smatra objavom.
pa dobro, omer je slijepo slijedio i to smatrao vrlinom, kao sto i ti radis. takvi ste, i sta...ni dobro ni lose...ima nas svakakvih...
„O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59.)
"Slepo sledjenje" je obaveza muslimana u sitauaciji u kojoj se Omer nasao. Ako neki musliman misli da zna bolje od Poslanika saws, ili da je nesto sto je on uradio moglo da se preispita, taj prestaje biti muslimanom jer protivreci Allahovoj objavi.
prenosnik

#99 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Moze jasnije. Dzebrizam je smatrati da je samo slonova surla ceo slon, dok ostali delovi uopste nisu deo slona. Verovati da se sve desava s Bozijim odredjenjem je jedan deo slona, drugi deo slona je postojanje slobodne volje. Dzebrije ovo drugo otvoreno negiraju.
da, i? tvoj dio slona je slonskiji od njihovog?
prenosnik

#100 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

:?:
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:20, edited 1 time in total.
Post Reply