Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Rasprave o vjerskim temama.
Diwan

#1 Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Trenutno je na sceni završna faza rušenja i uništavanja islamskog naslijeđa/baštine od strane saudijsko-vehabijsko-demonske ideologije koja pod izgovorom širenja i proširenja prostora oko Kabe, kao i pod izlikom činjenja širka, ova kulturno-istorijsko naslijeđa, kao i spomen obilježja istaknutih islamskih pojedinaca (prije svega onoga što je vezano za Poslanika a.s.) želi da u potpunosti iskorijeni i uništi.
To demoliranje i uništavanje traje s početka 20 vijeka, da bi svoju kulminaciju doživilo i doživljava zadnjih godina i u trenutku samog pisanja teksta.

Za početak jedan video:

http://youtu.be/4ejCF3isD7g
Pol_Pot

#2 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Pol_Pot »

Kako ćemo zaštiti? Imamo li neki plan akcije, mapu puta?
Diwan

#3 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

Pol_Pot wrote:Kako ćemo zaštiti? Imamo li neki plan akcije, mapu puta?
Dobro pitanje, ali bez odgovora sa moje strane.

Ali ono što možda možemo učiniti jeste da se informišemo o tome i da ne budemo od onih koji nemaju pojma šta se dešava oko njih i u njihovo ime.

Vlastita informisanost, kao i širenje znanja i informacija drugima zasigurno nije nešto što se može nazvati sjedenjem skrštenih ruku.
Diwan

#4 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

Treba napomenuti kad smo več kod obavještenosti i informiranosti jedan detalj iz prošlosti, a koji je vezan za glavnog ideologa smutnje Ibn Tejmiju, osobu čije je učenje nanijelo veliku štetu muslimanima i islamu, počev od ideološkog zastranjivanja pa do smrti hiljada i hiljada nevinih ljudi zbog tog nakaradnog učenja.

Kada je Ibn Tejmija stigao u Palestinu, držao je govor u jednoj džamiji. Nakon što su ljudi vidjeli kako priča o Poslanikovoj a.s. porodici, i kakav ja njegov stav po mnogim drugim pitanjima, odmah su ga istjerali i pretukli, pošto su ljudi tada bili načitani i posjedovali su znanje o svojoj vjeri, što u današnjem vremenu nije slučaj.

Znači, ne bi trebali dozvoliti da nas neki tukci uče vjeri ili bolje rečeno krivovjeri, več trebamo provjeravati ono što nam se podastire pod vjerom.
Inače ovaj otpadnik od vjere (Ibn Tejmije) završio je u skladu sa svojim sijanjem smutnje i krivovovjerstva, bivajući osuđen od strane uleme sva četiri mezheba, provevši ostatak svoga života u zatvoru gdje je i umro i čiji se grob nalazi van muslimanskog mezarja, što dovoljno govori o njegovom statusu.
nasa

#5 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by nasa »

Recimo da je kontravezna licnost ali gledaj @diwan, on je svoje zavrsio i ceka onog koji treba da presudi, kakva svrha od rasprave o njemu kad stetu nanose drugi ponekad mozda samo skrivajaci se iza njega...
Diwan

#6 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

nasa wrote:Recimo da je kontravezna licnost ali gledaj @diwan, on je svoje zavrsio i ceka onog koji treba da presudi, kakva svrha od rasprave o njemu kad stetu nanose drugi ponekad mozda samo skrivajaci se iza njega...
Prvo, nije rasprava o njemu, ali je nemoguče ne spomenuti osobe čije učenje ili bolje rečeno krivovjerje i fitna je doprinjelo do ovih slika rušenja i uništavanja cjelokupne islamske tradicije i čiji ideološki potomci i sinovi sada čine nepravdu ne samo prema muslimanima nego prema cijelom svijetu.

I tu nema nikakvih kontraverzi za onoga tko želi da čuje glas razuma i istine, a ne da slijedi mračni srednji vijek, zabludu, krivovjerje. Istina nija laka, prži, spaljuje, uništava sve što je lažno, prije ili kasnije i siguran sam da neće proči mnogo vremena kada ove stvari budu dio javnog islamskog mijenja, otvoreno nazvane, bez uvijanja, jer hvala Bogu, moderna tehnogija je otvorila put mnogim saznanjima, spoznajama i teško da se više išta može gurati pod tepih.
Diwan

#7 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

Kuća Allahovog Poslanika a.s. i hz. Hatidze r.a. koja je demolirana od strane Saudijaca VEHABIJA koji su zatrli joj svaki trag, buldozerima poravnali i izgradili na njoj JAVNI WC....

soba za goste
Image

Image

bunar za vodu i uzimanje abdesta
Image

soba gdje je rođena Hz. Fatima
Image

Image

Mihrab Poslanika a.s.
Image

Image

Image
Towelie

#8 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

Sve te razumem, zaista se ne moze vise od tih VEHABIJA. Uzas.
prenosnik

#9 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Rane zore sjede mnogi po Kaficima i piju prvo Pivo i belje benesto u Selo,namisto da idu u Agenciju da nadu poso.
Onda idu jesti Jagnetu za 10 Maraka (mora biti Meso) a Zene kod kuce Kljukusu.
Neki sam pratio kako rade na Bausteli kod privatnika u Selo.
Dolaze neki tek 1 sat kasnije i prvo jedu Burek ili Kokos,pa Gazda
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:04, edited 1 time in total.
nasa

#10 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by nasa »

Ko je konkretno odgovoran za ovo sto navodis, evo recimo za ovu kulu vise Kabe ?
Vehabije udruzenim sredstvima podigli ili ?
Mislim @divan da i ti ovdje mijesas kruske i jabuke.
Diwan

#11 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

nasa wrote:Ko je konkretno odgovoran za ovo sto navodis, evo recimo za ovu kulu vise Kabe ?
kriva je nana Fata :?
Diwan

#12 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

Towelie wrote:Sve te razumem, zaista se ne moze vise od tih VEHABIJA. Uzas.
o Isilovac, očekivao sam tvoj doprinos ovoj temi :lol:
Towelie

#13 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

Diwan wrote:
Towelie wrote:Sve te razumem, zaista se ne moze vise od tih VEHABIJA. Uzas.
o Isilovac, očekivao sam tvoj doprinos ovoj temi :lol:
Ni za sta na svetu ne bih propustio ovako konstruktivnu i zanimljivu temu. By the way, danas sam protekfirio 25 ljudi jer sam tako u mogucnosti. :-D
nasa

#14 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by nasa »

Diwan wrote:
nasa wrote:Ko je konkretno odgovoran za ovo sto navodis, evo recimo za ovu kulu vise Kabe ?
kriva je nana Fata :?
Dobro, kriva je onda i sto Muzej revolucije se raspada pored novoizgradjenih milionskih stanova, a nisu od vehabija....mislim stanovi.
Diwan

#15 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Diwan »

da se malo prisjetimo nekih činjenica:

Mnoge zbunjuje to što vehabije danas vode glavnu riječ u dva časna harema. Zato je potrebno da znamo Istinu, poslije koje nema ništa drugo do laži, a to je da su vehabije krvavo zauzele ova dva časna mjesta o čemu se opširnije može pročitati u knjigama historije

Krajem 18. stoljeća vehabije u nekoliko navrata pokušavaju ući u Hidžaz. Godine 1802. uspijeva im da uđu u grad Taif, prolijevajući pritom nedužnu krv muslimana. Već iduće godine polazi im za rukom da uđu i u Mekku.

Tom prilikom ruše turbeta, historijske spomenike, pa čak i malu kupolu nad vrelom Zemzem. Tri godine kasnije rušilački ulaze i u Medinu.

Navedena grupa s namjerom da zatvori put na hadž, i da hadžije spriječi da posjete Kabu, sve je usputne tvrđave i krajeve rušila.

Srušili su Časno vrelo (Burke muazame), a i sve ostale izvore koji su se nalazili na usputnim konacima.

Povijesničari kazuju kako ni jedna džamija pored koje su prošli nije bila pošteđena. U zadnji tren odustali su od rušenja i samog Poslanikova, a.s., turbeta. Narednih nekoliko godina hadžijama iz Iraka, Sirije i Egipta bio je zabranjen ulazak u sveta mjesta. Kralj Al Sa’ud je postavio uvjet: „Ko želi obaviti hadž mora prihvati vehabizam. U suprotnom bit će tretiran kao nemusliman.“

Rušilačke aktivnosti nisu im bile dovoljne. Kralj je opustošio riznicu Poslanikove, a.s., džamije u koju se hadžije stoljećima donosile vrijedne darove. Blago je iskorišteno u vlastite svrhe.

Konačno, pod pritiskom muslimana iz čitavog svijeta, osmanlijski halifa nalaže da se u Mekki i Medini ponovo uspostava regularna vlast i vrati normalno stanje. Tako Muhammed Ali paša uz pomoć lokalnih plemena ponovo vraća prijašnje stanje i anulira vehabijsku vlast. Samo u Kairu je slavlje trajalo pet dana. Hadžije su ponovo mogle slobodno ići na hadž. Godine 1818. obavljena je rekonstrukcija islamskog nasljeđa. Dodatna rekonstrukcija obavljena je i 1848. i 1860. godine.

Međutim, Osmanlijsko Carstvo bilo je na svome izmaku. Zapadne kolonijalne sile grabile su što se još moglo ugrabiti. Situaciju u Arabiji iskoristile su, ko drugi doli vehabije. Ponovo upadaju u Mekku 1924. godine. Kao i prošli put, iza sebe ostavljaju pustoš.

Malo ko da je bio pošteđen. Avn ibn Hašim, tadašnji upravitelj Mekke, između ostalog bilježi: „Teško da je bilo i jednog drveta a da pored njega nije ležalo jedno ili dvoje mrtvih tijela.“ Već iduće godine, 21. aprila 1925., do temelja se ruše Džennetul-Beki’, a onda i ostala mezarja, turbeta, islamsko nasljeđe. Jedino turbe hazreti Pejgambera, a.s., biva pošteđeno. No sama Poslanikova, a.s., džamija pretrpila je bombardovanje. Pod velikim pristiskom muslimana kralj Ibn Sa’ud daje obećenje kako će područje Hidžaza staviti pod multinacionalnu upravu. Obećanje nije nikad ispunjeno.

Tako su npr. srušili kabur Amine bint Vehb, majke Božijeg miljenika Muhammeda s.a.v.s., tako što su ga polili benzinom pa zapalili, ve la havle ve la kuvvete illa billah, a da su ga makar ostavili pedalj kao kamen oko čega nema razilaženja.

Srušili su kuću Hatidže r.a., mjesto gdje je Allah dž.š. prve riječi objave spuštao Poslaniku s.a.v.s., i na njenom mjestu sagradili klozete i nužnike.

Zatim su razorili bostan časnog ashaba Selmana Farisije u kojem je bila palma koju je Poslanik s.a.v.s. zasadio svojom rukom.

Zatim su srušili plemenito mjesto gdje se rodio Poslanik s.a.v.s. i pretvorili ga u stočnu pijacu koju su kasnije neki dobri ljudi uspjeli kupiti i pretvoriti u biblioteku, a to je danas biblioteka časne Mekke.

Mjesto je i poslije toga gledano sa prezirom i ciljem da se sruši,
što su javno pokušali da urade tražeći pomoć od vlasti uz odobrenje komiteta za fetve prije nekoliko godina, o čemu postoji i tonski zapis. A u zadnje tri godine, vidimo puni pritisak na zatiranje i ovog mjesta.

Nedavno su vehabije srušile i posljednju tvrđavu u Mekki iz osmanskog perioda zbog čega je Turska te godine reagovala, a na zaprepaštenje islamskog svijeta vehabije su reagovale tako što su plasirale među svoje sljedbenike glasine da su tobože Turci iz Stambola pored toliko tvrđava dolazili u Mekku da širk čine pored neke tvrđave, a ne da zijarete časnu Kabu i harem!

Dozvolili su, zatim, Mukbilu el-Hadiju, poznatom vehabijskom ekstremu da na kraju svog studiranja priloži diplomski rad na temu „problematike“ kubbeta nad Poslanikovim s.a.w.s. mezarom gdje je javno pozvao na ekshumaciju tijela Poslanika s.a.w.s. iz njegovog mesdžida i rušenje kubbeta nad kaburom smatrajući Poslanikov s.a.v.s. boravak tu i kubbe velikim novotarijama.

Srušene su i mnoge biblioteke iz osmanskog perioda sa vrijednim rukopisima, tako da možemo reći da u Medini od kulturnih i vjerskih znamenja nije ostalo ništa više od Poslanikove s.a.v.s. džamije na čijim zidovima prilikom renoviranja svake godine izbrišu po koji stih iz poznatog mevluda Burde od Busajrija, kao što nastoje stihove tevesula iz poznate predaje Utbija da izbrišu sa časnih prozora mezara. Kako su krenuli, pitamo se šta će narednim pokoljenjima ostaviti!

I tako u nedogled, a da ne govorimo o uskraćivanju prava ulemi četiri mezheba koja je prije dolaska vehabija imala svoje halke predavanja i naučne kružoke u časnim haremima, od kojih su neki tu tradiciju održavali dvadeset godina uzastopno, kao šejh Muhammed bin Alevi el-Maliki, Abdurrahman el-Džuheni eš-Šafi’i, Abdullah Seid El-lehdži, a prije njih eminentni znalac šejh Ismail Osman Ez-zejn kojem su prouzrokovali velike pritiske u privatnom životu, a Allah im je sudac, u to sumnje nema.

I šta vise reći o mezhebu u čijim se knjigama akaida bilježe predaje poput ove:

„Kada je Allah htio da stvori Sebe, stvorio je konja, a zatim ga potjerao dok se nije oznojio, te je sebe stvorio od tog znoja“.

I o mezhebu gdje se nasilnik Jezid sin Muavijin, najveći tiranin u historiji islama, ubica Poslanikovog unuka Husejna a.s.., smatra jednim od pravovjernih vladara (imama) spomenutih još u Tevratu!! (koje ludilo).

Šta reći o onima koji danas krvnički ubijaju zene i djecu, bombarduju dzamije, raznose turbeta..postavljaju eksplozije, proglašavaju sve koji se ne slažu sa njihovom bolesnom ideologijom nevjernicima..Sve ove potresna slike, ubistava ljudi, žena, malih beba od strane vehabija zahtijevaju stav svakog muslimana, neki glas, vapaj, ako se smatramo muslimanima ili smo več mrtvi i otupjeli.
prenosnik

#16 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Kad se pocinje neka tema pricati,-gotovo je;pa se vucu na poslu ko krepale Macke.

Boah ey,- i te Ljude misle raditi u inustranstvu !!! ako krenu,nek ponesu i Lopatu,da mogu u Njemackoj
grnte Pare sa ceste.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:04, edited 1 time in total.
Towelie

#17 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

I šta vise reći o mezhebu u čijim se knjigama akaida bilježe predaje poput ove:

„Kada je Allah htio da stvori Sebe, stvorio je konja, a zatim ga potjerao dok se nije oznojio, te je sebe stvorio od tog znoja“.

I o mezhebu gdje se nasilnik Jezid sin Muavijin, najveći tiranin u historiji islama, ubica Poslanikovog unuka Husejna a.s.., smatra jednim od pravovjernih vladara (imama) spomenutih još u Tevratu!! (koje ludilo
De mi, ziv bio, nadji izvore za ove tvrdnje. Konkretno, u kojoj se to hadiskoj zbirci nalazi gorepomenuti hadis i gde si nasao da se za Jezida tvrdi da je spomenut u Tevratu. Ovo pouzdano znam da nigde nema u verodostojnim hadiskim zbirkama, mozda u nekim tvojim, posebnim.
Towelie

#18 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Ni za sta na svetu ne bih propustio ovako konstruktivnu i zanimljivu temu. By the way, danas sam protekfirio 25 ljudi jer sam tako u mogucnosti. :-D
takefear, "boj se..." izvorni takvaluk :lol:
Vidis, ja pozivam ljude ka taqwi a oni tako za mene pricaju. :D
nasa

#19 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by nasa »

Oj znala sam da ces nastaviti po svome :D
Samo se nadam da mi neces u sljedecem postu, kao nekada, pripisati da branim vehabije i onda opet nastaviti...po svome.

Kazes Osmanlije bile na izmaku snaga, eto vidis da nisu samo vehabije krive, krive su i Osmanlije ili ipak vjerujes da su osmanske "halife" casno i posteno obavljale svoje duznosti i da su bolje tumacili islam.

Diwan, ti postavljas pitanje/a i uvijek sam te podrzavala makar se i nisam slagala sa svim sto pises ali u odgovorima si pravi vehabija :P
Vidis greske, cak vidis i da one nisu samo vehabijske vec muslimanske ali ipak nekako uvijek na kraju zakljucis da bi bez vehabija bilo sve ....bolje?
Hajde odgovori mi na bar na neka pitanja, koji danasnji kralj je vehabija, je li onaj za kojeg si ti stavljao muzej koji je posvetio nekim svojim plemenskim precima, jel se ti ljutis na vehabije sto ne reaguju ili mislis da oni zele kulu vise Kabe?
prenosnik

#20 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Nije ni meni krivo,hvala bogu da voze dobra Auta i da Evropa i Svijet vidi sta u Bosni sve ima.
Meni se nesvidza sto Narod do sada nije promenio mentalitet.

Rane zore sjede mnogi po Kaficima i piju prvo Pivo i belje benesto u Selo,namisto da idu u Agenciju da nadu poso.
Onda idu jesti Jagnetu za 10 Maraka (mora biti Meso) a Zene kod kuce Kljukusu.
Neki sam pratio kako rade na Bausteli kod privatnika u Selo.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:05, edited 1 time in total.
Towelie

#21 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

Dajte hadis, pa cemo ga protefsiriti. Ovako pricamo napamet.
prenosnik

#22 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Ozenis se iz bosne:cura nezna jezik, tesko ce naci posao jednostavno tesko ce se privici na ovaj sistem zivota neznam kako je kod tebe ali ovde je zivot na lijevoj spuri. Neznam kako je sa curama ali na zalost znam nekoliko slucajeva cure koje su ovde rodjene udale su se i dovele iz bosne momka/covjeka a taj isti vec nakon 3-5 mjseci umisli sebi kako zivi vec tu x godina pa on sve bolje zna od osoba koje su vec godinama ovde i naravno mijesa jezik ma uzdignu se do neba a za tim nema potrebe.

Al haj nema veze sta se ja opce raspravljam.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:05, edited 1 time in total.
Towelie

#23 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Dajte hadis, pa cemo ga protefsiriti. Ovako pricamo napamet.
evo ti i kontekst:
Muhammad Rashid Rida mentioned that some scholars of Hadith said that when `Abdul-Karim ibn Abi Al-`Awja’ was to be executed he said, “I fabricated four thousand hadiths in which I made the lawful prohibited and the prohibited permissible” (Ibn Al-Jawzi 1:37). By fabricating hadiths, the zanadiqah did a great damage to the history of Islam (Ibn Al-Jawzi 1:37). But Siddiqi, recognizing the anti-Islamic motivation of the zanadiqah, does not see any harm in the forgery of hadiths by the zanadiqah, as these hadiths were rejected by Muslims (53). An example of this class of fabrication is the report “When Allah wanted to create Himself He created the horse first and let it gallop till it sweated. Then He created Himself from its sweat” (As-Suyuti 1:2).
Eto. Lazan hadis, odbijen od strane muslimanske uleme. To je najbolje sto mogu. Za ovo da je Jezid smatran pravednim vladarem i da je jos u Tevratu spomenut, nemaju cak ni to.
Towelie

#24 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by Towelie »

dupli post
prenosnik

#25 Re: Zaštititimo islamsku baštinu i naslijeđe

Post by prenosnik »

Zar to jos pali, ono kad imaš oca i mater ortodoksne seljačine pa je ili opcija da se uda za nekoga ' našega ' ili marš iz kuće, familije itd ? :D Ako su pametne, neće :D
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 23:06, edited 1 time in total.
Post Reply