Zanima me...

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
DarkSoul

#1 Zanima me...

Post by DarkSoul »

Poshto nikog nemam u familiji a ni u blizini ko bi mi mogao ovo opshirnije objasnit...evo da pitam ovdje pa valjda se nadje netko ko zna lijepo to pojasnit ;-)

Zanima me...
zashto u Islamskoj vjeroispovijesti zhene ne idu na groblje kada je sahrana? Mislim, zanima me zashto jer naprimjer sada kada bi neka majka sina izgubila, ona ne ide uz sina svog na posljednji oproshtaj? A majka je to...Zashto joj nije dozvoljeno? Ili sestri? Supruzi..?
Zbog chega su samo mushkarci na groblju?

Zamolila bi da se tema ne offira, da se javi samo onaj tko zna ovo i tko che na ovo odgovorati samo ;)

Pa eto..da chujemo ;-)
me_and_myself

#2 Re: Zanima me...

Post by me_and_myself »

Prema Islamu, smrt nije kraj, već početak novog života, preseljenje na bolji svijet.

Nije dozvoljeno naricanje i slično, dok je dozvoljeno pustiti koju suzu i generalno biti tužan (zbog rastanka sa umrlim).
Da bi se lakše održala dostojanstvenost obreda nije preporučeno/lijepo da žene prisustvuju* dženazi.
Također, sam čin ukopa ne smatra se "posljednjim oproštajem", svaki put prilikom posjete mezarju, umrlom se naziva selam, za njega se uči dova ili neki odlomak iz Kur'ana.

* Treba još primjetiti da se tabut često do mjesta ukopa nosi na rukama, i da to uvijek rade samo muškarci. Generalno se izbjegava miješanje muškaraca i žena, a i nije baš lako nositi mejita.
DarkSoul

#3 Re: Zanima me...

Post by DarkSoul »

me_and_myself wrote:Prema Islamu, smrt nije kraj, već početak novog života, preseljenje na bolji svijet.

Nije dozvoljeno naricanje i slično, dok je dozvoljeno pustiti koju suzu i generalno biti tužan (zbog rastanka sa umrlim).
Da bi se lakše održala dostojanstvenost obreda nije preporučeno/lijepo da žene prisustvuju* dženazi.
Također, sam čin ukopa ne smatra se "posljednjim oproštajem", svaki put prilikom posjete mezarju, umrlom se naziva selam, za njega se uči dova ili neki odlomak iz Kur'ana.

* Treba još primjetiti da se tabut često do mjesta ukopa nosi na rukama, i da to uvijek rade samo muškarci. Generalno se izbjegava miješanje muškaraca i žena, a i nije baš lako nositi mejita.
Po meni ovo ispadne sada kao da zhene imaju jako malu vrijednost u Islamu :?:
boergoat

#4 Re: Zanima me...

Post by boergoat »

DarkSoul wrote:
me_and_myself wrote:Prema Islamu, smrt nije kraj, već početak novog života, preseljenje na bolji svijet.

Po meni ovo ispadne sada kao da zhene imaju jako malu vrijednost u Islamu :?:
To ti tako mozda zelis protumaciti, ali nije tako. Meni je jednom jedan stariji efendija pokusao to objasniti. Otprilike, zena po prirodi puno teze obuzdava svoju emocionalnu bol nego muskarac. To svi znaju. Momenat kada se majka, supruga ili sestra "definitivno" rastaju od voljenog, a sto se desava upravo na groblju u momentu spustanja umrlog u zemlju, jeste momenat koji slama zenu i od kojeg ona moze nositi trajne traume. Zato zenu treba zastiti od tog bola, a jedini efikasan nacin je da tome cinu ne prisustvuje, iako to u prvi mah djeluje kao surovo pravilo.
A sto se dostojanstva na sahrani tice, me_and_myself dobro kaze. Ja sam imao priliku prisustvovati dzenazama na mezraju i sa prisutnim zenama i bez njih. U prisustvu zena to dostojanstvo nije moguce odrzati jer nema nacina da se izbjegnu jauci bola i jecanja, a cesto dodje i do potpunog gubitka kontrole nad ponasanjem ozaloscenih zena. I ja sam tek tada shvatio zasto je ustvari dobro to da zene ne idu na mezarje. Drzim da je to zbilja jedno od dobrih pravila u islamu, iako se sa drugim pravilima u pogledu tretmana zena najcesce ne slazem.
DarkSoul

#5 Re: Zanima me...

Post by DarkSoul »

Hvala boergoat :thumbup: ovo je vech pojashnjeno opshirnije i jednostavnije za razumjeti
Al ono "da ja zhelim" tako to protumachiti nije istina, ja sam upitala, jer nije mi nikad nitko objasnio
No ipak moje mishljenje je...da treba svaku majku, sestru ili suprugu pustiti da zhale na svoj nachin kako to samo majka, sestra ili supruga znaju...pogotov MAJKA.
Nema tu dostojanstvo nikakvo shta da trazhi, to je BOL koji treba i mozhe da se razumije. Neznam, meni je to pretjerano rechi "Zbog dostojanstva nek majka ne ide svog sina u zemlju crnu ispratit jer bi mogla pochet naricati zhaliti za sinom svojim" :sad:
samson

#6 Re: Zanima me...

Post by samson »

@darksoul imam pitanje a sto te to zanima ima li razlog?

[quote="me_and_myself"]Prema Islamu, smrt nije kraj, već početak novog života, preseljenje na bolji svijet.

:thumbup: :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Zanima me...

Post by dr.gog »

@Darksoul, mislim da si dobila odgovor,a bili il ne bi trebalo imati takav svjetonazor ,to je već drugo pitanje koje,opet,zahtjeva drugačije postavljenu temu.
Na precizno postavljeno pitanje,kad dobiieš odgovor,nema smisla polemizirati.

Tema o "žena u islamu" i sve u vezi s tim već postoji ,pa dalju raspravu i dileme možeš iznositi na već pomenutoj temi.. :kravata:
Locked