Vjerovati naspram znati
- hrastov žižak
#176 Re: Vjerovati naspram znati
Ove neznalice što se bave raznolikošću života na zemlji i rješenjima koja je iznjedrila evolucija pri tome pokazuju fundamentalno nerazumijevanje iste, samim tim što ignorišu milione loših rješenja evolucije, milione slijepih ulica u kojima su završila živa bića. Mnogo je više izumrlih vrsta koje su bile nesposobne za prilagođavanje novim uslovima, nego što je živih vrsta danas. Mnogo, mnogo više. Čovjek kao živi organizam također ima mnoge falinke koje evolucija nije rješila. Inteligenti dizajn se po tome nameće kao notorna glupost za koju se kaće ignoranti, ne primjećujući pri tome da ispadaju smiješni. Prije no što nastavite tiradu vlastitog neznanja, preporučujem da bolje izučite evoluciju.
- animals
#177 Re: Vjerovati naspram znati
E moj Chagalje, postavljas slicice zivotinja da bi pokazao da Bog postoji, pa istovremeno negiras druge religiji, tvrdeci da je samo tvoja prava..time samim negiras i svoju religiju..
-
Chagalj
#178 Re: Vjerovati naspram znati
znaci nije glupost vjerovati da je priroda koja nema razum stvorila stap, silik, mamac i kukac na ribi da moze pceati druge ribe, a ali je glupost ako to pripisemo Bozijem stvaranju, inteligentnom bicu koji te komponente stvara sa svrhom.hrastov žižak wrote:Ove neznalice što se bave raznolikošću života na zemlji i rješenjima koja je iznjedrila evolucija pri tome pokazuju fundamentalno nerazumijevanje iste, samim tim što ignorišu milione loših rješenja evolucije, milione slijepih ulica u kojima su završila živa bića. Mnogo je više izumrlih vrsta koje su bile nesposobne za prilagođavanje novim uslovima, nego što je živih vrsta danas. Mnogo, mnogo više. Čovjek kao živi organizam također ima mnoge falinke koje evolucija nije rješila. Inteligenti dizajn se po tome nameće kao notorna glupost za koju se kaće ignoranti, ne primjećujući pri tome da ispadaju smiješni. Prije no što nastavite tiradu vlastitog neznanja, preporučujem da bolje izučite evoluciju.
znam dobro i evoluciju, tako mani se toga, da sa vidio da je to piroda koja nema razum stvorila sama nebi postirao te slike kao dokaz Bozijeg postojanja
-
Chagalj
#179 Re: Vjerovati naspram znati
Ako bog postoji, onda valjda je samo jedna vjera ispravna, jer nema logike da Bog salje masa razklicita relgija koje se kose jedna sa drugom, znaci logici, jedna vjera mora biti ispravna ako Bog postoji, sobzirom da sam oko 20 godina studirao islam, jedno 11 godina krscnastvo/bibliju mogu da procijenim koja je prava a koja je kriva vjera.animals wrote:E moj Chagalje, postavljas slicice zivotinja da bi pokazao da Bog postoji, pa istovremeno negiras druge religiji, tvrdeci da je samo tvoja prava..time samim negiras i svoju religiju..
- animals
#180 Re: Vjerovati naspram znati
Chagalj wrote:Ako bog postoji, onda valjda je samo jedna vjera ispravna, jer nema logike da Bog salje masa razklicita relgija koje se kose jedna sa drugom, znaci logici, jedna vjera mora biti ispravna ako Bog postoji, sobzirom da sam oko 20 godina studirao islam, jedno 11 godina krscnastvo/bibliju mogu da procijenim koja je prava a koja je kriva vjera.animals wrote:E moj Chagalje, postavljas slicice zivotinja da bi pokazao da Bog postoji, pa istovremeno negiras druge religiji, tvrdeci da je samo tvoja prava..time samim negiras i svoju religiju..
Aha, samo je jedna prava..tako ide ona pjesma..e da si barem nesto pametno studirao..
- zlokruhovic
#181 Re: Vjerovati naspram znati
Kako znaš da stvara sa svrhom , i reci koja je svrha kad već tvrdiš da postoji?!Chagalj wrote:
znaci nije glupost vjerovati da je priroda koja nema razum stvorila stap, silik, mamac i kukac na ribi da moze pceati druge ribe, a ali je glupost ako to pripisemo Bozijem stvaranju, inteligentnom bicu koji te komponente stvara sa svrhom.
znam dobro i evoluciju, tako mani se toga, da sa vidio da je to piroda koja nema razum stvorila sama nebi postirao te slike kao dokaz Bozijeg postojanja
-
Chagalj
#182 Re: Vjerovati naspram znati
ima li logike da Bog salje razlicite vjere , jedna kaze ovo, druga kaze ono?? imali to smisla i logike, ili je logicno da se jedan zakon uradi.animals wrote:Chagalj wrote:Ako bog postoji, onda valjda je samo jedna vjera ispravna, jer nema logike da Bog salje masa razklicita relgija koje se kose jedna sa drugom, znaci logici, jedna vjera mora biti ispravna ako Bog postoji, sobzirom da sam oko 20 godina studirao islam, jedno 11 godina krscnastvo/bibliju mogu da procijenim koja je prava a koja je kriva vjera.animals wrote:E moj Chagalje, postavljas slicice zivotinja da bi pokazao da Bog postoji, pa istovremeno negiras druge religiji, tvrdeci da je samo tvoja prava..time samim negiras i svoju religiju..
Aha, samo je jedna prava..tako ide ona pjesma..e da si barem nesto pametno studirao..
ilia mozda treba da drzava radi masa zakona pa , jednima taj zakon drugima taj zakon, pa onda sporedis te zakone i onda vidis da se kose jedan sa drugim.
-
Chagalj
#183 Re: Vjerovati naspram znati
znam da je sa svhrom nakon opazanja drugih stvari, jer sve ima svoju nekiu funkcijuzlokruhovic wrote:Kako znaš da stvara sa svrhom , i reci koja je svrha kad već tvrdiš da postoji?!Chagalj wrote:
znaci nije glupost vjerovati da je priroda koja nema razum stvorila stap, silik, mamac i kukac na ribi da moze pceati druge ribe, a ali je glupost ako to pripisemo Bozijem stvaranju, inteligentnom bicu koji te komponente stvara sa svrhom.
oko, da gledas, uho da slusas, zubi da presijecas hranu
a onda neko se javi a kakva je to svrha slijepog crijeva, kao protuargument to tezi, samo mogu reci, pogledaj sta su naucnici pronasli po pitanju slijepog crijeva a to je da ima itekako vaznu funkciju, a to je da je slijepo crijevo izbjegliste za dobre bakterije kad se narusi balans u crijevima pa ovladaju lose bakterije
znaci sve ima svoju neku svrhu
- animals
#184 Re: Vjerovati naspram znati
[quote="Chagalj"]
ima li logike da Bog salje razlicite vjere , jedna kaze ovo, druga kaze ono?? imali to smisla i logike,
Bog ne salje nista..ima logike, jer je to covjekova izmisljotina..da nije svi bi bili muslimani..
imal to logike, da tvoji preci nisu bili muslimani, sto njima Bog nije poslao pravu vjeru..
vec nekom tamo arapinu..sta je sa ostali 6 milijardi..ko ce njih ubijediti u pravu vjeru..poslije 1600 godina , Bog ih jos nije uspio ubijedito..
ima li logike da Bog salje razlicite vjere , jedna kaze ovo, druga kaze ono?? imali to smisla i logike,
Bog ne salje nista..ima logike, jer je to covjekova izmisljotina..da nije svi bi bili muslimani..
imal to logike, da tvoji preci nisu bili muslimani, sto njima Bog nije poslao pravu vjeru..
vec nekom tamo arapinu..sta je sa ostali 6 milijardi..ko ce njih ubijediti u pravu vjeru..poslije 1600 godina , Bog ih jos nije uspio ubijedito..
Last edited by animals on 03/08/2014 16:18, edited 1 time in total.
- hrastov žižak
#185 Re: Vjerovati naspram znati
Vidim koliko znaš. Nikako. Niti želiš da saznaš, očigledno. Svojom ignorancijom pojednostavljuješ stvari koje su mnogo kompleksnije. Teorija evolucije ne tvrdi da je priroda stvorila ribu. Milioni vrsta riba su do sad izumrli zbog lošeg dizajna , zbog neprilagođenosti uslovima. Ti izdvojiš jednu koju je prirodna selekcija odvela u smjeru gdje će bit sposobna da preživi i onda kažeš evo ga, Allah stvorio. A jel' Allah stvorio i one loše dizajnirane milone riba koje su izumrle?Chagalj wrote:znaci nije glupost vjerovati da je priroda koja nema razum stvorila stap, silik, mamac i kukac na ribi da moze pceati druge ribe, a ali je glupost ako to pripisemo Bozijem stvaranju, inteligentnom bicu koji te komponente stvara sa svrhom.hrastov žižak wrote:Ove neznalice što se bave raznolikošću života na zemlji i rješenjima koja je iznjedrila evolucija pri tome pokazuju fundamentalno nerazumijevanje iste, samim tim što ignorišu milione loših rješenja evolucije, milione slijepih ulica u kojima su završila živa bića. Mnogo je više izumrlih vrsta koje su bile nesposobne za prilagođavanje novim uslovima, nego što je živih vrsta danas. Mnogo, mnogo više. Čovjek kao živi organizam također ima mnoge falinke koje evolucija nije rješila. Inteligenti dizajn se po tome nameće kao notorna glupost za koju se kaće ignoranti, ne primjećujući pri tome da ispadaju smiješni. Prije no što nastavite tiradu vlastitog neznanja, preporučujem da bolje izučite evoluciju.
Eh da, definitivno se trebaš opismenit prije no što nastaviš dijelit lekcije. S ovim stepenom nepismenosti malo ko pametan će te doživljavat ozbiljno. Dakle, prvo prvopis, pa onda širi islamsku propagandu
- zlokruhovic
#186 Re: Vjerovati naspram znati
Jel to sve piše u najboljoj knjizi ikada(kuranu) ili je si do tih podatak došao odnekud drugde??Chagalj wrote: znam da je sa svhrom nakon opazanja drugih stvari, jer sve ima svoju nekiu funkciju
a onda neko se javi a kakva je to svrha slijepog crijeva, kao protuargument to tezi, samo mogu reci, pogledaj sta su naucnici pronasli po pitanju slijepog crijeva a to je da ima itekako vaznu funkciju, a to je da je slijepo crijevo izbjegliste za dobre bakterije kad se narusi balans u crijevima pa ovladaju lose bakterije
Nego koja svrha naša uopšte tj.koja je svrha živog sveta ako već tvrdiš da nas je bog sve stvrio sa svrhom pasamim time i one ribe pecaroše??
Ako mi odgovoriš tipa :"To samo bog zna zašto i samo on zna svrhu zašto postojimo" , sve tvoje tvrdnje padaju u vodu.
-
Bafakkar
#187 Re: Vjerovati naspram znati
@jelena
Da to je post koji sam bio procitao i na koji sam namjeravao odgovoriti, pa sam zaboravio. Tako da si ipak citana
Post ide u finom pravcu i pitanja su na mjestu. Medjutim razlika polozaja poslanika i Isusa je ocigledna.
Poslanik je kvalitativno covjek. Isus je Bog.
Isus je jedan, poslanika je bilo jako mnogo (124000). Muhammed (a.s.) jeste najbolji medju njima.
Isusova djelo je Bozije djelo.
Kao sto rekoh mnogo korektnije bi bilo poredit Kur'an i Isusa, nego Muhammed (a.s.) i Isusa.
Da to je post koji sam bio procitao i na koji sam namjeravao odgovoriti, pa sam zaboravio. Tako da si ipak citana
Post ide u finom pravcu i pitanja su na mjestu. Medjutim razlika polozaja poslanika i Isusa je ocigledna.
Poslanik je kvalitativno covjek. Isus je Bog.
Isus je jedan, poslanika je bilo jako mnogo (124000). Muhammed (a.s.) jeste najbolji medju njima.
Isusova djelo je Bozije djelo.
Kao sto rekoh mnogo korektnije bi bilo poredit Kur'an i Isusa, nego Muhammed (a.s.) i Isusa.
Last edited by Bafakkar on 03/08/2014 16:21, edited 1 time in total.
- zlokruhovic
#188 Re: Vjerovati naspram znati
Kad je "bog delio religije" definitvno je pokazao da nije savršen kao što je npr.bio kad je napravio ribu pecaroša savrešenu kao što navodi Čagalj.animals wrote:Chagalj wrote: ima li logike da Bog salje razlicite vjere , jedna kaze ovo, druga kaze ono?? imali to smisla i logike,
-
VCorp
#189 Re: Vjerovati naspram znati
Zato ja vjerujem u višu silu, kreatora a ne religiju. Muhammed iz pustinje tvrdio kao i ostali za dosad oko 6000 hiljada poznatih bogova da je njegov upravo onaj pravi. Nije ni čudo kako se ljudi poklaše.
- S4mpion
#190 Re: Vjerovati naspram znati
Mark 13:32¤ jelena ¤ wrote: Konkretno u hrišćanstvu: Otac, Sin i Sveti duh samo su tri lica ili oblika pojavnosti jednog Boga. Suština im je ista, razlikuju se samo po nekim ličnim svojstvima koja su sporedna. A s obzirom na to da je, koliko je meni poznato, Bog sveprisutan - kao vrhovni autoritet i stvoritelj svega koji sve to što je stvorio i nadilazi - onda pomenuto jedinstvo nikako ne može biti narušeno.
Mene to donekle podsjeća na tri agregatna stanja vode.Led, voda kao tečnost i vodena para - suština ista, tj. hemijski sastav isti, samo je u različitim oblicima dostupno ljudskim čulima.
"But of that day and that hour knoweth no man, no, not the angels which are in heaven, neither the Son, but the Father"
Neznanje nije svojstveno sveznajućem Bogu, tako da je jedinstvo o kojem govoriš izuzetno narušeno.
- S4mpion
#191 Re: Vjerovati naspram znati
Lošeg dizajna?hrastov žižak wrote: Teorija evolucije ne tvrdi da je priroda stvorila ribu. Milioni vrsta riba su do sad izumrli zbog lošeg dizajna , zbog neprilagođenosti uslovima. Ti izdvojiš jednu koju je prirodna selekcija odvela u smjeru gdje će bit sposobna da preživi i onda kažeš evo ga, Allah stvorio. A jel' Allah stvorio i one loše dizajnirane milone riba koje su izumrle?
Ako je Bogu cilj bio da te vrste makne s planete, tvoja tvrdnja o lošem dizajnu pada u vodu.
- irac300
#192 Re: Vjerovati naspram znati
Ako Bog želi nešto maknuti s lica zemlje, ne treba mu loš dizajn, nego da pucne prstom. Nekako mi ne pije vodu priča, Bog htio ovo ili ono, a onda se posluži nekim prirodnim kataklizmama da to ostvari. Ako si moćan, čemu korištenje vulkana, zemljotresa, udara asteorida za zbrišeš neku vrstu?S4mpion wrote:Lošeg dizajna?hrastov žižak wrote: Teorija evolucije ne tvrdi da je priroda stvorila ribu. Milioni vrsta riba su do sad izumrli zbog lošeg dizajna , zbog neprilagođenosti uslovima. Ti izdvojiš jednu koju je prirodna selekcija odvela u smjeru gdje će bit sposobna da preživi i onda kažeš evo ga, Allah stvorio. A jel' Allah stvorio i one loše dizajnirane milone riba koje su izumrle?
Ako je Bogu cilj bio da te vrste makne s planete, tvoja tvrdnja o lošem dizajnu pada u vodu.
I sam čovjek je loš dizajn. Kakav bi intelekt kada već dizajnira nešto, strpao u istu rupu sistem za prehranu i disanje, pa zbog tog lošeg dizajniranja često dolazi do gušenja.
Taj isti ''kreator'' nam je utrpao slijepo crijevo, koje nama ljudima ničemu ne služi (za neupućene, slijepo crijevo je jako bitno kod biljojeda jer obrađuje celulozu iz lišća i kore drveta) Kada se upali, obično bi završavalo smrtnim slučajem, sve do pojave moderne medicine.
Ima toga još, od sisa kod muškarca (wtf, KREATORE koji će mi one kyrac) pa do dlaka po tijelu, koje apsolutno ničemu ne služe (osim što podsjećaju na ostatke nekadašnjeg krzna).
Al' zato evolucija jako fino popunjava ove rupe u kreatorovom dizajnu.
-
Chagalj
#193 Re: Vjerovati naspram znati
zlokruhovic wrote:Jel to sve piše u najboljoj knjizi ikada(kuranu) ili je si do tih podatak došao odnekud drugde??Chagalj wrote: znam da je sa svhrom nakon opazanja drugih stvari, jer sve ima svoju nekiu funkciju
Nego koja svrha naša uopšte tj.koja je svrha živog sveta ako već tvrdiš da nas je bog sve stvrio sa svrhom pasamim time i one ribe pecaroše??
Ako mi odgovoriš tipa :"To samo bog zna zašto i samo on zna svrhu zašto postojimo" , sve tvoje tvrdnje padaju u vodu.
Bog ti je vec dao odgovor u Kuranu, zasto smo mi stvoreniNego koja svrha naša uopšte tj.koja je svrha živog sveta ako već tvrdiš da nas je bog sve stvrio sa svrhom pasamim time i one ribe pecaroše??
1. Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! –
2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,
- S4mpion
#194 Re: Vjerovati naspram znati
Nisi ti uopšte shvatio ono što sam napisao. NEMA lošeg dizajna. Dizajn moraš uskladiti sa svrhom. Ako je Bog htio neke vrste maknuti sa Zemlje, stvorio je savršen dizajn za istrebljenje, nema se tu šta dodat.irac300 wrote:Ako Bog želi nešto maknuti s lica zemlje, ne treba mu loš dizajn, nego da pucne prstom. Nekako mi ne pije vodu priča, Bog htio ovo ili ono, a onda se posluži nekim prirodnim kataklizmama da to ostvari. Ako si moćan, čemu korištenje vulkana, zemljotresa, udara asteorida za zbrišeš neku vrstu?S4mpion wrote: Lošeg dizajna?
I sam čovjek je loš dizajn. Kakav bi intelekt kada već dizajnira nešto, strpao u istu rupu sistem za prehranu i disanje, pa zbog tog lošeg dizajniranja često dolazi do gušenja.
Taj isti ''kreator'' nam je utrpao slijepo crijevo, koje nama ljudima ničemu ne služi (za neupućene, slijepo crijevo je jako bitno kod biljojeda jer obrađuje celulozu iz lišća i kore drveta) Kada se upali, obično bi završavalo smrtnim slučajem, sve do pojave moderne medicine.
Ima toga još, od sisa kod muškarca (wtf, KREATORE koji će mi one kyrac) pa do dlaka po tijelu, koje apsolutno ničemu ne služe (osim što podsjećaju na ostatke nekadašnjeg krzna).
Al' zato evolucija jako fino popunjava ove rupe u kreatorovom dizajnu.
A što se tiče slijepog crijeva, izgleda da si se sam prozvao neupućenim, već postoje indicije da je slijepo crijevo čuvar dobrih bakterija, samo se postavlja pitanje: šta ćeš još saznat u budućnosti...
- fatamorgana
#195 Re: Vjerovati naspram znati
ReĆe tolerarantni forumski antikjafir vjernik .... sreća pa ne munta samo nas ovdje već i 'nake "straight" koke na lj&s,S4mpion wrote:
Ne gubi vrijeme na njeg i njegovu mržnju, kategoričan je.
- fatamorgana
#196 Re: Vjerovati naspram znati
Ma ja, k'o u Titino doba, milicija hapsila ko ide u bogomolje a džamije su pretvarali u slastičarne, mjesne zajednice ....Bafakkar wrote:zlokruhovic wrote: .....
E pa žao mi je , ta druga strana počiva na ropstvu,genocidu,ratovima,ponižavanjem žena i gejeva,.... , i sad mi reci ti šta tu ima da se sasluša , osim da jasno kažeš da se odričeš toga jer je loše , a pošto to verovatno kao i svi religijaši nećeš učiniti onda komparacija sa fašiszmom je tvoj izbor a ne moj.
Ne daj Boze tebi dati kakvu vlast.. vjerovatno bi isao od crkve do dzamije i slao ljude u zatvor. kad bolje razmislim, to se vec desavalo pa ne bi bilo iznenađenje
- animals
#197 Re: Vjerovati naspram znati
Danas sam vidio kako jedan vehabija klanja u djecjem parku..on ispred, njegove tri mlade kcerke
iza njega jedno pola metra..i to sve na travi pred drugom djecom koja nisu muslimani..
zar to nije mogao uraditi kod kuce svoje, zasto svoju djecu usred igre prekida da bi klanjali..
iza njega jedno pola metra..i to sve na travi pred drugom djecom koja nisu muslimani..
zar to nije mogao uraditi kod kuce svoje, zasto svoju djecu usred igre prekida da bi klanjali..
- S4mpion
#198 Re: Vjerovati naspram znati
A šta je sporno s tim?animals wrote:Danas sam vidio kako jedan vehabija klanja u djecjem parku..on ispred, njegove tri mlade kcerke
- fatamorgana
#199 Re: Vjerovati naspram znati
Ne postoje samo dvije religije na planeti, postoje brat bratu još dvije ili čak možda i tri.Chagalj wrote:Ako bog postoji, onda valjda je samo jedna vjera ispravna, jer nema logike da Bog salje masa razklicita relgija koje se kose jedna sa drugom, znaci logici, jedna vjera mora biti ispravna ako Bog postoji, sobzirom da sam oko 20 godina studirao islam, jedno 11 godina krscnastvo/bibliju mogu da procijenim koja je prava a koja je kriva vjera.animals wrote:E moj Chagalje, postavljas slicice zivotinja da bi pokazao da Bog postoji, pa istovremeno negiras druge religiji, tvrdeci da je samo tvoja prava..time samim negiras i svoju religiju..
- fatamorgana
#200 Re: Vjerovati naspram znati
Vjerski fanatizam se baš ne vidi između vlastita četiri zida, simple as that.animals wrote:Danas sam vidio kako jedan vehabija klanja u djecjem parku..on ispred, njegove tri mlade kcerke