Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Chagalj

#1001 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
imao sam dosta diskusija sa krscanima, problem sa krscnima jeste to sto oni sami nemaju ista vjerovanja kao isus, njihova vjerovanja su bazirana na vjerovanju Pavla, Isus ama bas nista nema zajednicko sa krscanima, to su totalno dva razlicita svijeta.
Vrlo zanimljivo, dakle ti znas koja su bila Isusova vjerovanja a Krscani ne znaju?
Odakle ti infomacije da tacno znas koja su zaista bila Isusova vjerovanja?
Da nije Kuran?
u bibliji stoje njegova vjerovanja, i u Kuranu, to dvoje se dosta slaze, ali poslije dolazi Pavle poslije isusova uzdignuca i mijenja ta pravila i onda krscani slijede sta im pavle kaze a boli ih briga sta isus kaze.

evo primjer
isus kaze zabranjeno je ukidati stare zakone, oni se moraju slijediti, pavle dodje poslije isusa i kaze, stari zakoni ne vaze vise, i ukine stare zakone, i krscani to prihvate i pocnu slijediti pavla a ostave isusa na cjedilu.

dok isusova vjerovanja se podudaraju sa Kuranom, idu zajedno pod ruku, cak sta vise pri malo bolje anazliranju, nema razlike izmedju muslimana i isusa

obadvoje su nazivali BOga Allah, isus se klanjao Allahu glavom na pod kao muslimani, pozdrav isus je bio selam alejkum isto kao sto muslimani danas pozdravljaju, nije jeo svinjetinu niti pio alkhol, niti muslimani danas , postio je isto tako i muslimani danas, nema tu neke razlike plaho.
Bujrum majstore

#1002 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
imao sam dosta diskusija sa krscanima, problem sa krscnima jeste to sto oni sami nemaju ista vjerovanja kao isus, njihova vjerovanja su bazirana na vjerovanju Pavla, Isus ama bas nista nema zajednicko sa krscanima, to su totalno dva razlicita svijeta.
Vrlo zanimljivo, dakle ti znas koja su bila Isusova vjerovanja a Krscani ne znaju?
Odakle ti infomacije da tacno znas koja su zaista bila Isusova vjerovanja?
Da nije Kuran?
u bibliji stoje njegova vjerovanja, i u Kuranu, to dvoje se dosta slaze, ali poslije dolazi Pavle poslije isusova uzdignuca i mijenja ta pravila i onda krscani slijede sta im pavle kaze a boli ih briga sta isus kaze.

evo primjer
isus kaze zabranjeno je ukidati stare zakone, oni se moraju slijediti, pavle dodje poslije isusa i kaze, stari zakoni ne vaze vise, i ukine stare zakone, i krscani to prihvate i pocnu slijediti pavla a ostave isusa na cjedilu.

dok isusova vjerovanja se podudaraju sa Kuranom, idu zajedno pod ruku, cak sta vise pri malo bolje anazliranju, nema razlike izmedju muslimana i isusa

obadvoje su nazivali BOga Allah, isus se klanjao Allahu glavom na pod kao muslimani, pozdrav isus je bio selam alejkum isto kao sto muslimani danas pozdravljaju, nije jeo svinjetinu niti pio alkhol, niti muslimani danas , postio je isto tako i muslimani danas, nema tu neke razlike plaho.
Allah je Bog na arapskom, selam alejkum je stari pozdrav na arapskom, to nije ekskluziva za Islam, kako ti to nije jasno?
A te zajednicke stvari koje imaju Jevreji (nema svinjetine), Isus i muslimani tacno govore o onom copy-paste
sistemu svih religija, nista vise.
I da se razumijemo, ja jedem sve, nisam probam psa, macku, eksere i kengura.
Imam, hajmo reci, idealnu tezinu za svoju visinu i osjecam se super vitalan.
Takodjer, imam puno kolega koji su muslimani, ne jednu svinjetinu i pucaju od debljine,
infarkt i mozdani iza coska.
Nije od svinjetine nego od masnog jagnjeceg pecenja.
Idemo dalje.
Chagalj

#1003 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:Allah je Bog na arapskom, selam alejkum je stari pozdrav na arapskom, to nije ekskluziva za Islam, kako ti to nije jasno?
A te zajednicke stvari koje imaju Jevreji (nema svinjetine), Isus i muslimani tacno govore o onom copy-paste
sistemu svih religija, nista vise.
Imam, hajmo reci, idealnu tezinu za svoju visinu i osjecam se super vitalan.
Takodjer, imam puno kolega koji su muslimani, ne jednu svinjetinu i pucaju od debljine,
infarkt i mozdani iza coska.
Nije od svinjetine nego od masnog jagnjeceg pecenja.
Idemo dalje.
Allah je Bog na arapskom, selam alejkum je stari pozdrav na arapskom, to nije ekskluziva za Islam, kako ti to nije jasno?
nije tacno, na arapskom se BOg kaze ILAH , a Allah je njegovo personalno ime.

Zidovi i krscani nazivaju Boga Allah, jer to stoji u orginalni njihovim spisima

evo dokaz

Allah u aramejskoj bibliji , jeziku Isusa
Image
The sixth beatitude (Matthew 5: from an East Syriac Peshitta.
Ṭûḇayhôn l'aylên daḏkên b-lebbhôn: d-hennôn neḥzôn l'alāhâ.
'Blessed are the pure in heart: for they shall see God.'
Blagoslovljeni su koji su čista srca! Oni će Alaha gledati.
Matej

Zidovi, krscani i muslimani nazivaju Boga Allah, u ovom videu zidov objasnjava situaciju, imas u videu kad pop se moli Allahu gdje jasno izgovara Allah na aramejskom jeziku Isusa.

selam alejkum je stari pozdrav na arapskom, to nije ekskluziva za Islam, kako ti to nije jasno?
to je pozdrav poslanika i prvih vjernika

selam alerjkum znaci "mir tebi"

Luka 24: 36 Dok su oni još govorili o tom, stade Isus među njih i reče im: "Mir vam!

Imam, hajmo reci, idealnu tezinu za svoju visinu i osjecam se super vitalan
neradi se to o debljini samo, ima tu i drugih faktora zasto se nesmije jesti svinjetina, jedan od njih je hormon rasta, sto cini da rak brze se razvija i raste u covjeku, a da nepricamo otoksinima koje sadrzi svinjso meso koje opet koristi celije raka za razmnozavanje, i onda se pitas sto rak dolazi a rokas se svinjskim meso :-) a da nepricamo o raznim parazitima i glistama. a ti i dalje nastavi po svom nije to dzabe Bog zabranio tek tako iz neke sprdnje , nego sa mudroscu.
NIN

#1004 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Chagalj wrote:nije tacno, na arapskom se BOg kaze ILAH , a Allah je njegovo personalno ime.
Bog na arapskom nije ilah nego al'ilah.
Chagalj

#1005 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Chagalj wrote:nije tacno, na arapskom se BOg kaze ILAH , a Allah je njegovo personalno ime.
nije tacno ni to, nego Al znaci "the" u engleskom

Al-ILAH znaci The God, ILAH znaci samo God/Bog

kako bi to na bosanski islo neznam, ali tako je.
NIN

#1006 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Chagalj wrote:
NIN wrote:
nije tacno ni to, nego Al znaci "the" u engleskom

Al-ILAH znaci The God, ILAH znaci samo God/Bog

kako bi to na bosanski islo neznam, ali tako je.
Na bosanskom bi to islo bog i Bog. Radi se samo o jeziku i semantici. Ako se zeli naglasiti odredjeno bozanstvo onda se pise velikim slovom. E tako isto i u arapskom gdje arapski krscani nazivaju boga Alahom. Nema tu neke nauke.
Chagalj

#1007 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

NIN wrote: Na bosanskom bi to islo bog i Bog. Radi se samo o jeziku i semantici. Ako se zeli naglasiti odredjeno bozanstvo onda se pise velikim slovom. E tako isto i u arapskom gdje arapski krscani nazivaju boga Alahom. Nema tu neke nauke.
dobro to sto arapski krscani nazivaju Boga Allahom, a sto ga zidovi isto nazivaju Allah, i krscani koji govore aramejski jezik danas, to nisu arapi?

zato sto je Allah ime Boga, i to nema veze sa arapskim, to je moje vidjenje stvari.
Bujrum majstore

#1008 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote:
NIN wrote: zato sto je Allah ime Boga, i to nema veze sa arapskim, to je moje vidjenje stvari.
Ok, to je japanski, pobjedio si...
NIN

#1009 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

Chagalj wrote:
NIN wrote: Na bosanskom bi to islo bog i Bog. Radi se samo o jeziku i semantici. Ako se zeli naglasiti odredjeno bozanstvo onda se pise velikim slovom. E tako isto i u arapskom gdje arapski krscani nazivaju boga Alahom. Nema tu neke nauke.
dobro to sto arapski krscani nazivaju Boga Allahom, a sto ga zidovi isto nazivaju Allah, i krscani koji govore aramejski jezik danas, to nisu arapi?
Pa zato jer su ti narodi zapravo semiti koji pricaju semitskim jezicima i dijalektima. Neoaramejski jezik takodjer pripada ovoj grupi jezika, zapravo, aramejski jezik je najstariji i svi danasnji semitski jezici poticu od njega. Nemoj da te buni to sto brdjanski balkanci pogresno poistovjecuju narod, naciju, religiju i jezik jer je to samo kod nas slucaj. Znam da ti je komplikovano ovo al se potrudi. :D
Bujrum majstore

#1010 Re: Vjerovati naspram znati

Uh, bravo, ja trubim odavno ljudima da je kod nas jedinstven slucaj poistovjecivanja religije sa narodom, jezika sa religijom, naroda sa jezikom. Ok, religije nisu iste al jezik je definitivno isti, to su razliciti dijalekti i nista drugo, dakle u pitanju je isti narod jer osnovna odlika "naroda" je jezik mada je u 21. vijeku sam termin "narod" vrlo diskutabilan, avioni rade 24/7.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Post Reply