Sufizam
- Diwan
#251 Re: Sufizam
Sufija ne putuje drugim putem osim Puta plemenitog Poslanika a.s., njegovi pokreti i mirovanja ne smiju biti zasnovani mimo tog puta.
Pir Ahmed Rifai k.s.
Pir Ahmed Rifai k.s.
Last edited by Diwan on 20/02/2012 18:04, edited 1 time in total.
- Diwan
#252 Re: Sufizam
Ko ne vaga svoje riječi, djela i halove vagom Kur'ana i Sunneta u svakom trenutku, i ne čisti svoje misli, neće biti upisan kod nas u spisak Ljudi (ridžal).
Pir Ahmed Rifai, k.s.
Pir Ahmed Rifai, k.s.
- fatamorgana
#253 Re: Sufizam
Budi ljubazan pa mi objasni da li ovo važi samo za muslimane ili za sve ljude uopšte?Diwan wrote:Ko ne vaga svoje riječi, djela i halove vagom Kur'ana i Sunneta u svakom trenutku, i ne čisti svoje misli, neće biti upisan kod nas u spisak Ljudi (ridžal).
Pir Ahmed Rifai, k.s.
- Diwan
#254 Re: Sufizam
Po mom mišljenju, ovdje se misli na osobe koji prakticiraju vec vjeru, i slijede odredeni tarikat. Dakle, savjet je dat njima, mada se ova poruka može posmatrati i šire.fatamorgana wrote:Budi ljubazan pa mi objasni da li ovo važi samo za muslimane ili za sve ljude uopšte?Diwan wrote:Ko ne vaga svoje riječi, djela i halove vagom Kur'ana i Sunneta u svakom trenutku, i ne čisti svoje misli, neće biti upisan kod nas u spisak Ljudi (ridžal).
Pir Ahmed Rifai, k.s.
Kur'an je za sve ljude, bez obzira na rasu, porijeklo i nacionalni identitet. Nacionalni identitet je materijalni identitet, i sve dok gledas na muslimane kao na muslimane tj 'one druge', ti si u sferi materijalnog a ne duhovnog, i sve dok gledas na sebe kao na 'onog drugog' od 'njih', ti su u materijalno-nacionalnoj sferi.
Treba jača lampa da se vidi bolje, odnosno da svane - dokle god je čovjek u mraku, iz mraka govori i djeluje.
- fatamorgana
#255 Re: Sufizam
Ne želim da te razočaram ali nisam nikad bio materijalista a ni nacionalista, nije prije rata a ni poslije, 
- Bloo
- Globalna šefica
#256 Re: Sufizam
fatamorgana wrote:Ne želim da te razočaram ali nisam nikad bio materijalista a ni nacionalista, nije prije rata a ni poslije,
ti si fatamorganista
- fatamorgana
#257 Re: Sufizam
Mojne me ložit, ope' ću dobit ban zbog tebe,Bloo wrote:fatamorgana wrote:Ne želim da te razočaram ali nisam nikad bio materijalista a ni nacionalista, nije prije rata a ni poslije,
ti si fatamorganista
- Diwan
#258 Re: Sufizam
Allah je istina, Muhamed a.s. je istina, Kur'an je istina.fatamorgana wrote:Ne želim da te razočaram ali nisam nikad bio materijalista a ni nacionalista, nije prije rata a ni poslije,
La Ilahe Illallah, Muhamed resulAllah je univerzalna istina, pa bujrum svako ko hoce.
- fatamorgana
#259 Re: Sufizam
Poštujem tvoju istinu ali dozvoli da ona nije i moja istina,Diwan wrote:Allah je istina, Muhamed a.s. je istina, Kur'an je istina.fatamorgana wrote:Ne želim da te razočaram ali nisam nikad bio materijalista a ni nacionalista, nije prije rata a ni poslije,
La Ilahe Illallah, Muhamed resulAllah je univerzalna istina, pa bujrum svako ko hoce.
-
Car Jashim
#260 Re: Sufizam
selam a.
mozete li postirati nesto o saidu nusriju na nasem jeziku...
i kakav je stav nase uleme o njemu?
- arzuhal
#261 Re: Sufizam
Ne znam kakav je uleme, al meni je jedan od najdražihCar Jashim wrote:selam a.
- bijela
#262 Re: Sufizam
selam,Car Jashim wrote:selam a.
ima ovaj tekst
http://newpasha.wordpress.com/2012/02/0 ... ala-i-nur/
a dosta je njegovih risala preveo dr. omer nakičević
"čovjek koji je plakao zbog grijeha drugih"
- Diwan
#263 Re: Sufizam
fatamorgana wrote:Poštujem tvoju istinu ali dozvoli da ona nije i moja istina,Diwan wrote:Allah je istina, Muhamed a.s. je istina, Kur'an je istina.fatamorgana wrote:Ne želim da te razočaram ali nisam nikad bio materijalista a ni nacionalista, nije prije rata a ni poslije,
sve je ok što se tiće toga,
samo ne volim kad se mjesaju babe i žabe, odnosno kad se pod sufizam potura folklor ...
- fatamorgana
#264 Re: Sufizam
Nego Diwan, nešto mi pade na pamet, jel' ti bogati uze nick po Al Halladžovom Diwanu?
- Diwan
#265 Re: Sufizam
to je iz vremena furki - bijase to 2005 godina kad se učlanih na forum. Kako vrijeme leti ....fatamorgana wrote:Nego Diwan, nešto mi pade na pamet, jel' ti bogati uze nick po Al Halladžovom Diwanu?
Treba se znati raspored; obdaniste, osnovna, srednja, fakultet .... nema preskakanja, jer te vrate nazad ako si nesto preskocio. jer ko ce te primiti na fakultet, ako nemas diplomu iz srednje i osnovne.
Valja kucu zidati i napraviti, a ne samo skupljati i nanositi materijal u avliju bez ikakavog reda i smisla.
- fatamorgana
#266 Re: Sufizam
Razumijem te. Ja se jos uvijek divim Mansuru al Hallaju, 
- Diwan
#267 Re: Sufizam
Ni kod jednog od svih sufija nečeš naći da negiraju i ne prihvataju Poslanika Muhameda a.s., da niječu Kur'an, da propagiraju nevjerstvo, da niječu Šerijat itd.
Kao što su mnogi uvaženi sufijski prvaci rekli, nema hakikata bez šerijeta, odnosno ono što su nazvali sufizam, a islam ima mnogo neprijatelja, nije nešto neovisno od vjere, odnosno islama i ne može se posmatrati odvojeno. Ne može recimo na jednu stranu Rumi, Ibn Arebi, itd a na drugu Poslanik Muhamed a.s., Hazreti Omer itd. No chance.
Sufizam nije budizam, niti je panteizam, niti nesto deseto. To je islam i u okviru je islama.
Druga je stvar što neki žele da ga odvoje od islama i prikazuju ga zasebno, te danas možeš vidjeti whirling dervishes na CNN-u, govorit če oni i o Haladžu, Ibn Arebiju, ali o Poslaniku a.s. jok, tj malo sutra.
Može sve, ali ne Poslanik a.s., Kur'an, Šerijat itd.
Oni čak i ulažu u to, da se islam prezentuje što više preko whirling dervishes i slično. Ko vele – samo se vi okrečite, a dotle čemo vam mi uzeti sve, i vjeru, i život, i naftu, i zemlju itd.
Mene samo čudi kako to da nije bilo sufija u vrijeme Poslanika a.s. .... kako češ ti bolan biti sufija i recimo okretati se pored Poslanika a.s., ili da se okrečeš pored Hz. Mevlane. Ja mislim, a Allah zna najbolje, da bi se Hz. Mevlana odreko ovih ljudi da vidi sta se desava. Ili Ibn Arebi, Haladž.
Kao što su mnogi uvaženi sufijski prvaci rekli, nema hakikata bez šerijeta, odnosno ono što su nazvali sufizam, a islam ima mnogo neprijatelja, nije nešto neovisno od vjere, odnosno islama i ne može se posmatrati odvojeno. Ne može recimo na jednu stranu Rumi, Ibn Arebi, itd a na drugu Poslanik Muhamed a.s., Hazreti Omer itd. No chance.
Sufizam nije budizam, niti je panteizam, niti nesto deseto. To je islam i u okviru je islama.
Druga je stvar što neki žele da ga odvoje od islama i prikazuju ga zasebno, te danas možeš vidjeti whirling dervishes na CNN-u, govorit če oni i o Haladžu, Ibn Arebiju, ali o Poslaniku a.s. jok, tj malo sutra.
Oni čak i ulažu u to, da se islam prezentuje što više preko whirling dervishes i slično. Ko vele – samo se vi okrečite, a dotle čemo vam mi uzeti sve, i vjeru, i život, i naftu, i zemlju itd.
Mene samo čudi kako to da nije bilo sufija u vrijeme Poslanika a.s. .... kako češ ti bolan biti sufija i recimo okretati se pored Poslanika a.s., ili da se okrečeš pored Hz. Mevlane. Ja mislim, a Allah zna najbolje, da bi se Hz. Mevlana odreko ovih ljudi da vidi sta se desava. Ili Ibn Arebi, Haladž.
- arzuhal
#268 Re: Sufizam
Diwan wrote:Ni kod jednog od svih sufija nečeš naći da negiraju i ne prihvataju Poslanika Muhameda a.s., da niječu Kur'an, da propagiraju nevjerstvo, da niječu Šerijat itd.
- arzuhal
#269 Re: Sufizam
Što je zanimljivo, ljudi prvo zaniječu formu, da bi zanijekali suštinu - i obrnuto 
- amoninan
#270 Re: Sufizam
Diwan wrote:Ni kod jednog od svih sufija nečeš naći da negiraju i ne prihvataju Poslanika Muhameda a.s., da niječu Kur'an, da propagiraju nevjerstvo, da niječu Šerijat itd.
Sjećam se je'nog dokumentaca na NG-u o sufizmu koji me je izbio iz cipela, a kocnept je bio u bobu ko iz tvog opisa gore.
-
ragib
#271 Re: Sufizam
Ja ne vidim boljeg nacina da se mi medjusobno zblizimo , nego onako kako to pojedini dervisi rade, kroz zikr, druzenje, naravno i kroz cinjenicu da se postuje vodja i da je njegova zadnja, jer cim postoji kod prosjecnog bosnjaka mogucnost da ne mora tako odmah bi nastale velike prepirke itd, nismo mi za demokratije.
Naravno da se takvi dzemati moraju zasnivati na serijatu i da vodja te grupe mora slijediti serijat i sa formalnog i sa duhovnog aspekta a njegovi muridi minimalno moraju imati psiholoski sklop takav da smatraju da je serijat izvor srece a svoje slabosti ne pravdati i ne smatrati dozvoljenim.
Zikr i druzenja je najbolje oruzje, jer prvo se moramo ocistiti pa onda se medjusobno upoznavati i druziti kako bi upoznali drugo bice, kako bi znali kome treba pomoci, kako bi organizovali mozda neki projekat, itd.
Pojedine sarajevske tekije su opstale i u teskom vaktu za vrijeme komunizma, kad se i IZ odrekla takvih muslimana a da nisu se odrekli serijata, i sa formalnog aspekta i sa aspekta duhovnosti samo su se morali distancirati od javnog zivota i radi toga su zivili vrlo skromnim zivotom, al eto odabrali su vjeru a morali su se odreci dunjaluka.
Mozda ce neko imati neku zamjerku da je mozda pokoja novotarija se uvukla i ne vidim nista lose i u pozitivnoj kritici ali uglavnom tu dolaze kritike koje zele srozati takav put, ko misli da moze bolje dzemat da organizira bujrum pokazati na dijelu, mislim da i njihovi kriticari vide da ne ide bas lahko organizacija dzemata na ovim prostorima i da za to treba vise nego sama teorija kako bi trebalo i sta bi trebalo.
Svaki put koji vodi islamizaciji, pokornosti Allahu, odbacivanju svojih hirova, prikazivanje ovog Uzvisenog puta kakav zaista jeste sladak, fin, nekad malo i potezak ali ta slatkoca ne dozvoljava da ti bude veliki teret, podrzavam u potpunosti.
Mi muslimani to mozemo postici uz Allahovu pomoc bez obzira sto ne zivimo u serijatskoj drzavi, da imamo odgojenu omladinu koja ce se odgajati u duhu vjere, koja ce provoditi tu vrijeme u hizmetu drugim muslimanima, kada budemo imali takvu sjajnu omladinu odgojenu u vjeri insAllah i Allah ce spustiti bolje vladare i bolje "ustave" nego sto je ovaj.
Naravno da se takvi dzemati moraju zasnivati na serijatu i da vodja te grupe mora slijediti serijat i sa formalnog i sa duhovnog aspekta a njegovi muridi minimalno moraju imati psiholoski sklop takav da smatraju da je serijat izvor srece a svoje slabosti ne pravdati i ne smatrati dozvoljenim.
Zikr i druzenja je najbolje oruzje, jer prvo se moramo ocistiti pa onda se medjusobno upoznavati i druziti kako bi upoznali drugo bice, kako bi znali kome treba pomoci, kako bi organizovali mozda neki projekat, itd.
Pojedine sarajevske tekije su opstale i u teskom vaktu za vrijeme komunizma, kad se i IZ odrekla takvih muslimana a da nisu se odrekli serijata, i sa formalnog aspekta i sa aspekta duhovnosti samo su se morali distancirati od javnog zivota i radi toga su zivili vrlo skromnim zivotom, al eto odabrali su vjeru a morali su se odreci dunjaluka.
Mozda ce neko imati neku zamjerku da je mozda pokoja novotarija se uvukla i ne vidim nista lose i u pozitivnoj kritici ali uglavnom tu dolaze kritike koje zele srozati takav put, ko misli da moze bolje dzemat da organizira bujrum pokazati na dijelu, mislim da i njihovi kriticari vide da ne ide bas lahko organizacija dzemata na ovim prostorima i da za to treba vise nego sama teorija kako bi trebalo i sta bi trebalo.
Svaki put koji vodi islamizaciji, pokornosti Allahu, odbacivanju svojih hirova, prikazivanje ovog Uzvisenog puta kakav zaista jeste sladak, fin, nekad malo i potezak ali ta slatkoca ne dozvoljava da ti bude veliki teret, podrzavam u potpunosti.
Mi muslimani to mozemo postici uz Allahovu pomoc bez obzira sto ne zivimo u serijatskoj drzavi, da imamo odgojenu omladinu koja ce se odgajati u duhu vjere, koja ce provoditi tu vrijeme u hizmetu drugim muslimanima, kada budemo imali takvu sjajnu omladinu odgojenu u vjeri insAllah i Allah ce spustiti bolje vladare i bolje "ustave" nego sto je ovaj.
- dr.Gonzo
#272 Re: Sufizam
Ja recimo mislim da je super sto postoje takve emisije na CNN-u, da ljudi na zapadu vide da recimo vehabije nisu jedino lice islama.Sufizam nije budizam, niti je panteizam, niti nesto deseto. To je islam i u okviru je islama.
To "okretanje" je jedna od duhovnih praksi koja djeluje zanimljivo prosjecnom zapadnjaku, zato sto se prica da dobro funkcionise. Isprazniti um i otarasiti se ega na taj nacin je korisno za covjeka na duhovnom putu, i to je nesto sto islamska kultura moze ponuditi citavom svijetu. Zato su u proslom vijeku takvu praksu usvojili i sirili poznati duhovni ucitelji, kao npr. Gurdjieff i Osho.
Ljudi kojima nesto fali u danasnjem zapadnom materijalizmu se okrecu ili religiji u kojoj su odrasli, ili nekom obliku fundamentalizma, ili ih privlaci duhovnost u sirem smislu, odnosno duhovnost koja ne poznaje granice religija. Ovoj posljednjoj skupini je sufizam sigurno najprivlacnija dimenzija islama. Ne vidim sta tu ima lose.
Always look on the bright side of life
- Diwan
#273 Re: Sufizam
Problem je sto se danas na zapadu PROMOVIŠE modificirani sufizam, sufizam koji to u svojoj osnovi nije, i koji ga prodaju kao takvog. Pa tamo mogu i žene i muškarci da se mješaju, može da se i ne klanja, može da se i popije koja, nije bitan ni Bog, neka je samo 'ljubav, cvjeće, hipizam,univerzalizam',.
To se zove kada nekome ukrades nešto i onda ga prepravis, modifikuješ i prodaješ drugačijeg , sve u jedmom drugom cilju, a ne radi onog cilja zbog čega on i jeste, a to je približavanje Bogu.
Tako da uz pomoć modificiranog 'sufizma' dobiješ situaciju u kojoj čak i ljudi koji negiraju Boga i Poslanika Muhameda a.s. učestvuju u tome, favoriziraju ga i nalaze se u tome, a da blage veze nemaju šta se dešava.
Tako isto ljudi iz sjene, organizacije iz sjene, i na kraju krajeva njihov grand master radi na tome da se čak i sama vjera Islam modifiikuje i prepakuje kako bi bila u skladu sa današnjim vaktom. Dakle, da islam bude po mjeri nekoga drugoga, a ne po Božijoj i da muslimani budu jagnjad za odstrijel.
Srečom, pa je Kur'an kao objava zaštičen, a da nije, imali bi sigurno jednu ili više verzija istog, po mjeri i okriljem globalizacije, zapadne 'demokratije' .
To se zove kada nekome ukrades nešto i onda ga prepravis, modifikuješ i prodaješ drugačijeg , sve u jedmom drugom cilju, a ne radi onog cilja zbog čega on i jeste, a to je približavanje Bogu.
Tako da uz pomoć modificiranog 'sufizma' dobiješ situaciju u kojoj čak i ljudi koji negiraju Boga i Poslanika Muhameda a.s. učestvuju u tome, favoriziraju ga i nalaze se u tome, a da blage veze nemaju šta se dešava.
Tako isto ljudi iz sjene, organizacije iz sjene, i na kraju krajeva njihov grand master radi na tome da se čak i sama vjera Islam modifiikuje i prepakuje kako bi bila u skladu sa današnjim vaktom. Dakle, da islam bude po mjeri nekoga drugoga, a ne po Božijoj i da muslimani budu jagnjad za odstrijel.
Srečom, pa je Kur'an kao objava zaštičen, a da nije, imali bi sigurno jednu ili više verzija istog, po mjeri i okriljem globalizacije, zapadne 'demokratije' .
- dr.Gonzo
#274 Re: Sufizam
Ne kontam sta je lose sa ljubavlju, cvijecem i univerzalizmom. To su sve pozitivne stvari.Problem je sto se danas na zapadu PROMOVIŠE modificirani sufizam, sufizam koji to u svojoj osnovi nije, i koji ga prodaju kao takvog. Pa tamo mogu i žene i muškarci da se mješaju, može da se i ne klanja, može da se i popije koja, nije bitan ni Bog, neka je samo 'ljubav, cvjeće, hipizam,univerzalizam',.
O kradjama i prepravljanju radije ne bih govorio. Mudrost i znanje se spontano prenosi, siri i evoluira, od kako je svijeta i vijeka. Nema zazloga da tome pridajes negativnu dimenziju kradje. Mijenjaju su se duhovne potrebe covjeka, pa se tako mijenjaju i duhovna ucenja.
Opet ne kontam zasto sve posmatras tako negativno? Zar nije bolje da neki zapadnjak uzme nesto korisno iz npr. sufizma, nego da ne uzme? Ili zar nije bolje sto su danas na zapadu vrlo popularne Rumijeve knjige, nego da nisu popularne?Tako da uz pomoć modificiranog 'sufizma' dobiješ situaciju u kojoj čak i ljudi koji negiraju Boga i Poslanika Muhameda a.s. učestvuju u tome, favoriziraju ga i nalaze se u tome, a da blage veze nemaju šta se dešava.
Kakvi ljudi i organizacije iz sjene? Kakav grand master?Tako isto ljudi iz sjene, organizacije iz sjene, i na kraju krajeva njihov grand master radi na tome da se čak i sama vjera Islam modifiikuje i prepakuje kako bi bila u skladu sa današnjim vaktom. Dakle, da islam bude po mjeri nekoga drugoga, a ne po Božijoj i da muslimani budu jagnjad za odstrijel.
- bijela