zar ne kontaš da te ignorišem?fatamorgana wrote:A pogotovo ne Ibn Tejmije,amoninan wrote:Kardavija sam citirao, izuzev toga što je sigurno danas najveći islamski autoritet, upravo zato što nije sufija. Stoga njegove riječi imaju posebnu težinu. Jer drugačije ljudi percipiraju stvari kad im vazi neki sufija, i kad im to isto kaže neko ko ne pripada toj školi mišljenja.
Nije ničija svaka zlatna osim govora Kur'ana i Poslanika s.a.v.s. Apsolutno nepotrebna opaska s tvoje strane.
Sufizam
- amoninan
#151 Re: Sufizam
- fatamorgana
#152 Re: Sufizam
Puše li loma po gležnjevima,amoninan wrote:zar ne kontaš da te ignorišem?fatamorgana wrote:A pogotovo ne Ibn Tejmije,amoninan wrote:Kardavija sam citirao, izuzev toga što je sigurno danas najveći islamski autoritet, upravo zato što nije sufija. Stoga njegove riječi imaju posebnu težinu. Jer drugačije ljudi percipiraju stvari kad im vazi neki sufija, i kad im to isto kaže neko ko ne pripada toj školi mišljenja.
Nije ničija svaka zlatna osim govora Kur'ana i Poslanika s.a.v.s. Apsolutno nepotrebna opaska s tvoje strane.
- amoninan
#153 Re: Sufizam
Izbjegavati glupa čovjeka je čin priblizavanja Uzvisenom Allahu.
Reče el Basri r.a., a ja ga poslušah.
dakle, ne trudi se više.
dakle, ne trudi se više.
Last edited by amoninan on 31/12/2011 17:18, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#154 Re: Sufizam
Počni onda izbjegavati samog sebe, od mene možeš još nekako i pobjeći od sebe samog jok,amoninan wrote:Izbjegavati glupa čovjeka je čin priblizavanja Uzvisenom Allahu.
- sarajlija_ba
#155 Re: Sufizam
Kolega, ja te nisam pitao šta kaže Karadavi nego šta je konkretno dokaz za sufizam iz 4 izvora.amoninan wrote:Kardavija sam citirao, izuzev toga što je sigurno danas najveći islamski autoritet, upravo zato što nije sufija. Stoga njegove riječi imaju posebnu težinu. Jer drugačije ljudi percipiraju stvari kad im vazi neki sufija, i kad im to isto kaže neko ko ne pripada toj školi mišljenja.
Nebitno je što si ti sufija ako imaš dokaze.
Uzgred, spominjanje vehabija u lošem kontekstu nije su skladu sa ahlakom jednog muslimana prema drugom a naročito ne ako je sufija koji bi trebao da širi razumijevanje i ljubav među ljudima.
Ništa sufije po tom pitanju nisu odmakle od vehabija. Govorim to iz ličnog iskustva a evo i ovdje vidim to na djelu.
- amoninan
#156 Re: Sufizam
Pa Kardaviji je auoritet kojem su jako dobro poznate sve mesale na tu temu, i važi za insana koji je operisan od "sektaštva". Nego objektivno pristupa problemu.sarajlija_ba wrote:Kolega, ja te nisam pitao šta kaže Karadavi nego šta je konkretno dokaz za sufizam iz 4 izvora.amoninan wrote:Kardavija sam citirao, izuzev toga što je sigurno danas najveći islamski autoritet, upravo zato što nije sufija. Stoga njegove riječi imaju posebnu težinu. Jer drugačije ljudi percipiraju stvari kad im vazi neki sufija, i kad im to isto kaže neko ko ne pripada toj školi mišljenja.
Nebitno je što si ti sufija ako imaš dokaze.
Uzgred, spominjanje vehabija u lošem kontekstu nije su skladu sa ahlakom jednog muslimana prema drugom a naročito ne ako je sufija koji bi trebao da širi razumijevanje i ljubav među ljudima.
Ništa sufije po tom pitanju nisu odmakle od vehabija. Govorim to iz ličnog iskustva a evo i ovdje vidim to na djelu.
Sad kad bi ti neko počeo navoditi pojedinačno ajete i hadise na osnovu kojih sufije argumentiraju svoj način robovanja Allahu swt, za to bi bilo potrebna jedna malo deblja knjiga. U fetwi su navedena i mišljenja velikana poput šejhu-l-islama Ibn Tejmmije - koji je itekako vladao Kur'anom i Sunnetom i na osnovu njega donio sud o sufijama.
Dalje, da bi dobio dokaze koje tražiš crno an bijelo - što se kaže. Morao bi raščlaniti svoje pitanje na više njih.
npr, gdje je dokaz o zajedničkom zikru? itd...
http://--- NO LINKS ---/forum/islam/pi ... tesawwufu/
umjesto cenzure upiši islambosna, tu ćeš naći insana koji će ti to sve natanane objasniti. A i već je postavljeno i odgovoreno na mnogo krucijalnih pitanja.
i btw, ja nisam sufija
- fatamorgana
#157 Re: Sufizam
Pa jasno je ko dan da nisi, čim navodiš nesretnog Tejmiju znači da si vehabija ...amoninan wrote: i btw, ja nisam sufija
- sarajlija_ba
#158 Re: Sufizam
Toliko si teksta napisao a teško ti c/p kur'anske ajete i hadise koji jasno i nedvosmisleno govore o tesavufu i sufizmu.amoninan wrote: Sad kad bi ti neko počeo navoditi pojedinačno ajete i hadise na osnovu kojih sufije argumentiraju svoj način robovanja Allahu swt, za to bi bilo potrebna jedna malo deblja knjiga. U fetwi su navedena i mišljenja velikana poput šejhu-l-islama Ibn Tejmmije - koji je itekako vladao Kur'anom i Sunnetom i na osnovu njega donio sud o sufijama.
-
Fabridjijo
#159 Re: Sufizam
a da nije mozda muslimanfatamorgana wrote:Pa jasno je ko dan da nisi, čim navodiš nesretnog Tejmiju znači da si vehabija ...amoninan wrote: i btw, ja nisam sufija
- fatamorgana
#160 Re: Sufizam
To samo Allah zna ....Fabridjijo wrote:a da nije mozda muslimanfatamorgana wrote:Pa jasno je ko dan da nisi, čim navodiš nesretnog Tejmiju znači da si vehabija ...amoninan wrote: i btw, ja nisam sufija
- amoninan
#161 Re: Sufizam
ama bolan nije to mesala o mestvama pa da riješiš dilemu postirajući dva hadisa. To je cjeli nauk, škola mišljenja.sarajlija_ba wrote:Toliko si teksta napisao a teško ti c/p kur'anske ajete i hadise koji jasno i nedvosmisleno govore o tesavufu i sufizmu.amoninan wrote: Sad kad bi ti neko počeo navoditi pojedinačno ajete i hadise na osnovu kojih sufije argumentiraju svoj način robovanja Allahu swt, za to bi bilo potrebna jedna malo deblja knjiga. U fetwi su navedena i mišljenja velikana poput šejhu-l-islama Ibn Tejmmije - koji je itekako vladao Kur'anom i Sunnetom i na osnovu njega donio sud o sufijama.
- sarajlija_ba
#162 Re: Sufizam
Pa i Akaid je nauka pa se temelji na Kur'anu i hadisima...amoninan wrote: ama bolan nije to mesala o mestvama pa da riješiš dilemu postirajući dva hadisa. To je cjeli nauk, škola mišljenja.
Ok, vidim ja da ti nemaš volje ili ne znaš...svejedno je.
Selam alejkum.
- amoninan
#163 Re: Sufizam
hajde i neka dobra od tebe. Naime, da nije tebe ko zna kad bi se opet sjetio Gazalijeve knjižice Otkrivanje iluzija kod ljudi. Mislim da ćeš se naći u 4 poglavlju, 3 paragraf ako se ne varam.fatamorgana wrote:Pa jasno je ko dan da nisi, čim navodiš nesretnog Tejmiju znači da si vehabija ...amoninan wrote: i btw, ja nisam sufija
- fatamorgana
#164 Re: Sufizam
Ma jok ba, evE me na forumu,amoninan wrote: hajde i neka dobra od tebe. Naime, da nije tebe ko zna kad bi se opet sjetio Gazalijeve knjižice Otkrivanje iluzija kod ljudi. Mislim da ćeš se naći u 4 poglavlju, 3 paragraf ako se ne varam.
- amoninan
#165 Re: Sufizam
nije da nemam volje. Ali iskreno strah me ovako kompleksnoj temi pristupat na ovakav način. Također, mislim da forum nije pravo mjesto za to, možda za neke malo prostije mesale..Pravo mjesto je biblioteka.sarajlija_ba wrote:Pa i Akaid je nauka pa se temelji na Kur'anu i hadisima...amoninan wrote: ama bolan nije to mesala o mestvama pa da riješiš dilemu postirajući dva hadisa. To je cjeli nauk, škola mišljenja.
Ok, vidim ja da ti nemaš volje ili ne znaš...svejedno je.
Selam alejkum.
we alejkumusselam
-
Fabridjijo
#166 Re: Sufizam
Allah nam je dao najbolji uzor u Poslaniku s.a.w.s a on nije bio sufista tako da - kanite se corave price !
Budi musliman, uradi sto ti je naredjeno, obavljaj molitvu(budi prisutan duhom i tijelom), skupljaj dobra djela a izmedju molitvi hodaj po dunjaluku u trazenju nafake - znaci obrazuj se i radi. Nemere jednostavnije!
Budi musliman, uradi sto ti je naredjeno, obavljaj molitvu(budi prisutan duhom i tijelom), skupljaj dobra djela a izmedju molitvi hodaj po dunjaluku u trazenju nafake - znaci obrazuj se i radi. Nemere jednostavnije!
- seln
#167 Re: Sufizam
Dokaze donesite, ako istinu govorite. 
- Diwan
#168 Re: Sufizam
tko o cemu, 'sufije' o ' sustini'.
- fatamorgana
#170 Re: Sufizam
A o čemu bi trebali, o vanjštini?Diwan wrote:tko o cemu, 'sufije' o ' sustini'.
- sarajlija_ba
#171 Re: Sufizam
Reklo ti srce ?bijela wrote:a dojenčad po plićaku
- Diwan
#172 Re: Sufizam
Nisam još čuo za suštinu bez vanjštine, i obratno ....
- bijela
#173 Re: Sufizam
rek'o mi purpurni anđeosarajlija_ba wrote: Reklo ti srce ?
- Diwan
#174 Re: Sufizam
Šta bi, pojela maca jezik .... 
- fatamorgana
#175 Re: Sufizam
jel' anđeo plavog oka,bijela wrote:rek'o mi purpurni anđeosarajlija_ba wrote: Reklo ti srce ?