Optimus Prime wrote:arte.fakt wrote:Optimus Prime wrote:Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.
I nemoj sada reci on je "oduvijek". Jer isto tako je sve sto postoji moglo biti oduvjek, u kojoj god formi!
Bog je sasvim nepotreban u toj jednacini!
imam ...
112. Al-Ihlas
Reci: "On je Allah - Jedan!
Allah je Utočište svakom!
Nije rodio i rođen nije,
i niko Mu ravan nije!"
Sa ovim nisi ama bas nista rekao!
Sve sto postoji je takodjer moglo postojati oduvjek. Prije 13 milijardi godina se transformisalo u prostor, materiju i vrijeme i kroz evoluciju iznjedrilo organske robote.
@Optimuse, ovo sto radis nema nikakvog smisla. Kad kazem da nema smisla onda mislim na tvoju opsesivnu teznju da preispitujes logiku jednog vjernika sto vremenom postaje zaista neukusno, a to da nema smisla bih obrazlozio cinjenicom da jedan vjernik svoje ubjedjenje bazira na kanonu za koji vjeruje da je istinit, pa odatle i naziv vjernik jel'. A ti bi, kao neko ko na kusnju stavlja svijet oko sebe ljudskom radoznaloscu, ipak trebao znati sta pojam
kanona znaci (ne, nije fotoaparat u pitanju)

, i samim tim bi rijesio enigmu gorespomenutog ajeta i osobe kojoj je isti sasvim zadovoljavajuci odgovor na tvoje i slicna pitanja.
Da se razumijemo, istina je da vjernici selektivno (u odnosu na skeptike kad je religija u pitanju) pristupaju odredjenim filizofskim i pitanjima vezanim za bitak i to je moment gdje se vjernici i ostali, gdje i ja spadam, iskljucivo razilaze, kao sto ti upravo sada cinis. Iz tog razloga moram primjetiti da je tvoj dijalog prilicno suhoparan i dosadan jer konstantno insistiras od jednog vjernika da na kusnju stavi religijski kanon, sto je u sustini skoro pa nemoguce. To bi svakome trebalo biti jasno, pa i tebi, osim ako namjerno ne zelis isprovocirati sebi kartu za Banovice.
Postoje kud i kamo kreativniji nacini da se dodje do produktivnog dijaloga na ovakvu i slicne teme.