Šta s njima?

Rasprave o vjerskim temama.
Optimus Prime

#51 Re: Šta s njima?

Post by Optimus Prime »

arte.fakt wrote:
Optimus Prime wrote:
arte.fakt wrote:
s odakle posta taj ostatak svijeta :D
Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.

I nemoj sada reci on je "oduvijek". Jer isto tako je sve sto postoji moglo biti oduvjek, u kojoj god formi!
Bog je sasvim nepotreban u toj jednacini!
imam ...

112. Al-Ihlas

Reci: "On je Allah - Jedan!

Allah je Utočište svakom!

Nije rodio i rođen nije,

i niko Mu ravan nije!"
Sa ovim nisi ama bas nista rekao!
Sve sto postoji je takodjer moglo postojati oduvjek. Prije 13 milijardi godina se transformisalo u prostor, materiju i vrijeme i kroz evoluciju iznjedrilo organske robote.
black

#52 Re: Šta s njima?

Post by black »

@optimuse, u tome se i ogleda razlika u misljenju, o postanku svega, izmedju ljudi koji vjeruju/nevjeruju, od kada covjek postoji i sve dok postojao, pitace se o tim stvarima, naravno i saznavati, ali nikad necemo znati na nacin kojim mi posmatramo svijet oko sebe, i koji bi zadovoljio nasu radoznalost
GAU 8

#53 Re: Šta s njima?

Post by GAU 8 »

travar wrote:Džehennet © :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
loooooood si
GAU 8

#54 Re: Šta s njima?

Post by GAU 8 »

Islam je samo jedna u nizu religija.

Bilo ih je prije, bilo ih je i poslije, a bice ih i ubuduce.

Ne vidim u cemu je problem ako neko nije u dodiru s Islamom.
Neka svako vjeruje u sta zeli. Religija treba da je hrana duhu, a ne hrana podjelama i prebrojavanjima.

To sto nijedna religija ne priznaje one koje dodju poslije nje je malo zalosno i egoisticno.
NIN

#55 Re: Šta s njima?

Post by NIN »

Optimus Prime wrote:
arte.fakt wrote:
Optimus Prime wrote:Od tamo odakle ti mislis da je postao bog! Ili imas li ti odgovor na pitanje koje stvorio boga.

I nemoj sada reci on je "oduvijek". Jer isto tako je sve sto postoji moglo biti oduvjek, u kojoj god formi!
Bog je sasvim nepotreban u toj jednacini!
imam ...

112. Al-Ihlas

Reci: "On je Allah - Jedan!

Allah je Utočište svakom!

Nije rodio i rođen nije,

i niko Mu ravan nije!"
Sa ovim nisi ama bas nista rekao!
Sve sto postoji je takodjer moglo postojati oduvjek. Prije 13 milijardi godina se transformisalo u prostor, materiju i vrijeme i kroz evoluciju iznjedrilo organske robote.
@Optimuse, ovo sto radis nema nikakvog smisla. Kad kazem da nema smisla onda mislim na tvoju opsesivnu teznju da preispitujes logiku jednog vjernika sto vremenom postaje zaista neukusno, a to da nema smisla bih obrazlozio cinjenicom da jedan vjernik svoje ubjedjenje bazira na kanonu za koji vjeruje da je istinit, pa odatle i naziv vjernik jel'. A ti bi, kao neko ko na kusnju stavlja svijet oko sebe ljudskom radoznaloscu, ipak trebao znati sta pojam kanona znaci (ne, nije fotoaparat u pitanju) :D , i samim tim bi rijesio enigmu gorespomenutog ajeta i osobe kojoj je isti sasvim zadovoljavajuci odgovor na tvoje i slicna pitanja.

Da se razumijemo, istina je da vjernici selektivno (u odnosu na skeptike kad je religija u pitanju) pristupaju odredjenim filizofskim i pitanjima vezanim za bitak i to je moment gdje se vjernici i ostali, gdje i ja spadam, iskljucivo razilaze, kao sto ti upravo sada cinis. Iz tog razloga moram primjetiti da je tvoj dijalog prilicno suhoparan i dosadan jer konstantno insistiras od jednog vjernika da na kusnju stavi religijski kanon, sto je u sustini skoro pa nemoguce. To bi svakome trebalo biti jasno, pa i tebi, osim ako namjerno ne zelis isprovocirati sebi kartu za Banovice.

Postoje kud i kamo kreativniji nacini da se dodje do produktivnog dijaloga na ovakvu i slicne teme.
ljubav_aha

#56 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

arte.fakt wrote:
ljubav_aha wrote:
arte.fakt wrote:
jasta samo odakle posta covjek ... iz nicega :D
iz ostatka svijeta :D
s odakle posta taj ostatak svijeta :D
svijet je nastao iz svjetlosti , naravno,terijski dokaz kao i naravno tvoj :-D
Optimus Prime

#57 Re: Šta s njima?

Post by Optimus Prime »

NIN wrote: @Optimuse, ovo sto radis nema nikakvog smisla. Kad kazem da nema smisla onda mislim na tvoju opsesivnu teznju da preispitujes logiku jednog vjernika sto vremenom postaje zaista neukusno, a to da nema smisla bih obrazlozio cinjenicom da jedan vjernik svoje ubjedjenje bazira na kanonu za koji vjeruje da je istinit, pa odatle i naziv vjernik jel'. A ti bi, kao neko ko na kusnju stavlja svijet oko sebe ljudskom radoznaloscu, ipak trebao znati sta pojam kanona znaci (ne, nije fotoaparat u pitanju) :D , i samim tim bi rijesio enigmu gorespomenutog ajeta i osobe kojoj je isti sasvim zadovoljavajuci odgovor na tvoje i slicna pitanja.

Da se razumijemo, istina je da vjernici selektivno (u odnosu na skeptike kad je religija u pitanju) pristupaju odredjenim filizofskim i pitanjima vezanim za bitak i to je moment gdje se vjernici i ostali, gdje i ja spadam, iskljucivo razilaze, kao sto ti upravo sada cinis. Iz tog razloga moram primjetiti da je tvoj dijalog prilicno suhoparan i dosadan jer konstantno insistiras od jednog vjernika da na kusnju stavi religijski kanon, sto je u sustini skoro pa nemoguce. To bi svakome trebalo biti jasno, pa i tebi, osim ako namjerno ne zelis isprovocirati sebi kartu za Banovice.

Postoje kud i kamo kreativniji nacini da se dodje do produktivnog dijaloga na ovakvu i slicne teme.
To mi je savrseno jasno!
Samo moras znati da vecina ljudi koji citaju ovaj forum nisu ni tamo ni vamo. U biti su vjernici jer se boje tamo neceg viseg ali duboko u sebi znaju da je mnogo toga trulog i da sve u kompletu nema nikakvog smisla. Upravo za takve ljude je potrebna shock terapija. Prevedeno, moraju na vrijeme razmisliti sto im razne sekte pokusavaju prodati. I to prije nego sto stepen indoktrinacije predje kriticnu tacku.

Meni je jasno da se @arte.faktu popenjem na glavu on bi i dalje bio uvjeren da ce zavrsiti u raju gdje citav dan imati sex sa djevicama! I tako cijelu vjecnost. Ali kao sto rekoh, on i nije moja publika nego sredstvo!
bijela

#58 Re: Šta s njima?

Post by bijela »

sada imamo i ateističko misionarstvo 8-)
NIN

#59 Re: Šta s njima?

Post by NIN »

Optimus Prime wrote:
NIN wrote: @Optimuse, ovo sto radis nema nikakvog smisla. Kad kazem da nema smisla onda mislim na tvoju opsesivnu teznju da preispitujes logiku jednog vjernika sto vremenom postaje zaista neukusno, a to da nema smisla bih obrazlozio cinjenicom da jedan vjernik svoje ubjedjenje bazira na kanonu za koji vjeruje da je istinit, pa odatle i naziv vjernik jel'. A ti bi, kao neko ko na kusnju stavlja svijet oko sebe ljudskom radoznaloscu, ipak trebao znati sta pojam kanona znaci (ne, nije fotoaparat u pitanju) :D , i samim tim bi rijesio enigmu gorespomenutog ajeta i osobe kojoj je isti sasvim zadovoljavajuci odgovor na tvoje i slicna pitanja.

To mi je savrseno jasno!
Samo moras znati da vecina ljudi koji citaju ovaj forum nisu ni tamo ni vamo. U biti su vjernici jer se boje tamo neceg viseg ali duboko u sebi znaju da je mnogo toga trulog i da sve u kompletu nema nikakvog smisla. Upravo za takve ljude je potrebna shock terapija. Prevedeno, moraju na vrijeme razmisliti sto im razne sekte pokusavaju prodati. I to prije nego sto stepen indoktrinacije predje kriticnu tacku.

Meni je jasno da se @arte.faktu popenjem na glavu on bi i dalje bio uvjeren da ce zavrsiti u raju gdje citav dan imati sex sa djevicama! I tako cijelu vjecnost. Ali kao sto rekoh, on i nije moja publika nego sredstvo!
Onda, kako ti vec rekoh:
NIN wrote:Postoje kud i kamo kreativniji nacini da se dodje do produktivnog dijaloga na ovakvu i slicne teme.
...a kako do dijaloga tako i do publike kojoj tezis, ako ti je to primarni cilj. Ovo tvoje prepucavanje cisto sumnjam da ce iko uzeti za ozbiljno kako bi ti zelio.

Prijedlog: uzmi odredjen domen, temu ili nesto slicno iz religije, prouci, skupi informacije, zamisli raspravu sa mogucom kontraargumentacijom i postavi ovdje temu na kojoj bi mogao razviti dijalog koji bi ti bio sredstvo kojem tezis. Dakle, sredstvo u sugovorniku i nije najbolje sredstvo ako ti fale argumenti i informacije.

Pozdrav...
GOLFER

#60 Re: Šta s njima?

Post by GOLFER »

bijela wrote:sada imamo i ateističko misionarstvo 8-)
Upravo tako :D

Optimus ko neki ateisticki propovjednih :D samo naprijed :thumbup:

ja uvjek kazem, jasno mi je kada vjernici pozivaju ljude da vjeruju, ali kako shvatiti one koji pozivaju ljude da NEVJERUJU??? e to je misteriiii :?
black

#61 Re: Šta s njima?

Post by black »

pa nevjerovanje je njegova vjera :mrgreen:
nijavic

#62 Re: Šta s njima?

Post by nijavic »

šta je čovjeku pa pokušava da ućuti svoju dušu uvjeravajući okolinu da ona nije upravu?
arte.fakt

#63 Re: Šta s njima?

Post by arte.fakt »

Optimus Prime wrote:

To mi je savrseno jasno!

neznamo odakle tako povrsno razmisljanje ... tebi ako je smisao zivota Ice , Pice i pustanje vjetrova , ima nas kome to nije smisao zivljenja ... kojima je zivot malo vise od sirovih strasti ....
Ahmmed

#64 Re: Šta s njima?

Post by Ahmmed »

Optimus Prime wrote:

To mi je savrseno jasno!

Na koji si način došao do saznanja da na ovom forumu imaš posla sa vjernicima koji duboko u sebi znaju.....itd....itd....?Tražiš egzaktne, materijalne dokaze za svako slovo koje se ispiše na ovom forumu, pa bi bilo korektno od tebe da nam ponudiš metodologiju kojom si došao do gore navedene spoznaje.
Bilo bi dobro da još koji put pročitaš ovo što je uvaženi NIN napisao.

I ako nije previše indiskretno: Da li, kao čovjek koji svoj svjetonazor bazira isključivo i jedino na materijalnim dokazima, vjeruješ dokazima, činjenicama, primjerima, koje je Međunarodni Sud pravde u Hagu podastro na vidjelo, označivši zločin počinjen u Srebrenici, genocidom?

Glede raja.....Vjernik je uvijek između straha i nade.... Bez uvjerenja da će tamo sigurno završiti. Ali, uz nadu da to hoće biti njegovo vječno boravište. U kojem će se, između ostalog, a sve u skladu sa ličnim afinitetima, moći sexati koliko god hoće. :oops:
ljubav_aha

#65 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

Ahmmed wrote:Glede raja.....Vjernik je uvijek između straha i nade.... Bez uvjerenja da će tamo sigurno završiti. Ali, uz nadu da to hoće biti njegovo vječno boravište. U kojem će se, između ostalog, a sve u skladu sa ličnim afinitetima, moći sexati koliko god hoće. :oops:
zar je raj par nijansi bolje preradjena verzija zemaljskog zivota :D
Ahmmed

#66 Re: Šta s njima?

Post by Ahmmed »

ljubav_aha wrote:
Ahmmed wrote:Glede raja.....Vjernik je uvijek između straha i nade.... Bez uvjerenja da će tamo sigurno završiti. Ali, uz nadu da to hoće biti njegovo vječno boravište. U kojem će se, između ostalog, a sve u skladu sa ličnim afinitetima, moći sexati koliko god hoće. :oops:
zar je raj par nijansi bolje preradjena verzija zemaljskog zivota :D

Ljudi dobijaju odgovore, kakve zaslužuju. Pa tako i Optimus Primae.

"Za moje dobre robove pripremio sam nešto što ljudsko oko nije vidjelo niti uho čulo, niti je ljudsko srce poželjelo...... "

"I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju....."
ljubav_aha

#67 Re: Šta s njima?

Post by ljubav_aha »

Ahmmed wrote:Ljudi dobijaju odgovore, kakve zaslužuju. Pa tako i Optimus Primae.

"Za moje dobre robove pripremio sam nešto što ljudsko oko nije vidjelo niti uho čulo, niti je ljudsko srce poželjelo...... "

"I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju....."
razumejla sam :-D moj pretodni post je bio defitivna sala :-D
kamen spoticanja

#68 Re: Šta s njima?

Post by kamen spoticanja »

GOLFER wrote:
bijela wrote:sada imamo i ateističko misionarstvo 8-)
Upravo tako :D

Optimus ko neki ateisticki propovjednih :D samo naprijed :thumbup:

ja uvjek kazem, jasno mi je kada vjernici pozivaju ljude da vjeruju, ali kako shvatiti one koji pozivaju ljude da NEVJERUJU??? e to je misteriiii :?
dakle optimus postaje sredstvo :)
Post Reply