Scientologija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
s31

#1 Scientologija

Post by s31 »

Zna li iko ista o scientologiji? S cim se oni bave, i sta propagiraju?
Vingo

Post by Vingo »

Kazu da smo mi super bica, nevidjenih sposobnosti i duha i da smo zapravo besmrtni...A oni te nastoje nauciti kako to postici. Boga naravno nema u toj prici.

Sad ne kontam pitanje cime se bave? Tom Cruise je glumac :D
Vingo

Post by Vingo »

InfraRedRidinghood wrote:Oni su ti dosta neozbiljna vjerska sekta (veoma komercijalnog karaktera), osnivac L.Ron Hubbard, americki pulp fiction i science fiction pisac :shock: :shock: :shock:

Kao religija su priznati samo u Americi i Australiji koliko ja znam.

Ukratko, vjeruju da je čovjek besmrtno duhovno biće, da su mu sposobnosti neogračene čak i ako toga nije svjestan, čovjek je u osnovi dobar i teži opstanku koji može postići samo u zajdništvu s Unverzumom :shock: :shock: :shock:
Prva sam rekla! :P
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 11:21, edited 1 time in total.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Iskulirajte... St. Jimmy je čak vidio i žive sajentologe... :D

Mila majko ja dileja... Mor'o sam im objasniti da sam musliman, alkoholičar i kokuz, da bi me popustili na miru... Gori od Jehovista. :-)

Samo, nije to njihovo bez pameti i lukavstva. Subhanallah. Hubbard je dooobro stek'o znanje iz psihologije i koječega još, i vrrrrlo to vješto zloupotrijebio.
Jimmy_The_Saint

Nancy Drew wrote::)
Nije to sve baš tako budalasto. Mnogo prije rata radili smo nešto sa dijanetikom ili 'dijanetičkim oditovanjem', tehnikom za unapređenje duhovnog zdravlja, i kod mnogih je to funkcioniralo.
Tada smo ga radili kao učenje nekog Ron Hubbarda ne znajući ništo o Scientologiji....
Nešto od toga je za baciti ali ima tu i zanimljivih stvari.... :)
Ko ste vi? Klinika na Sokocu, UDBA, whatever? :D :? :-)
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Vingo

Post by Vingo »

E da sve je i pocelo kao self-help tehnika. A onda je Rona prosvijetlilo...i ode sve u....Hollywood
Jimmy_The_Saint

Nancy Drew wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Nancy Drew wrote::)
Nije to sve baš tako budalasto. Mnogo prije rata radili smo nešto sa dijanetikom ili 'dijanetičkim oditovanjem', tehnikom za unapređenje duhovnog zdravlja, i kod mnogih je to funkcioniralo.
Tada smo ga radili kao učenje nekog Ron Hubbarda ne znajući ništo o Scientologiji....
Nešto od toga je za baciti ali ima tu i zanimljivih stvari.... :)
Ko ste vi? Klinika na Sokocu, UDBA, whatever? :D :? :-)
Oni koje je to zanimalo...[/quote]

UDBA ili Sokolac? Zvuči malo kao "Pa da, Sokolac, ali više mi odgovara da tripuješ kako je UDBA i zato ću se izražavat' udbaški" :D

No offence meant. Znam da rijetko nastupaš kao "mi", moram malo raskopat'. :lol:
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Dodje E.T. i pita: Jel'me ko trazio?
Jimmy_The_Saint

InfraRedRidinghood wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Iskulirajte... St. Jimmy je čak vidio i žive sajentologe... :D

Mila majko ja dileja... Mor'o sam im objasniti da sam musliman, alkoholičar i kokuz, da bi me popustili na miru... Gori od Jehovista. :-)

Samo, nije to njihovo bez pameti i lukavstva. Subhanallah. Hubbard je dooobro stek'o znanje iz psihologije i koječega još, i vrrrrlo to vješto zloupotrijebio.

Ama, COVJEK SF PISAC; NAJOBJAVLJIVANIJI I NAJPREVOĐENIJI SVIH VREMENA, toliko od mene :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Cuti, mene je jednoć MORMON ganjao da me oženi (kad sam imala 16
:shock: ), ali mu bio crnjak što sam nekrst, pa mi bilesi dao i Book of Mormon :shock: :shock: :shock: :shock:

Da se konvertiram :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Pročit'o sam Bojno polje zemlja, hvala na pitanju, nije čemu a nije ni loše. A u Book of Mormon mi se najviše dopalo što se jedan od tih njihovih viđenijih false prophets zove Moroni. Nomen, omen, amen.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Moron Brothers???
Jimmy_The_Saint

Ja na buvljaku pogled'o, rek'o, lud sam ali 'volko nisam. :lol:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Jimmy_The_Saint

Aha, kopčam.
:)

Ne znam, problem sa svim tim od dijetetike i dijanetike do streljaštva i vehabizma jeste što se tu provlače šejtanske spletke kroz naoko sasvim normalne i pametne stvari. :-)

Naj mi je zajebanija ova Nova Akropola... Očito se tu nešto valja, i nije bez pameti, al' jednom su imali nešto, predavanje o Zenu... I prvo nam taj neki purger priča, priča, pali se, učitelj Mujagi, učitelj Bajagi, koan ovaj, koan onaj... Kad, puš-pauza... I naš ti predavač ni pet ni šest, pripali cigaru... Da se smiri, šta li.

E tu sam odjeb'o i predavanje, i organizaciju. Popiješ pivu, i budeš bolji... :lol:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Ja sam gledao epizodu South Park o scientologiji... nisam se puno puta u životu toliko nasmijao.
Poslije toga sam po Britanici potražio malo više, a onda mi je bilo još smješnije - South Parkovci nisu apsolutno _ništa_ preuveličali!!
(članarina se masno plaća, potpisuju se razni ugovori, Scient. crkva ima veoma jak tim advokata. itd.)
DONY

Post by DONY »

Nancy Drew wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Aha, kopčam.
:)

Ne znam, problem sa svim tim od dijetetike i dijanetike do streljaštva i vehabizma jeste što se tu provlače šejtanske spletke kroz naoko sasvim normalne i pametne stvari. :-)

Naj mi je zajebanija ova Nova Akropola... Očito se tu nešto valja, i nije bez pameti, al' jednom su imali nešto, predavanje o Zenu... I prvo nam taj neki purger priča, priča, pali se, učitelj Mujagi, učitelj Bajagi, koan ovaj, koan onaj... Kad, puš-pauza... I naš ti predavač ni pet ni šest, pripali cigaru... Da se smiri, šta li.

E tu sam odjeb'o i predavanje, i organizaciju. Popiješ pivu, i budeš bolji... :lol:
samo pij pivu i ne brini,
nema u bosni više takvih šejtana.....niti će ih, kako stvari stoje, bit' uskoro... :)

kako nema?..maskirali se ...potkracene tole i duge brade... :-) :lol:
amrino

Post by amrino »

aNTropocentrio wrote:Ja sam gledao epizodu South Park o scientologiji... nisam se puno puta u životu toliko nasmijao.
Poslije toga sam po Britanici potražio malo više, a onda mi je bilo još smješnije - South Parkovci nisu apsolutno _ništa_ preuveličali!!
(članarina se masno plaća, potpisuju se razni ugovori, Scient. crkva ima veoma jak tim advokata. itd.)
ipak je mocnija ona epizoda o mormonima..urnebesno..predlazem da se pogleda, ko nije...najjaca je muzika u pozadini.."dumb, dumb, dumb..."
surajaa

Post by surajaa »

"Ako se covjek zaista zeli obogatiti, najbolji je nacin da osnuje vlastitu religiju", izjavio je svojevremeno J.Ron Hubbard, koji je 1952 godine upravo to i ucinio, nazvavsi svoju (kvazi)religiju Scijentologijom. Scijentologija je = utociste za perfidne bogatase kojima je dosadilo sve moguce dostupno na ovom svijetu, koji ne znaju sta bi sa sobom i svojim novcem, a clanstvom u scijentloskoj crkvi bi iskazivali svoju nadmoc i superiornost nad nama "izgubljenima".

U scijentolosku sektu se primaju samo odabrani (sto pripadnici scijentologije kategoricno odbijaju), citaj, bogati, uspjesni, skolovani, koji scijentoloskoj crkvi poklanjaju 10 % od ukupnih prihoda. Smatraju se za jednu od najbogatijih sekti u Americi. Inace Hubardova Dijanetika se u U.S.A smatra njihovom "Biblijom".

Neko je vec spomenuo da su advokati jako pozeljni, njihova uloga je jasna. Poteban je neko ko ce braniti ugled i cast scijentoloske crkve, odgovoriti na optuzbe bivsih clanova za iznudu, pranje novca i utaju poreza. Ili pak pravno uzvratiti na povredu licnih osjecanja svojih clanova, kao sto je bio slucaj s Tom Cruise-om i gore pomenutom epizodom South Park-a.
No, neke se bitke i gube, pa je tako scijentologija naisla na zakonske opstrukcije u nekim zemljama. U Njemackoj se na nju gleda kao na obicno trgovacko udruzenje i shodno njihovim zakonima duzni su placati porez drzavi, sto jedino nije slucaj u U.S.A, gdje imaju status religije i oslobodjeni su placanja poreza.

Neki od slavnih licnosti koji su pripadnici scijentoloske crkve su: Tom Cruise, Mimi Rogers (bivsa zena Cruise-a), John travolta, Kelly Preston, Goldie Hawn, Sharon Stone, za koju neki tvrde kako se izopcila iz crkve...
Hendrix

Post by Hendrix »

Svaka od tih sekti je mamac za idiote sa puno para , toliko . :)
Shamrock

Post by Shamrock »

Image

i am your father :x :x

:lol: :lol: :lol: :D :D
Post Reply