Pravda i ateizam (pitanje za TIFU i ostale ateiste)

Rasprave o vjerskim temama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

može može :D

i onda mi kažu da nisam susretljiv :D
Opanak

Post by Opanak »

Ateist je neko ko ne vjeruje u boga u bilo kojem obliku. Negira ga na svaki nacin.
Ateista je neosvijsceni vjernik . Zato mu treba pomoci da nadje pravi put.
On vjeruje samo jos to ne zna i opire se spoznaju, ko nevina cura, ona bi, al´ je strah da ce boliti...a bogami i boli
TIFA29

Post by TIFA29 »

Nemas bolji argumenat sem omalozavanja (bez navodjenja dobrih argumenata za takvo sto) ateista u stilu: Mah, i oni vjeruju u Njegovo postojanje, mada misle da ne vjeruju. Oni to samo jos nisu skuzili. ?
LPH

Post by LPH »

konyan imas big pusu... :-D

a ostalim zelim postaviti pitanje,posebno autoru teksta

kakve veze imaju zlocinci sa ateizmom?!
jel ti mislis da su ateisti manje vrijedni ljudi od vjernika?!
i pravi vjernici koji ne sumnjaju u svoja uvjerenja ne bi nikad postavljali ovako glupa pitanja
pozdrav
LPH

Post by LPH »

za Opanak

ateisti vise vjeruju u svoja uvjerenja nego vecina vjernika, jer oni vjeruju da nema boga, a vjernici se boga sjete samo kad im je ''dur guzici'' i kad trebaju pomoc...

i ono poredenje ti je bezveze i djecije
LPH

Post by LPH »

pa upravo u tome je i bit ateizma, da ateisti ne vjeruju u boga...
to ih cini jednom grupom ljudi koja se toga drzi i vjeruje cvrsto u to...ali kod vjernika se dogada nesto drugo, oni sve stvari u zivotu pravdaju da su od boga i da bog tako oce da bude i mislim da samim time skidaju odgovornost sa sebe...
ali isto tako kad im ne ide u zivotu dosta njih pocinje da sumnja u svoju vjeru da postoji bog

izmedu ostalog, covjek je stvorio vjeru jer nije znao da objasni neke pojave u prirode, vjera je kroz dug historijeski period kontrolisala narodne mase, i danas to radi,tako da kad se bolje sagledaju cinjenice i dokazi ona je samo jos jedan od proizvoda ljudske inteligencije...

ne kazem da je svo vjerovanje laz, samo je sve to lijepo upakovano da se sto bolje svidi ljudima...
hrkljus

Post by hrkljus »

Ja ne kontam zasto se fina ateisticka raja uopste upusta u ovakve diskusije sa fanaticima i provokatorima. Religija je privatna stvar, a konfutacija ateizma koju pojedinci sprovode na ovom forumu je za predskolski uzrast. Tacno se vidi ko je indoktriniran a ko ne (oni indoktrinirani imaju vrlo jednostvnu i naivnu misao). :sad:
hrkljus

Post by hrkljus »

To ti je tipicna ateisticka briga za podmladak :roll:
:D[/quote]
Pitam se kako to izgleda kad ovi skrve na malu raju.... :-)
scimitar

Post by scimitar »

kak je ovi Tifa smartić :D

riliiii :-)
scimitar

Post by scimitar »

Brafo,brafo hrkljuše&company

aj plz iluminiraj ove moje tme staze fanatiziranosti vjerske,vidim da tvoje znanje i znanje drugih koncizno prodire u primordijalnost ljudskog bića,vidim da je ono simbioza svih ljudskih kreativnosti koja su simbolički-umni produkti čovjekove psiho-fizičke evolucije i autorstvo ljudi poput Spinoze,Dekarta,Nietzschea ( čovjek savršena,ne - savršena životinja ma daaaj) ,Leibniza,Hegla,Husserla,Klagesa,Rothakera i td itd definitivno je to da su oni ponudili precizan odgovor na SVE u svojim expozicijama.

Sigurno čovjek čovjeku nikada neće moći ponuditi odgovore na pitanja o svrsishodnosti njegovog bitisanja jer sve ima svrha od kašike pa do čovjeka kao vrhovnog intelektulanog namjesnika na planeti,kako se analizira analogija etičnosti i analogija samog bitka ... JEl an sich,fur sich etičnost je važi i za vjernika i nevjernika samo je pitanje ko će se koliko pridržavati normativnosti koja opet zavisi od jačine sankcije.dal će se pridržavati moralnog sistema i kompletne pravne mašinerije (bilo kojeg domena) osoba - čovjek koji svjestan postojanja Vrhovne sile i ajmo reći te apstraktna norme od one osobe - čovjeka koji se ne boji i koji funkcioniše po ljudskoj normi znajuči da je ona limitirana - strah od finalne kazne mora se priznati donosi bolje ustrojstvo i veću efikasnost provođenja PRAVDE ...

i što bi rekli stari graeci
Amicus Plato,magis amica veritas

bismikel lahume emutu we ahja
sport billy

Post by sport billy »

scimitar wrote:Brafo,brafo hrkljuše&company

aj plz iluminiraj ove moje tme staze fanatiziranosti vjerske,vidim da tvoje znanje i znanje drugih koncizno prodire u primordijalnost ljudskog bića,vidim da je ono simbioza svih ljudskih kreativnosti koja su simbolički-umni produkti čovjekove psiho-fizičke evolucije i autorstvo ljudi poput Spinoze,Dekarta,Nietzschea ( čovjek savršena,ne - savršena životinja ma daaaj) ,Leibniza,Hegla,Husserla,Klagesa,Rothakera i td itd definitivno je to da su oni ponudili precizan odgovor na SVE u svojim expozicijama.

Sigurno čovjek čovjeku nikada neće moći ponuditi odgovore na pitanja o svrsishodnosti njegovog bitisanja jer sve ima svrha od kašike pa do čovjeka kao vrhovnog intelektulanog namjesnika na planeti,kako se analizira analogija etičnosti i analogija samog bitka ... JEl an sich,fur sich etičnost je važi i za vjernika i nevjernika samo je pitanje ko će se koliko pridržavati normativnosti koja opet zavisi od jačine sankcije.dal će se pridržavati moralnog sistema i kompletne pravne mašinerije (bilo kojeg domena) osoba - čovjek koji svjestan postojanja Vrhovne sile i ajmo reći te apstraktna norme od one osobe - čovjeka koji se ne boji i koji funkcioniše po ljudskoj normi znajuči da je ona limitirana - strah od finalne kazne mora se priznati donosi bolje ustrojstvo i veću efikasnost provođenja PRAVDE ...

i što bi rekli stari graeci
Amicus Plato,magis amica veritas

pomalo konfuzno, ali mislim da sam te shvatio: ti hoces da kazes, da su vjernici displinovaniji gradjani od onih koji vjeruju u "apstraktne norme" (ko da bozije knjige nisu apstraktne al hele nejse) jer ovim prvim prijeti kazna i na onom svijetu.

strah od finalne kazne mora se priznati donosi bolje ustrojstvo i veću efikasnost provođenja PRAVDE ...
i diktature imaju strozu finalnu kaznu, efikasniju od onih koje imaju demokratije, pa jel to razlog da se zalazem za diktaturu?
sport billy

Post by sport billy »

a u vezi kategorizacije ateista, evo ti moj post sa drugog topica:

razumijem da je za sektase individualnost prilicno nepoznat pojam ne u lingvistickom nego pojmovno- perceptivnom smislu i nemam iluziju da ces shvatiti slijedecu misao: ne postoji ateizam kao pokret, kao zajednica ili sekta. Ateizam je sveobuhvatni pojam za ljude koji ne vjeruju u institucionalnu religiju a unutar tog pojma (ne pokreta, zajednice, partije ili bilo kojeg udruzenja coporativnog karaktera) postoji bezbroj diferenci empirijskog karaktera (pojasnjenje: svako sam nalazi svoj put, presjek postoji samo u nekim tackama ali je smijesno govoriti o nekoj zajednici) koje etiketiranje cine besmislenim. Bio bih neiskren kad bih rekao da mi nije drazi ateista nego sektas. No, ipak se radi samo o segmentu licnosti koji moze, ali ne mora da me dodiruje. A u vecini slucajeva me zaista i ne dodiruje, jer sam na jednoj drugoj temi spomenuo da su mi dva jarana (najbolja) odnedavno sektasi ali to je ipak sam dio njihove licnosti. Dokle god ne pokusavaju da me ubjedjuju u PRAVI PUT, boli me svijeca u sta vjeruju. Dokle god su to iste osobe koje sam poznavao.

Da zakljucim, da li ces razumjeti ili ne, stvar tolerisanja, inteligencije, pozitivne GEOGRAFIJE i malih zelenih:

Svako je na svoj nacin poseban, ima svoje prednosti i mane, slabosti i vrline, svi smo mi u prvom redu individue, zasebna bica sa samo jednim zivotom, s nadama, zeljama, strahovima, ceznjom etc. a vjerovati u ovo ili ono je tek dio cjelokupnog opusa homo sapiensa, a razvrstavati i dijeliti ih samo na osnovu toga u sta vjeruju a u sta ne, za mene je prizemno, podlo, primitivno i potpuno neprimjereno i prostoru i vremenu u kojem zivimo a da stoji u proturijecju sa civilizacijskom bastinom, moze potvrditi svako razumno bice bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu orijentaciju
Shoba

Post by Shoba »

Ne toliko davno su u Spanij spaljivali stare zene, proglasavajuci ih za vjestice. Isto tako su spaljivali naucnike i one koji su tvrdili da je zemlja okrugla. Katolicka crkva je na kraju 2 svjetskog rata krenula da sakriva fasiste kojekuda po svijetu....
Ima milion primjera neprincipijelnosti zlo-upotrebe religije u svakodnevnom zivotu. Ljudi uglavnom koriste religiju onda kada im to odgovara.

Pored toga, ima religija koje govore da nema raja ni pakla ni djavola i slicnih zajebancija. Znaci, sve se to svodi na interpretaciju.

Znaci neko ko je cijeli zivot proveo na nekom izolovanom otoku i nikada nije upoznao "rijec bozju" je automatski grijesnik i ide u pakao. To je malo nelogicno. I sta je bilo sa svim onim ljudima koji su umrli prije nego sto su objavljene religiozne knjige? Pakao?Zasto?

Cak i ako ima boga ne vjerujem da mu se treba moliti i raditi kojekakve zavrzlame. Religija je pokusaj da se na neki nacin uspostavi pravda na ovom svijetu i da se napravi kakav-takav poredak i disciplina.
scimitar

Post by scimitar »

Ojha stani ga malo ...

A)Staljin je čovjek - i jel misliš da je pravda što smakne čoeka zato što mu je rekao da ima ružne brkove

B)il je pravda da se kazni čovjek koji je po nj (ne)zaslugama
...očito da nisi skonto...

Po završetku 2 ww kod nas čovjek je bio streljan zato što je marno komši sepet krompira ...

Danas barem u našem pravnom sistemu čovjek od 45 god siluje dijete od 6 god i dobije 4 god zatvora.

Kazne moraju biti rigoroznije al NE nepravedne (Plemeniti Qur-an zabranjuje da se čini zulum(nepravda) bilo kojem ljudskom biću muslimanu,nevjerniku,krščanu,židovu,hip hopperu,darkeru,čistaču,fudbaleru,velikom,malom,jakom,nejakom itd itd)

Ti imaš Bogomdano pravo irade-a (volje) ... vjeruj ili nevjeruj ...ali ako ti nevjeruješ to nedaje pravo onom koji vjeruje da ti nasilje činim ... to funkcioniše po prostom Qur-anskom principu ...lekum dinikum welije din ...tj.tebi tvoje uvjerenje meni moje ...

sport billy

Post by sport billy »

Shoba wrote:...Religija je pokusaj da se na neki nacin uspostavi pravda na ovom svijetu i da se napravi kakav-takav poredak i disciplina.
...koji svaka budala moze zloupotrijebiti, red rad i disciplina, ARBEIT MACHT FREI i slicne fasistoidne gluparije. U samoj srzi svake religije je iskljucivost koja odmotana u pogresnom pravcu u krajnjoj sekvenci dovodi do totalitarizma, jednoumlja a osnovni cilje je onemugacavanje kritickog dijaloga.

Religija je spomenik arhaizmu ljudske svijesti, spomenik ljudskom ucmalom duhu, obozavanje dogme bez ikakve argumentativne potpore i suvisnih pitanja
sport billy

Post by sport billy »

scimitar wrote:Ojha stani ga malo ...

A)Staljin je čovjek - i jel misliš da je pravda što smakne čoeka zato što mu je rekao da ima ružne brkove

B)il je pravda da se kazni čovjek koji je po nj (ne)zaslugama
...očito da nisi skonto...

Po završetku 2 ww kod nas čovjek je bio streljan zato što je marno komši sepet krompira ...

Danas barem u našem pravnom sistemu čovjek od 45 god siluje dijete od 6 god i dobije 4 god zatvora.

Kazne moraju biti rigoroznije al NE nepravedne (Plemeniti Qur-an zabranjuje da se čini zulum(nepravda) bilo kojem ljudskom biću muslimanu,nevjerniku,krščanu,židovu,hip hopperu,darkeru,čistaču,fudbaleru,velikom,malom,jakom,nejakom itd itd)

Ti imaš Bogomdano pravo irade-a (volje) ... vjeruj ili nevjeruj ...ali ako ti nevjeruješ to nedaje pravo onom koji vjeruje da ti nasilje činim ... to funkcioniše po prostom Qur-anskom principu ...lekum dinikum welije din ...tj.tebi tvoje uvjerenje meni moje ...

efikasna pravna drzava po EU standardima je dovoljna da rijesi takve slucajeve a religija je privatna i samo privatna stvar, stvar pojedinca koji MORA da postuju pravne temelje drzave u kojoj zivi, sve ostalo je mlacenje prazne slame
Opanak

Post by Opanak »

TIFA29 wrote:Nemas bolji argumenat sem omalozavanja (bez navodjenja dobrih argumenata za takvo sto) ateista u stilu: Mah, i oni vjeruju u Njegovo postojanje, mada misle da ne vjeruju. Oni to samo jos nisu skuzili. ?
Samo malo provokacija, da vidim reakcije. ( mada nije ni trebalo , vec sam pretpostavljao kakve ce biti)

Usput, pozdrav Tifa.

LPH wrote:ateisti vise vjeruju u svoja uvjerenja nego vecina vjernika, jer oni vjeruju da nema boga, a vjernici se boga sjete samo kad im je ''dur guzici'' i kad trebaju pomoc...
Vidis, to i nisu vjernici. Vjernik vjeruje u Boga , i cim posumlja u njegovo postojanje prestaje biti vjernik.
Shoba

Post by Shoba »

da budem jasan. ja nemam nista protiv religioznih ljudi...ali oni imaju protiv mene :x :x :x :x :x neki bi me przili, neki sunetili, neki prevodili, neki pokrstavali,tjerali da se oblacim drugacije,etc....

Elem..............Give peace a chance :)
LPH

Post by LPH »

znate kako kazu stari ''pametniji popusta''

najbolje bi bilo kad bi mi otvorili neki fond za ateiste da sebi skupimo novaca za avio kartu pa de se onda lipo ispalimo na kubu jer je kod njih 55,1% ateista
Shoba

Post by Shoba »

LPH wrote:znate kako kazu stari ''pametniji popusta''

najbolje bi bilo kad bi mi otvorili neki fond za ateiste da sebi skupimo novaca za avio kartu pa de se onda lipo ispalimo na kubu jer je kod njih 55,1% ateista
eeee...sjebace oni kubu prije ili kasnije......bilo kakva ateisticka drzava je osudjena na propast.....ne vole,brate da si drugaciji......sve ce uraditi da te sruse.....
TIFA29

Post by TIFA29 »

A da onda preselimo teiste na Kubu? :roll:
Babsy

#47 Re: Pravda i ateizam (pitanje za TIFU i ostale ateiste)

Post by Babsy »

aminasjj wrote:Postavlja se pitanje ateistima. Kako se recimo u ateizmu tretiraju licnosti poput Hitlera ili recimo Staljina. Kako se tretiraju licnosti poput Karadzica i Mladica.
Tretiraju se kao zlocinci,... ja kako ce drugacije,... ili narodni heroji,... zavisno od toga sa kog stanovista posmatras,...
aminasjj wrote: Za prvu dvojicu, ljudi su pobili na milione ljudi. Oni su umrli. Posto za ateiste nema zivota poslije smrti, a to automatski znaci nema ni suda, kako je moguce postici pravdu? Znaci, za zivota su pobili na milione ljudi, i ti ljudi su sada nestali i nikada nece odgovarati za svoja djela. Dakle pravda nikada nece biti postignuta.
Zar se zaista tjesis time da nakon smrti postoji neki sud i neka pravicnost? Nikada toga nije ni bilo, pa nece ni nakon smrti, sve ti je to brate-sestro politika,... koju crvi vode,... koji ce ti brze prici i naceti te kad riknes...
aminasjj wrote: Uzmimo primjer silovatelja i ubice djevojcica. Neki covjek jednostavno uziva da siluje, zatim ubija djevocjice. Takav covjek izvrsi desetine takvih gnusnih djela. I odluci da prestane. Nikada ga niko ne uhvati i nikada ne bude kazenjne. Umre prirodnom smrcu. On nikome i nikada nece odgovarati za svoja djela?
Taj covjek je bolestan,... treba mu "ovozemaljski" ili ti "ovosvjetovni" sud suditi i presuditi,... Sta mislis da ce ga bozija kazna stici? Da ga to dijete u paklu prutom šiba po golom dupetu? Ma daj,... covjece, sparno je, otidji na hladnu pivu i razbistri misli :D
aminasjj wrote: Ateisti onda tvrde da su Biblija i Kur'an ljudske tvorevine, i da samo glup covjek moze vjerovati u njih. Zakon i pravni sistem u zemljama svijeta su takodje ljudske tvorevine. Ako ne moram vjerovati u Bibliju i Kur'an kao tvorevinu, zasto da vjerujem da zakon koji se sada primjenjejuje u zemlji je ispravan. Ja ne zelim da postujem zakon. Moj cilj je da uzivam sto vise mogu i da se sto bolje provedem na ovom svijetu. Ako sam ja jaci od tebe, ja hocu sav tvoj novac. Posto imam mozak, u stanju sam da smislim nacin da te ubijem i pokradem, a da izbjegnem zakon (odvedem te u sumu i negdje zakopam, bacim te u neko jezero ili rijeku, itd.).
Ateisti ne tvrde to sto ti navodis da tvrde,... ateisti ne priznaju boga, oki samim tim negiraju boziju rijec u takozvanim bozijim knjigama,... ali ne mislis li kada bi se danas pojavio nasred Sarajeva Muhamed a.s. 2 da bi ga strpali u Jagomir? Ili da se pojavi u New York City-u da ga ne bi smatrali jos jednom budalom u nizu?
Tvoja stvar zelis li ili ne zelis postovazi zakone,.. koji su u biti normativi ponasanja clanova jednog drustva,... svako ko ih prekrsi snosi posljedice za to,... da bi se zivot uredio,... bo te,... trebam zavrsiti 4mj u paklu ili da cistim govna u raju,... ako prodjem kroz crveno ili preticem na punoj??? c'monnnnnnn
aminasjj wrote: Silovatelj i kradljivac i ubica, ako znaju da izbjegnu zakon (a to je skoro uvijek moguce ako se smisli pravi nacin izvodjenja svoga djela), po ateizmu imaju isti tretman kao i svaki drugi covjek koji nema niti jedan od gore navedenih atributa.
To sto ovdje rece, mozda je kod nas moguce, s obzirom kakva nam je policija,... a to je sve do policije i pravosudnog sistema i njegovog funkcionisanja,... ne do snalazljivosti kriminalaca,...

Cmokic seceru,... :-)
Shoba

Post by Shoba »

gdje je Caco zavrsio? U dzennetu il dzehenemu??
Babsy

Post by Babsy »

Shoba wrote:gdje je Caco zavrsio? U dzennetu il dzehenemu??
U grobu,... nedvojbeno! :D
CiCiban

Post by CiCiban »

Shoba wrote:gdje je Caco zavrsio? U dzennetu il dzehenemu??

..gdje god da je krajnja destinacija njegova ..on je na taj let DAVNO ukrcan, zar ne? :)
a brine li te pitanje :) kad ce mu raja biti ispracena.. bar do aerodroma?

:skoljka:
Post Reply