ljubavi, zašto ti ne mogu poslati pp?ljubav_aha wrote:bijela,pitanja koja sam postavila,sa i danas postavljaju i istrazuju od strane akdemika,jednostavno sufizam nije dovljno istrazen,u kopiranim tekstovima su postavljena imena,jer si me pitala,naravno,poslala sam ti P.P.
Odlazak u Tekiju!
- bijela
#301 Re: Odlazak u Tekiju!
- bijela
#302 Re: Odlazak u Tekiju!
dvoumim se govorimo o istom časopisu. no, dobit ćeš odgovor aBd nekad večeras, odoh sada praviti kolač.izvori istine wrote:Postao/la bijela dana 16/04/2010 08:33
Da mi pojasnis termine kao sto su : stepeni, kesfovi, tajne, mistika, koji se spominju u
gore navedenim tarikatskim terminima?
Da li to spada u sferu gajba, tj. nepoznatog?
Da li ti vjerujes da neki sufijski sejhovi poznaju gajb?
Kako to da u novinama semerkand, nema akidetskih tema, fikha, upucivanje na dobro a
odvracanje od zla, ukazivanje na novotarije, promovisanja historije ehli suneta i njihove uleme, malo sireg govora o poslaniku s.a.w.s. i ashabima r.a. itd...
Kako to da na promociji tih novina gostuju sejhovi sufijske orjentacije.
Slusao sam na medijima gostovanje promotora tih novina i udruzenja vezano za te novine,
gdje je jedan od gostiju rekao : „ Da je to jedan model vjerovanja, gdje tu nema ovo smijes,
a ovo nesmijes, mi ne sudimo grijesniku, nego grijehu, i da sve primaju u zagrljaj.“
Zasad toliko, ocekujem tvoj odgovor?
drago mi je što smo počeli obostrano komunicirati.
- black
#303 Re: Odlazak u Tekiju!
bash me interesuje kako ti komunicirash live, nosish sa sobom ruksak knjiga i na svako pitanje poturash odlomak iz neke, za koji mislish (ako uopshte i mislish) da odgovaraju postavljenom pitanjuizvori istine wrote:Druga ulema o Ibn Tejmiji...
- Jolpaz
#304 Re: Odlazak u Tekiju!
Neka braco ohanite malo...
- bijela
#307 Re: Odlazak u Tekiju!
black wrote:
- black
#308 Re: Odlazak u Tekiju!
bijela wrote:
što izbrisa bolan
- SenQ
#309 Re: Odlazak u Tekiju!
I mene, i mene..
bijela sumiraj
bijela sumiraj
- bijela
#310 Re: Odlazak u Tekiju!
ne znam ti pojasniti, nisam nikada to iskusila, sve što ti mogu jeste c/p kako je to definirao imam Kušejri u svojoj Risali.izvori istine wrote: Da mi pojasnis termine kao sto su : stepeni, kesfovi, tajne, mistika, koji se spominju u
Da li to spada u sferu gajba, tj. nepoznatog?
vjerujem da Allah, dž.š., može nekim Svojim izvrsnim robovima otkriti neke tajne iz onostranoga.Da li ti vjerujes da neki sufijski sejhovi poznaju gajb?
- Mudrost kadera; Ali Tantavi ('10-14)
- Muslimanski i građanski brak; Ifeta Nezirović ('09-1 i '09-3)fikha
- Vjera i domovina; Almir Fatić ('09-12)
- Ljubav i samilost (odnosi u braku); Aldin Kusur ('09-2)
- O sadaki; M. E. Gul ('06-3)upucivanje na dobro a odvracanje od zla
- Pokornost roditeljima; Ifeta Nezirović ('09-4)
- Islam - misija neprestalnog dobra; Almir Fatić ('09-9)
- Današnji kumiri; Aida Begić ('09-2)ukazivanje na novotarije
- Nova godina; Ali Tantavi ('09-12/13)
- Devijacija, delikvencija, prostitucija - recesija; Dželal Ibraković ('09-2)
- Ebu Hanife ('10-13/16)promovisanja historije ehli suneta i njihove uleme, malo sireg govora o poslaniku s.a.w.s. i ashabima r.a. itd...
- prijevod El-Kandehlevijevog "Hajatu-s-sahabe" ('09-4/6/7/8/11/12; '10-13/14/15/16)
- ashabima je posvećen cijeli '10-16 broj, izdvajam teme:
Najbolji ljudi ummeta; Almir Fatić. Ashabi kiram - plemeniti drugovi; Džemail Ibranović
nije istina. promotori su najčešće dr. Almir Fatić (prof. na katedri tefsira na FIN-u), hfz. Nedžad Ćeman (prevodilac nekoliko djela, zaposlen kao nastavnik vjeronauke i nije nikakav šejh) i dr. hfz. Džemail Ibanović (imam Šarene džamije u Travniku).Kako to da na promociji tih novina gostuju sejhovi sufijske orjentacije.
da, semerkand ne sudi griješniku nego grijehuSlusao sam na medijima gostovanje promotora tih novina i udruzenja vezano za te novine,
gdje je jedan od gostiju rekao : „ Da je to jedan model vjerovanja, gdje tu nema ovo smijes,
a ovo nesmijes, mi ne sudimo grijesniku, nego grijehu, i da sve primaju u zagrljaj.“
i to je prelijepo, šta je tebi bolan ne bio?
ponovit ću se jer sam ovo već negdje rekla - semerkand se ne bavi "tuđim" problemima i ne upire prstom ni u koga. taj časopis piše o ljepoti vjere, poziva na dobro i ne proziva nikakve grupacije.
semerkand ne kaže za sebe "mi smo najbolji", to je odlika jevreja (nahnu ebnaullahi ve ehibbauh - mi smo Allahovi sinovi i Njegovi miljenici). on se bavi SOBOM (la uksimu binnefsil-levvameh - kunem se dušom koja sebe kori) a nakon šro se pozabaviš sobom možeš pomoći i džematu.
jesi li ga dobio i hoćeš li išta odgovoriti?Zasad toliko, ocekujem tvoj odgovor?
- black
#311 Re: Odlazak u Tekiju!
hoce, odgovorit ce prigodnim odlomkom 
-
strongwoman
#312 Re: Odlazak u Tekiju!
Eh, stvarno Allah selamet... od prvobitno postavljenog posta, pitanja, pa nadalje...
Islam je cisti razum i cista logika.. pa kako nije dozvoljeno ici na mjesta gdje se velica Stvoritelj? Ali ako ides na ta mjesta da bi se udao, ozenio, mahalao, da bi te ljudi vidjeli.. bujrum.. ali ne znam bas hoces li imati kakve koristi na onom svijetu od toga... Jer nijet je najjbitniji, ako ti nije srce cisto i ako ti nije nijet iskren mozes ici godinama i u tekiju i u dzamiju, ma gdje god hoces... djaba ti je.. Ali opet dragi Stvoritelj najbolje zna sto je u ljudskim srcima i dusama.
Zato treba biti veoma oprezan kada se odlucimo da sudimo o drugim ljudima, o tome kakvi su vjernici ili nevjernici..
Niko osim Njega ne zna pravi i tacan odgovor. Zato sve traceve, sve moguce stavove, diskusije ostavimo sa strane, pustimo Gospodaru da odredi kakav je ko i koliki vjernik, a na nama je da se borimo da postanemo bolji insani, da uljepsamo ahlak, adab i alem...
Formu ce svaki covjek upotpuniti ukoliko mu je sustina ispravna i zadovoljena...
I pustite se knjiga, citata... fatajte se sustine...
Islam je cisti razum i cista logika.. pa kako nije dozvoljeno ici na mjesta gdje se velica Stvoritelj? Ali ako ides na ta mjesta da bi se udao, ozenio, mahalao, da bi te ljudi vidjeli.. bujrum.. ali ne znam bas hoces li imati kakve koristi na onom svijetu od toga... Jer nijet je najjbitniji, ako ti nije srce cisto i ako ti nije nijet iskren mozes ici godinama i u tekiju i u dzamiju, ma gdje god hoces... djaba ti je.. Ali opet dragi Stvoritelj najbolje zna sto je u ljudskim srcima i dusama.
Zato treba biti veoma oprezan kada se odlucimo da sudimo o drugim ljudima, o tome kakvi su vjernici ili nevjernici..
Niko osim Njega ne zna pravi i tacan odgovor. Zato sve traceve, sve moguce stavove, diskusije ostavimo sa strane, pustimo Gospodaru da odredi kakav je ko i koliki vjernik, a na nama je da se borimo da postanemo bolji insani, da uljepsamo ahlak, adab i alem...
Formu ce svaki covjek upotpuniti ukoliko mu je sustina ispravna i zadovoljena...
I pustite se knjiga, citata... fatajte se sustine...
-
strongwoman
#313 Re: Odlazak u Tekiju!
Nekad covjek zaista ne moze da vjeruje svojim ocima sto cita i svojim usima sto slusa...
Cuj zene ne mogu vaziti muskarcima, vec iskljucivo zenama.. Mozes li mi odgovoriti sta ako se desi da neki neuki muskarac pita neku ucenu zenu, a u obliznjem mjestu ili zbog hitnosti situacije nema ucenog muskarca, ona ne smije njemu dati odgovor? Allah selamet..
Pa znas li ti sto je bila hazreti Fatima? Pa i ona je zena i nije samo vazila zenama... ako nista drugo vazila je svojim divnim sinovima...
A sto se tice novotarija, svaka novotarija koja vodi na hajr je dobrodosla.. Kazu da su novotarije i tevhidi pa eto ti nam tevhidi odrzase islam u Bosni tokom svih godina komunizma.. Pa gdje su tada bili muskarci,,,
E da ti kazem, nigdje.. Nije ih bilo ni u dzamijama, ni na teravijama,, nego samo zene (odnosno 90%zena)...
Nemas pojma koliku su ulogu odigrale nase nane koje su isle po mevludima i tevhidima i unuke svoje vodile sa sobom.. Pa eto je li to novotarija koju svi osudjujete toliko losa?
A sto se tice druge stvari, pa i kraljevina i kralj je zabranjen strogo u Islamu, pa Saudijska arabija je Kraljevina zar ne? Pa otkud onda pravo da nam pisete i govorite sto treba da radimo. Pustite vi nase tekije i nane i dede na miru... a klanjajte kako god hocete, samo klanjajte i ne govorite nasim nanama i dedama i nama kako trebamo klanjati.
Osim toga po Islamu se moramo ponasati po Zakonu zemlje u kojoj zivimo, tako isto oni koji dolaze u Bosnu moraju prihvatiti i ponasati se onako kako vecina radi, a ne ulaziti u dzamije i stvarati nemir i razdor, pa ljudi pocnu osjecati nelagodu i pocnu prestajati dolaziti u dzemat...
Eh, kad bi srce bilo cisto i forma bi bila uspjesna... Zali Boze onih koji drze do forme i koji sve sto procitaju, nauce napamet, ne ulaze u bit i sustinu, na mogu vidjeti dubinu sadrzaja... nego samo nauceno napamet citiraju..
Pa citate li vi uopste zivot Muhammeda s.a.v.v., pa je li on (s.a.v.v.) rekao da je hazreti Fatima bila
Cuj zene ne mogu vaziti muskarcima, vec iskljucivo zenama.. Mozes li mi odgovoriti sta ako se desi da neki neuki muskarac pita neku ucenu zenu, a u obliznjem mjestu ili zbog hitnosti situacije nema ucenog muskarca, ona ne smije njemu dati odgovor? Allah selamet..
Pa znas li ti sto je bila hazreti Fatima? Pa i ona je zena i nije samo vazila zenama... ako nista drugo vazila je svojim divnim sinovima...
A sto se tice novotarija, svaka novotarija koja vodi na hajr je dobrodosla.. Kazu da su novotarije i tevhidi pa eto ti nam tevhidi odrzase islam u Bosni tokom svih godina komunizma.. Pa gdje su tada bili muskarci,,,
E da ti kazem, nigdje.. Nije ih bilo ni u dzamijama, ni na teravijama,, nego samo zene (odnosno 90%zena)...
Nemas pojma koliku su ulogu odigrale nase nane koje su isle po mevludima i tevhidima i unuke svoje vodile sa sobom.. Pa eto je li to novotarija koju svi osudjujete toliko losa?
A sto se tice druge stvari, pa i kraljevina i kralj je zabranjen strogo u Islamu, pa Saudijska arabija je Kraljevina zar ne? Pa otkud onda pravo da nam pisete i govorite sto treba da radimo. Pustite vi nase tekije i nane i dede na miru... a klanjajte kako god hocete, samo klanjajte i ne govorite nasim nanama i dedama i nama kako trebamo klanjati.
Osim toga po Islamu se moramo ponasati po Zakonu zemlje u kojoj zivimo, tako isto oni koji dolaze u Bosnu moraju prihvatiti i ponasati se onako kako vecina radi, a ne ulaziti u dzamije i stvarati nemir i razdor, pa ljudi pocnu osjecati nelagodu i pocnu prestajati dolaziti u dzemat...
Eh, kad bi srce bilo cisto i forma bi bila uspjesna... Zali Boze onih koji drze do forme i koji sve sto procitaju, nauce napamet, ne ulaze u bit i sustinu, na mogu vidjeti dubinu sadrzaja... nego samo nauceno napamet citiraju..
Pa citate li vi uopste zivot Muhammeda s.a.v.v., pa je li on (s.a.v.v.) rekao da je hazreti Fatima bila
izvori istine wrote:Da se odmah razumjemo, po ucenju islama zena ne moze vaziti muskarcima vec iskljucivo zenama.
Ona moze sugerisati, predlagati, pitati ali da opet ponovim ona ne moze drzati predavanje muskarcima.
Poslanik Muhammed s.a.w.s. je rekao : " Nece uspjeti narod koji preda vlast u ruke zeni."
(hadis vjerodostojan).
Muslimanima je strogo zabranjeno da se ismijavaju sa propisima vjere.bijela wrote:
kad on nađe neke muhadžedinske snimke i uništi uvriježeno mišljenje na ovoj temi o sufitima kao bićima van svake društvene realnosti
@senQ - ne vrijedi, biliv me. ništa od mog džahilskog mevluda
Takvo djelo njegovog pocinioca automatski izvode iz vjere, dokaz tome je :
Kuranski ajet, sure Et Tevbe, 65-66 ajet.
Preporucujem ti da procitas taj ajet i njegov komentar te povod objave tog ajeta.
Nadam se da ces se pokajati za to sto si napisala.
Sto se tice pitanja gajba, samo Allah dz.s. zna gajb-nepoznato.
Dokaz tome je Kuranski ajet, pr. zn. : " U Njega su kljucevi svih tajni, samo ih On zna."
(sura, En El-Enam, 59 ajet)
Onaj ko je ubjedjenja da poslanici a.s. i evlije (dobri ljudi) znaju gajb, pocinio je sirk tj. pripisao je Allahu dz.s. druga.
Ne priznavati prava uleme, pogotovo one u ciju ispravnost se osvjedocio citav umet.
Poslanik s.a.w.s. je rekao : "Ucenjaci su nasljednici Bozijih poslanika". (hadis vjerodostojan)
"Nije od nas onaj koji nepriznaje pravo ucenih." (hadis vjerodostojan)
U islamu nema filozofije i filozofiranja, po uzoru na materijaliste, nego princip islama je slijedjenje i
pokoravanje.
Stavljanje licnih misljenja ispred izvora islama, Kurana i sunneta, sto se suprostavlja praksi prvih muslimana.
Dokaz tome je hadis, kad je poslanik Muhammed s.a.w.s. poslao Muaza Ibn Dzebela u Jemen, i tom prilikom ga
upitao po cemu ce suditi?
Sto se tice casopisa Semerkand, konkretno na temu o gradjanskom braku, muslimani su duzni suditi prema Kuranu i sunnetu i za presudu u svim sporovima obracati se Kuranu i sunnetu, radeci prema Allahovim dz.s. rijecima koji glase Kuran, pr. zn. : "I sudi im prema onome sto Allah dz.s. objavljuje." (sura El Maida, 49 ajet)
Prenosi se da je Allahov poslanik Muhammed s.a.w.s. rekao :
"I nece njihovi vladari, suditi po Allahovoj ds.z. knjizi i traziti rjesenje (spora), u onome sto je Allah dz.s. objavio a da Allah njihovu moc nece okrenuti protiv njih. (hadis je dobar a biljezi ga Ibn Madze i drugi)
Sto se tice tih profesora sa FIN-a, sto si ih navela oni nisu ehli sunetski ucenjaci.
U jednom intervju prof. akide Zuhdija Adilovic je napisao i iznio svoje misljenje da postoje dva razlicita
koncepta izucavanja akide u BiH, a to su :
"filozofsko modernisticki koncept koji je prisutan na FIN-u u Sarajevu,
i tradicionalni Kuransko-sunnetski obrazac koji se izucava na IPF-u u Zenici i Bihacu."
Ucenjaci koji se trude slijede izvorno ucenje islama, koji ukazuju na stetnost novih stvari u vjeri nisu prisutni na tim promocijama.
Prijasnje generacije alima su govorile : "Kad god se uvede jedna novotarija potisne se jedan sunnet".
Jedan primjer novotarija u BiH su i turbeta koja se nalaze po BiH.
A poslanik islama s.a.w.s. je zabranio podizanje gradjevina (zidanje), na kaburovima.
Pouzdano se zna da je poslanik s.a.w.s. ukopan usvojoj kuci a ne u dzamiji.
Tradicija poslanika a.s. je da se ukopavaju tamo gdje i presele.
Islam zabranjuje izgradnju kubeta nad kaburovima.
Iz historije islama se zna da su vecinu turbeta u Egiptu izgradila dinastija Fatimija. (sije)
Oklapanje mezarova i druga ukrasavanja mezarova ne koriste mrtvima, a ni zivima.
Islam dozvoljava da mezar bude malo izdignut kako bi se znalo za njega.
Prije neku godinu sam u srednjoj Bosni vidio jednog mladica kako ostavlja novac kraj jednog turbeta u kojem se nalazi kabur.
To je prezrena novotarija i u islamu strogo zabranjeno dijelo.
Zavjeti koji se ispunjavaju za dusu umrlih i zavjetne stvari koje se ostavljaju na kaburovima i turbetima spadaju u veliki sirk.
U to spada i obracanje dovom mejitu radi posrednistva.
Za pocetak ti preporcujem da krenes od ovih knjiga :
http://www.islamika.org/downloads/liter ... a/Iman.pdf
http://www.islamika.org/downloads/liter ... znanje.pdf
http://www.islamika.org/downloads/liter ... alihin.pdf
A umjesto novina Semerkand, preporucujem ti casopis EL ASR, koji je jednostavan, raznovrsnih tema i dosta
poucan.
http://www.el-asr.com/
Nadam se da si imala strpljenja da sve ovo procitas, i da ces to shvatiti kao jedan nasihat i pomoc, a ne kao
puku raspravu i objedjivanje...
- arzuhal
#314 Re: Odlazak u Tekiju!
sura Džinn:
(٢٥) عَـٰلِمُ ٱلۡغَيۡبِ فَلَا يُظۡهِرُ عَلَىٰ غَيۡبِهِۦۤ أَحَدًا
(٢٦) إِلَّا مَنِ ٱرۡتَضَىٰ مِن رَّسُولٍ۬ فَإِنَّهُ ۥ يَسۡلُكُ مِنۢ بَيۡنِ يَدَيۡهِ وَمِنۡ خَلۡفِهِۦ رَصَدً۬ا
Ja, zaista, nisam nikad tragao za tefsirom ovih ajeta, pa de neka neko nešto nađe od tumačenja, da vidimo na šta se odnosi...
(٢٦) إِلَّا مَنِ ٱرۡتَضَىٰ مِن رَّسُولٍ۬ فَإِنَّهُ ۥ يَسۡلُكُ مِنۢ بَيۡنِ يَدَيۡهِ وَمِنۡ خَلۡفِهِۦ رَصَدً۬ا
Ja, zaista, nisam nikad tragao za tefsirom ovih ajeta, pa de neka neko nešto nađe od tumačenja, da vidimo na šta se odnosi...
-
strongwoman
#315 Re: Odlazak u Tekiju!
Evo ti komplan tefsir ove sure
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/sura%20DZIN.htm
http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/sura%20DZIN.htm
arzuhal wrote:sura Džinn:
- arzuhal
#316 Re: Odlazak u Tekiju!
U, saće bit belaja zbog šiitskog tefsira 
-
strongwoman
#317 Re: Odlazak u Tekiju!
Ne znam hoce li biti belaja, ali poznavajuci situaciju, sada cu dobiti tefsir ovog tefsira... i pripremicu se do sabaha da iscitavam, a na kraju nista shvatiti necu...arzuhal wrote:U, saće bit belaja zbog šiitskog tefsira
-
ragib
#318 Re: Odlazak u Tekiju!
bravobijela wrote:ne znam ti pojasniti, nisam nikada to iskusila, sve što ti mogu jeste c/p kako je to definirao imam Kušejri u svojoj Risali.izvori istine wrote: Da mi pojasnis termine kao sto su : stepeni, kesfovi, tajne, mistika, koji se spominju u
Da li to spada u sferu gajba, tj. nepoznatog?vjerujem da Allah, dž.š., može nekim Svojim izvrsnim robovima otkriti neke tajne iz onostranoga.Da li ti vjerujes da neki sufijski sejhovi poznaju gajb?
- Mudrost kadera; Ali Tantavi ('10-14)- Muslimanski i građanski brak; Ifeta Nezirović ('09-1 i '09-3)fikha
- Vjera i domovina; Almir Fatić ('09-12)
- Ljubav i samilost (odnosi u braku); Aldin Kusur ('09-2)- O sadaki; M. E. Gul ('06-3)upucivanje na dobro a odvracanje od zla
- Pokornost roditeljima; Ifeta Nezirović ('09-4)
- Islam - misija neprestalnog dobra; Almir Fatić ('09-9)- Današnji kumiri; Aida Begić ('09-2)ukazivanje na novotarije
- Nova godina; Ali Tantavi ('09-12/13)
- Devijacija, delikvencija, prostitucija - recesija; Dželal Ibraković ('09-2)- Ebu Hanife ('10-13/16)promovisanja historije ehli suneta i njihove uleme, malo sireg govora o poslaniku s.a.w.s. i ashabima r.a. itd...
- prijevod El-Kandehlevijevog "Hajatu-s-sahabe" ('09-4/6/7/8/11/12; '10-13/14/15/16)
- ashabima je posvećen cijeli '10-16 broj, izdvajam teme:
Najbolji ljudi ummeta; Almir Fatić. Ashabi kiram - plemeniti drugovi; Džemail Ibranovićnije istina. promotori su najčešće dr. Almir Fatić (prof. na katedri tefsira na FIN-u), hfz. Nedžad Ćeman (prevodilac nekoliko djela, zaposlen kao nastavnik vjeronauke i nije nikakav šejh) i dr. hfz. Džemail Ibanović (imam Šarene džamije u Travniku).Kako to da na promociji tih novina gostuju sejhovi sufijske orjentacije.da, semerkand ne sudi griješniku nego grijehuSlusao sam na medijima gostovanje promotora tih novina i udruzenja vezano za te novine,
a ovo nesmijes, mi ne sudimo grijesniku, nego grijehu, i da sve primaju u zagrljaj.“![]()
i to je prelijepo, šta je tebi bolan ne bio?
ponovit ću se jer sam ovo već negdje rekla - semerkand se ne bavi "tuđim" problemima i ne upire prstom ni u koga. taj časopis piše o ljepoti vjere, poziva na dobro i ne proziva nikakve grupacije.
semerkand ne kaže za sebe "mi smo najbolji", to je odlika jevreja (nahnu ebnaullahi ve ehibbauh - mi smo Allahovi sinovi i Njegovi miljenici). on se bavi SOBOM (la uksimu binnefsil-levvameh - kunem se dušom koja sebe kori) a nakon šro se pozabaviš sobom možeš pomoći i džematu.
jesi li ga dobio i hoćeš li išta odgovoriti?Zasad toliko, ocekujem tvoj odgovor?
- vekil
#319 Re: Odlazak u Tekiju!
Žena u islamu smije biti čak i muftija, šerijatski sudac, sufijska šejha... hz. Fatima je do svoje smrti podučavala kako muškarce, tako i žene i sve one koji su bili voljni da nešto nauče!
Tom logikom, žene ne bi smjele biti ni muallime...
ISLAM za razliku od KRŠĆANSTVA npr. koje je ženu do nedavno ako ne i danas službeno deklarisalo prljavom, griješnom... ISLAM čini ženu dostojanstvenom i daje joj jednu veliku ulogu, iako ne veću od MUŠKARCA, no ne stavlja je u poziciju nesposobne...
ISLAM za razliku od KRŠĆANSTVA npr. koje je ženu do nedavno ako ne i danas službeno deklarisalo prljavom, griješnom... ISLAM čini ženu dostojanstvenom i daje joj jednu veliku ulogu, iako ne veću od MUŠKARCA, no ne stavlja je u poziciju nesposobne...
-
strongwoman
#320 Re: Odlazak u Tekiju!
Ma znam ja to, ali.... nije lijepo kako se neki muslimani ophode prema zenama i kako nas ponizavaju... cak zabranjuju da idemo u dzamije.
Neki da procitah tekst "Odgoj zene udaranjem".. kad nisam pala u nesvijest, i to uz sve navode hadise i ajete.. a onda se pitam da li bi ijedan normalan muskarac dozvolio svom ocu da odgaja majku batinama.
Teska tema....
Neki da procitah tekst "Odgoj zene udaranjem".. kad nisam pala u nesvijest, i to uz sve navode hadise i ajete.. a onda se pitam da li bi ijedan normalan muskarac dozvolio svom ocu da odgaja majku batinama.
Teska tema....
vekil wrote:Žena u islamu smije biti čak i muftija, šerijatski sudac, sufijska šejha... hz. Fatima je do svoje smrti podučavala kako muškarce, tako i žene i sve one koji su bili voljni da nešto nauče!
- Imamopobjednika
#321 Re: Odlazak u Tekiju!
Nemoj polaziti od sebe kada savjetujes druge ljude o tome sta je nekome jednostavno. Mozda je za tebe, koji nije u stanju sastaviti svoje dvije prostoprosirene recenice, i za tvoje intelektualne sposobnosti zaista tesko procitati i shvatiti bilo sta vise od Porcinog zadnjeg predavanja ali, hvala Bogu, nismo svi isti.izvori istine wrote:A umjesto novina Semerkand, preporucujem ti casopis EL ASR, koji je jednostavan, raznovrsnih tema i dosta
poucan.
http://www.el-asr.com
Last edited by Imamopobjednika on 18/04/2010 21:04, edited 1 time in total.
- idealnaM
#322 Re: Odlazak u Tekiju!
Ja, dobre emisijee.. 
- ikrime
#323 Re: Odlazak u Tekiju!
Jok bolan. Rano je...tek ih je oko 3000 koji udaraju glavom u keramiku...sab'rarzuhal wrote:U, saće bit belaja zbog šiitskog tefsira
- bijela
#324 Re: Odlazak u Tekiju!
izvori istine wrote:Da se odmah razumjemo, po ucenju islama zena ne moze vaziti muskarcima vec iskljucivo zenama.
Ona moze sugerisati, predlagati, pitati ali da opet ponovim ona ne moze drzati predavanje muskarcima.
Poslanik Muhammed s.a.w.s. je rekao : " Nece uspjeti narod koji preda vlast u ruke zeni."
(hadis vjerodostojan).
Muslimanima je strogo zabranjeno da se ismijavaju sa propisima vjere.bijela wrote:
kad on nađe neke muhadžedinske snimke i uništi uvriježeno mišljenje na ovoj temi o sufitima kao bićima van svake društvene realnosti
@senQ - ne vrijedi, biliv me. ništa od mog džahilskog mevluda
Takvo djelo njegovog pocinioca automatski izvode iz vjere, dokaz tome je :
Kuranski ajet, sure Et Tevbe, 65-66 ajet.
Preporucujem ti da procitas taj ajet i njegov komentar te povod objave tog ajeta.
Nadam se da ces se pokajati za to sto si napisala.
Sto se tice pitanja gajba, samo Allah dz.s. zna gajb-nepoznato.
Dokaz tome je Kuranski ajet, pr. zn. : " U Njega su kljucevi svih tajni, samo ih On zna."
(sura, En El-Enam, 59 ajet)
Onaj ko je ubjedjenja da poslanici a.s. i evlije (dobri ljudi) znaju gajb, pocinio je sirk tj. pripisao je Allahu dz.s. druga.
Ne priznavati prava uleme, pogotovo one u ciju ispravnost se osvjedocio citav umet.
Poslanik s.a.w.s. je rekao : "Ucenjaci su nasljednici Bozijih poslanika". (hadis vjerodostojan)
"Nije od nas onaj koji nepriznaje pravo ucenih." (hadis vjerodostojan)
U islamu nema filozofije i filozofiranja, po uzoru na materijaliste, nego princip islama je slijedjenje i
pokoravanje.
Stavljanje licnih misljenja ispred izvora islama, Kurana i sunneta, sto se suprostavlja praksi prvih muslimana.
Dokaz tome je hadis, kad je poslanik Muhammed s.a.w.s. poslao Muaza Ibn Dzebela u Jemen, i tom prilikom ga
upitao po cemu ce suditi?
Sto se tice casopisa Semerkand, konkretno na temu o gradjanskom braku, muslimani su duzni suditi prema Kuranu i sunnetu i za presudu u svim sporovima obracati se Kuranu i sunnetu, radeci prema Allahovim dz.s. rijecima koji glase Kuran, pr. zn. : "I sudi im prema onome sto Allah dz.s. objavljuje." (sura El Maida, 49 ajet)
Prenosi se da je Allahov poslanik Muhammed s.a.w.s. rekao :
"I nece njihovi vladari, suditi po Allahovoj ds.z. knjizi i traziti rjesenje (spora), u onome sto je Allah dz.s. objavio a da Allah njihovu moc nece okrenuti protiv njih. (hadis je dobar a biljezi ga Ibn Madze i drugi)
Sto se tice tih profesora sa FIN-a, sto si ih navela oni nisu ehli sunetski ucenjaci.
U jednom intervju prof. akide Zuhdija Adilovic je napisao i iznio svoje misljenje da postoje dva razlicita
koncepta izucavanja akide u BiH, a to su :
"filozofsko modernisticki koncept koji je prisutan na FIN-u u Sarajevu,
i tradicionalni Kuransko-sunnetski obrazac koji se izucava na IPF-u u Zenici i Bihacu."
Ucenjaci koji se trude slijede izvorno ucenje islama, koji ukazuju na stetnost novih stvari u vjeri nisu prisutni na tim promocijama.
Prijasnje generacije alima su govorile : "Kad god se uvede jedna novotarija potisne se jedan sunnet".
Jedan primjer novotarija u BiH su i turbeta koja se nalaze po BiH.
A poslanik islama s.a.w.s. je zabranio podizanje gradjevina (zidanje), na kaburovima.
Pouzdano se zna da je poslanik s.a.w.s. ukopan usvojoj kuci a ne u dzamiji.
Tradicija poslanika a.s. je da se ukopavaju tamo gdje i presele.
Islam zabranjuje izgradnju kubeta nad kaburovima.
Iz historije islama se zna da su vecinu turbeta u Egiptu izgradila dinastija Fatimija. (sije)
Oklapanje mezarova i druga ukrasavanja mezarova ne koriste mrtvima, a ni zivima.
Islam dozvoljava da mezar bude malo izdignut kako bi se znalo za njega.
Prije neku godinu sam u srednjoj Bosni vidio jednog mladica kako ostavlja novac kraj jednog turbeta u kojem se nalazi kabur.
To je prezrena novotarija i u islamu strogo zabranjeno dijelo.
Zavjeti koji se ispunjavaju za dusu umrlih i zavjetne stvari koje se ostavljaju na kaburovima i turbetima spadaju u veliki sirk.
U to spada i obracanje dovom mejitu radi posrednistva.
Za pocetak ti preporcujem da krenes od ovih knjiga :
http://www.islamika.org/downloads/liter ... a/Iman.pdf
http://www.islamika.org/downloads/liter ... znanje.pdf
http://www.islamika.org/downloads/liter ... alihin.pdf
A umjesto novina Semerkand, preporucujem ti casopis EL ASR, koji je jednostavan, raznovrsnih tema i dosta
poucan.
http://www.el-asr.com/
Nadam se da si imala strpljenja da sve ovo procitas, i da ces to shvatiti kao jedan nasihat i pomoc, a ne kao
puku raspravu i objedjivanje...
tamam, hvala ti.
es-selamu ala men la jukeffirul-muslimin.
- SenQ
#325 Re: Odlazak u Tekiju!
@izvor istine: Konacno smo svi shvatili sta si htio reci a sad te molim da ne ulazis vise na ovaj forum/temu, idi prosvijetljuj druge duse koje nisu osjetile iman i ljepotu Islama a pusti nas na miru.
Zelim da pisem/gledam/citam o tesavufu sa ljudima od razumijevanja a ne sa osobom koja drugima zeli nametnuti svoje utvrdjeno misljenje i smatrajuci da su svi drugi u krivu a da si ti samo u pravu.Osaburi malo..
Umoran sam od citanja tvojih postova, zablokira svaku temu. Pogledaj sta radis od tema/e, zavadjujes se sa bracom i sestrama, i sve da si u pravu ono sto radis od tema je uzas. Molim te produzi dalje i zelim ti sve najbolje
Zelim da pisem/gledam/citam o tesavufu sa ljudima od razumijevanja a ne sa osobom koja drugima zeli nametnuti svoje utvrdjeno misljenje i smatrajuci da su svi drugi u krivu a da si ti samo u pravu.Osaburi malo..
Umoran sam od citanja tvojih postova, zablokira svaku temu. Pogledaj sta radis od tema/e, zavadjujes se sa bracom i sestrama, i sve da si u pravu ono sto radis od tema je uzas. Molim te produzi dalje i zelim ti sve najbolje