Odlazak u Tekiju!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ljubav_aha

#101 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

paja patak wrote:
ljubav_aha wrote: paja patak,vidis ti si okruzena do malena ja nisam,zato sma pitala,i ocekivala sam lijep sazet odogovor

paja patak,nikad nemoj podcjeniti necije znanje ,zar to do sada nisi tamo naucila :!:
puno se ti meni vrzmas po ovim religijskim temama i pitas vazda nesto a ne hajes :? :? pa tako da se nisam zadavala da tebi odg 8-) 8-) , da je neko drugi sigurno i bi :thumbup: :D

ah too,hvala :-D

srecom bijal i arzulah znaju da hajem :-D

a ti kao prava vjernica malo razmisli sto radis :)
paja patak

#102 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

ljubav_aha wrote:
paja patak wrote:
ljubav_aha wrote: paja patak,vidis ti si okruzena do malena ja nisam,zato sma pitala,i ocekivala sam lijep sazet odogovor

paja patak,nikad nemoj podcjeniti necije znanje ,zar to do sada nisi tamo naucila :!:
puno se ti meni vrzmas po ovim religijskim temama i pitas vazda nesto a ne hajes :? :? pa tako da se nisam zadavala da tebi odg 8-) 8-) , da je neko drugi sigurno i bi :thumbup: :D

ah too,hvala :-D

srecom bijal i arzulah znaju da hajem :-D

a ti kao prava vjernica malo razmisli sto radis :)

chill :thumbup:
SenQ

#103 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

izvori istine wrote:Halali ali zar ti pored dzamija, (Allahovih dz.s. kuca), trebaju neka druga mjesta, da bi se sjetila Allaha dz.s. i
to po nekakvim tarikatskim pravilima, a ne po sunetu poslanika islama Muhammeda s.a.w.s.

Komentar : U tekiji se ne moze klanjati tehijetul mesdzid, tj. 2 rekata prije nego sto se sjedne.

@izvor istine: Znas li da se u tarikat ne moze uopste stupiti ukoliko se u potpunosti ne prati serijat tj Kur'an na prvom mjestu a zatim sunet Muhammeda s.a.v.s. pa tek onda se dopunjujemo tarikatom, a tarikat nije nista drugo nego sunet Poslanika ali jednostavno receno u vecoj mjeri.

A to sto kazes da se samo treba klanjati nafile u dzamijama npr. tehijatul-mesdzid pa da je srece svi bi tako radili ali nema srece i vecina dolazi u dzamije samo radi onoga sto mora a ponekad i samo da ga ljudi vide. A oprobaj ti klanjati dodatne namaze u dzamijama i probaj zikriti u dzamija i razne stvari dodatne uciti u dzamijama, pa prvo sto ljudi kazu da si cudan.

@izvor istine: Koliko god si ti citao i izucavao to da razbijes svoje sumnje oko tesavufa ja sam citao vise od tebe i imao sam vjeruj mi milijun i jednu sumnju ali vjeruj mi da neces pogrijesiti ako odes u koju tekiju i jednostavno vidis kako stvari funkcionisu.

Ja te razumijem da imas sumnji ali vjeruj mi ili ne vjeruj ovo je ispravan put i stoga te molim da ne osudjujes tesavuf kao novotariju ili ti vec ne znam sta. Nego jednostavno reci ja ne zelim da pristupim tesavufu, hocu da budem musliman bez ikakvoga pristupanja ičemu i tacka. Jer ja znam dosta ljudi koji su,Allah zna, puno bolji muslimani nego sto su oni poneki u tekiji i stoga ako ti vidis da mozes da budes bolji covjek bez toga pa onda i budi. Ali molim te nemoj vise pisati nista o onome sto ne znas. :thumbup:
ljubav_aha

#104 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

Tekija na Buni

Tekija je izgrađena u 16.vijeku. Unutrašnjost same tekije je urađena u klasičnom baroknom turskom stilu po tome je jedini takav objekat u BiH. Otvorena je za posjetioce tokom cijele godine, a u prelijepom vrtu koji gleda na izvor Bune možete popiti osvježavajuće piće, tursku kafu ili čaj.

Historija

Unutrasnjost same tekije je urađena u klasičnom baroknom turskom stilu po tome je jedini takav objekat u BiH... ...Blagajski kraj je postojao kao ljudsko stanište u kontinuitetu od 7000. godina prije nove ere do danas kao pećina, selo, ilirska utvrda, rimski castrum, feudalna rezidencija, sjedište kadiluka, grad-tvrđava, i konačno grad. Taj vrlo čitak rukopis čovjekovog bivstvovanja na ovim područjima pratimo od neolita u Zelenoj pećini. Ilirsku gradinu iz II. i I. vijeka p.n.e. Rimljani su pretvorili u castrum.
U vrijeme bizantskog cara Justiniana (527.-565.) izgrađen je sistem utvrđenih gradova na potezu od grada Kostura u Dabrici pored Stoca, Blagaja na Buni do Biograda kraj Konjica. Tadašnje naselje Bona, u svojoj knjizi opisao je bizantski car Konstantin Porfirogenet. Naime, u Zachlumiji, odnosno u sastavu humske političko-teritorijalne formacije, Porfirogenet navodi gradove: Ston, Mokriskik, Oslje, Golumainik (Glumina), Dobriskik (Dabar) i Bonu (Bagaj). Pokrštavanje Slovena zapoceto u VII., zavrseno je krajem IX. vijeka. Prvi poznati knez Zahumlja bio je Mihajlo Višević (910.-950.). Od sredine X. vijeka do 1018., godine, Zahumlje je bilo pod makedonskom upravom. Za vrijeme vladavine Stevana Nemanje (1114.-l200.) Zahumlje je, sve do priključenja Bosni, bilo pod dominacijom Srpske države. Krajem XII. vijeka u blagajskom kraju župan Jerko je podigao Crkvu, svetog Kuzma i Damjana. Bosanski ban Stjepan II Kotromanić (1322.-1353.) priključuje Zahumlje snažnoj bosanskoj državi.
Stjepan II. Kotromanić vladao je ”od mora do Save, od Cetine do Drine”. 1377. godine bosanski velikaš Tvrtko se proglasio za kralja ”Srbije, Bosne, Primorja, Humske Zemlje, Dalmacije, Hrvatske, Donjih Krajeva, Zapadnih Krajeva” . Sandalj Hranić Kosača i njegov sinovac Stjepan vladali su Humom i Blagajem. U povelji kralja Ostoje od 01.Novembra 1423.godine u našem gradu Blagaju spominje se prvi put ime Blagaj, a titula je uzeta 1448.godine, što dovoljno govori o redosljedu stvari. Naziv Hercegovine ili bolje reći njeno porijeklo treba tražiti u vremenu Sandalja Hranića, a potiče od perzijske rijeci her seng = mjesto kamena izvednica Hersengovina-Hercegovina je u prevodu "kamena zemlja", Osmanlije su blagajskim krajem zagospodarile 1446. godine smjestivši u utvrđeni ”Tvrdi grad Blagaj” vojnu posadu. Subur- bijalni dio grada, do tada nenaseljen, postao je središtem Blagajskog kadiluka.
Po ustaljenom islamskom urbanom ustroju grad Blagaj je bio podijeljen na pet mahala Carsku mahalu ili Varoš, Hasanaginu ili Donja Dol, Bunsko i Galičići. Trđava je uvijek bila posebna teritorijalna jedinica. U osmansko vrijeme Blagaj je imao sedam džamija, dva hana, tri musafirhane, hana, medresu, dva mekteba, tekiju, dva kamena mosta, kiraethanu i sedam mlinica s dvadeset osam mlinova. Proces islamizacije je u blagajskom kraju tekao do druge polovine XVIII. vijeka, tako da će većinu stanovništva do 1835. godine čini muslimansko, dok ce za vrijeme austrougarske vladavine broj kršćana biti dvostruko veći od pripadnika islamske vjere. Austrougarski period je obilježen gradnjom katoličke i pravoslavne crkve. Blagaj je danas turistički centar Hercegovine.

Image
ljubav_aha

#105 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

Image

During the ritual, the dervishes pierce with blades

:?:
osmanlija

#106 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by osmanlija »

bijela wrote:izvore dragi...

znaš šta bih uradila kada bi jednog dana ti otišao u banoviće ili svojevoljno negdje drugdje?
ja bih bolan napravila mevlud! proslavu rođenja jednog čovjeka, Muhammeda ibn Abdullaha.
i to bih pozvala ljude da mi dođu na podne. klanjali bismo (čak i sunnete).

nakon toga bismo pristupili pjevanju stihova o Poslaniku, a.s., koji nisu postojali u njegovo doba.
i zamisli - tu, u istoj prostoriji - bi sjedili i muškarci i žene, a žene bi naglas, sa njima, učile salavate.

ustali bismo na noge u mevludskom trenutku kad se Poslanik rodio i nakon toga bismo se zasladili šerbetom....

poslije učenja mevluda, vrijeme je i za vaz. predavač nam je dr. Rešid Hafizović, koji je studirao bogosloviju u Zagrebu.
on bi nam govorio o Deusu Absconditosu i Deusu Revelatusu, Koji ne sjedi na Aršu.

zatim bi nam govorio o Njegovoj vječnoj, nestvorenoj riječi, Kur'anu za kojeg je Ibn Arebi rekao da je more bez obala...

od Kur'anskih riječi bi nam citirao: ...oni slijede samo pretpostavke, a pretpostavke nisu Istini ni od kakve koristi!, te bi nas upozorio da govorimo samo kada dobro poznajemo materiju i okolnosti, tekst i kontekst.

vaz bi priveo kraju tražeći vesilet, pa bi rekao: Poslaniče, moli Gospodara za nas!
a mi bi na to govorili: amin, ja Rabbi!

zatim bi uslijedio vrhunac večeri. derviši bi sjeli u halku i glasno zikrili i to spominjuću riječ HU! klatili bi se sad na jednu stranu, sad na drugu.

ooo, onda bi ih nekoliko obuklo bijele haljine pa bi počeli plesati kao mevlevije uz zvuke naja! tako bismo se okretali po sobi, a neki bi pljeskali rukama i u zanosu uzvikivali: Allah! Allah!
bili bismo kao u onim stihovima: ...igrali smo i plesali, držeći se za svod plavi!

tada bi neki popadali na pod u džezbi.
no, prije nego bi se svi pogubili, šejh bi primirio ljude i svi bi ponovo mirno posjedali.

poljubili bi šejhu ruku i otišli za sofru pojesti teletinu...
Bijela, čim organizuješ taj mevlud, zovi i mene živa bila.
ljubav_aha

#107 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

Kosovo's Dervishes dance toward salvation

By AFP Agence France-Presse, Prizren (Pristina), Serbia-Montenegro
Kim Info-service, News from Kosovo and Metohija
Tuesday, April 4, 2006

Every spring the Dervishes of Kosovo -- among the last in Europe -- dance, chant and push knives into their bodies in a quest for heavenly salvation.

They are shunned by many fellow Muslims as starry-eyed mystics, but the Dervishes who gathered recently in Prizen for a centuries-old celebration do not see themselves as outside the Islamic pale.
"We are the avant garde of the Muslim religion," says Shejh Adrihusejn, a leader of the mystical order, playing down the dramatic extremes to which Dervishes go to attain religious fulfillment. "We do not accept being presented as a Muslim mystic sect or an extreme branch of our religion," says the Shejh, a title given to Dervish community leaders.

A fraternity of Sufi Islam famous for both their asceticism and their hypnotic, trance-inducing dances, the Dervish community in Kosovo is a legacy of the Ottoman empire that once held sway over this Serbian province. While 95 percent of Kosovo's two million inhabitants are Muslim, only a klix fraction -- some 50,000 -- are Dervishes. There are also Sufi communities in neighboring Albania and Macedonia.

At the end of March the 5,000 Dervishes of Prizen in southern Kosovo celebrate the Spring equinox festival of "Sultan Nevruz," the moment when the sun begins to favor the Northern Hemisphere and day become longer than night.

The ceremony unfolds in the hilly suburbs of this picture-postcard town in special ampitheatre, or "teqe," that bears little resemblance to a traditional Muslim mosque.Some 60 dervishes of all ages dressed in black and white waistcoats and flat hats, including a few children, begin chanting before an overflowing crowd. Women, guests and journalists are kept to the side or observe from a small wooden balcony.

What is about to unfold is so dramatic as to shock the uninitiated, and even shake one's understanding of medical science.

"La-illaha-illallah" ("There is no god but God") the Dervishes intone in a subdued prayer, forming a semi-circle around Shejh Adrihusejn.
Bobbing their heads, they slowly up the tempo and volume of the prayer from a deep murmur into full-throated howl, praying for their past sins to be pardoned.The crescendo mounts for two hours until the Dervishes are swaying in a state of mystical ecstasy. "Allah Hu" (he is God), they chant in perfect unison.

That is when the skewers and knives appear.

The Shejh leads the way, coating 15-centimetre (six inch) long needles with his saliva and then piercing his two young sons. He does the same to three other children.
Miraculously, there is no blood, and the children show no sign of fear or pain, swaying silently as they hold the needles pierced through one side of their mouths.
Next come the blades: Shejh slowly eases 40-centimetre ( 1.3-foot) knives with rounded, pearl-coated stems through both cheeks of the Dervishes, one-by-one.

Driven by the rhythm of kettledrums and tambourines, the entranced worshipers sway in a semi-conscious state, repeating their calls to "Allah" over and over.
Next they begin piercing their necks with knives, proudly displaying the wounds.
"The knives symbolize the healing of all wounds. This is the blessing of God and the power of the order," says an elderly, high-ranking Dervish after the ceremony.

Finally, the intensity subsides into a prayer for the souls of all prophets and believers, as the Dervishes remove the knives and return them to the Shejh, kissing his hands.

Later, the 44-year-old Shejh talks about his flock's esoteric tradition, insisting that it has a place in modern society.
"We propagandize love among people. Belief is, in essence, love towards God, towards others and towards life," he says.
"I am against any extremism. I am a Muslim and a European of the 21st Century -- Internet is an important part of my life," he says.

ZAR JE OVO NEOPHODNO U RELIGJI :?:
paja patak

#108 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

nije naravno :)
BHF_Manijak

#109 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by BHF_Manijak »

Haj ti to prevedi ziva bila,ili ukratko sta veli taj clanak?! :mrgreen:
ljubav_aha

#110 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Haj ti to prevedi ziva bila,ili ukratko sta veli taj clanak?! :mrgreen:
Kosovski ples derviša prema spasenju

Po AFP Agence France-Presse, Prizren (Priština), Srbija i Crna Gora
Kim Info-servis, vijesti sa Kosova i Metohije
Utorak 4 travanj 2006

Svakog proljeća derviša Kosova - među zadnjima u Europi - ples, pjesma i push noževe u njihova tijela u potrazi za nebesko spasenje.

Oni su izbjegavali mnogi kolege muslimana kao naivan mistici, ali derviša koji su se okupili u nedavno Prizen za stoljetne proslave ne vide sebe kao izvan islamskog blijedo.
"Mi smo avangarde muslimanske vjere", kaže Shejh Adrihusejn, vođa mističnom redu, svira dolje dramatične krajnosti u koju idu da postignu derviša vjerskih ispunjenje. "Mi ne primamo bitak predstavljen kao muslimanski mistik sekta ili ekstremna grana naše vjere", kaže Shejh, naslov dao Derviš zajednice lideri.

Bratstvo sufijskog Islama poznat po oba njihova asketizma i hipnotički, trance inducing-plesova, derviške zajednice na Kosovu je nasljeđe Otomanskog carstva, koji su nekoć vladala nad održati ove srpske pokrajine. Dok 95 posto Kosova dva milijuna stanovnika su muslimani, samo maleni dio - oko 50.000 - su derviša. Tu su i Sufi zajednica u susjednoj Albaniji i Makedoniji.

Na kraju ožujka 5000 derviši Prizen u južnom Kosovu proslavili festival proljeća "Sultan Nevruz ravnodnevica", trenutak kada se sunce počinje korist sjevernoj hemisferi i dana postati dulje od noći.

Svečanost se odvija u brdovitom predgrađima ovu fotografiju-razglednicu grada u posebnim ampitheatre, ili "teqe", koja nosi malo sličnosti s tradicionalnom muslimanskom mosque.Some 60 derviša svih dobi odjevena u crno-bijele prsluke i kape stan, uključujući i nekoliko djece, uzvikujući početi prije nego što bujaju gužva. Žene, gosti i novinari se drže po strani ili promatranje sa malog drvenog balkona.

Što je o to odvijati tako dramatična kao da udara nepoduzetan, pa čak i vrtjeti razumijevanje medicinskih znanosti.

"La-illaha-illallah" ("Nema boga osim Boga") derviša intonirati u molitvi poniženi, stvarajući polukrug oko Shejh Adrihusejn.
Bobbing glave, polako se tempo i količina molitve iz dubine romorenje u full-throated zavijaju, moleći za svoje grijehe prošlosti kako bi se pardoned.The crescendo nosače na dva sata dok se derviša lepršav u stanju mističnog zanosa . "Allah Hu" (On je Bog), one pjev u savršeno unisono.

To je kad se pojavljuju kos i noževima.

Shejh vodi put, premaz 15-centimetara (šest inča) duge igle sa svojom slinom i onda piercing njegova dva mlada sina. On je to isto na tri druga djeca.
Čudesno, nema krvi, a djeca ne pokazuju znakove straha ili boli, lepršav tiho kao oni držati igle probuäena jednu stranu usta.
Sljedeća dolaze oštrice: Shejh polako smanjuje 40 centimetara (1,3-noga) noževi sa zaobljenim, biser-obložene proizlazi kroz oba obraza i derviša, jedan-prema-jedan.

Ponukani ritam kettledrums i bubnjeva, oduševljena štovatelji poljuljati u polu-svjesnom stanju, ponavljajući svoje pozive na "Allah" više.
Sljedeća počinju piercing vratove s noževima, ponosno prikazuje rane.
"Noževi simbolizira iscjeljenje svih rana. To je Božji blagoslov i snaga reda", kaže starije osobe, visoki Derviš nakon ceremonije.

Konačno, intenzitet tone u molitvu za duše svih proroka i vjernika, kao derviša maknuti noževe i vrati ih Shejh, ljubeći mu ruku.

Kasnije, 44-year-old Shejh govori o njegovom stadu's ezoterične tradicije, inzistirajući da ima mjesto u suvremenom društvu.
"Mi propagandize ljubavi među ljudima. Vjerovanje je, u biti, ljubav prema Bogu, prema drugima i prema životu", kaže on.
"Ja sam protiv bilo kojeg ekstremizma. Ja sam Musliman i Europske 21. stoljeća - Internet je važan dio mog života", kaže on.
BHF_Manijak

#111 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by BHF_Manijak »

U sufizmu imas tarikate...neki od tih su zalutali i daleko su od islama,pa tako da nemoj sve uzimati zdravo za gotovo :) ;-)
Inace u islamu kakvih sve imas plravaca zalutalih,da Allah sacuva,rekla bi kakve veze imaju ovi sa islamom... :mrgreen:
ljubav_aha

#112 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:U sufizmu imas tarikate...neki od tih su zalutali i daleko su od islama,pa tako da nemoj sve uzimati zdravo za gotovo :) ;-)
Inace u islamu kakvih sve imas plravaca zalutalih,da Allah sacuva,rekla bi kakve veze imaju ovi sa islamom... :mrgreen:
najbolji komentar sejha "Ja sam protiv bilo kojeg ekstremizma. Ja sam Musliman i Europske 21. stoljeća - Internet je važan dio mog života", kaže on." :lol:

kosovo i albanija su izgleda s obzirom ne neobrazovanost postale odlicno tlo za ovako nesto :!:
callmethebreeeze

#113 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by callmethebreeeze »

diral' vas ova ljubav_aha?
:D
kamen spoticanja

#114 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by kamen spoticanja »

callmethebreeeze wrote:diral' vas ova ljubav_aha?
jok ba,ona u behutu valja savladat onu masinu za piskenje u stojecem polozaju :D pa joj nije no do cega :-)
ljubav_aha

#115 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:diral' vas ova ljubav_aha?
:lol:
kamen spoticanja

#116 Re: Odlazak u Tekiju!

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:U sufizmu imas tarikate...neki od tih su zalutali i daleko su od islama,pa tako da nemoj sve uzimati zdravo za gotovo :) ;-)
najbolji komentar sejha "Ja sam protiv bilo kojeg ekstremizma. Ja sam Musliman i Europske 21. stoljeća - Internet je važan dio mog života", kaže on." :lol:

kosovo i albanija su izgleda s obzirom ne neobrazovanost postale odlicno tlo za ovako nesto :!:
uh ljepi google translation :-) koristan ko i ona masina za piskenje :dance: no ti volis takve morebit :D
jel treba link? :?: :D
ljubav_aha

#117 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

"Islamizacijom naših krajeva proširili su se i tarikati, pa su podizane i tekije u centrima kao različita arhitektonska rješenja, ali nikada tako impozantne kao što su džamije. Sultan Mehmed II EI-Fatih sa svojom vojskom je pored znalaca različitih struka i znanosti sa sobom poveo i najodabranije predstavnike svih tarikata da kao propagatori islama šire duh islamskog misticizma i moralno djeluju na vojnike."

zar je islamski misticizam uopste neophodan :?:
kamen spoticanja

#118 Re: Odlazak u Tekiju!

ljubav_aha wrote:"Islamizacijom naših krajeva proširili su se i tarikati, pa su podizane i tekije u centrima kao različita arhitektonska rješenja, ali nikada tako impozantne kao što su džamije. Sultan Mehmed II EI-Fatih sa svojom vojskom je pored znalaca različitih struka i znanosti sa sobom poveo i najodabranije predstavnike svih tarikata da kao propagatori islama šire duh islamskog misticizma i moralno djeluju na vojnike."

a zar nije? :D
komsija123

#119 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by komsija123 »

zna li neko mozda jos vise o halidijama(iz semerkanda), oni su po meni specificni jer zikre na tih način bez podizanja glasova i pokreta, u knjizi sam procitao da je to i prije bio ulemanski tarikat.
bijela

#120 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bijela »

joj @kamen spoticanja, što i ti voliš... :roll:
što ti treba to za google translate (zar ne radimo svi to, nećeš za rad' foruma sjest pa prevodit tekst riječ po riječ?!) i za mašinu?
žena fino pita u nekoliko postova i traži objašnjenje. nije joj jasno, ali je uporna u traženju odgovora. neka joj neko ako može i želi ponudi adekvatan, osmišljen i argumentiran odgovor umjesto da se pišu neke uvrede na ličnoj bazi :oops:

za priču o halidijama je zadužena vekilica pajo patak :wink:
paja patak

#121 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by paja patak »

bijela wrote:joj @kamen spoticanja, što i ti voliš... :roll:
što ti treba to za google translate (zar ne radimo svi to, nećeš za rad' foruma sjest pa prevodit tekst riječ po riječ?!) i za mašinu?
žena fino pita u nekoliko postova i traži objašnjenje. nije joj jasno, ali je uporna u traženju odgovora. neka joj neko ako može i želi ponudi adekvatan, osmišljen i argumentiran odgovor umjesto da se pišu neke uvrede na ličnoj bazi :oops:

hvala bijela sad cu ja to 8-)
kamen spoticanja

#122 Re: Odlazak u Tekiju!

de sta se odmah palite ko hepo kocke :D salim se malo...zna mlada damo zasto... :D i gdje sad samo nadje uvredu... :-) ljubav aha je jedan od mojih omiljenih forumasa :D
nego sta je ono bilo pitanje? misticizam ?
cekaj a sta je uopce misticizam :D
dragi Boze ja naroda upaljiva... :roll:
ljubav_aha

#123 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:"Islamizacijom naših krajeva proširili su se i tarikati, pa su podizane i tekije u centrima kao različita arhitektonska rješenja, ali nikada tako impozantne kao što su džamije. Sultan Mehmed II EI-Fatih sa svojom vojskom je pored znalaca različitih struka i znanosti sa sobom poveo i najodabranije predstavnike svih tarikata da kao propagatori islama šire duh islamskog misticizma i moralno djeluju na vojnike."

bijela,hvala :-D cekam tvoj PP,cak i da ga posaljes tek nakon mijesec dana :-D

razumijem povezanost filozofije i relgije,razumljivo,ali ovo je vise ,izgleda rezultat sukoba razlicitih skola/misljenja,kao i eventulanih djelovanja u odredjeno istorijsko vrijeme na razlicitim lokacijama a sve u svrhu ostvraivanja vlasitih ciljeva /nije iskljuceno i politickih,naravno,sto se vidi iz gore postalvjenog teksta ,koji zaista nisu u interesu Islama,a o lokacijama koje pisem su : BiH,srbija,albanija,kosovo i sl.
bijela

#124 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bijela »

@ljubav aha, hvala što čekaš, nešto sam :-) , ali ću napisati aBd.

@kamen Image
kamen spoticanja

#125 Re: Odlazak u Tekiju!

kako isla ona pjesma...gorim sav,gorim sav :D
neka ljudi polahko...sve smo mi Boziji robovi...a samo ce On da sudi :)
selam alejk...odo u besiku :)
Post Reply