Kad je Kurban Bajram?

Rasprave o vjerskim temama.
miskin

#101 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by miskin »

naravno da ostaje da je u petak, ljudi diskutuju o svemu na poslu

bajram ce se klanjati u 07:54
Bulbul tica

#102 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Bulbul tica »

Jedno pitanjce, u vezi čestitanja Bajrama.

Ako još nije prošlo 40 dana od smrti člana porodice, da li se Bajram slavi i čestita? Izvinjavam se na neupućenosti, nisam imala još ovakav slučaj, a ne bih da pogriješim.

Hvala!
miskin

#103 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by miskin »

Bulbul tica wrote:Jedno pitanjce, u vezi čestitanja Bajrama.

Ako još nije prošlo 40 dana od smrti člana porodice, da li se Bajram slavi i čestita? Izvinjavam se na neupućenosti, nisam imala još ovakav slučaj, a ne bih da pogriješim.

Hvala!
Nema smetnje da nekome cestitas bajram ili da primis cestitku, ako nije proslo 40 dana od smrti nekog clana familije, to je cisto propis i nista nije doslo u islamu da bi upucivalo na suprotno, ko tako kaze treba da donese dokaz za tu stvar.

Moja sucut i zaljenje zbog smrtnog slucaja!!!
Bulbul tica

#104 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Bulbul tica »

miskin wrote:Nema smetnje da nekome cestitas bajram ili da primis cestitku, ako nije proslo 40 dana od smrti nekog clana familije, to je cisto propis i nista nije doslo u islamu da bi upucivalo na suprotno, ko tako kaze treba da donese dokaz za tu stvar.

Moja sucut i zaljenje zbog smrtnog slucaja!!!
Hvala! Ja sam druge vjeroispovijesti, pa sam malo ne upućena po ovom pitanju, jer nisam imala do sada sličan slučaj. Jako dragim kućnim prijateljima je umrla majka, pa da znamo kako se ponašati i šta činiti. Puno hvala, i svako dobro!
Mračajski proto

#105 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Mračajski proto »

Zna l' se kad je Bajram?
butterfly_01

#106 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by butterfly_01 »

u petak
Kroksica

#107 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Kroksica »

Do godine.
brazzo19

#108 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by brazzo19 »

Po kome smo se do sad ravnali kad bio Bajram prema Turcima il Saudijcima ???
ŽIKA_Antić

#109 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by ŽIKA_Antić »

brazzo19 wrote:Po kome smo se do sad ravnali kad bio Bajram prema Turcima il Saudijcima ???
Po Saudijcima, tamo su Meka i Medina logično da se po njima ravna, evo i Albanci sa Kosova su promijenili pa tako i oni 26. slave umjesto prvobitno planiranog 25.
Cholina_Lokica

#110 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Cholina_Lokica »

Ma ovo je cirkus sto rade, cisto dokazivanje da se vidi ko ima vise uticaja u islamskom svijetu Arapi ili Turci :-) Mene sto se tice cista blasifemija, i nasilno provodjenje neke njihove politike. Da nije zalosno, bilo bi smjesno...
nasa

#111 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by nasa »

Sta god mislili o arapima duznost nam nije ravnatati se prema Turskoj vec prema Meki,tako da je ispravno ovako kako je odluceno,a
nadam se da ce se i Turska u buducnosti usaglasiti s Mekom te tako izbjeci ove nezeljene diskusije oko tako vaznog islamskog praznika.
miskin

#112 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by miskin »

opcenito je velika boljka islamskog svijeta, ta nacionalnost odnosno opterecenost toga, arapi misle da nema bolji ljudi od njih, kao sto egipcani misle za sebe, o turcima da ne govorimo, tako da imaju te određene struje koje zele sebe da vide na celu islamskog svijeta, odnosno imaju veliku dozu ponosa svojim porijeklom koji prelazi u oholost, sto je zabranjeno, pa sebi umisljaju razne stvari

Islam je dosao da porusi te stvari, i da najjaca veza bude bratstvo po islamu, a ostalo sve dolazi poslije, nema smetnje da kazes ja sam bosnjak, ja sam turcin,... ali ne na ustrb islama i njegovih propisa
nasa

#113 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by nasa »

miskin wrote:opcenito je velika boljka islamskog svijeta, ta nacionalnost odnosno opterecenost toga, arapi misle da nema bolji ljudi od njih, kao sto egipcani misle za sebe, o turcima da ne govorimo, tako da imaju te određene struje koje zele sebe da vide na celu islamskog svijeta, odnosno imaju veliku dozu ponosa svojim porijeklom koji prelazi u oholost, sto je zabranjeno, pa sebi umisljaju razne stvari

Islam je dosao da porusi te stvari, i da najjaca veza bude bratstvo po islamu, a ostalo sve dolazi poslije, nema smetnje da kazes ja sam bosnjak, ja sam turcin,... ali ne na ustrb islama i njegovih propisa

Ovo si pogodio pravo :thumbup: Jednako kao sto stranci rijetko znaju napraviti razliku izmedju bivsih ex YU drzava i cesto sve jednako posmatraju ,pa cak i sire vrlo slicno gledaju sve zemlje Balkana,
tako i mi gledamo arape i pogresno se posmatraju kao jedan narod,a to uopce nije istina.
Oni imaju jako razvijen nacionalni osjecaj te tu ne vlada nikakvo jedinstvo,pa dalje sve su to zemlje s razlicitim uredjenjem,stepenom razvoja,bogatstvom itd.+cesto i razlicitih pravaca u Islamu
Hadzi Lojo

#114 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Hadzi Lojo »

Citam sve ove komentare i kontam, je li ovo sve potrebno i sta se Stvoritelju vise svidja, cetvrtak jal petak?
Ne znam, ali mene jako rastuzi sva ljudska glupost, oko cega trose energiju i vrijeme i novac. Ja mislim da Allaha Boga Stvoritelja vise rastuzi kada vidi sta se desava sirom planete i da je jako tuzan kako se braca "muslimani" ubijaju u Siriji itd, a najmanje mu je stalo da li Kurban Bajram pada u cetvrtak jal petak.
Meni uopste nije vazno koji je dan, ko slavi u cetvrtak cestitat cu mu kao i onom u petak.
pussysmoke

#115 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by pussysmoke »

Nemoguće je opisati koliko je ovo smiješno. Tri različita termina kurban bajrama. Sloboda izbora! :thumbup: :bih:
nasa

#116 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by nasa »

pussysmoke wrote:Nemoguće je opisati koliko je ovo smiješno. Tri različita termina kurban bajrama. Sloboda izbora! :thumbup: :bih:
Jesi se to zabrinuo za jedinstvo muslimanskog umeta :lol:
nasa

#117 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by nasa »

Čija je starija: turska ili saudijska? | Al Jazeera Balkans

http://balkans.aljazeera.net/tekstovi/c ... -saudijska
Fudo Bosna

#118 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Fudo Bosna »

Što se tiče početka Ramazanskog Bajrama on nije određen isključivo jednim događajem kao Hadži Bajram, tako da teoretski postoje mogućnosti odstupanja od jednog dana iz razloga št se nastup novog lunarnoga mjesec određuje na 2 načina, a oba su u teološkom/fikskom smislu ispravna, astronomsko/proračunski i određivanje početka viđenjem mjeseca golim okom. U svakom slučaju islamski svijet nema razloga da i po ovom pitanju, takvimsko/lunarno računanje vremena, ne postigne konsenzus i to će se vjerovatno i desiti u skorijoj budućnosti.

Kurban Bajram ili Hadžijski Bajram se, kako mu i ime kaže, veže isključivo za područje Mekke i obrede hadža. Vrhunac hadža je Arefat , tj. vukuf-(obred stajanja i boravka) na visoravni Arefat, koji nastupa 9 zul-hidžeta,islamskog lunarnog mjeseca. Noć 9 na 10 zul-hidže je obred boravka na Muzdelifi i u jutro 10 zul-hidžeta nastupa prvi dan hadžskog bajrama. Prema tome , ni jedna država, pa tako ni Turska ne može određivati 1 dan hadžskog bajrama mimo Mekke jer je Arefat-okolica Meke isključivi orjentir početka bajrama !

Zato je naša islamska zajednica postupila potpuno ispravno što je početak ovog bajrama, hadžskog, uskladila sa Mekkom, dok su Turci napravili evidentan propust !!!
hrastov žižak

#119 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by hrastov žižak »

Muslimani, ne valja vam lunarni kalendar. To je izvor svih ovih problema i nesporazuma. To je retrogradno.
Kroksica

#120 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Kroksica »

Sutra!
miskin

#121 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by miskin »

Ali mi nije jasno kako je Pakistan, Indija, Banglades dosli do zakljucka da je kod njih bajram tek u subotu
Nisrin

#122 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by Nisrin »

Ja ne znam kako ljudi ne shvataju da Kurban Bajram ovisi samo o Arefatu, da postoji hadis u kojem Muhammed a.s. kaze da Bajram ne moze biti prije ni u vrijeme Arefata i to je sva prica!

S druge strane imamo primitivne Arape koji dan danas gledaju pojavu mladog mjeseca GOLIM okom, iako je to odavno prevazidjeno tehnologijom, koju koriste ostali!
Znaci, Arapi su krivci za sve, i cak i ako nisu upravu, mi moramo slijediti njihove "odluke i spoznaje" jer Arefat se nalazi u Arabiji... meni licno smeta sto oni nece da koriste tehnologije u te svrhe, a hedonisti su kada se radi o bilo cemu drugom- paradoksalni su sami sebi!
miskin

#123 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by miskin »

puno je ovdje strani rijeci, premasuje moj intelekt
pussysmoke

#124 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by pussysmoke »

nasa wrote:
pussysmoke wrote:Nemoguće je opisati koliko je ovo smiješno. Tri različita termina kurban bajrama. Sloboda izbora! :thumbup: :bih:
Ne brine mene nešto što ne postoji. Iluzija.
nasa

#125 Re: Kad je Kurban Bajram?

Post by nasa »

pussysmoke wrote:
nasa wrote:
Ne brine mene nešto što ne postoji. Iluzija.

Hajde ovo ti moram priznati da imas pravo,nema ga,pa tako i ne cudi ni ovo oko Bajrama i ima upravo najvise veze s odsustvom jedinstva,a vrlo malo zaista s stvarima oko kojih se pise,mjesec i sl.
Post Reply