Kad je Kurban Bajram?
-
in_my_skin
#1 Kad je Kurban Bajram?
Zna li ko kojeg je i ima li igdje na netu se skinuti takvim (vaktija) za iduće mjesece?
-
El_Camino
#2 Re: Kad je Kurban Bajram?
Ovdje imas turski, engleski, bosanski, ...in_my_skin wrote:Zna li ko kojeg je i ima li igdje na netu se skinuti takvim (vaktija) za iduće mjesece?
http://takvim.ihlas.net.tr/code/arama3. ... 5&sehir=41
- butterfly_01
#9 Re: Kad je Kurban Bajram?
kad je kurban Bajram ove godine 2012.?
U svim arapskim zemljama, i u svijetu to je 26.10. na takvimu islamske zajednice pise da je 25.10.
Ima li iko da zna kad ce biti bajram kod nas. Jako mi je bitno.
hvala
U svim arapskim zemljama, i u svijetu to je 26.10. na takvimu islamske zajednice pise da je 25.10.
hvala
- miskin
#10 Re: Kad je Kurban Bajram?
ne znam odakle si i za koji grad ti treba vaktija evo ti za bosnu http://www.vaktija.ba/Zna li ko kojeg je i ima li igdje na netu se skinuti takvim (vaktija) za iduće mjesece?
- miskin
#11 Re: Kad je Kurban Bajram?
pa ako ti pise na vaktiji da je 25 onda je tako, nasi nece to mjenjati kad bi u cijelom svijetu bilo 26, prije par godina je isto tako bilo da Bog sacuva, sve neke podjele, vidjet cemo kad ce se mlađak za zul hidzdze pojavitbutterfly_01 wrote:kad je kurban Bajram ove godine 2012.?
hvala
- victom
#12 Re: Kad je Kurban Bajram?
ja mislim da je kurban bajram onda kad se kolju ovce.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:14, edited 2 times in total.
- butterfly_01
#13 Re: Kad je Kurban Bajram?
nije mi zaista jasno, zasto je to tako...miskin wrote:pa ako ti pise na vaktiji da je 25 onda je tako, nasi nece to mjenjati kad bi u cijelom svijetu bilo 26, prije par godina je isto tako bilo da Bog sacuva, sve neke podjele, vidjet cemo kad ce se mlađak za zul hidzdze pojavitbutterfly_01 wrote:kad je kurban Bajram ove godine 2012.?
hvala
valjda se to mjeri po Haddzu, i valjda se zna kad je bio 1. Zulhidzdze....
a bajram 10. Zulhidzdze-a...
-
rookfash
#14 Re: Kad je Kurban Bajram?
zato sto se hidzretski kalendar racuna prema polozaju i mijenama mjeseca, a ne kao gregorijanski. s toga je i hidzretska godina za 10tak dana kraca od gregorijanske, jer jedan mjesecni ciklus traje oko 28 dana sto hidzretski kalendar prati za svoje mjesece, dok kalendarski mjeseci kod gregorijasnkog kalednara uglavnom imaju 30/31 dan. do razlika izmedju padanja bajrama u razlicite dane dolazi upravo zbog toga, jer npr mi u bosni i oni u saudijskoj arabiji ne gledamo mjesec pod istim uglom, te se moze desiti (i desava se) da mijena kod jednih bude "dan" ranije nego kod drugih. "Dan" je pod navodnicima jer moramo uzeti u obzir da se u hidzretskom kalendaru racuna da dan pocinje u aksam, a ne u ponoc. te ako se, prema nekom mom laickom shvatanju kad su mi ovu problematiku objasnjavali, mladi mjesec na nebu pojavi prije aksama znaci da je predstojeci "dan", koji nastupa za par minuta ili sati, vec u novom mjesecevom ciklusu, a ako se desi iza aksama onda se to sve odnosi na slijedeci "dan" koji nastupa za nesto manje od 24 sata, te se stoga moze desiti da je bajram kod jednih 25. a kod drugih 26.butterfly_01 wrote: nije mi zaista jasno, zasto je to tako...
valjda se to mjeri po Haddzu, i valjda se zna kad je bio 1. Zulhidzdze....
a bajram 10. Zulhidzdze-a...
nadam se da ima neko ko se bolje razumije u ove astronomske stvari pa da me ispravi ako grijesim.
kakogod, za nas kao muslimane u bosni je jedini relevantan kalendar IZBiH: http://rijaset.ba/images/stories/TAKVIM ... o_2012.pdf
-
El_comadante
#15 Re: Kad je Kurban Bajram?
vaktija se printala prošle godine i naravno da može doći do promjena a nemože se to promjeniti kad si več otštampao a za elektronsku formu su mogli promjeniti ali se još nezna 100% kad je bajram.miskin wrote:pa ako ti pise na vaktiji da je 25 onda je tako, nasi nece to mjenjati kad bi u cijelom svijetu bilo 26, prije par godina je isto tako bilo da Bog sacuva, sve neke podjele, vidjet cemo kad ce se mlađak za zul hidzdze pojavitbutterfly_01 wrote:kad je kurban Bajram ove godine 2012.?
hvala
-
_maksuz
#16 Re: Kad je Kurban Bajram?
Vidim da je Mustafa izažao otvorenim pismom, e pa toplo vam preporučujem predavanje:
Da li je moguća saradnja sa... Muhamed Porča - koje možete naći (i na) youtube!
Nakon toga trebalo bi da vam bude jasnije (kome nije ili ko je zbunjen) o stanju muslimana ovdje u BiH.
Ispravno je da se mlađak gleda. Tako je došlo u Uputstvu ili Uputi. Da se može računati kao što se može računati vrijeme pomoću sunca, to bi nam došlo u Uputi.
U sklopu ivz postoji vaktija, ali ona je izračunata unaprijed - što nije moguće, pa zato s vremena na vrijeme i profulaju bajram, što je bio slučaj barem u prošlosti, pa vidjet ćemo kako će dalje da rade.
Protestvujem i ne podržavam rasprave na ovom forumu koje ne prati etika neslaganja u islamu!
Nakon toga trebalo bi da vam bude jasnije (kome nije ili ko je zbunjen) o stanju muslimana ovdje u BiH.
Ispravno je da se mlađak gleda. Tako je došlo u Uputstvu ili Uputi. Da se može računati kao što se može računati vrijeme pomoću sunca, to bi nam došlo u Uputi.
U sklopu ivz postoji vaktija, ali ona je izračunata unaprijed - što nije moguće, pa zato s vremena na vrijeme i profulaju bajram, što je bio slučaj barem u prošlosti, pa vidjet ćemo kako će dalje da rade.
Protestvujem i ne podržavam rasprave na ovom forumu koje ne prati etika neslaganja u islamu!
- Aleluja
#17 Re: Kad je Kurban Bajram?
...hajde ga znaj ...ma javiće na te ve-u! 
- harač
#18 Re: Kad je Kurban Bajram?
dobar mi je cerić: izgraditi moderni opservatrij za praćenje mjeseca
nešto se i nauka spominje
- It_is_a_Leclerc
#19 Re: Kad je Kurban Bajram?
U jutrošnjem Avazu :
Dakle, ovo je ispravna odluka i napokon i jedna takva od strane našeg Rijaseta.Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, prvi dan predstojećeg Kurban-bajrama je u četvrtak, dok će većina zemalja arapsko-islamskog svijeta, prema svemu sudeći, Bajram dočekati u petak. Prof. Mustafa Sušić, muvekit Rijaseta IZBiH, tvrdi da je računica Takvima Rijaseta IZBiH apsolutno ispravna.
Prema riječima ef. Sušića, BiH nema nikakve obaveze da se prilagođava novoj odluci koju je donijelo Vrhovno šerijatsko vijeće Saudijske Arabije, sa sjedištem u Rijadu, koje je objavilo da dan Arefata pada u četvrtak, 25. oktobra, zbog čega je Kurban-bajram u toj zemlji pomjeren za petak, 26. oktobar.
- Nema nikakvih vjerskih razloga da se mi prilagođavamo njima. To je čista politika. Svi znamo da je odlučeno da Turci i euroazijski muslimani imaju jedinstven Takvim. Prema Takvimu, prvi dan Bajrama je u četvrtak, 25. oktobra. Odluka je donesena prije četiri godine i mi je trebamo poštovati – pojašnjava ef. Sušić, koji dodaje da se Rijaset IZBiH još nije izjasnio o tome hoće li biti pomjeranja Bajrama ili ne.
Pojašnjavajući vjerske propise, ef. Sušić kaže da je mijena bila u ponedjeljak i svaki minut poslije mijene je novi mjesec.
- Islamski kalendar počiva na osnovu astronomskih proračuna. Dakle, riječ je o dva različita pristupa tumačenju. Oni idu po tome da se usljed nepostojanja dokaza o viđenju mlađaka zbog oblaka mjesec treba upotpuniti tridesetim danom. Mlađak je trebalo vidjeti u ponedjeljak navečer poslije zalaska sunca. Naš je pristup drugačiji. Dakle, mijena je bila u ponedjeljak u 12 sati i nešto minuta. Svaki minut poslije mijene je novi mjesec. To znači, samo je razilaženje u tome da li je mlađak bio vidljiv te večeri kada je sunce zašlo ili nije – pojašnjava ef. Sušić.
On je istakao da je u Turskoj Bajram u četvrtak te da bi i kod nas tako trebalo biti.
- Turci slave Bajram na dan koji je određen po Takvimu. Oni neće mijenjati ništa. Ne samo u Turskoj nego cijeli prostor od Kine do Slovenije tako će postupiti. To što je dan Arefata u četvrtak, ne treba da nas buni. Arefat je u ovom slučaju bitan za hadžije, nije za nas – kaže ef. Sušić.
dnevni avaz
- baustelac
#20 Re: Kad je Kurban Bajram?
u vrijeme Upute ali u vrijeme Upute ali kako je prva rijeci objave bile "uci", dosta toga se od tog vremena i naucilo. Izracunati kretanje i tacan polozaj mjeseca danas je da ne kazem sta. Pitanje je samo ciji je veci (argument) kad je u pitanju odredjivanje pocetka nekog mjeseca_maksuz wrote:Vidim da je Mustafa izažao otvorenim pismom, e pa toplo vam preporučujem predavanje:
- It_is_a_Leclerc
#21 Re: Kad je Kurban Bajram?
Upravo tako.baustelac wrote:u vrijeme Upute ali u vrijeme Upute ali kako je prva rijeci objave bile "uci", dosta toga se od tog vremena i naucilo. Izracunati kretanje i tacan polozaj mjeseca danas je da ne kazem sta. Pitanje je samo ciji je veci (argument) kad je u pitanju odredjivanje pocetka nekog mjeseca_maksuz wrote:Vidim da je Mustafa izažao otvorenim pismom, e pa toplo vam preporučujem predavanje:
Arapi ignoriraju da se u zadnjijh 15 vijekova strahovito razvila nauka, prvenstveno fizika, astrofizika, astrologija i meteorologija koje omogućavaju da se kretnje mjeseca predvide u narednih tri do četiri godine. To je jako čudno ako znamo da su Arapi, nekad, bili predvodnici nauke o nebeskim tijelima, a sad pokušavaju donijeti "zaključke" na osnovu zurenja u nebo.
-
eeeeeee
- NIN
-
dobitnik1
#24 Re: Kad je Kurban Bajram?
Odes u Makedoniju i slavis cetvrtak pa se vratis sutra da slavis u BiH
Logicno
Logicno
- kadinica
#25 Re: Kad je Kurban Bajram?
Nema Cerića, odnio takvim sa sobom....petak rekoše