Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
toska

#2226 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Hakiz wrote: 08/10/2025 23:40
Spoiler
Show
toska wrote: 08/10/2025 23:34
teodati wrote: 08/10/2025 21:15

Pa nisam to pitao, nego gdje u Kuranu piše da je Sotona, Šejtan, neki pali anđeo, razumiješ?

Koji ajet o tome govori, pošto nisam proučavao Kuran, pitam nekoga tko jeste, a taj bi to morao znati gdje piše, dakle ozbiljno pitanje postavljam, i očekujem konkretan odgovor, ako to znaš, dakako.
El-Bekara-Krava:
A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

El-Araf-Bedemi:
"E onda izlazi iz Dženneta" – reče On – "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

sura Sad:
Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!
Nije ga, onako svemoćan, mogao uništiti? Ostavio ga namjerno da širi zlo?

I, što ga je, uopšte, stvorio?

Kakav je, bolje da ga nema.
Vjersko tumačenje je da ima ulogu nekog ko će iskušavati čovjeka namećući mu misli, želje, emocije koje ga vode ka lošem ili zlu.
Međutim, nema moć nad čovjekom izuzev ako čovjek ne odluči da ga slijedi.
Kada neko nema stav i znanje šta je ispravno, a šta ne (ili ima, ali ne smatra to bitnim), lako pada u zamku.

Naravno da se može i racionalno tumačiti:
PixelDrifter wrote: 09/10/2025 00:38 Pa, mora se zlo objasniti, ostavio ga da bude odgovoran za zlo, dok je Allah zaslužan za sve što je dobro. To je koncept bajke. U realnom životu, da postoji Allah, isti bi ubio Iblisa na mjestu.
Zehran82

#2227 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Truba wrote: 09/10/2025 13:24 Bog je ljubav
a ljubav samo stvara
ljubav ne može biti rušilačka
Ne, Bog nije samo ljubav....

Bog je pun ljubavi onima koji to zasluzuju....a itekako pun srdzbe onima koji to zasluzuju i trebaju da osjete bic njegove kazne....

znaci balans je...a ne kako to krscani samo u jednom smjeru gledaju.
Hakiz

#2228 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

toska wrote: 09/10/2025 15:31
Spoiler
Show
El-Bekara-Krava:
A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.

El-Araf-Bedemi:
"E onda izlazi iz Dženneta" – reče On – "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

sura Sad:

Vjersko tumačenje je da ima ulogu nekog ko će iskušavati čovjeka namećući mu misli, želje, emocije koje ga vode ka lošem ili zlu.
Kada neko nema stav i znanje šta je ispravno, a šta ne (ili ima, ali ne smatra to bitnim), lako pada u zamku.

PixelDrifter wrote: 09/10/2025 00:38 Pa, mora se zlo objasniti, ostavio ga da bude odgovoran za zlo, dok je Allah zaslužan za sve što je dobro. To je koncept bajke. U realnom životu, da postoji Allah, isti bi ubio Iblisa na mjestu.
Možda se nismo razumjeli.

OK, Satana, Šejtan ima moć nad čovjekom samo ako čovjek odluči da ga slijedi.

Ali pitanje je zašto je bog uopšte stvorio Satanu/Šejtana i stvorio ga takvog kakav je.

I opet se vraćamo na priču o tome da bogu ne treba da čovjek dokaže da je vrijedan, jer je čovjek tvorevina boga, svemogućeg. Koji je smisao biti svemoguć, pa umjesto da napraviš nešta savršeno, napraviš ga sa manama i onda uživaš u tome da ga kazniš ako se naljutiš ili nagradiš ako ti se umili. To je egoizam, karakteristika ljudi, ne boga. Čak i ne samo egoizam, nego okrutnost.

Nije valjda da je bog egoista i okrutan, ima ljudske osobine? Svodimo boga na nivo čovjeka?
Zehran82

#2229 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 09/10/2025 16:07
Spoiler
Show

Ali pitanje je zašto je bog uopšte stvorio Satanu/Šejtana i stvorio ga takvog kakav je.

I opet se vraćamo na priču o tome da bogu ne treba da čovjek dokaže da je vrijedan, jer je čovjek tvorevina boga, svemogućeg. Koji je smisao biti svemoguć, pa umjesto da napraviš nešta savršeno, napraviš ga sa manama i onda uživaš u tome da ga kazniš ako se naljutiš ili nagradiš ako ti se umili. To je egoizam, karakteristika ljudi, ne boga. Čak i ne samo egoizam, nego okrutnost.

Nije valjda da je bog egoista i okrutan, ima ljudske osobine? Svodimo boga na nivo čovjeka?
da bude instrument za testiranje covjecanstva.

Koji je smisao biti svemoguć, pa umjesto da napraviš nešta savršeno, napraviš ga sa manama
radi testa, nismo savrseni a imamo i mane....pa na nama je da se usavrsavamo i borimo protiv zle prirode koja moze da bude u nama....borba sa samim sobom...da pokazemo Bogu da smo jaci od strasti, da smo dostojni vjecnog zivota u Raju...a ne da nam ga daje na lijepe oci.
i onda uživaš u tome da ga kazniš ako se naljutiš ili nagradiš ako ti se umili.
sad vec izmisljas, Bog ne uziva kad kaznjava nekoga...On kaznjava iz pravde a ne iz sadomazohizma.

to ti umisljas sebi iz neznanja.
PixelDrifter

#2230 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Biti nepismen i izuzetno glup je izgleda ulaznica za raj.
teodati

#2231 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 09/10/2025 13:36 I onda zemljotres pobije par desetina ili stotina hiljada ljudi...
Vulkan izbrise s lica zemlje cijele gradove i civilizacije...
Cunami uzrokovan gornjim potopi sve i svakoga na sta naidje...

Cudna neka ljubav...
U ljubavi ima i dobra i zla, a ono glavno je da će dobro na kraju pobijediti, hoćeš se onda i dalje buniti, jel? :-D
teodati

#2232 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

teodati wrote: 08/10/2025 21:15
toska wrote: 07/10/2025 19:05
Ne znam jesi li ozbiljan ili imaš neke skrivene namjere sa ovim pitanjem?

Naravno da postoji, konkretno i razumljivo.
Šejtan=Satana=Sotona.

Edit: moguće da sam previdio šta pitaš, šejtan može biti i u jednini i množini, a glavni je Iblis, ostali sljedbenici, mogu biti i ljudi i duhovna bića (množina).
Pa nisam to pitao, nego gdje u Kuranu piše da je Sotona, Šejtan, neki pali anđeo, razumiješ?

Koji ajet o tome govori, pošto nisam proučavao Kuran, pitam nekoga tko jeste, a taj bi to morao znati gdje piše, dakle ozbiljno pitanje postavljam, i očekujem konkretan odgovor, ako to znaš, dakako.
El-Bekara-Krava:

El-Araf-Bedemi:

sura Sad:
Znači u Kuranu se ipak tvrdi da je Sotona, Iblis, pali anđeo, ok, toga u Bibliji nema, samo kažem.

Ali nema tu onda logike kada sa kaže da je Sotona (Ibliz), vladar na Zemlji, jer kako da bude vladar kada ljudi ni ne znaju da postoji, a vladara se mora slušati, a nitko nikoga ne sluša već radi svaki čovjek po svome, to je činjenica.

Tako da iako piše u Kuranu da je Iblis, Sotona, pali anđeo, to ne odgovara Sotoni iz Biblije, tu se radi o različitim entitetima, eto ukrato.
teodati

#2233 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 09/10/2025 11:47

Bog nagovjstava dolazak Muhammeda Mojsiju:

Ponovljeni zakon 18,18 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
Ponovljeni zakon 18,19 A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

Podignut ću im proroka između braće njihove,
zidovi i arapi su braca jer poticu od Abrahama, zidovi od Isaka a arapi od Ishmaela

znaci Muhammed ce biti poput MOjsija, i kad sporedimo zivot Mojsija i Muhammeda vidimo da je jako slican.

Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Krivo si shvatio, to Mojsije govori o Mesiji, Isusu Kristu, Muhamed nije Mesija već obični čovjek, eto da te ispravim, jer očito ne razumiješ Bibliju.
teodati

#2234 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Spoiler
Show

Ne moraš se s time mučiti, jer po Bibliji Sotona nije nikakav pali anđeo, to su posve krivo shvatili, radi se tu o nečemu sasvim drugome, tako da pitanje koje postavljaš nema smisla, eto.
teodati

#2235 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Josip321 wrote: 09/10/2025 10:19
teodati wrote: 08/10/2025 21:23
Pa jeste Isus jedinstveni Božji Sin, ali je po Bibliji rođen od Oca, shvaćaš?

Otac ni od koga nije rođen, nije to isto, dapače.

Nicejsko vjerovanje tvrdi da je i Isus vječni Bog, ali je rođen, to ne može biti, ili je jedno ili drugo, ne može biti oboje, logika.

Isto tako ako Duh Sveti izlazi od Oca i Sina, a Otac ne izlazi ni od koga, kako to može biti isto, jedino u crtanom filmu, u stvarnosti sigurno ne, o tome govorim.

I opet si u jednom postu napisao da su Bog tri osobe, ali to nije ni Isus učio a ni Apostoli, pogledaj si Apostolsko vjerovanje pa pogledaj što su oni propovijedali, da nema nikakve tri osobe u Bogu, dapače, nisu osobe ni spomenuli, e da.
Evanđelje po Ivanu
Poglavlje 16

1 To sam vam govorio da se ne sablaznite.
2 Izopćavat će vas iz sinagoga.
Štoviše, dolazi čas
kad će svaki koji vas ubije
misliti da služi Bogu.
3 A to će činiti
jer ne upoznaše ni Oca ni mene.
4 Govorio sam vam ovo
da se, kada dođe vrijeme,
sjetite da sam vam rekao.«
Djelovanje Duha Svetoga»S početka vam ne rekoh ovo
jer bijah s vama.
5 A sada odlazim k onome koji me posla
i nitko me od vas ne pita: ‘Kamo ideš?’
6 Naprotiv, žalošću se ispunilo vaše srce
što vam ovo kazah.
7 No kažem vam istinu:
bolje je za vas da ja odem:
jer ako ne odem,
Branitelj neće doći k vama;
ako pak odem,
poslat ću ga k vama.

8 A kad on dođe,
pokazat će svijetu
što je grijeh,
što li pravednost,
a što osuda:
9 grijeh je
što ne vjeruju u mene;
10 pravednost –
što odlazim k Ocu
i više me ne vidite;
11 a osuda –
što je knez ovoga svijeta osuđen.
12 Još vam mnogo imam kazati,
ali sada ne možete nositi.
13 No kada dođe on – Duh Istine –
upućivat će vas u svu istinu;
jer neće govoriti sam od sebe,
nego će govoriti što čuje
i navješćivat će vam ono što dolazi.
14 On će mene proslavljati
jer će od mojega uzimati
i navješćivati vama.
15 Sve što ima Otac, moje je.
Zbog toga vam rekoh:
od mojega uzima
i – navješćivat će vama.«
16 »Opet ćete me vidjeti«»Malo, i više me nećete vidjeti;
i opet malo, pa ćete me vidjeti.«

17 Nato se neki od učenika zapitkivahu: »Što je to što nam kaže: ‘Malo, i nećete me vidjeti, i opet malo, pa ćete me vidjeti’ i ‘Odlazim Ocu’?« 18 Govorahu dakle: »Što je to što kaže ‘Malo’? Ne znamo što govori.«
19 Isus spozna da su ga htjeli pitati pa im reče: »Pitate se među sobom o tome što kazah:
‘Malo, i nećete me vidjeti;
i opet malo, pa ćete me vidjeti’?
20 Zaista, zaista, kažem vam:
vi ćete plakati i jaukati,
a svijet će se veseliti.
Vi ćete se žalostiti,
ali žalost će se vaša okrenuti u radost.
21 Žena kad rađa, žalosna je
jer je došao njezin čas;
ali kad rodi djetešce,
ne spominje se više muke
od radosti što se čovjek rodio na svijet.
22 Tako dakle i vi:
sad ste u žalosti,
no ja ću vas opet vidjeti;
i srce će vam se radovati
i radosti vaše nitko vam oteti neće.
23 U onaj me dan nećete ništa više pitati.
Zaista, zaista, kažem vam:
što god zaištete u Oca,
dat će vam u moje ime.
24 Dosad niste iskali ništa u moje ime.
Ištite i primit ćete
da radost vaša bude potpuna!«
25 Završetak govora: pobjeda nad svijetom»To sam vam govorio u poredbama.
Dolazi čas
kad vam više neću govoriti u poredbama,
nego ću vam otvoreno navješćivati Oca.
26 U onaj dan
iskat ćete u moje ime
i ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas.
27 Ta sâm vas Otac ljubi
jer vi ste mene ljubili
i vjerovali da sam ja od Boga izišao.
28 Izišao sam od Oca i došao na svijet.
Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu.«

29 Kažu mu učenici: »Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš. 30 Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.«
31 Odgovori im Isus:
»Sada vjerujete?
32 Evo dolazi čas i već je došao:
raspršit ćete se svaki na svoju stranu
i mene ostaviti sáma.
No ja nisam sâm
jer Otac je sa mnom.
33 To vam rekoh da u meni mir imate.
U svijetu imate muku,
ali hrabri budite –
ja sam pobijedio svijet!«
I gdje tu točno piše da su Otac, Sin i Duh Sveti neke tri vječne svjesne osobe, kako se to danas tumači?

Nigdje.

Traži dalje, ali sumnjam da ćeš to naći, eto.
Dozer

#2236 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Sta bi s Crvenkapicom na kraju....
toska

#2237 Re: Istina o Bogu

Post by toska »

Čovjek je stvoren slobodan da bira, a pored Božijih naredbi, zabrana, savjeta...mora mu neko ponuditi i druge opcije inače ne bi imao tu slobodu.

Dalje bi se opet svelo na diskusiju i opštu zbrku sa pitanjem: da li postoji slobodna volja.

teodati wrote: 09/10/2025 19:50
Znači u Kuranu se ipak tvrdi da je Sotona, Iblis, pali anđeo, ok, toga u Bibliji nema, samo kažem.

Ali nema tu onda logike kada sa kaže da je Sotona (Ibliz), vladar na Zemlji, jer kako da bude vladar kada ljudi ni ne znaju da postoji, a vladara se mora slušati, a nitko nikoga ne sluša već radi svaki čovjek po svome, to je činjenica.

Tako da iako piše u Kuranu da je Iblis, Sotona, pali anđeo, to ne odgovara Sotoni iz Biblije, tu se radi o različitim entitetima, eto ukrato.
Ne bi o kršćanstvu, ali možda ovako, samo umjesto iskušenja stavi vladati:
P.S. "pali anđeo" je čisto kršćanski termin, u islamu ga nema, uostalom, Iblis je džin, a ne anđeo/melek.
Josip321

#2238 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 09/10/2025 11:47 Bog nagovjstava dolazak Muhammeda Mojsiju:

Ponovljeni zakon 18,18 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
Ponovljeni zakon 18,19 A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

Podignut ću im proroka između braće njihove,
zidovi i arapi su braca jer poticu od Abrahama, zidovi od Isaka a arapi od Ishmaela

kao što si ti
znaci Muhammed ce biti poput MOjsija, i kad sporedimo zivot Mojsija i Muhammeda vidimo da je jako slican.

Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
Kuran je direktna Bozija rijec stavljena u usta Muhammeda, da izrecituje narodu.

A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje
Svako poglavlje Kurana pocinje sa "U ime Boga, Milostivog, Samilosnog"

toga ću ja sam povući za to na odgovornost
znaci bit ce odgovoran pred Bogom na sudnjem danu za neslijedjenje Muhammeda.
Prijatelju, da li se ti šališ? Da li si ozbiljan? Kakve to misaone akrobacije izvodiš dok pokušavaš odglumiti logičnost??
Pročitaj cijelo poglavlje 18. Ne može biti jasnije napisano nego što jeste.
Tko govori? Mojsije.
Kome govori? Izraelcima.
Od čije onda braće? Od njihove, Izraelske. Znači od njihova puka.
Još im i govori u istom poglavlju da se ni slučajno ne miješaju sa stanovnicima zemlje koju će im predati. Znači sa drugima. Trebaju ostati čisti, zato će od njih podizati proroke.

Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Jahve, Bog tvoj: njega slušajte! 16 Posve onako kako si i tražio od Jahve, Boga svoga, na Horebu, na dan zbora, kada si govorio: ‘Neću više da slušam glas Jahve, Boga svoga, niti želim više gledati taj silni oganj da ne poginem

Zehran82 wrote: 09/10/2025 11:47

Izaija 29,11 Tako vam je postala objava svih ovih stvari kao sadržaj knjige zapečaćene. Dadne li se jednomu, koji može čitati i kaže li se: "Čitaj to je!", on odgovori: "Ne mogu, jer je zapečaćena."
Izaija 29,12 A pruži li se knjiga jednomu u ruke, koji ne zna čitati, i kaže li se: "Čitaj to!", on odgovori: "Ne mogu čitati."

ovdje se nagovjestava davanje knjige u Pecini Hira Muhammedu koji je bio nepismen.

"the Book will be delivered into the hands(?)..." instead of "the Book will be delivered in Hira to an illiterate man..."
Umjesto: ‘Knjiga će biti predata u ruke...’, trebalo bi da stoji: ‘Knjiga će biti predata u Hiri nepismenom čovjeku...’.”

jer u orginalnom tekstu pise "u Hira"

a posto korektor je mislio da se tu radi o pogresnom pisanju pa je dodao mala slova i prepravio rijec i mislio da treba da pise u Ruke

u orginalu pise u Hira....a na grckom HeIRAs znaci ruke. pa je doda slova koja ne pripadaju tu i promijenio rijec.

Znaci Muhammedu je dosao andjeo Gabriel, Sveti duh sa objavom Kurana u Pecini Hira, i rekao mu da cita to, a Muhammed je odgovorio da ne zna citati...bas kao sto prorocanstvo iz biblije nagovjestava
Ti stvarno svakakve "logičke" vratolomije radiš da bi dokazao nešto što ne stoji.

Evo, pročitaj cijelo poglavlje pa mi opet odgovori što misliš tko kome govori i što govori, molim te.

"
1 O JeruzalemuTeško Arielu! Arielu, gradu što ga opkoli David!
Nek’ se niže godina na godinu,
nek’ se izredaju blagdani,
2 pa ću pritisnuti Ariel
i nastat će jauk i lelek.
Za mene ćeš biti ariel,
3 opkolit ću te kao David,
rovovima okružiti,
suprot tebi nasipe ću dići.

4 Oboren govorit ćeš sa zemlje,
iz praha mucat’ riječju prigušenom,
glas će ti se iz zemlje dizat’ kao pokojnikov,
iz praha ćeš šaptati besjedu.
5 Kao sitna prašina bit će mnoštvo tvojih dušmana,
kao pljeva razvijana – rulja silnika:
i odjednom, u tren oka:
6 pohodit će te Jahve nad vojskama
grmljavinom, tutnjem, bukom velikom,
vihorom, olujom i plamenim ognjem što proždire.
7 Bit će k’o san, utvara noćna:
mnoštvo svih naroda
što vojuje s Arielom
i svih onih koji zavojštiše na nj
i na utvrde njegove
i koji ga odasvud pritijesniše.
8 Bit će kao kad gladan sanja da jede,
a probudi se prazna želuca;
i kao kad žedan sanja da pije,
pa se, iznemogao, suha grla probudi.
Tako će se dogoditi mnoštvu narodâ
koji vojuju protiv gore sionske.

9 Stanite, skamenite se od čuda,
oslijepite i obnevidite!
Pijani su, ali ne od vina,
posrću, ali ne od silna pića.

10 Jahve je izlio na vas
duh obamrlosti,
zatvorio je oči vaše – proroke,
zastro glave vaše – vidioce.
11 Tajna objaveZato će vam svako viđenje biti kao riječi u zapečaćenoj knjizi: dade li se kome tko zna čitati govoreći: »De, čitaj to!« – on će odgovoriti: »Ne mogu jer je zapečaćena.« 12 A dade li se kome tko ne zna čitati govoreći: »Čitaj to!« – on će odvratiti: »Ne znam čitati.«
13 PrijetnjaJahve reče: »Jer mi narod ovaj
samo ustima pristupa
i samo me usnama časti,
a srce mu je daleko od mene
i njegovo štovanje
naučena ljudska uredba,
14 zato ću, evo, i dalje
čudno postupati s ovim narodom –
čudno i prečudno:
i propast će mudrost njegovih mudraca,
pomračit se umnost njegovih umnika.«
15 Protiv zlih savjetnikaTeško onima koji se od Jahve kriju
da bi svoje sakrili namjere
i koji u mraku djeluju i zbore:
»Tko nas vidi i tko nas pozna?«

16 Kolike li naopakosti vaše!
Cijeni li se glina kao lončar,
pa da djelo rekne svome tvorcu:
»Nije me on načinio«?
Ili lonac da rekne lončaru:
»On ne razumije ništa«?
17 Neće li se naskoro Libanon
u voćnjak pretvoriti,
a voćnjak izroditi u šumu?
18 I čut će u onaj dan
gluhi riječi knjige;
oslobođene mraka i tmine,
oči će slijepih vidjeti.

19 A siromasi će se opet radovati u Jahvi,
najbjedniji će klicat’ Svecu Izraelovu,
20 jer neće više biti silnikâ,
nestat će podsmjevačâ,
istrijebit će se svi koji zlo snuju:
21 oni koji riječju druge okrivljuju,
oni koji na vratima sucu postavljaju zamku
i nizašto obaraju pravednika.

22 Zato ovako govori Jahve,
Bog kuće Jakovljeve,
koji otkupi Abrahama:
»Neće se odsad više stidjeti Jakov
i više mu neće lice blijedjeti,
23 jer kad vidi usred sebe djelo mojih ruku,
svetit će ime moje.«
Svetit će Sveca Jakovljeva,
bojat će se Boga Izraelova.
24 Zabludjeli duhom urazumit će se,
a oni što mrmljaju primit će pouku."

Također, tko je posjetio Muhameda u pećini? Kako se odvijala radnja u toj pećini?
Josip321

#2239 Re: Istina o Bogu

Post by Josip321 »

teodati wrote: 09/10/2025 20:11
I gdje tu točno piše da su Otac, Sin i Duh Sveti neke tri vječne svjesne osobe, kako se to danas tumači?

Nigdje.

Narav je jedna, tri su Božanske osobe.

"Tada je Bog rekao: 'Načinimo čovjeka kao sliku onoga što Jesmo, da bude poput Nas.'“ Sam Bog govori u prvom licu množine."
Čitaj Bibliju, na samom početku Biblije već ćeš nekoliko puta pročitati kako Bog govori o sebi u prvom licu množine.

I vidiš, tu je razlika između islama i kršćanstva.
Postoji tajna Presvetoga Trojstva koja je našem tjelesnom umu do kraja nedokučiva i koji će nam biti dana dokučiti se jednoga dana kada budemo u raju.
Jer nešto je jednostavno Bog odredio da bude ljudima na ovome svijetu nedokučivo. I to opisati je pomalo kao kada svjedoče ljudi koji su bili klinički mrtvi i vratili se u život. Pa su bili u raju. Pa kada ih pitaju da objasne taj, odgovor je od prilike: Tražite da vam ovozemaljskim riječima opišemo svjetlost, boje radost, ... To je jednostavno nemoguće.

U islamu se sve konkretno traži i određuje. Za sve postoji strogi propis.
~gdje u Bibliji Isus izrijekom kaže, Bog sam, štujte Me!
~u raju vas čeka toliko i toliko Djevica sa takvim grudima, ...

Ne ostavljate mjesta transcedentnom, čovjek vam je u centru kao onaj koji sve mora strogo definirati i znati
Zehran82

#2240 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 09/10/2025 19:57 ----
Krivo si shvatio, to Mojsije govori o Mesiji, Isusu Kristu, Muhamed nije Mesija već obični čovjek, eto da te ispravim, jer očito ne razumiješ Bibliju.

ti prvo treba da naucis monoteizam, i izvuces se iz politeizma, pa da tek bude kredibilan da mi ista pricas o Bibliji :)

a sto se tice odgovora

nije tacno, ne radi se tu o Isusu, jer Isus nije kao Mojsije, sve je razlicito skoro osim sto su iz iste loze Izraelcana dosli, sve ostalo razlicito.

Sažetak — ključne sličnosti

✅ Mojsije i Muhammed:

Prirodno rođeni, oženjeni, umrli prirodno

Proroci–zakonodavci (donijeli novu Božiju Knjigu)

Imali političku i vojnu ulogu

Vodili narod i uspostavili Božiji zakon na zemlji

Prihvaćeni u svom narodu

Ispunili misiju za života

❌ Isus:

Rođen čudesno bez oca

Nikada nije bio oženjen

Nije imao vlast ni državu

Njegova poruka bila duhovna, a ne pravno-politička

Prema islamu – nije umro, već uzdignut

Ima posebnu ulogu u budućnosti (povratak pred Sudnji dan)

🕊️ Zaključak

👉 Mojsije i Muhammed su vrlo slični u prirodi svojih života i poslanstava — obojica su ljudske vođe, zakonodavci, oženjeni, prirodno rođeni i umrli prirodno.
👉 Isus se razlikuje jer je čudesno začet, bez porodice, bez zakona, bez političke moći i s posebnom božanskom misijom – da duhovno reformiše narod i najavi dolazak Poslanika nakon sebe.
PixelDrifter

#2241 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Muhamed je postojao, Isus i Mojsije nisu. Zive samo u Bibliji i Kur'anu. Sad, nastavite, volim vas dvojicu da posmatram kako ubjedjujete jedan drugog cija je budalastina i ubleha ispravnija.
Dozer

#2242 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Razlika izmedju njih trojice je samo u dostupnim dokazima postojanja svakog od njih, a onda i u nacinu nastanka "njihovih" svetih knjiga.

U konacnici, sve je jedna velika ubleha i ljudska izmisljotina koja traje vec 5.000 godina.
teodati

#2243 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

toska wrote: 10/10/2025 01:29

Čovjek je stvoren slobodan da bira, a pored Božijih naredbi, zabrana, savjeta...mora mu neko ponuditi i druge opcije inače ne bi imao tu slobodu.

Dalje bi se opet svelo na diskusiju i opštu zbrku sa pitanjem: da li postoji slobodna volja.

teodati wrote: 09/10/2025 19:50

Ne bi o kršćanstvu, ali možda ovako, samo umjesto iskušenja stavi vladati:
P.S. "pali anđeo" je čisto kršćanski termin, u islamu ga nema, uostalom, Iblis je džin, a ne anđeo/melek.
Ok, dakle ni tu nema Sotone kao nekog palog anđela doslovno, nema toga ni u Bibliji, i stvarno je čudno od kada i zašto se onda u to vjeruje, zbilja.
teodati

#2244 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Josip321 wrote: 10/10/2025 02:02
teodati wrote: 09/10/2025 20:11

Nigdje.

Narav je jedna, tri su Božanske osobe.

"Tada je Bog rekao: 'Načinimo čovjeka kao sliku onoga što Jesmo, da bude poput Nas.'“ Sam Bog govori u prvom licu množine."
Čitaj Bibliju, na samom početku Biblije već ćeš nekoliko puta pročitati kako Bog govori o sebi u prvom licu množine.

I vidiš, tu je razlika između islama i kršćanstva.
Postoji tajna Presvetoga Trojstva koja je našem tjelesnom umu do kraja nedokučiva i koji će nam biti dana dokučiti se jednoga dana kada budemo u raju.
Jer nešto je jednostavno Bog odredio da bude ljudima na ovome svijetu nedokučivo. I to opisati je pomalo kao kada svjedoče ljudi koji su bili klinički mrtvi i vratili se u život. Pa su bili u raju. Pa kada ih pitaju da objasne taj, odgovor je od prilike: Tražite da vam ovozemaljskim riječima opišemo svjetlost, boje radost, ... To je jednostavno nemoguće.

U islamu se sve konkretno traži i određuje. Za sve postoji strogi propis.
~gdje u Bibliji Isus izrijekom kaže, Bog sam, štujte Me!
~u raju vas čeka toliko i toliko Djevica sa takvim grudima, ...

Ne ostavljate mjesta transcedentnom, čovjek vam je u centru kao onaj koji sve mora strogo definirati i znati
Ti ponavljaš dogmu o Trojstvu, da su Bog tri Božanske osobe, jer su te tako učili, ali ni Isus ni Apostoli to nisu propovijedali, u tome je problem, i ja sam dugo bio vjernik u Trojstvo, sve dok nisam saznao kako je ta dogma nastala, a izmislili su je ljudi a ne da tako piše u Bibliji, i to 325 godine u Niceji, imaš puno toga o tome na internetu, pa si sam pročitaj.

I piše Bog u prvom licu množine kod "Načinimo čovjeka, sebi slična", jer su to bili Bogovi, više bića, a ne jedno biće, izgleda da ne razumiješ o čemu zapravo Biblija govori, a istina je tako jednostavna.

Otac je uzrok svega, nije osobno biće, Sin je Prvo rođeno biće, Duh Sveti su ostala Prvo rođena bića, dakle mnoštvo bića, njih mirijade (nebrojeno mnogo), o tome jasno Biblija govori, nema tu kako vidiš nikakve tri jednake vječne svjesne osobe (Trojstvo), dapače, eto ukratko.
teodati

#2245 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

PixelDrifter wrote: 10/10/2025 11:42 Muhamed je postojao, Isus i Mojsije nisu. Zive samo u Bibliji i Kur'anu. Sad, nastavite, volim vas dvojicu da posmatram kako ubjedjujete jedan drugog cija je budalastina i ubleha ispravnija.
Opet tvrdiš nešto bez ijednoga dokaza, možda jednom naučiš konačno što znači nešto zbilja dokazati, dotle je to samo tvoje mišljenje, vjerovanje, u što imaš pravo, isto tako možeš i dalje vjerovati da su ljudi od majmuna nastali, kome smeta ta bajka, meni ne, dapače.
Last edited by teodati on 10/10/2025 18:35, edited 2 times in total.
teodati

#2246 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 10/10/2025 13:26 Razlika izmedju njih trojice je samo u dostupnim dokazima postojanja svakog od njih, a onda i u nacinu nastanka "njihovih" svetih knjiga.

U konacnici, sve je jedna velika ubleha i ljudska izmisljotina koja traje vec 5.000 godina.
Opet i ti tvrdiš nešto bez dokaza, pa dokle? :?
teodati

#2247 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 10/10/2025 11:40
teodati wrote: 09/10/2025 19:57 ----

ti prvo treba da naucis monoteizam, i izvuces se iz politeizma, pa da tek bude kredibilan da mi ista pricas o Bibliji :)

a sto se tice odgovora

nije tacno, ne radi se tu o Isusu, jer Isus nije kao Mojsije, sve je razlicito skoro osim sto su iz iste loze Izraelcana dosli, sve ostalo razlicito.

Sažetak — ključne sličnosti

✅ Mojsije i Muhammed:

Prirodno rođeni, oženjeni, umrli prirodno

Proroci–zakonodavci (donijeli novu Božiju Knjigu)

Imali političku i vojnu ulogu

Vodili narod i uspostavili Božiji zakon na zemlji

Prihvaćeni u svom narodu

Ispunili misiju za života

❌ Isus:

Rođen čudesno bez oca

Nikada nije bio oženjen

Nije imao vlast ni državu

Njegova poruka bila duhovna, a ne pravno-politička

Prema islamu – nije umro, već uzdignut

Ima posebnu ulogu u budućnosti (povratak pred Sudnji dan)

🕊️ Zaključak

👉 Mojsije i Muhammed su vrlo slični u prirodi svojih života i poslanstava — obojica su ljudske vođe, zakonodavci, oženjeni, prirodno rođeni i umrli prirodno.
👉 Isus se razlikuje jer je čudesno začet, bez porodice, bez zakona, bez političke moći i s posebnom božanskom misijom – da duhovno reformiše narod i najavi dolazak Poslanika nakon sebe.
U krivu si, ti citati govore o Mesiji, Isusu Kristu, i još stotine takvih koji su se doslovno od riječi do riječi obistinili prije 2000 godina, a ne kasnije, natežeš na Muhameda, ali neće ići, jer prorok o kojem tu Biblija govori je sam Mesija, Muhamed je samo običan čovjek, kraj priče, ali ne i za tebe, je tak? :-D
teodati

#2248 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ako su zbilja Bogovi napravili nas ljude, onda to daje sasvim drugi pogled na mitologiju, bilo kojeg naroda, izgleda da su se ljudi u prošlosti zbilja susretali sa pravim Bogovima, koji su uzimali ljudska tijela, i da sve te priče o tome nisu mašta ni fantazija, nego se to zbilja dogodilo.

Bogovi grčki, rimski, norveški, ili bilo koji drugi, su ne samo postojali, nego i danas postoje, samo kažem.

Koliko su stari, bolje ne računati, jer daleko su stariji od našega svemira, e da. :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2249 Re: Istina o Bogu

Post by Truba »

citao sam jednu dobru sf pricu o bogovima iz grckog panteona kako lutaju svijetom ko klosari zbog pojave jednog superboga neki tesar kažu pobijedio smrt sad svi grci vjeruju u njega :D
žali se jedan drugom zaboravili na nas
PixelDrifter

#2250 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

teodati wrote: 10/10/2025 14:37
Dozer wrote: 10/10/2025 13:26 Razlika izmedju njih trojice je samo u dostupnim dokazima postojanja svakog od njih, a onda i u nacinu nastanka "njihovih" svetih knjiga.

Opet i ti tvrdiš nešto bez dokaza, pa dokle? :?
Hoces da kazes da treba da dokazujem nesto sto je izmisljeno? Ne postoje nikakve istorijske cinjenice, dokazi, nikakav predmet, nista zapisano, osim u Bibliji, da su ti ljudi postojali. Da li je tebi jasno, vjerovatno nije, niti ti ide u glavu, da se nedokazivo ne dokazuje. Ako je neka tvrdnja nedokaziva unutar određenog sustava (Biblija, Kur'an), onda je uzimamo kao nedokazivu. Ako Mojsije i Isus postoje samo u dvije knjige (Biblija i Kur'an, odnosno Kur'an je trece izdanje poslije Tore i Biblije, treci dio ublehe, skoro pa isti kao prethodne dvije knjige), a zvanicna istorija nema nikakvih dokaza o postojanju istih, ne mozemo se baviti sa njima kao stvarnim istorijskim licnostima. Nema dokaza o postojanju, znaci da nisu postojali. Zamisljati da su postojali na osnovu rekla kazala spada u domen fantazije, odnosno religije i nadnaravnog.
Post Reply