Moram se donekle sloziti sa amrino. Valjda je drustveno pozeljno da se na sve nacine plazi po zeni-jer je onda ona valjda cijenjena i pozeljna?
Ali da ne idem u krajnosti! Puno puta mi se desilo, kroz posao, da mi klijent nije htio pruziti ruku, iz kako rece, upravo postovanja, jer on ne moze imati nikakav blizak kontakt ( u smislu dodira) sa zenom koja nije njegova zena ili majka i to mu je propisano vjerom. E sada, ja sa tim apsolutno nemam problema a ko ima, neka se zali kakvoj komisiji za ravnopravnost ili sl!
Evo moram se pobiti, ipak cu otici u krajnost, zena je na svim nivoima unazadjena i niko se ne osvrce na njenu poziciju,ali puna su nam usta diskriminacije od strane vjernika koji svojim cinom, kako kazu, ne omalovazavaju zenu, vec naprotiv iz cistog postovanja ne pristupaju dodirima!
Kada kojekakvi politicari ne zele pruziti ruku jedni drugima ili slicne situacije, niko to nece okarakterisati kao fundamentalizam ili nazadnost, vec ce uvijek naci razloga da opravda stav jednog na usrb onog drugog! Kada politicar koji silno kudi Islam i smatra ga jednom glupom i zaostalom vjerom, kaze novinarki da ide kuci i stane ispred sporeta,ne zeleci da joj odgovori na postavljeno pitanje, svi se slatko nasmiju na tu posalicu i naravno ne smatraju da je time ova zena uvrijedjena, diskriminirana, ostecena.
Sto se tice vehabija, sve pojave agresije, treba osudjivati i strogo kaznjavati. Ali da se vehabizam umanjuje naukom, tu se grdno varate. Armije visoko obrazovanih ljudi priklanja se ovom "nacinu" vjerovanja. A razloge ne treba traziti u tzv agresivnom pristupu vehabija i njihovom nadnaravnom ( kako mnogi smatraju) manipulisanju, vec u svijetu i polozaju covjeka danas!