Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ime_kojeg_nema

#1701 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: Šalim se, nego zašto si siguran da je motiv tvojih unutrašnjih "borbi" ovo boldirano, možda je motiv koji te tjera da se "pripremaš" za eventualne sukobe, zamišljajući ih i prije nego što se dese, baš suprotno od onoga što predpostavljaš da je, možda je motiv zbog kojeg se na vrijeme spremaš za sukobe taj što znaš da je neka osoba sklona konfliktnom ponašanju, pa želiš da osmisliš kako bi se u toj situaciji trebao ponašati, možda razmišljaš i o svojoj i o dobrobiti osobe s kojom očekuješ konflikt, možda želiš da ne povrijediš ni sebe a ni nju.

Neko pametan reče da izvan društva žive samo Bog i zvijer, a čovjek, koji želi dobro i sebi i drugima, mora se ponekad sukobiti sa pripadnicima svoje vrste koji se ponašaju kao zvijeri ili su umislili da mogu biti Bog.

Nemoguće je izbjeći konflikte, ono što je moguće biti spreman na njih, i zato nemoj ba svaku ni budistima vjerovati, ne dozvoli da nečije iluzije dovedu do toga da sebe smatraš "bolesnim", a ti to nisi, barem se iz ovog što pišeš, to se ne bi moglo zaključiti, možda si samo možda malo previše strog prema sebi.
naravno, ima tu razlicitih motiva, narocito pripreme za konflikt znajuci da je osoba konfliktualna, medjutim ima i slucajeva kada mislim da je motiv taj koji sam spominjao. jednostavno znam prepoznati "tiranina" u sebi, kao i "zrtvu". nekada sam ja taj koji izazove konflikt dok je druga strana ustvari potpuno bezopasna. dobro, ovo sad mozda zvuci dramaticno iako u stvarnosti nije bas tako kako se doima ovako pisuci. koristim "jake" rijeci da bih tacnije opisao sta mislim.
upoznali smo se koliko se moze upoznati ovim forumskim pisanjem na ovoj temi i mislim da me mozes prepoznati kao osobu koja nece vjerovati u nesto samo zato sto je to budisticki nauk ili sto budisti tako kazu. makar ja samog sebe tako dozivljavam :). ja se cak i ne smatram budistom u smislu da se npr. necu izjasniti kao budista na popisu stanovnistva :D . neke od osnovnih stvari iz budistickih ucenja ne prihvatam kao svoje jer ih ne mogu pojmiti. naprimjer ucenje o preporadjanju (reinkarnaciji). medjutim mnoge stvari sam nasao korisnim i trudim se integrisati ih u vlastiti zivot.
Great Cornholio

#1702 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

@bizet, nije do tebe, nekad neki linkovi kao da su namjerno "pokvareni", pa evo iste pjesme, i to s tekstom je ja postavio 8-) :D

Šalim se, lijepa pjesma :)

Great Cornholio

#1703 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote:
naravno, ima tu razlicitih motiva, narocito pripreme za konflikt znajuci da je osoba konfliktualna, medjutim ima i slucajeva kada mislim da je motiv taj koji sam spominjao. jednostavno znam prepoznati "tiranina" u sebi, kao i "zrtvu". nekada sam ja taj koji izazove konflikt dok je druga strana ustvari potpuno bezopasna. dobro, ovo sad mozda zvuci dramaticno iako u stvarnosti nije bas tako kako se doima ovako pisuci. koristim "jake" rijeci da bih tacnije opisao sta mislim.
upoznali smo se koliko se moze upoznati ovim forumskim pisanjem na ovoj temi i mislim da me mozes prepoznati kao osobu koja nece vjerovati u nesto samo zato sto je to budisticki nauk ili sto budisti tako kazu. makar ja samog sebe tako dozivljavam :). ja se cak i ne smatram budistom u smislu da se npr. necu izjasniti kao budista na popisu stanovnistva :D . neke od osnovnih stvari iz budistickih ucenja ne prihvatam kao svoje jer ih ne mogu pojmiti. naprimjer ucenje o preporadjanju (reinkarnaciji). medjutim mnoge stvari sam nasao korisnim i trudim se integrisati ih u vlastiti zivot.
Pa da, ne činjenica je da motivi istog ponašanja kod različitih ljudi mogu biti različiti, pa zato i treba biti oprezan pri "osuđivanju" drugih i samog sebe.

Pa misliš da bi se ja trudio da ti objasnim neke stvari 8-) :D da ne smatram da za tebe nema nade, ko što je nema za ovog gor' Odrona :evil: :lol:

Dobar si ti, ja neću nikako na popis izać', ima taj dan da pobjegnem negdje u šumu :x :D

Da, ima u budizmu pozitivnih, za svakodnevni život korisnih savjeta, ja nisam ni znao da se pridržavam 3,5 pravila od 5 osnovnih pravila u budizmu, pa su mi valjda zbog toga neki na ovoj temi govorili da sam ja budista, samo toga nisam svjestan. E vala neću ja da budem zviždenjak u sljedećem životu, i zato ću namjerno kršiti onih 1,5 pravila da ne budem budista 8-) :D
bizet

#1704 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:@bizet, nije do tebe, nekad neki linkovi kao da su namjerno "pokvareni", pa evo iste pjesme, i to s tekstom je ja postavio 8-) :D

Šalim se, lijepa pjesma :)

8-)
odr0n

#1705 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by odr0n »

ime_kojeg_nema wrote:
odr0n wrote:Čovjek ne može biti slobodan ako se ne suoči sa činjenicama, kao i slučaju budističkih pogrešnih shvatanja prirodnih zakonitosti lanca ishrane te nutricionističkih vrijednosti mesa i mliječnih proizvoda
Govoris o stvarima koje ne poznajes dovoljno. Budizam se uopste ne bavi vegeterijanstvom i nutricionistickim vrijednostima mesa i mlijecnih proizvoda. Cak ni Buda nije bio vegeterijanac. Dalje, bez mesa se moze biti savrseno zdrav. Ja ga ne konzumiram 12 godina i nemam nikakvih zdravstvenih problema. Kao vegeterijanac sam isao i u teretanu i nisam imao nikakvih problema niti mi je falilo snage. Zasto bih ja vise vjerovao tebi nego vlastitom iskustvu?
Itekako poznajem činjenicu da je vegetarijanstvo zastupljeno među budistima i to na osnovu besmislenih razloga suosjećanja sa životinjama. Mi nismo biljojedi jer naš stomak i pankreas imaju mogućnost procesuiranja mesa, izvor raznih proteina, željeza itd., jedini je izvor vitamina B12 koji ima glavnu ulogu u funkcioniranju mozga, nervnog sistema i formiranju krvnih zrnaca, npr. za dojilje je B12 krucijalan, a kao bebe smo svi konzumirali mlijeko, šta li će reći vegani na ovo, kada dođeš u godine odsustvo istoga će itekako imati uticaja. Također si nepotrebno pomenuo sport u kojem je nemoguće biti sportista na najvišem nivou bez navedenih stvari, ne moraš meni vjerovati nego bilo kojem nutricionisti, te boljem poznavanju našeg tijela.
Last edited by odr0n on 06/04/2013 21:49, edited 2 times in total.
Great Cornholio

#1706 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Odoh ja odavde, ovdje svi nafurani, jedni se fale kako bildaju " na grahu", drugi s cvikama po mraku hodaju, treći tvrde da ne mogu bez mesa i kajmaka, samo smo Nurudin, Sati i ja ovdje "poslom" :sad: :D

Laku noć svima :)
ime_kojeg_nema

#1707 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

odr0n wrote: Itekako poznajem činjenicu da je vegetarijanstvo zastupljeno među budistima i to na osnovu besmislenih razloga suosjećanja sa životinjama.
vidi, vegeterijanstvo je mozda zastupljeno medju budistima (ne svim) ali to nema nikakve veze sa budistickim ucenjem. nigdje ne pise nesto takvo. pomijesao si budizam i hinduizam.
ime_kojeg_nema

#1708 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: ja nisam ni znao da se pridržavam 3,5 pravila od 5 osnovnih pravila u budizmu, pa su mi valjda zbog toga neki na ovoj temi govorili da sam ja budista, samo toga nisam svjestan.
veci si budista od mene. ja se pridrzavam 2 od 5 pravila :D
Great Cornholio wrote:Odoh ja odavde, ovdje svi nafurani, jedni se fale kako bildaju " na grahu"
sve se nema, a grah se povraca :-D
ime_kojeg_nema

#1709 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Nurudin wrote: Svi smo mi takvi ,nije to samo tvoja priča :-D Međutim sloboda počinje onoga trena kad ti "sebe uhvatiš" da to radiš . Nisi ti sebe uhvatio ti si uhvatio svoj nefs u nekom besmislenom sukobu ,nadigravanju, dokazivanju i šta već sve ne radi i ti si se poistovjetio s njim ,pa ako on uradi nešto loše ti ćeš nastojati da ga opravdaš ,zato što misliš da je on ti ! Šejtan ,sotona ,zlo ili kako god da ga nazovemo djeluje uvjek preko nefsa ili tvoga ili tuđega i izaziva bijes ,sukob, oholost ,mržnju i sve negativne emocije i napada druge ali i tebe samoga uvjeravajući te da on tebe u stvari štiti
Iznad intelekta postoji još inteligentnije shvaćanje ,daleko većeg kapaciteta i zove se "srčani vid" ali opet on ne može doći do izražaja ukoliko je ego dominantan u osobi.
nurudine, sto se mene tice svaku ti misao potpisujem. a dobar mi je i tvoj izbor filmova :). veliki pozdrav.
Sati

#1710 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

720. Dobar čovek

Kada poseduje četiri kvaliteta, čovek se može smatrati dobrom osobom. Koja četiri? U takvom slučaju dobra osoba ne govori o manama drugoga, čak i kada je pitaju. A zašto bi to činila kada je ne pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori s rezervom, nerado i ukratko kudi drugoga. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

Takođe, dobra osoba, čak i kada je ne pitaju, govori o vrlinama drugoga. A zašto to ne bi činila kada je pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori bez rezervi, rado i nadugačko hvali drugoga. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

I opet, dobra osoba, čak i kada je ne pitaju, govori o sopstvenim manama. A zašto to ne bi činila kada je pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori bez rezervi ili oklevanja, nadugačko govori o sopstvenim manama. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

Na kraju, dobra osoba, čak i kada je pitaju, ne govori o svojim vrlinama. A zašto bi to činila kada je ne pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori s rezervom, nerado i ukratko o sopstvenim vrlinama. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

Sappurisa sutta (AN 4.73)
Sati

#1711 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Vidim da se povela poduža priča o budizmu i vegetarijanstvu. Evo pročitajte ovaj tekst, koristiće.

I naravno, ne zaboravite da uživate u nedelji :-D
Great Cornholio

#1712 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote:720. Dobar čovek

Kada poseduje četiri kvaliteta, čovek se može smatrati dobrom osobom. Koja četiri? U takvom slučaju dobra osoba ne govori o manama drugoga, čak i kada je pitaju. A zašto bi to činila kada je ne pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori s rezervom, nerado i ukratko kudi drugoga. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

Takođe, dobra osoba, čak i kada je ne pitaju, govori o vrlinama drugoga. A zašto to ne bi činila kada je pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori bez rezervi, rado i nadugačko hvali drugoga. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

I opet, dobra osoba, čak i kada je ne pitaju, govori o sopstvenim manama. A zašto to ne bi činila kada je pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori bez rezervi ili oklevanja, nadugačko govori o sopstvenim manama. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

Na kraju, dobra osoba, čak i kada je pitaju, ne govori o svojim vrlinama. A zašto bi to činila kada je ne pitaju? Međutim, kada je pitana, ako mora da govori, tada govori s rezervom, nerado i ukratko o sopstvenim vrlinama. To je značenje izraza: "Ova osoba jeste dobra".

Znači, kad bi Sapurisina :D bila "zadnja", dobar čovjek bi bio onaj koji tuđe mane ne "vidi", svoje " na sva zvona" oglašava, hvali druge "iz čista mira", a sebe se ustručava pohvaliti čak i kad ga za vrline koje ima pitaju.

Sati, šta je po tebi mudrije, nekome ukazati na mane pa da ih ta osoba može ispraviti, ili šutiti pa tim toj osobi uskratiti uvid do kojeg većina nas ne može doći bez pomoći nekog drugog ?
bizet

#1713 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

uh Cornholio nije sve tako crno - bijelo kako kazes...a ovaj Satijev citat ostavlja prostora za nijansiranje
kako i sam do sad znas, tesko je nekome ukazati na mane, posebno ako se radi o tebi bliskoj osobi....uvijek se pazi.na izbor rijeci i sam ton i cijelu formu koju si osmislio kako bi nekome ukazao na njegove greske....takodje to sve pada u vodu ako osoba nema praksu da sama sebe preispituje
naravno da ovakav razgovor neces voditi pred drugim ljudima, te usmjeravanje svog prijatelja na "pravi", ili u Satijevom slucaju srednji :), put se moze samo smatrati dobrim, a ne losim po tebe i ovog pristupa izjasnjavanju nema u Satijevom citatu

zivi i zdravi bili i sve najbolje :)

ljudi su nekad pazili na diskretnost i tako se obracali i svojim najmilijim, izrazavajuci time postovanje prema njima kao prema individuama, cesto pokusavajuci ukazati na eventualne greske, ali bez da narusavaju psihu covjeka ....danas je ove vrline sve manje, tj. ja je sve rijedje srecem, steta
Last edited by bizet on 08/04/2013 09:56, edited 1 time in total.
Sati

#1714 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:

Znači, kad bi Sapurisina :D bila "zadnja", dobar čovjek bi bio onaj koji tuđe mane ne "vidi", svoje " na sva zvona" oglašava, hvali druge "iz čista mira", a sebe se ustručava pohvaliti čak i kad ga za vrline koje ima pitaju.

Sati, šta je po tebi mudrije, nekome ukazati na mane pa da ih ta osoba može ispraviti, ili šutiti pa tim toj osobi uskratiti uvid do kojeg većina nas ne može doći bez pomoći nekog drugog ?
Opet nisi razumeo :-D
Reč je o vežbanju da ne vidimo u tuđem oku i trun, a u svom samo balvan. Takođe je reč o tome da sa trećima ne govorim o tvojim manama i da se hvalim svojim vrlinama, jer to obično pređe u ogovaranje i hvalisanje, a to baš nije korisna radnja. Sve u svemu, reč je o vežbanju u ispravnom govoru, jednom od elemenata plemenitog osmostrukog puta ka probuđenju.
------------------------

721. Ko vidi Budu?

Čak i ako bi se neko uhvatio za moj ogrtač i svuda išao za mnom u stopu, ako je pohlepan u svojim željama, naprasit u svojim nagonima, zlonameran u srcu, iskvarenog uma, nepažljiv i neobuzdan, bučan i rastresen, bez nadzora nad svojim čulima, takav bi bio daleko od mene. A zašto? Zato što on ne vidi Dhammu; a pošto ne vidi Dhammu, ne vidi ni mene.

Čak i ako bi neko živeo stotinama kilometara daleko od mene, ako nije pohlepan u svojim željama, naprasit u svojim nagonima, zlonameran u srcu, iskvarenog uma, nepažljiv i neobuzdan, bučan i rastresen, ako motri nad svojim čulima, takav bi bio blizu mene i ja blizu njega. A zašto? Zato što on vidi Dhammu; a pošto vidi Dhammu, vidi ni mene.

Buda (It. 91)
Sati

#1715 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:Znači, kad bi Sapurisina :D bila "zadnja"..
Evo još nešto da naučiš :-D

Sappurisa nije lično ime, već reč na jeziku budističkog kanona koji se naziva pali, a znači
sat + purisa = sappurisa = dobar čovek
suprotno bi bilo
a + sat + purisa = asappurisa = loš čovek

E sad sve znaš :)

Sappuriso, lep dan ti želim :)
ime_kojeg_nema

#1716 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: Sati, šta je po tebi mudrije, nekome ukazati na mane pa da ih ta osoba može ispraviti, ili šutiti pa tim toj osobi uskratiti uvid do kojeg većina nas ne može doći bez pomoći nekog drugog ?
nisam sati ali znam koliko je sati :). mislim da je ovdje bitna namjera. ako kudimo uz optuzbe i ljutnju, sto je najcesce slucaj, nakon cega ce ta osoba ostati povrijedjena, onda je korisnije ne kuditi. ako to radimo iz namjere koju si ti naveo i na ispravan nacin, dobronamjerno, pa i uz blagu kritiku, onda je mudrije uciniti kako si rekao.
za ispravno tumacenje je potrebno ispravno razumijevanje :). zamisli kako bi izgledale sutte da su pisane u stilu: "... ali u slucaju da..." :-D
Last edited by ime_kojeg_nema on 08/04/2013 10:58, edited 1 time in total.
ime_kojeg_nema

#1717 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Sati wrote: Evo još nešto da naučiš :-D

Sappurisa nije lično ime, već reč na jeziku budističkog kanona koji se naziva pali, a znači
ili sto se kod nas kaze: ljudina :-D
fatamorgana

#1718 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

ime_kojeg_nema wrote:

K'o biva ja, :kravata: ...... ;-)
ime_kojeg_nema

#1719 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

fatamorgana wrote:
ime_kojeg_nema wrote:

K'o biva ja, :kravata: ...... ;-)
"zavatrilo" na temi a tebe nigdje :)... ukratko, cornholio je krenuo u ofanzivu, uzdrmava nam temelje postojanja, a mi se branimo istinskim razumijevanjem i suosjecajnoscu :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1720 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Nurudin »

Ovo se slažem sa skoro svim osim sa djelom "o nadugačko i naširoko hvalenju drugog" ,jer ako ti ne želiš da tebe neko hvali ,da te uzvisuje (a u slučaju kroćenja ega ne želiš 100 %) onda ne možeš to ni drugome raditi
Možda se tu radi o tome da kad osjetiš zavist prema nekome onda ćeš taj nefsanski poriv krotiti kontrom ,odnosno mislit ćeš i govoriti pohvalno ,pozitivno o toj osobi . Jer šta god prepoznaš kao ego efekt ,samo uradi kontra od onoga što on želi :-D
Great Cornholio

#1721 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote:
Opet nisi razumeo :-D
Reč je o vežbanju da ne vidimo u tuđem oku i trun, a u svom samo balvan. Takođe je reč o tome da sa trećima ne govorim o tvojim manama i da se hvalim svojim vrlinama, jer to obično pređe u ogovaranje i hvalisanje, a to baš nije korisna radnja. Sve u svemu, reč je o vežbanju u ispravnom govoru, jednom od elemenata plemenitog osmostrukog puta ka probuđenju.
------------------------

721. Ko vidi Budu?

Čak i ako bi se neko uhvatio za moj ogrtač i svuda išao za mnom u stopu, ako je pohlepan u svojim željama, naprasit u svojim nagonima, zlonameran u srcu, iskvarenog uma, nepažljiv i neobuzdan, bučan i rastresen, bez nadzora nad svojim čulima, takav bi bio daleko od mene. A zašto? Zato što on ne vidi Dhammu; a pošto ne vidi Dhammu, ne vidi ni mene.

Čak i ako bi neko živeo stotinama kilometara daleko od mene, ako nije pohlepan u svojim željama, naprasit u svojim nagonima, zlonameran u srcu, iskvarenog uma, nepažljiv i neobuzdan, bučan i rastresen, ako motri nad svojim čulima, takav bi bio blizu mene i ja blizu njega. A zašto? Zato što on vidi Dhammu; a pošto vidi Dhammu, vidi ni mene.

Buda (It. 91)
Da, često mi u tuđem oku vidimo trun, a u svom ni balvan, i dobro je postati svjestan te ljudske mane i voditi pri tome računa prilikom odnošenja sa drugima, ali eto nije dobro praviti balvan od truna u svom oku a vidjeti trun u oku nekoga u čijem je oku balvan.

A što se tiče ovog Budinog govora, prokomentarisaću ga sa " Sličan se sličnom raduje", ali opet valja živjeti s svakakvim svijetom i pokušat' približiti i one koji su nam "daleki", jer ne trebaju zdravi ljekara, nego bolesni ;-)
Great Cornholio

#1722 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote:

"Hranite" mi Ego da bi me lakše savladali, e pa na većeg ste se "lopova" nameračili 8-) :D
Great Cornholio

#1723 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ime_kojeg_nema wrote: "zavatrilo" na temi a tebe nigdje :)... ukratko, cornholio je krenuo u ofanzivu, uzdrmava nam temelje postojanja, a mi se branimo istinskim razumijevanjem i suosjecajnoscu :-D
Boga mi, doš'o je fata, valja mi obustavljati ofanzivu, on mlati motkama, ko oni vaši u narandžastim nešto ko trenerkama, a nisu trenerke :-? :lol:
Great Cornholio

#1724 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:uh Cornholio nije sve tako crno - bijelo kako kazes...a ovaj Satijev citat ostavlja prostora za nijansiranje
kako i sam do sad znas, tesko je nekome ukazati na mane, posebno ako se radi o tebi bliskoj osobi....uvijek se pazi.na izbor rijeci i sam ton i cijelu formu koju si osmislio kako bi nekome ukazao na njegove greske....takodje to sve pada u vodu ako osoba nema praksu da sama sebe preispituje
naravno da ovakav razgovor neces voditi pred drugim ljudima, te usmjeravanje svog prijatelja na "pravi", ili u Satijevom slucaju srednji :), put se moze samo smatrati dobrim, a ne losim po tebe i ovog pristupa izjasnjavanju nema u Satijevom citatu

zivi i zdravi bili i sve najbolje :)

ljudi su nekad pazili na diskretnost i tako se obracali i svojim najmilijim, izrazavajuci time postovanje prema njima kao prema individuama, cesto pokusavajuci ukazati na eventualne greske, ali bez da narusavaju psihu covjeka ....danas je ove vrline sve manje, tj. ja je sve rijedje srecem, steta
Malo im fali da te na budizam preobrate :D

Šalim se, ma s bližnjim treba biti "oštriji" a sa onima od kojih ne zavisimo previše može se ovako kako si ti napisala- to je moje mišljenje, ne mora značiti da sam u pravu :)

Bolje grob nego rob 8-) :D
Great Cornholio

#1725 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

.
Last edited by Great Cornholio on 08/04/2013 15:47, edited 1 time in total.
Post Reply