naravno, ima tu razlicitih motiva, narocito pripreme za konflikt znajuci da je osoba konfliktualna, medjutim ima i slucajeva kada mislim da je motiv taj koji sam spominjao. jednostavno znam prepoznati "tiranina" u sebi, kao i "zrtvu". nekada sam ja taj koji izazove konflikt dok je druga strana ustvari potpuno bezopasna. dobro, ovo sad mozda zvuci dramaticno iako u stvarnosti nije bas tako kako se doima ovako pisuci. koristim "jake" rijeci da bih tacnije opisao sta mislim.Great Cornholio wrote: Šalim se, nego zašto si siguran da je motiv tvojih unutrašnjih "borbi" ovo boldirano, možda je motiv koji te tjera da se "pripremaš" za eventualne sukobe, zamišljajući ih i prije nego što se dese, baš suprotno od onoga što predpostavljaš da je, možda je motiv zbog kojeg se na vrijeme spremaš za sukobe taj što znaš da je neka osoba sklona konfliktnom ponašanju, pa želiš da osmisliš kako bi se u toj situaciji trebao ponašati, možda razmišljaš i o svojoj i o dobrobiti osobe s kojom očekuješ konflikt, možda želiš da ne povrijediš ni sebe a ni nju.
Neko pametan reče da izvan društva žive samo Bog i zvijer, a čovjek, koji želi dobro i sebi i drugima, mora se ponekad sukobiti sa pripadnicima svoje vrste koji se ponašaju kao zvijeri ili su umislili da mogu biti Bog.
Nemoguće je izbjeći konflikte, ono što je moguće biti spreman na njih, i zato nemoj ba svaku ni budistima vjerovati, ne dozvoli da nečije iluzije dovedu do toga da sebe smatraš "bolesnim", a ti to nisi, barem se iz ovog što pišeš, to se ne bi moglo zaključiti, možda si samo možda malo previše strog prema sebi.
upoznali smo se koliko se moze upoznati ovim forumskim pisanjem na ovoj temi i mislim da me mozes prepoznati kao osobu koja nece vjerovati u nesto samo zato sto je to budisticki nauk ili sto budisti tako kazu. makar ja samog sebe tako dozivljavam