Imadoh priliku da razgovaram sa covjekom,koji je adventist...mozda je i na ovom forumu,ko zna pa ga pozzz prepoznat ce se on
A...evo ukratko cu prestaviti njegov pogled na ovu vjeru,kroz nj citate...ps.uskoro cu dobiti knjigu o toj vjeri od njega,pa vam kazem naslov knjige,gdje cete moci saznati vise,ako vas zanima...
Evo,malo duzi post,pa nezamjerite:
O ubjedjenjima,zlu,nasoj planeti i savrsenom bozijem planu
Zlo koje nas je zadesilo, posljedica je našeg slobodnog izbora. Ja ću sada parafrazirati događaje da ne misliš da je to striktno tako već je to više princip kako je do ovoga došlo:
Dakle, Bog nam daje slobodnu volju. Mi stoga imamo pravo odlučivati i raditi doslovno što želimo. Lucifer je poželio izjednačiti se s Bogom i započeo pobunu. Ugušiti ovu pobunu smaknućima pobunjenih imalo bi za posljedicu službu ostalih iz straha, a ne iz ljubavi što nije Božja namjera. Bog dozvoljava zlo budući da je ono ukalkulirano kao razuman rizik u plan stvaranja savršenog svemira sa potpuno slobodnim bićima u njemu.
Kasnije se neposlušnosti pridružuje i naša planeta i mi postajemo poligon na kojem se dozvoljava razvoj života koji je protivan Božanskim načelima. No, Bog nas nije ostavio same. On onima koji mu žele biti vjerni, ali i cijelom palom čovječanstvu daje mogućnost kvalitetno živjeti dajući ta Njegova nebeska načela da nam budu osnova po kojoj ćemo sretnije živjeti. Nudi i spasenje i slu za to, ali o tome drugom prilikom.
Bog se ne miješa u naš slobodan izbor, kao ni u posljedice tog našeg slobodnog izbora. Sve zlo koje si nabrojao, a i sva druga zla samo su posljedica našeg slobodnog izbora, a ne nekog nemilosrdnog Boga. Ljudi koji ne poznaju biblijski koncept, često prigovaraju Bogu da je nemilosrdan jer dozvoljava zlo, dok istovremeno ima vlast i moć da ga ukloni. Iako je zadnja tvrdnja točna, Bog to ne čini zato jer je potrebno da svi, uključujući i bića cijelog svemira, shvate koje su posljedice zla i kuda ono vodi.
Ovo je sada vrlo značajno. Mi smo prva generacija koja točno može vidjeti i razumjeti kraj kome vodi vrhunski organizirano zlo kroz razne pisane ljudske zakone. Ono vodi potpunom ropstvu. Neće se to tako zvati, ali nismo daleko od tog ostvarenja. Biblija to proriče i to se ispunjava.
Dakle, zlo nije od Boga, ono je posljedica našeg lošeg izbora i naše zloupotrebe slobodne volje. Bog može ali ne želi to spriječiti. Isto kako je Isus mogao sići sa križa, ali nije jer to nije bilo u našem konačnom interesu.
Ja:
"Tesko je sve to shvatiti,naravno,jer vjera se,evo 20 stoljeca,toliko iskomplikovala da je postalo malo i smijesno,vjerujemo a zapravo i nemamo pojma u sta."
On:
"Ovdje si potpuno u pravu. Biblija je to prorekla rekavši da će u posljednja vremena ljudi nakupiti sebi učitelje kako ih uši svrbe. Svatko danas tumači Bibliju kako njemu paše, nastojeći Bibliju prolagoditi sebi u svojim stavovima vadeći njezine stihove iz konteksta, umjesto da prihvate njezina načela i sprovedu ih u svoj život."
O tome ko je upravu,biblija vs kuran:
Tako je, netko vjerojatno ne govori istinu. Ne poznajem islam dovoljno da bih mogao dati kompetentne izjave, ali znam da su vrlo slični kršćanstvu. Ono u čemu se razlikujemo opet ne mogu komentirati jer ne znam pozadinu svega. Je li možda moguće da su oboje u pravu? Ne znam. Iako imam prijatelja koji je kršćanin i koji vrlo blisko surađuje sa muslimanima i tvrdi da smo gotovo identični u onoj osnovnoj nauci.
O judaizmu:
Što se judaizma tiče, oni su bili religija uspostavljena od Boga sve dok ga nisu odbacili, i sve dok nisu ubili Isusa. Dakle, oni su bili odabranici, ali su pogrešno skrenuli. Biblija kaže da će oni ipak na kraju opet postati dio Božjeg naroda jer će Boga prihvatiti onako kako treba.
O biblijskom "biti stvoren na boziju sliku":
Biti stvoren na Božju sliku doslovno znači imati Božje vanjsko obličje. Ne znači da nas je Bog stvorio da imamo sve Njegove moći. No, degradacijom smo odavno prestali ličiti na ono kakvima nas je Bog prvotno stvorio.
O tudjim mitovima i bibliji:
Biblija je pisana od 1500 godina prije krista do 100 godine poslije Krista. Do prvih redaka biblijskih knjiga istina o Bogu se prenosila usmenom predajom. Dakle, od početaka čovječanstva postoji i istina o Bogu. „Konkurencija“ je svoje laži i mitologije širila cijelim svijetom tako da starost neke mitologije ne znači nužno da je to istina.
O toleranciji:
Tolerancija ima stupnjeve. Nisu dobre ni premala ni prevelika tolerancija. Premala onemogućava napredovanje, učenje i rast u spoznajama, dok prevelika vodi prilagodbi onome što je loše, nemoralno, premda je to volja većine. Stoga mora postojati fiksna moralna norma, koja je konstantna bez obzira na vrijeme u kojem živimo.
O pokusajima naucnika da obore teze o Isusu:
Što se tiče povjesničara i Isusa, nije to neki problem objasniti. Iako je uskrsnuće od mrtvih slučaj bez presedana u povijesti naše planete, to što se taj događaj ne nalazi opisan u djelima povjesničara, nije ništa čudno. Kako su Isusa i za vrijeme Njegovog djelovanja omalovažavali iako su bili svjedocima Njegovih čuda, kako su apostoli mukom uvjeravali ljude u ono što se dogodilo, to samo pokazuje da je postojao način da se sve to prikaže i na drugi način. Pa čak iako taj drugi način nije bio istinit. Sama mogućnost drugačijeg tumačenja, nešto već ne predstavlja činjenicom, nego tek mogućnošću, iako se činjenica zapravo dogodila.
Recimo; ako je Isus doista pretvorio vodu u vino i to je bila činjenica, onaj koji nije to želio prihvatiti mogao je reći da je to bila organizirana podvala. Već sama ta izjava u umu ljudi koji nisu bili svjedoci tome, baca sjenu na stvarnu činjenicu. Potpomognuta logikom tipa, 'nemoguće-je-od-obične-vode-napraviti-vino', ovaj nevjerojatan događaj još više dolazi pod sumnju. Nakon nekog vremena, ozbiljan povjesničar bi na takvu izjavu jednostavno odmahnuo rukom i rekao da su to gluposti koje nisu vrijedne spomena. Eto, na ovakav način činjenica može biti banalizirana i nespomenuta.
Zanimljivija od toga je činjenica da je jedan takav pokret utemeljen na nepostojećoj osobi koja se rodila u nepostojećem gradu, i činila nepostojeća djela, mogao održati 2000 godina.
O kontroverzama u Bibliji:
Kontroverza stoji dok se malo ne zadubiš u dokaze koji govore u prilog stvaranju. Priznaj da nisi pročitao toliko kreacionističke literature, koliko evolucionističke. Vidiš, stoga ne možeš ni biti realan. Evolucionisti vade kreacionističke tvrdnje iz konteksta i izvrću Bibliju, i ako prihvatiš ono što oni kažu o Bibliji, mislit ćeš da znaš nešto o njoj, a ostat ćeš neznalica kao i jadan Dawkins.
O svinjskom mesu:
Govorim ja to svima. Čak i moja adventistička Crkva trubi o tome stalno, ali omilili se ljudima čvarci i kuleni
Jos malo o Bibliji(konceptu):
Kada ljudi kažu da je Biblija krajnje ljudsko djelo onda se misli uglavnom na to da je Biblija stvorena za manipulaciju ljudima. Mi koji poznajemo Bibliju možemo potvrditi dvije stvari.
Prvo: da zaista postoje ljudi koji njome manipuliraju drugima, no to ne znači da je to i smisao Biblije. Danas možeš ljudima manipulirati i pomoću politike, ekonomije, televizije, edukacije, povijesti i tko zna čime sve ne, ali to isto tako ne znači da su sve te stvari stvorene za manipulaciju.
Drugo: poznavaocima Biblije ne možeš manipulirati – nikako.
Biblija je zapravo koncipirana tako da ona bude osnovno mjerilo i normalnosti i moralnosti. Dakle, ona osuđuje i manipulatore, i zlikovce, i nepoštenjake… Ako bi netko zaista htio napraviti knjigu za manipulaciju drugima, onda ne bi napravio Bibliju. Napravio bi nešto što njega ne osuđuje i onda to tiskao u bezbroj primjeraka kako bi manipulacija bila veća. Ovako, Biblija je zabranjivana kroz stoljeća upravo od strane Crkve, spaljivana, otimana kako ne bi došla do ljudi i kako ne bi saznali što u njoj piše. Zar se tako radi s knjigom koja je stvorena da napravi izmanipulirane kretene? Naravno da ne.
O postanku iz Starog zavejta:
Da, ovo je klasika – pitanja o svjetlosti i suncu. Naravno da ne znam u potpunosti odgovoriti na ovo pitanje isto kao što ne znam odgovoriti kako je Bog iz ničega sve stvorio. No, kada je Sunce u pitanju piše u zadnjoj knjizi Biblije da u Novom Jeruzalemu na obnovljenoj Zemlji ne treba Sunce jer ga osvjetljava Božja slava. Što je to, isto tako ne znam objasniti
Edit:adventisti ne slave bozic i za vise o nj vjeri odn o krscanstvu uopce evo 2 knjige,koje mi je preporucio:
http://pavlescg.bc-cetinje.com/baza/isusov_zlocin.pdf
http://www.svetlostistine.org/Knjige/Zl ... anstva.pdf
eto,toliko,nadam se da mi doticni nece zamjeriti,ako ovo vidi,pa lijep pozdrav vam zelim