Adventizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
detroit-mercy

#26 Re: Adventizam

Post by detroit-mercy »

theTruePath wrote:
michio wrote:Kao dijete u BL imao sam druga cija je porodica adventisticka, subotari :D Jedino sam kod njih u kuci vidio krst.
Crkva im je u Dolcu.
i prije rata ih bilo :?
Naravno da je bilo, koliko si ti poznavao svoju domovinu prije rata je drugo pitanje :D .
U Brckom (Prnjavor) bila crkva/ nije crkva ustvari veca kuca koja je bila adventisticka. Mada smo ih mi (ostali narood) vazda zvali subotari :mrgreen: .
Ma.Le.Na

#27 Re: Adventizam

Post by Ma.Le.Na »

mig wrote:
amoninan wrote: Mogul ja? :)

Koje su temeljne razlike između adventizma i katoličanstva/pravoslavlja?
Naravno.

Adventisti

- postuju subotu kao 7. dan za razliku od katolika i pravoslavaca koji postuju nedelju (od pocetka pa do kraja Svetog pisma kao 7. dan u sedmici se uvek pominje subota)

- ne veruju u besmrtnost duse i zagrobni zivot (veruju da osoba nema svesnog oblika postojanja sve do vaskrsenja koje će se odviti prilikom Hristovog drugog dolaska),

- prema tome, ne veruju u postojanje pakla ili cistilista, po Bibliji plata za greh nije vecni zivot u mukama, vec vecna smrt (adventisti veruju da ce nepravedni, tj. nepokajani gresnici biti u trenutku unisteni )

- nemaju kult device Marije (zena koja je rodila Gospoda Isusa svakako zasluzuje postovanje ali samo to)

- nemaju ispovedi (svoje grehe priznaju samo Bogu smatrajuci da u svi ljudi gresnici i da je Bog jedini koji treba da poznaje sve tajne ljudskog srca)

- za vrhovnog poglavara priznaju samo Isusa Hrista, za razliku od katolika koji imaju papu i pavoslavaca koji imaju patrijarha

- u adventizmu ne postoji red casnih sestara, kaludjera niti bilo sta slicno

- adventisticki svestenici stupaju u brak i oni nemaju nikakav specijalni status u odnosu na ostale vernike

- krstenje se vrsi uronjavanjem, a nema krstavanja male dece jer svaki covek ima pravo da sam i svesno odluci o pripadnistvu crkvi (i sam Hrist se krstio kada je napunio 30 godina , sto su Jevreji smatrali punoletstvom, i to uranjanjem u vodu)

- propagiraju zdrav zivot, nema alkohola, cigareta, nekih vrsta mesa (izmedju ostalog i svinjetine)...

- adventisti nemaju ikone jer 2 Bozja zapovest kaze: “Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj”

- za razliku od pravoslavaca ne postuju svece, ne slave slave, niti pale sveće jer to nema apsolutno nikakvu potporu u Bibliji

Nesto sam zaboravila pomenuti? Hm...
Unapred se izvinjavam katolicima i pravoslavcima ukoliko sam navela neku pogresnu informaciju vezano za njihovu crkvu, molim ispravku.
hvala puno :)

ovo je bas ukrtko sto me i zanimalo :)

ne znam koliko ce zvucati smisleno..ali mi se cini vrlo logicnom vjerom..bar iz ovoga izlozenog :)

jos jednom zahvaljujem :thumbup:
Ma.Le.Na

#28 Re: Adventizam

Post by Ma.Le.Na »

pretraga na SA-xu izgleda da ne radi...
bas sam trazila da li ima otvorena tema i nista mi nije izaslo :?
mig

#29 Re: Adventizam

Post by mig »

I drugi put. :-D Ako jos nesto ustreba, tu sam.

I ja sam jednom pokusala naci preko pretrazivaca, bas me zanimalo je li iko sta pisao, i nista nisam nasla.
Ma.Le.Na

#30 Re: Adventizam

Post by Ma.Le.Na »

mig wrote:I drugi put. :-D Ako jos nesto ustreba, tu sam.

I ja sam jednom pokusala naci preko pretrazivaca, bas me zanimalo je li iko sta pisao, i nista nisam nasla.
hvala :) :thumbup:
arzuhal

#31 Re: Adventizam

Post by arzuhal »

Ustvari, adventizam je koračanje natrag, ka samom Svetom pismu, sa stavljanjem u zagrade onog pridodatog, povijesnog, ljudskog? To bi, onda, bila neka vrsta kršćanskog selefizma, ako tako smijem da kažem, u nekoncetrisanom razmatranju :)
mig

#32 Re: Adventizam

Post by mig »

arzuhal wrote:Ustvari, adventizam je koračanje natrag, ka samom Svetom pismu, sa stavljanjem u zagrade onog pridodatog, povijesnog, ljudskog? To bi, onda, bila neka vrsta kršćanskog selefizma, ako tako smijem da kažem, u nekoncetrisanom razmatranju :)
Zanimljiva misao i lepo receno.
Upravo tako, adventisti kao jedini autoritet priznaju Sveto Pismo, i ne obaziru se na crkvene dogme, na sve ono sto je pridodato, ljudsko, tradicionalno... To je ono pravo, izvorno hriscanstvo kakvo su drzali prvi Hristovi ucenici jer je to ujedno i najcistije ucenje.
Ma.Le.Na

#33 Re: Adventizam

Post by Ma.Le.Na »

mig wrote:
arzuhal wrote:Ustvari, adventizam je koračanje natrag, ka samom Svetom pismu, sa stavljanjem u zagrade onog pridodatog, povijesnog, ljudskog? To bi, onda, bila neka vrsta kršćanskog selefizma, ako tako smijem da kažem, u nekoncetrisanom razmatranju :)
Zanimljiva misao i lepo receno.
Upravo tako, adventisti kao jedini autoritet priznaju Sveto Pismo, i ne obaziru se na crkvene dogme, na sve ono sto je pridodato, ljudsko, tradicionalno... To je ono pravo, izvorno hriscanstvo kakvo su drzali prvi Hristovi ucenici jer je to ujedno i najcistije ucenje.

bas takav dojam sam i ja stekla :thumbup:
mig

#34 Re: Adventizam

Post by mig »

Ma.Le.Na wrote: bas takav dojam sam i ja stekla :thumbup:
Nego reci ti meni deder jesi upoznala kakvog decka, imam ja prijatelja u Bosni ;-) :lol:
Ma.Le.Na

#35 Re: Adventizam

Post by Ma.Le.Na »

mig wrote:
Nego reci ti meni deder jesi upoznala kakvog decka, imam ja prijatelja u Bosni ;-) :lol:
:lol:

ma ne uopce :)

odusevili su me jednostavnocu...nenametanjem i uopce dobrocinstvom koje ni na koji nacin ne isticu niti cak spominju
arte.fakt

#36 Re: Adventizam

Post by arte.fakt »

zanima me kakav je stav o Isusu , mislim dali postoji koncept trojstva ? Dali je Isus prestavljen kao Mesija , Krist ili kao "Bog" ili sin boziji ???
mig

#37 Re: Adventizam

Post by mig »

Ma.Le.Na wrote:
mig wrote:
:lol:

ma ne uopce :)

odusevili su me jednostavnocu...nenametanjem i uopce dobrocinstvom koje ni na koji nacin ne isticu niti cak spominju
:-D Drago mi je da to cujem... Svi smo ti mi tak'i ;-) :lol:
Mozda se i ne znamo... a da ti mene upoznas sa njima, deluju kao neki pravo fini ljudi :lol:
Ma.Le.Na

#38 Re: Adventizam

Post by Ma.Le.Na »

mig wrote: :-D Drago mi je da to cujem... Svi smo ti mi tak'i ;-) :lol:
Mozda se i ne znamo... a da ti mene upoznas sa njima, deluju kao neki pravo fini ljudi :lol:
i jesu jako fini :)

sure no prob. :wink: :)
madner

#39 Re: Adventizam

Post by madner »

Zanima me njihov stav o islamu. Kako to da vide istinu ali istu ne prihvataju? :D
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#40 Re: Adventizam

Post by WipeOut »

Evo da i ja potvrdim da su stvarno fini ljudi :D

Barem ona sta ja znam.... :D
mig

#41 Re: Adventizam

Post by mig »

arte.fakt wrote:zanima me kakav je stav o Isusu , mislim dali postoji koncept trojstva ? Dali je Isus prestavljen kao Mesija , Krist ili kao "Bog" ili sin boziji ???
Postoji koncept Trojstva dakle, trojedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh.
Ma.Le.Na wrote: i jesu jako fini :)

sure no prob. :wink: :)
:thumbup:
WipeOut wrote:Evo da i ja potvrdim da su stvarno fini ljudi :D

Barem ona sta ja znam.... :D
:lol: Ma ti si duša... Znas da te cekam u Beogradu :-D
arte.fakt

#42 Re: Adventizam

Post by arte.fakt »

mig wrote:
arte.fakt wrote:zanima me kakav je stav o Isusu , mislim dali postoji koncept trojstva ? Dali je Isus prestavljen kao Mesija , Krist ili kao "Bog" ili sin boziji ???
Postoji koncept Trojstva dakle, trojedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh.
hvala ...
mig

#43 Re: Adventizam

Post by mig »

madner wrote:Zanima me njihov stav o islamu. Kako to da vide istinu ali istu ne prihvataju? :D
Ne postoji zvanican stav crkve o islamu, svako po svojoj savesti i svom nahodjenju... ;-)
arte.fakt wrote:hvala ...
Molim...
WipeOut

#44 Re: Adventizam

Post by WipeOut »

mig wrote: :lol: Ma ti si duša... Znas da te cekam u Beogradu :-D
Ej znas da jos nemam navigacije...
hajde da se nadjemo napola negdje....
u nekom macvanskom dijelu gdje dolazim :D
arzuhal

#45 Re: Adventizam

Post by arzuhal »

WipeOut wrote:
Nisi je razumjela..ona te čeka...negdje iza ugla...sačekaće dok ne dođeš..zato..pazi.. :D
mig

#46 Re: Adventizam

Post by mig »

WipeOut wrote:
Haha, ja bih pre do Bosne stigla nego do Macve :lol: Nikakva sela ne dolaze u obzir, cuj, da se zavlacim po nekakvim selima :shock: :lol: O detaljima se dogovaramo na PP :D

Ali kad se vidimo, moras posle ovde da me ishvalis, inace nista od susreta :lol:
WipeOut

#47 Re: Adventizam

Post by WipeOut »

mig wrote:
WipeOut wrote:
Haha, ja bih pre do Bosne stigla nego do Macve :lol: Nikakva sela ne dolaze u obzir, cuj, da se zavlacim po nekakvim selima :shock: :lol: O detaljima se dogovaramo na PP :D

Ali kad se vidimo, moras posle ovde da me ishvalis, inace nista od susreta :lol:
Ma kakva sela bona....
a onaj grad,s visokoskolskim ustanovama :D ?Znaaaaaaaaaas ti....nije to selo :-)
mig

#48 Re: Adventizam

Post by mig »

arzuhal wrote: Nisi je razumjela..ona te čeka...negdje iza ugla...sačekaće dok ne dođeš..zato..pazi.. :D
Da je kakav momak pa da mu i pravim sacekusu... ;-)
WipeOut wrote: Ma kakva sela bona....
a onaj grad,s visokoskolskim ustanovama :D ?Znaaaaaaaaaas ti....nije to selo :-)
A mogle bismo i na vašar...? :lol:

Pitaj ti mene nesto bona, nemoj da offujemo temu :D Mnogo si bre neozbiljna :lol:
WipeOut

#49 Re: Adventizam

Post by WipeOut »

Evo samo jos ovo :D

HOCEMOOOOOOOOOO :-)

A evo sad ozbiljno pitanje,
ako slucajno upoznas momka koji nije tvoje vjeroispovjesti,dali ti je dozvoljeno da se zabavljas/udas za njega?
mig

#50 Re: Adventizam

Post by mig »

WipeOut wrote:Evo samo jos ovo :D
HOCEMOOOOOOOOOO :-)
:lol: :lol: Da idemo da se provedemo...
WipeOut wrote:A evo sad ozbiljno pitanje,
ako slucajno upoznas momka koji nije tvoje vjeroispovjesti,dali ti je dozvoljeno da se zabavljas/udas za njega?
Na nekoj temi sam pisala nesto slicno, i tamo sam citirala jednu devojku:

"Stvar je jasna, ja imam svoj stil zivljenja i necu i ne zelim da ga mijenjam. Udajom za osobu druge vjere vecina stvari u mom zivotu bi se promijenila. Jedna od tih stvari sto bih, dajem primjer, imala u kuci stvari koje meni nisu dozvoljene (pravila su dosta stroga i ima ih mnogo pa ne bih da ti nabrajam) Meni vjera nije nametnuta, sve vjerske duznosti obavljam srcem i krsenjem tih nekih (mozda za neke nevaznih) pravila sebe bih dovela u poziciju da budem nesrecna... A odlicno znam kako nezadovoljstvo sitnim stvarima zna da preraste u nesto veliko i ozbiljno...

S druge strane nametati svoj stil zivljenja drugom, s ciljem moje srece mozda unesrecim tu osobu... A ja postujem zelje drugih i ne zelim da ih se neko odrice radi mene...

A onda i djeca, ja zelim da imaju muslimanska imena, opet kazem to nije stvar principa nego jednostavno moje zelje... Zelim ih odgajati u Islamu, a to ne bih mogla postici ako sam u braku sa nekim ko nije iste vjere kao i ja... Jer, vjerovatno i ta osoba zeli da ih odgaja u svojoj, a bilo bi sebicno sa moje strane da toj osobi to uskratim, a jos gore ako to uskratim sebi.... Djeca iz mijesanih brakova su cesto rastrzana na dvije strane i cesto ne mogu da se "pronadju"....

I opet ponavljam ja tako zelim i to se nece promijeniti, jer kao sto vec i napisah ne vode me principi, fanatizam, zaludjenost i tome slicno....jednostavno ljubav prema vjeri i moj unutarnji mir koji niko ne moze da poremeti... "

Svi oni koji stoje cvrsto u veri (ma koja vera bila u pitanju), trebalo bi da razmisljaju na isti ili bar slican nacin. Ali, takve stvari se desavaju. U adventizmu nisu preporucljive, ali nisu ni zabranjene.
Post Reply