Adventizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hrulj

#176 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

NIN wrote:
Hrulj wrote:
NIN wrote:Nije pretpostavka nego teorija, a pogotovo nije glupa. Zasto? Pa zato sto mi i jesmo, kako si i sam rekao, teritorijalna bica (da ne kazem zivotinje) koji svoj bitak zasnivaju na resursima odredjenog podneblja. Takodjer, jos bitniji faktor naseg bitka je drustvenost bez koje ne bi bili toliko uspjesni u osvajanju i ocuvanju teritorija i resursa na istom, i bez kojih zajednica ne moze prezivjeti, a tu drustvenost uslovljavaju odredjeni socijalni fenomeni koji doprinose prvenstveno njenoj homogenosti. Jedan od najjacih faktora u ocuvanju grupe, tj. njene homogenosti jeste religija sa svim svojim ritualima koji zapravo kalibriraju (etiketiraju) njene clanove tako da isti znaju ko je odan, a ko ne, kome se (ne) moze vjerovati unutar grupe.

Recimo, u nasem smislu, kad se kaze 'ma to je onaj sto jede' misleci 'jede' tokom ramazana kada svi poste, sto ce reci, ne moze mu se vjerovati. Ili, 'ma to je onaj sto ga nikad nema na dzumi' sto govori istu premisu. Karikiram ali u tome je poenta.
Opet greska. Da nije bilo rata prije pojave Bogova vjerovao bi ti. Ljudi ratuju radi resursa i teritorija. Premisa je glupa kao i ona da bi bez pusaka i pistolja ljudi prestali ubijati jedni druge.
Ratovalo se uvijek. A za rat treba samo jedno.
Dzuma sa tim nema veze. Koliko god ja vjerovao ili ne vjerovao uvijek bi stao u odbranu svoje zene, djece i zemlje. UVIJEK.
Mogao sam i pretpostaviti ali, eto, do mene je jer ne spomenuh ovo sto cu napisati - religija se, kao drustvena alatka, onakvu kakvu danas poznajemo, tek pojavila kada smo presli sa nomadskog na sjedilacki ustroj zajednice, kada smo domesticirali i kultivisali svoju okolinu nakon cega je doslo do ekspanzije stanovnistva. Bas tada kada smo poceli osnivati stalne nastambe na teritorijama bogatim resursima religija se spontano organizovala iz prijeke potrebe ka homogeniziranju grupe, tj. grupa koje su bile sve brojnije i samim tim ranjivije u odnosu na svoje susjede.

I da, ratova je uvijek bilo (i cimpanze ratuju oko resursa) ali nikad kao onda kada smo organizovali stalne nastambe, sela i gradove. Religija se pojavila upravo u tom trenutku iz razloga koje navedoh. Naravno, cinik ce reci da je religija razlog ratovanja, sto, po meni, nije slucaj - to je nasa teritorijalnost ali religija je, osim sto je drustvena alatka koja je prvenstveno nastala zarad homogenizacije grupe, zapravo i jak katalizator te iste agresije, dakle, ne iskljucivo i uzrok agresije.
Nije to nikakva pretpostavka :)
Religija se javlja davno prije prvih ljudskih stalnih naseobina i gradova. Javlja se uporedo sa spoznajom smrti. Od trenutka kada oko posmrtnih ostataka vidimo brigu prilikom ukopa i slicno mozemo pratiti i postanak religije.
Sto se ratova tice religija nije nikakv katalizator. Jednostavno da covjeku koji vjeruje snagu da izdura. I zavisno od vjere moze dati i druge beneficije. To je sve. Nijedan rat nije poveden radi Boga otkako je vjere a da nije teritorija i resursi igrala ulogu ;)
NIN

#177 Re: Adventizam

Post by NIN »

Hrulj wrote:Religija se javlja davno prije prvih ljudskih stalnih naseobina i gradova. Javlja se uporedo sa spoznajom smrti. Od trenutka kada oko posmrtnih ostataka vidimo brigu prilikom ukopa i slicno mozemo pratiti i postanak religije.
Sto se ratova tice religija nije nikakv katalizator. Jednostavno da covjeku koji vjeruje snagu da izdura. I zavisno od vjere moze dati i druge beneficije. To je sve. Nijedan rat nije poveden radi Boga otkako je vjere a da nije teritorija i resursi igrala ulogu ;)
Jeste, primitivne religije su stare koliko i covjek ali organizovana religija, sa svom svojom hijerarhijom, sto je bitno za ovo o cemu pricamo, je nastala s nastakom sela i gradova, dakle, s ekspanzijom stanovnistva na planeti.
Hrulj

#178 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

NIN wrote:
Hrulj wrote:Religija se javlja davno prije prvih ljudskih stalnih naseobina i gradova. Javlja se uporedo sa spoznajom smrti. Od trenutka kada oko posmrtnih ostataka vidimo brigu prilikom ukopa i slicno mozemo pratiti i postanak religije.
Jeste, primitivne religije su stare koliko i covjek ali organizovana religija, sa svom svojom hijerarhijom, sto je bitno za ovo o cemu pricamo, je nastala s nastakom sela i gradova, dakle, s ekspanzijom stanovnistva na planeti.
I...? Nastavi
fatamorgana

#179 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
Znaci religija je i drustveni, socioloski fenomen a ne samo takoreci duhovni ...
NIN

#180 Re: Adventizam

Post by NIN »

Hrulj wrote:
NIN wrote:
I...? Nastavi
Pa vrati se sad na ono sto sam poceo pisati i zavrsi ovim. Ne znam. Volio bih da imam vremena i zivaca pa da elaboriram ono sto hocu reci na nacin koji prilici i da svi razumiju ali... Nadam se da ces shvatiti sta zelim reci o ovome o cemu pricamo iz ovih par postova koje napisah.
Hrulj

#181 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Pa vrati se sad na ono sto sam poceo pisati i zavrsi ovim. Ne znam. Volio bih da imam vremena i zivaca pa da elaboriram ono sto hocu reci na nacin koji prilici i da svi razumiju ali... Nadam se da ces shvatiti sta zelim reci o ovome o cemu pricamo iz ovih par postova koje napisah.[/quote]

Nije stvar diskusije da li ja mogu ili ne mogu shvatiti :)
Cilj je da svi razumije inace nema smisla.
Formulisi pa reci slobodno a kulturno
NIN

#182 Re: Adventizam

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:
Znaci religija je i drustveni, socioloski fenomen a ne samo takoreci duhovni ...
Jeste. Prvensveno drustveni! E sad, da nije vjerovanja ne bi bilo ni religije, bas kao sto ne bi bilo ni ideologije da nije vjere u napredak drustva, u smislu u kojem je ideologija koncipirana. Pa sva mehanika drustva se bazira na njenim individuama koje imaju, u svojoj likalnoj zajenici, zajednicki uvid u svoj bitak, sto mozemo, nekad, proformulisati kao vjera, ubjedjenje, ideal... Dobro si potegao psiholoski faktos svega ovoga! :) Samo sto moramo onda sve utenane, nasiroko... :)
NIN

#183 Re: Adventizam

Post by NIN »

NIN wrote:Pa vrati se sad na ono sto sam poceo pisati i zavrsi ovim. Ne znam. Volio bih da imam vremena i zivaca pa da elaboriram ono sto hocu reci na nacin koji prilici i da svi razumiju ali... Nadam se da ces shvatiti sta zelim reci o ovome o cemu pricamo iz ovih par postova koje napisah.
Hrulj wrote:Nije stvar diskusije da li ja mogu ili ne mogu shvatiti :)
Cilj je da svi razumije inace nema smisla.
Formulisi pa reci slobodno a kulturno
Pa eto, sve sto je bitno i najkrace moguce receno ja rekoh.
fatamorgana

#184 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
Jeste. Prvensveno drustveni! E sad, da nije vjerovanja ne bi bilo ni religije, bas kao sto ne bi bilo ni ideologije da nije vjere u napredak drustva, u smislu u kojem je ideologija koncipirana. Pa sva mehanika drustva se bazira na njenim individuama koje imaju, u svojoj likalnoj zajenici, zajednicki uvid u svoj bitak, sto mozemo, nekad, proformulisati kao vjera, ubjedjenje, ideal... Dobro si potegao psiholoski faktos svega ovoga! :) Samo sto moramo onda sve utenane, nasiroko... :)
Zanimljivo je to da je za vrijeme matrijarhata glavno bozanstvo bilo zensko - kult Velike majke predstavljen statuama plodne zene sa velimim stomakom i grudima dok sa prelaskom na patrijarhat bog postaje musko, zanimljivo, zar ne?
Hrulj

#185 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:
Zanimljivo je to da je za vrijeme matrijarhata glavno bozanstvo bilo zensko - kult Velike majke predstavljen statuama plodne zene sa velimim stomakom i grudima dok sa prelaskom na patrijarhat bog postaje musko, zanimljivo, zar ne?
Promjena prioriteta. Matrijarhat vlada u periodu prije uspostave porodice u pravom smislu te rijeci (pravio djecu svak svakome tko je stizao, otac kceri, sin baki i tako) pa se preko mame moralo racunati cije je dijete :D
Takodjer zbog nepostojanja velikog broja resursa oko kojih se trebalo ratovati (metal nepoznanica) i relativno malog broja ljudi zena postaje Bozanstvo.
Kasnije se javlja metal, i rat postaje glavna okupacija ako se mislis obogatiti i prezivjeti
fatamorgana

#186 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Hrulj wrote: Promjena prioriteta. Matrijarhat vlada u periodu prije uspostave porodice u pravom smislu te rijeci (pravio djecu svak svakome tko je stizao, otac kceri, sin baki i tako) pa se preko mame moralo racunati cije je dijete :D
Takodjer zbog nepostojanja velikog broja resursa oko kojih se trebalo ratovati (metal nepoznanica) i relativno malog broja ljudi zena postaje Bozanstvo.
Kasnije se javlja metal, i rat postaje glavna okupacija ako se mislis obogatiti i prezivjeti
Preuprosceno.... I u predislamskom periodu glavna boginja kod arapa je bila boginja mjeseca a Allah je bio sporedno bozanstvo, imao je i tri kceri, zanimljivo ....
Hrulj

#187 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

fatamorgana wrote:
Hrulj wrote: Promjena prioriteta. Matrijarhat vlada u periodu prije uspostave porodice u pravom smislu te rijeci (pravio djecu svak svakome tko je stizao, otac kceri, sin baki i tako) pa se preko mame moralo racunati cije je dijete :D
Preuprosceno.... I u predislamskom periodu glavna boginja kod arapa je bila boginja mjeseca a Allah je bio sporedno bozanstvo, imao je i tri kceri, zanimljivo ....
Allah znaci bog. Samo u predislamskoj Kabi je bilo 365 Allaha.
A to kceri ovo ono, to zavisi o kom predislamskom Allahu govoris.
I da, uprosceno je kako bi se lakse razumjelo. Ako zelis esej po tom pitanju slobodno reci :D
fatamorgana

#188 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Neka fala, :wink: .... Nego vidim na temi o sexy vesu da si dosta eksplicitan, :wink:
Hrulj

#189 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

fatamorgana wrote:Neka fala, :wink: .... Nego vidim na temi o sexy vesu da si dosta eksplicitan, :wink:
Moje poznavanje vjere i njenih zakona ne mora imati veze sa tim koliko se toga drzim :)
fatamorgana

#190 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Hrulj wrote:
fatamorgana wrote:Neka fala, :wink: .... Nego vidim na temi o sexy vesu da si dosta eksplicitan, :wink:
Moje poznavanje vjere i njenih zakona ne mora imati veze sa tim koliko se toga drzim :)
Ma gluho bilo da sam drukcije i pomislio, :wink:
Hrulj

#191 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

fatamorgana wrote:
Hrulj wrote:
Ma gluho bilo da sam drukcije i pomislio, :wink:
nema potrebe biti zajedljiv ;)
Great Cornholio

#192 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

NIN wrote: Mogao sam i pretpostaviti ali, eto, do mene je jer ne spomenuh ovo sto cu napisati - religija se, kao drustvena alatka, onakvu kakvu danas poznajemo, tek pojavila kada smo presli sa nomadskog na sjedilacki ustroj zajednice, kada smo domesticirali i kultivisali svoju okolinu nakon cega je doslo do ekspanzije stanovnistva. Bas tada kada smo poceli osnivati stalne nastambe na teritorijama bogatim resursima religija se spontano organizovala iz prijeke potrebe ka homogeniziranju grupe, tj. grupa koje su bile sve brojnije i samim tim ranjivije u odnosu na svoje susjede.
Da, organizovana religija jeste jedno od sredstava uređenja društvenog života, jer da bi mogle postojati društvene zajednice moraju postojati i zakoni kojih se moraju pridržavati članovi tih zajednica, jer u suprotnom bi vladala anarhija, i zajednice bi se raspadale.

O učinkovitosti pojedinih zakona koje pojedine religije propisuju, o koristi ili o šteti koju ljudi mogu nanijeti sebi ili , pridržavajući se tih zakona,onima s kojima žive u zajednici, se može raspravljati, ali može se takođe raspravljati o tome da li je Bog nekome, nekad, nešto "govorio", jer može biti da religije nisu isključivo produkt ljudskog razuma, samosvjesti, mašte i djelovanja - da budemo malo otvoreniji :)

Evo npr. danas mnogi optužuju Isusa da je plagijator, da je On svoje učenje osmislio na religijskim učenjima koja su postojala prije Njega, i ako uporedimo Njegovo učenje i npr. Budino učenje, ili religiju drevnog Egipta, fakat postoji dosta sličnosti, ali koliko sam ja upućen niko se do sada nije zapitao da li su ta učenja isključivo ljudski produkt, ili je i Bog u tome učestvovao, i na taj način pripremao ljude za Isusa, pripremao ih za prihvatanje činjenice da mi imamo dosta sličnosti sa Bogom, da možemo mnogo toga što može i Bog, ali da se ipak pomirimo sa time da mi nikada ne možemo biti ravni Bogu.
theTruePath

#193 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Ne sve je njih Bog pripremao za Muhammeda a.s.Poslije njega nema poslanika,i nije ni bilo...zadnji je "osnivac" JEDNE svijetske religije za koju se smatra da ce za 50 godina biti najveca

Buda,Isus,Abraham,X,Y ..svi su oni bili poslani jednom narodu.Muhamed a.s je poslan SVIJETU
славянин

#194 Re: Adventizam

Post by славянин »

theTruePath wrote:Ne sve je njih Bog pripremao za Muhammeda a.s.Poslije njega nema poslanika,i nije ni bilo...zadnji je "osnivac" JEDNE svijetske religije za koju se smatra da ce za 50 godina biti najveca

Buda,Isus,Abraham,X,Y ..svi su oni bili poslani jednom narodu.Muhamed a.s je poslan SVIJETU
Ajde ako ti kazes tako odma da zatvori se tema.I de molim te daj jos svojih utemeljenih cinjenica na ostalim temama da se djaba ne diskutuje po istim i da se mogu odma zatvoriti. :lol:
theTruePath

#195 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

cao kontras :D
Hrulj

#196 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

theTruePath wrote:Ne sve je njih Bog pripremao za Muhammeda a.s.Poslije njega nema poslanika,i nije ni bilo...zadnji je "osnivac" JEDNE svijetske religije za koju se smatra da ce za 50 godina biti najveca

Cinizam ;)
Cemu?
Reci sta te tisti i smeta :)
theTruePath

#197 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Hrulj wrote:

Cinizam ;)
Cemu?
smetaju mi jehovini svjedoci i adventisti 8-)
Hrulj

#198 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

theTruePath wrote:
Hrulj wrote:

Cinizam ;)
Cemu?
Prije ce biti cinizam ka islamu :)
Sta te tisti oko toga bgt toliko :)
Great Cornholio

#199 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

theTruePath wrote:
Pošto ovo nije tema o jehovinim svjedocima, možeš li navesti šta ti to smeta kod adventista?
theTruePath

#200 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
Pošto ovo nije tema o jehovinim svjedocima, možeš li navesti šta ti to smeta kod adventista?
Glupost,mi imamo 2 tradicionalne crkve na Balkanu,i sad neko lafo hoce da bude jehovin,ili adventista :-) sta si ti bio prije toga?
Post Reply