Adventizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dragan M

#126 Re: Adventizam

Post by Dragan M »

fatamorgana wrote:
Dragan M wrote:Sustina zakona je ljubav prema Bogu i bliznjima, jer Isus je rekao, cinite ljudima ono sto bi zeleli da oni vama cine.
Ako zelimo da ljubimo nase bliznje, i Gospoda, to ce mo najbolje uciniti postujuci Bozje zapovesti, jer je ljubav ostvarenje zakona...
Haujesnou, valjda iz te ljubavi prema bližnjem ti napisa ovo: Dragan M - "Koliko ja mogu da vidim, ovo je jedan vrlo neozbiljan forum, to je strasno, cist balkanski primitivizam..." (na temi antihrist)

Nisi prvi na ovom pdf-u koji "voli bližnjeg svog" što bi se kod nas reklo, ko Bajro mater ....
Ljubav ne postoji ako nije uzvracena...a mi jesmo primitivan narod, i po izrazavanju, i po mnogo cemu drugom.
Ponuditi coveka hlebom u nevolji, i reci hvala kada ti zena u prodavnici vrati kusur, to je ljubav...a mi to neznamo i ne cinimo...
fatamorgana

#127 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

A kad ne vrati kusur ... otkud ti znaš šta ja znam ili činim?
Bellydancesuperstar

#128 Re: Adventizam

Post by Bellydancesuperstar »

Dragan M wrote:
Ljubav ne postoji ako nije uzvracena.

KRIVO!
Ljubav ne mora biti uzvraćena da postoji. Ona ide s jedne strane i upravo to je naša zadaća. Mi ćemo biti odgovorni koliko smo mi ljubili, a ne koliko su nas drugi.
fatamorgana

#129 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Bellydancesuperstar wrote:
Dragan M wrote:

KRIVO!
Ljubav ne mora biti uzvraćena da postoji. Ona ide s jedne strane i upravo to je naša zadaća. Mi ćemo biti odgovorni koliko smo mi ljubili, a ne koliko su nas drugi.
Slažem se, to je neprivržena ljubav, bez predračuna i interesa ...

Dragane , nije mati sina karala što se kocko već što se vadio, :wink:
Dragan M

#130 Re: Adventizam

Post by Dragan M »

Bellydancesuperstar wrote:
Dragan M wrote:

KRIVO!
Naravno, znam sta sam rekao, jer apostol Pavle opisujuci gresnost gresnih kaze `sa takvim da i ne jedete..

Tu postoji ljubav sa jedne strane, ali ne postoji kao zajednica ljudi koji zive u ljubavi.
Ako jedna strana upucuje ljubav, a druga je odbija, onda te zajednice ljubavi nema...a Isus je rekao imajte ljubav medju sobom, a ne imajte ljubav za sebe...
Bellydancesuperstar

#131 Re: Adventizam

Ma nemoj. Isus je prvi bio osuđen jer se družio s grešnicima. Tko smo mi ljudi da određujemo po nekim svojim ograničenim pravilima tko je grešnik, a tko nije? Od tud proizlazi većina patnje na ovome svijetu jer mislimo da smo bolji od drugih po nekim našim ograničenim kriterijima. Jedino Bog zna naša srca i tko smo mi zapravo.

Obrati se Dragane, ponizi pred Gospodom i pred ljudima.

Također zatvaranje u neke naša savršene svjetove u kojima smo nedodirljivi (npr. zajednica) nije ono što Bog od nas očekuje. Bog kaže da ne možemo živjeti na taboru (preobraženja) već da se moramo spustiti na zemlju u svakodnevne životne situacije i živjeti život.
Dragan M

#132 Re: Adventizam

Post by Dragan M »

pogresno ste razumeli moje reci...ja sam upravo zeleo reci da se ljubav ostvaruje u dva pravca, medju duhovnom bracom, izmedju supruznika, dece i roditelja, itd..
Naravno da se ljubav iskazuje prema gresniku, jer Isus je zato i dosao na ovaj svet da umre za gresnike..
Isus kaze `Ja nisam dosao da pozovem pravednike, nego gresnike na pokajanje.. a na drugom mestu `I neznas da te dobrota Bozja na pokajanje vodi..
Isus nas svojom ljubavlju preobrazava, i ocekuje da tu ljubav prenosimo i na druge napominjuci `Ljubite jedan drugoga, tako ce svi poznati da ste moji ucenici, ali dodaje `Ako svet na vas omrzne znajte da je mene omrznuo prije vas, kad bi ste bili od svijeta onda bi svijet svoje ljubio, a kako niste od svijeta nego sam vas ja od svijeta izabrao, zato mrzi na vas svijet.

Voleti ljude u svetu u kome vladaju principi mrznje, sebicnosti, i egoizma je tesko, ali to je primer koji je Hristos ostavio nama koji odlucimo da ga sledimo...

.
Bellydancesuperstar

#133 Re: Adventizam

da, tako je...brate. :)
fatamorgana

#134 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

"Dragan M"]pogresno ste razumeli moje reci...ja sam upravo zeleo reci da se ljubav ostvaruje u dva pravca, medju duhovnom bracom, izmedju supruznika, dece i roditelja, itd..
Naravno da se ljubav iskazuje prema gresniku, jer Isus je zato i dosao na ovaj svet da umre za gresnike..
Isus kaze `Ja nisam dosao da pozovem pravednike, nego gresnike na pokajanje.. a na drugom mestu `I neznas da te dobrota Bozja na pokajanje vodi..
Isus nas svojom ljubavlju preobrazava, i ocekuje da tu ljubav prenosimo i na druge napominjuci `Ljubite jedan drugoga, tako ce svi poznati da ste moji ucenici, ali dodaje `Ako svet na vas omrzne znajte da je mene omrznuo prije vas, kad bi ste bili od svijeta onda bi svijet svoje ljubio, a kako niste od svijeta nego sam vas ja od svijeta izabrao, zato mrzi na vas svijet.

Voleti ljude u svetu u kome vladaju principi mrznje, sebicnosti, i egoizma je tesko, ali to je primer koji je Hristos ostavio nama koji odlucimo da ga sledimo...
A što ti onda ne voliš Balkance? Ako ne voliš Balkance onda ne voliš ni bližnjeg a ni samog sebe ...
Dragan M

#135 Re: Adventizam

Post by Dragan M »

Bog voli ljude ali mrzi greh..
Ja ne mrzim, meni je ljudi vise zao...bili to crnci ili belci Bakanskog porekla.
Ja u svojoj naciji, sto ce reci Srpskoj, vidim Balkanski primitivizam, mada je to pojava koja prati sve narode bivse Jugoslavije, ali su mi u globalu dragi svi narodi iz bivse zajednicke drzave.
Nisam nacionalista, ja sam Hriscanin kosmopolita.
Volim i jevreje i rome, i imam prijatelje medju pripadnicima ovih nacija, takodje imam prijatelja koji je poreklom Jordanac, odnosno otac mu je iz Jordana, a majka Srpkinja...kao i prijatelja koji je iz Gospica u Hrvatskoj, Hriscanin, fin covek...
MaxPayne

#136 Re: Adventizam

Post by MaxPayne »

Zašto se ne promovirate u Sarajevu?
MaxPayne

#137 Re: Adventizam

Post by MaxPayne »

Govorim iz pozicije čovjeka koji je zainteresovan za učenja adventista.Ali nema predavanja,promocije,oglašavanja.Imam utisak da je adventistička crkva u Sarajevu klub ex katolika i hrišćana koja ne mari jako za širenje svoje riječi.Nikada čak nisam ni naišao na misionara.Jehovini svjedoci mogu da se bacaju pred pragove,vas nigdje.Naravno,otvoren sam za kontra argumente.
vivace

#138 Re: Adventizam

Post by vivace »

ja se secam ,za vreme rata, stizali su paketi u sarajevo samo preko adventista. preko pravoslavne crkve nisu. nsam probala preko katolicke, posto sam nasla adventiste.
njima je zabranjeno da drze oruzje u rukama.
one neke koje znam vrlo su fini, lepo vaspitani,nacitani.i po onom kijametu od metaka i granata, adventisti su isli da odnesu pakete. svaka im cast. :!:
vivace

#139 Re: Adventizam

Post by vivace »

MaxPayne wrote:Govorim iz pozicije čovjeka koji je zainteresovan za učenja adventista.Ali nema predavanja,promocije,oglašavanja.Imam utisak da je adventistička crkva u Sarajevu klub ex katolika i hrišćana koja ne mari jako za širenje svoje riječi.Nikada čak nisam ni naišao na misionara.Jehovini svjedoci mogu da se bacaju pred pragove,vas nigdje.Naravno,otvoren sam za kontra argumente.
probaj da im nadjes crkvu. u beogradu su vrlo aktivni. imaju svoju crkvu ,organizuju predavanja i tako...
MaxPayne

#140 Re: Adventizam

Post by MaxPayne »

vivace wrote:ja se secam ,za vreme rata, stizali su paketi u sarajevo samo preko adventista. preko pravoslavne crkve nisu. nsam probala preko katolicke, posto sam nasla adventiste.
njima je zabranjeno da drze oruzje u rukama.
one neke koje znam vrlo su fini, lepo vaspitani,nacitani.i po onom kijametu od metaka i granata, adventisti su isli da odnesu pakete. svaka im cast. :!:
Sve je to ok,samo se pitam zašto se ovdje malo više ne otvaraju.
Što se tiče ne držanja oružja,to nije biblijski.Ne počini zločin ubistva(različito od samoodbrane).
MaxPayne

#141 Re: Adventizam

Post by MaxPayne »

vivace wrote:
MaxPayne wrote:Govorim iz pozicije čovjeka koji je zainteresovan za učenja adventista.Ali nema predavanja,promocije,oglašavanja.Imam utisak da je adventistička crkva u Sarajevu klub ex katolika i hrišćana koja ne mari jako za širenje svoje riječi.Nikada čak nisam ni naišao na misionara.Jehovini svjedoci mogu da se bacaju pred pragove,vas nigdje.Naravno,otvoren sam za kontra argumente.
probaj da im nadjes crkvu. u beogradu su vrlo aktivni. imaju svoju crkvu ,organizuju predavanja i tako...
Hvala,ali ja nisam u Beogradu.
vivace

#142 Re: Adventizam

Post by vivace »

http://www.hacbg.org/

u beogradu pa mozda ima i o sarajevu nesto.
vivace

#143 Re: Adventizam

Post by vivace »

evo u bih adventisti https://www.google.com/search?sourceid= ... u+sarajevu

a evo ih u bih http://www.adventisti-bih.com/

sto te mrzi da progugla malo. sve ti je na netu. :)
MaxPayne

#144 Re: Adventizam

Post by MaxPayne »

siddo89 wrote:A sto te zanimaju adventisti? zelis da budes dio zajendice njihove ili zelis onako da ih cujes?
Možda i želim,ako se ne plaća članarina ;-)
vivace

#145 Re: Adventizam

Post by vivace »

nema clanarine. ovi adventisti su vrlo fini ljudi, ali nema seksa pre braka ! :-)
MaxPayne

#146 Re: Adventizam

Post by MaxPayne »

siddo89 wrote:
MaxPayne wrote:
siddo89 wrote:A sto te zanimaju adventisti? zelis da budes dio zajendice njihove ili zelis onako da ih cujes?
Možda i želim,ako se ne plaća članarina ;-)
Pa eto onda nije problem,ne trebaju ti misionari za to,misionari "love" duse,ti si gotov vec :D .Odes i upoznas se s njima.Sta ti zapravo fali? :D
Fali?Pa ništa zapravo,osim možda da me neko malo razuvjeri dokazima u moj ateizam,da se osjećam pozvan,na praktičnom primjeru misionarstva,ne putem linkova i sl.Ponavljam,Jehovini svjedoci mogu da se bacaju pred pragove,vi mislite da neko treba vas moliti.
Great Cornholio

#147 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

Adventizam je, barem za mene, jedino pozitivističko, oficijelno religijsko tumačenje nastalo na osnovu tumačenja Starog i Novog zavjeta.
Adventizam je takođe vrlo "jednostavan", pripadnici ove vjerske zajednice ne moraju prakticirati neke komplikovane rituale, molitve su im "mudre", jer kad se mole Bogu, za nešto, oni uvijek dodaju " Bože, ako ti misliš da je to dobro za mene", i zbog toga se nikada ne mogu razočarati ako im Bog neku molitvu ne usliši.
Adventisti je zabranjeno da konzumira alkohol ( podrazumijeva se ni bilo koje drugo sredstvo koje može opiti), svinjsko meso ( i još neke vrste mesa, ne znam tačno koje), zabranjeno mu je stupanje u spolne odnose prije braka, a član Hrišćanske Adventističke Crkve možeš postati kad postaneš punoljetan, tad se možeš krstiti, ali prije toga moraš prihvatiti pravila članstva, moraš prihvatiti svaki dio adventističkog učenja, a ako se nečega od toga ne budeš pridržavao možeš biti i isključen.
Adventisti vjeruju jedino u Raj ( njega možeš zaslužiti vjerom u Isusa i pridržavanjem deset Božijih zapovjedi,kod njih ne postoji Pakao, loši će biti zauvijek uništeni, pridržavaju se deset Božijih zapovjedi, i kod njih je Subota "Božiji dan", taj dan je zabranjeno raditi bilo šta što donosi materijalnu korist, i tim danom adventisti se druže u Crkvi, slušaju predavanja adventističkih svećenika ( koji se imaju pravo ženiti), uglavnom Subota je "rezervisana" eksluzivno za Boga.

Što se tiče sahrana mrtvih tu su vrlo tolerantni, dopuštaju svojim članovima da se sahranjuju na groblju na kojem žele, dopuštaju i kremiranje, a njihovi članovi ne moraju plaćati svećenike jer njih plaća Crkva, koja se finansira od strane vjernika.

Sve u svemu, da mogu prihvatiti ideju u postojanju sotone, kao nekog stvarnog zlog bića, i da ne sumnjam u to da su ljudi i dinosaurusi živjeli u isto vrijeme, mogao bih i ja postati njihov član, ali pošto to nije slučaj, onda moram ostati nezavisni vjernik, a o adventistima mogu i dalje govoriti kao o vjerskoj zajednici kojoj sam najbliže što se tiče viđenja i doživljaja Boga.
Great Cornholio

#148 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

Evo imaš dosta Radišinih predavanja na youtube.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#149 Re: Adventizam

Post by dr.gog »

Great Cornholio wrote:Adventizam je, barem za mene, jedino pozitivističko, oficijelno religijsko tumačenje nastalo na osnovu tumačenja Starog i Novog zavjeta.
Adventizam je takođe vrlo "jednostavan", pripadnici ove vjerske zajednice ne moraju prakticirati neke komplikovane rituale, molitve su im "mudre", jer kad se mole Bogu, za nešto, oni uvijek dodaju " Bože, ako ti misliš da je to dobro za mene", i zbog toga se nikada ne mogu razočarati ako im Bog neku molitvu ne usliši.
Adventisti je zabranjeno da konzumira alkohol ( podrazumijeva se ni bilo koje drugo sredstvo koje može opiti), svinjsko meso ( i još neke vrste mesa, ne znam tačno koje), zabranjeno mu je stupanje u spolne odnose prije braka, a član Hrišćanske Adventističke Crkve možeš postati kad postaneš punoljetan, tad se možeš krstiti, ali prije toga moraš prihvatiti pravila članstva, moraš prihvatiti svaki dio adventističkog učenja, a ako se nečega od toga ne budeš pridržavao možeš biti i isključen.
Adventisti vjeruju jedino u Raj ( njega možeš zaslužiti vjerom u Isusa i pridržavanjem deset Božijih zapovjedi,kod njih ne postoji Pakao, loši će biti zauvijek uništeni, pridržavaju se deset Božijih zapovjedi, i kod njih je Subota "Božiji dan", taj dan je zabranjeno raditi bilo šta što donosi materijalnu korist, i tim danom adventisti se druže u Crkvi, slušaju predavanja adventističkih svećenika ( koji se imaju pravo ženiti), uglavnom Subota je "rezervisana" eksluzivno za Boga.

Što se tiče sahrana mrtvih tu su vrlo tolerantni, dopuštaju svojim članovima da se sahranjuju na groblju na kojem žele, dopuštaju i kremiranje, a njihovi članovi ne moraju plaćati svećenike jer njih plaća Crkva, koja se finansira od strane vjernika.

Sve u svemu, da mogu prihvatiti ideju u postojanju sotone, kao nekog stvarnog zlog bića, i da ne sumnjam u to da su ljudi i dinosaurusi živjeli u isto vrijeme, mogao bih i ja postati njihov član, ali pošto to nije slučaj, onda moram ostati nezavisni vjernik, a o adventistima mogu i dalje govoriti kao o vjerskoj zajednici kojoj sam najbliže što se tiče viđenja i doživljaja Boga.
Da si završio teologiju na Fakultetu u Maruševcu, ne bi bolje sažeo učenje i principe kršćanstva izražene kroz AC.
Dvije decenije sam prijatelj te zajednice i stojim iza tvrdnje da je malo zajednica koje su na takav način doprinijele Sarajevu, posebno tokom najtežih godina. Ne želim pominjati imena, jer adventisti po defaultu ne žele i neće da promovišu svoja djela na korist "drugih građana i vjernika", ali znam da istorija Grada bilježi da su neki od najuglednijih akademskih građana bili vjernici te male protestantske zajednice. Kao kršćanin, lično sam odlučio da proučim Sveto pismo, i nakon dužeg suživota sa tim divnim ljudima(neki su nažalost "zaspali u Gospodu", kako se to kaže u tradicionalnom adventizmu)- odlučio sam se na krštenje baš u Adv.crkvi u Tepebašinoj ulici. Nisam ostao aktivni član crkve zbog svoje lične odluke i stava prema određenim učenjima koja nisam mogao shvatiti- ne jer su možda "protivna Pismu", već jer kao iskren čovjek nisam mogao da javno izražavam svoju pripadnost,a da taj isti "kanon" ne mogu prihvatiti u potpunosti.

Ipak, i nakon toliko godina, nikada nisam bio ostavljen na cjedilu od svoje kršćanske braće i sestara, i pored toga što sam "izašao" iz zajednice. Adventisti nikada ne ostavljaju svoje prijatelje u teškoj situaciji, čak ni u smrtnoj opasnosti, i uvjerio sam se da su često rizikovali život suprotstavljajući se ratnom ludilu, fašistima, i ekstremistima SPC i Kat.Crkve koji su njihov rad smatrali heretičkim i izdajničkim.

Ovom prilikom želim samo pomenuti legendarnog ratnog pastora , časnog Ivana Brechelmachera, rođenog Sarajliju, čiji je otac Pavao bio jedan od osnivača zajednice u Sarajevu još prije Drugog svjetskog rata. Najugledniji, pastor Ivan i đakon Žile, su bili u više navrata zatvarani i mučeni u zatvorima VRS i HVO, dok je Žilenkov bio pritvoren i od strane bezumnika Armije BiH u Silosu- jedini čovjek koji je prošao sva tri kazamata samo iz razloga jer nije prihvatao nemogućnost prolaska i pomoći sirotinji i bijedi. Oni koji znaju, sjetit će se crvenog golfa keca izrešetanog gelerima i naljepnice ADRA, i malenog čovjeka koji je u autu uvijek prevozio hranu, lijekove i knjige.
Challenger__

#150 Re: Adventizam

Post by Challenger__ »

pratim

p.s.

Doktore. Ako nije indiskretno i ako te ne mrzi, koja su to "pojedina učenja" preko kojih nisi mogao da pređeš? Hvala unaprijed.
Post Reply