Uuuu.. Ti si "zaveden". Šejtanska posla.callmethebreeeze wrote:a dje cu ja tek?! isao u mekteb, klanjao i onda odjednom sa svim prestao... sta mogu kad mi je zanimljivije slusati bob dylana nego muhameda porchu.![]()
![]()
![]()
...
- Loulou
#76 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
- HAVANA
#77 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Loulou wrote:Uuuu.. Ti si "zaveden". Šejtanska posla.callmethebreeeze wrote:a dje cu ja tek?! isao u mekteb, klanjao i onda odjednom sa svim prestao... sta mogu kad mi je zanimljivije slusati bob dylana nego muhameda porchu.![]()
![]()
![]()
Haj bar imaš malo vadione,pričaj nešta,navratili me ,ovo,ono
Ovog Bob Dylana znam
- NIN
#78 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
U drustvima primata, gdje i nasa vrsta spada jel', kao i kod vecine sisara, matrijarhalni model tako reci da i ne postoji. U srzi svih socijalnih mehanizama muzjaci su ti koji primarno determiniraju interakcije, sto direktno sto indirektno. Jedine vrste koja bi se mogle nazvati iznimkom i u cijim socijalnim mehanizmima nalazimo matrilinearne obrasce (ali ne i cisti matrijarhat kao takav) su bonoboi (Pan paniscus) i ljudi, s tom razlikom da su kod nas ovi modeli samo sporadicni, kako nam je @Shoshana vec rekla. Stub socijalnog ustroja kod bonoboa je determiniran kako muskom tako i zenskom linijom. Vertikalna hijerarhija je zastupljena u oba pola tako da u njihovim drustvima imamo alfa muzjaka ali obavezno i alfa zenku. Izbor alfa muzjaka u odredjenom drustvu je znatno uslovljen alfa zenkom (mnogo vece sanse za tron ima onaj muzjak cija je majka alfa zenka nego neko ko nije u srodstvu sa istom i klanom iz kojeg je sama zenka, bez obzira ako je ta jedinka zantno sposobnija, jaca i pametnija). Bitno je navesti i to da je u drustvima primata uspostavljanje saveza sasvim normalna pojava bas kao i kod nas ljudi.Shoshana wrote:Koliko su moderna istrazivanja uspjela utvrditi, pravi matrijarhat nikada nije postojao. Samo matrilinearne kulture. Kao u nekim indijanskim plemenima u Sjevernoj Americi. Srodstvo se broji prema majci, majka odlucuje s kim ce zivjeti (kad ti ostavi mokasine pred satorom - donji si), ali odluke o sudbini njene djece donosi njen brat, a ne ona.EdoI wrote:Za vrijeme matrijarhata na vrhu su uvijek bile boginje/bozice (kako se kaze?), a sa dolaskom patrijarhata njihovo mjesto zauzimaju bogovi (muskarci).maybelline wrote:Mozda je malo off topic, otvoricu novu temu ako mislite da treba, ali neko ranije spomenu nesto slicno pa me zaintrigira... Zasto Boga uvijek za misljamo kao osobu? Tj, zasto Ga zamisljamo kao muskarca? Nemojte misliti da sam sad neka feministica, pa, kao Bog je mozda zena, ne mislim cak (prvenstveno) ni na to. Zasto smo personificirali tu Visu Silu? I zasto smo je stoljecima personificirali u Muskarca?
Mislim da boga zamisljamo u ljudskom obliku jednostavno zato sto je lakse nego ga zamisliti kao 'silu', tj. nesto nevidljivo.
Ipak bi moja objasnjenja trebalo uzimati s rezervom.
A sto se ko biva tice teme, mislim da smo prvo zivjeli u animistickim vjerovanjima (@Shoshana ispravi me ako grijesim) pa smo sticuci saznanja o svojoj okolini i habitatu vremenom bogove polako tjerali iz spoznatog u ono nespoznato pa nam tako danas ostade samo jedan i nikako uhvatljiv bog, zavijen jedino plastom Velikog praska (Big banga). Ipak smo snalazljivi bez obzira na urodjeni dualizam.
- BHF_Manijak
#79 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
@Havana,callmethebreez,ako vec ne vjerujete onda nemojte se makar sprdati sa vjerom i spamati temu bezze,imajte malo tolerancije
al moze nesto i bit od tebe "callme..." ipak ponesto i znas o vjeri,ima u tebi makar trun vjere,dakle ima i nade,ne brini
a da ce ti gore bit dosadno,nece vjeruj,rekoh 100 puta na ovu temu,neces imati iste potrebe kao ovdje nit ces imati pojam o vremenu
al moze nesto i bit od tebe "callme..." ipak ponesto i znas o vjeri,ima u tebi makar trun vjere,dakle ima i nade,ne brini
a da ce ti gore bit dosadno,nece vjeruj,rekoh 100 puta na ovu temu,neces imati iste potrebe kao ovdje nit ces imati pojam o vremenu
- HAVANA
-
Shoshana
#81 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Od svih naucno ponudjenih scenarija za razvoj religije (a zaista sam ih procitala tonu), ja uglavnom prihvatam animizam onako kako su ga opisali Tylor/Frazier. Veoma cesto ljudi, cak i danas, smatraju da su nasi preci od prije 40-60000 godina bili, u najboljem slicaju - glupi. Smijesno, s obzirom na cinjenicu da se (osim mozda malo vise proteina, kao rezultat redovne ishrane) moj mozak, nacin na koji isti funkcionise i sposobnosti zakljucivanja ama bas nimalo ne razlikuju. Cesto se pretjeruje u zamisljanjima nasih predaka kao nekih divljaka, nesposobnih da u svom zivotu urade ista drugo osim prezive (a i to samo ako su sretni). Sto vise ucimo, i sto vise znamo o zivotu nasih ranih predaka - to vise zakljucujemo da se zivot veoma malo promijenio... Malo je promijena koje su zaista ucinile preokret - kao na primjer zemljoradnja.NIN wrote: A sto se ko biva tice teme, mislim da smo prvo zivjeli u animistickim vjerovanjima (@Shoshana ispravi me ako grijesim) pa smo sticuci saznanja o svojoj okolini i habitatu vremenom bogove polako tjerali iz spoznatog u ono nespoznato pa nam tako danas ostade samo jedan i nikako uhvatljiv bog, zavijen jedino plastom Velikog praska (Big banga). Ipak smo snalazljivi bez obzira na urodjeni dualizam.
Da se vratim na veoma mi cijenjenog Tylora, njegova ideja je veoma jednostavna. Onoga casa kada su ljudi bili u stanju analizirati svakodnevne dogadjaje - dogodila se religija (samo da napomenem da pristojan broj arheologa smatra da su i neandertalci imali neku religiju). I to ne radi pitanja 'zasto' - nego radi 'kako'
Kamenku je prije par dana umro otac. Kamenko je u neka doba sanjao, sanjao da ide negdje gdje nikada nije bio, mozda je cak sanjao da leti
Ima jos, ali zamjerice mi se (ako vec nije), al' eto, za one koje i ovo zanima.
Edit, zaboravih dodati, u urodjeni dualizam bas nesto ine vjerujem. Prije Zoroasterijanizma (a u nekim plemenima na SUmatri, ako se dobro sjecam, cak i danas) dualizma bas nesto i nema.
- maybelline
#82 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Shoshana wrote:Od svih naucno ponudjenih scenarija za razvoj religije (a zaista sam ih procitala tonu), ja uglavnom prihvatam animizam onako kako su ga opisali Tylor/Frazier. Veoma cesto ljudi, cak i danas, smatraju da su nasi preci od prije 40-60000 godina bili, u najboljem slicaju - glupi. Smijesno, s obzirom na cinjenicu da se (osim mozda malo vise proteina, kao rezultat redovne ishrane) moj mozak, nacin na koji isti funkcionise i sposobnosti zakljucivanja ama bas nimalo ne razlikuju. Cesto se pretjeruje u zamisljanjima nasih predaka kao nekih divljaka, nesposobnih da u svom zivotu urade ista drugo osim prezive (a i to samo ako su sretni). Sto vise ucimo, i sto vise znamo o zivotu nasih ranih predaka - to vise zakljucujemo da se zivot veoma malo promijenio... Malo je promijena koje su zaista ucinile preokret - kao na primjer zemljoradnja.NIN wrote: A sto se ko biva tice teme, mislim da smo prvo zivjeli u animistickim vjerovanjima (@Shoshana ispravi me ako grijesim) pa smo sticuci saznanja o svojoj okolini i habitatu vremenom bogove polako tjerali iz spoznatog u ono nespoznato pa nam tako danas ostade samo jedan i nikako uhvatljiv bog, zavijen jedino plastom Velikog praska (Big banga). Ipak smo snalazljivi bez obzira na urodjeni dualizam.
Da se vratim na veoma mi cijenjenog Tylora, njegova ideja je veoma jednostavna. Onoga casa kada su ljudi bili u stanju analizirati svakodnevne dogadjaje - dogodila se religija (samo da napomenem da pristojan broj arheologa smatra da su i neandertalci imali neku religiju). I to ne radi pitanja 'zasto' - nego radi 'kako'(veoma logicno - ako se ja pitam, a 'zasto' je doslo mnogo kasnije - tu upucujem na Dumezila i njegove studije mitova). Tylorova slika je slijedeca:
Kamenku je prije par dana umro otac. Kamenko je u neka doba sanjao, sanjao da ide negdje gdje nikada nije bio, mozda je cak sanjao da leti... I u tom svom snu, Kamenko sretne svoga oca. I sit se s njime isprica. Kako je Kamenko bio pod veoma jakim emocionalnim stresom (da, cak su i ljudi prije 60000 godina patili za svojim mrtvima), san je bio toliko upecatljiv, da je Kamenko bio ubjedjen da se san zaista dogodio. Eh, sad, problem je nastao kad je Kamenko poceo pricati Kremenku da je bio u nekom mjestu daleko, daleko, i da je tamo sreo svoga oca. Kremenko ga pogleda, te mu, mrtav hladan saopsti da se on, tj Kamenko ni makao nije sa mjesta na kom je spavao. No, Kamenko je ugledan clan zajednice, dobar lovac i mudar vodja zadruge, te se njegove rijeci bas i ne odbacuju tako lako. Na kraju krajeva, cak i ostalim clanovima mjesne zajednice se tu i tamo dogadjaju slicne stvari. Kad su malo razmislili - ama bas svi su imali poneki slican dozivljaj. Kao i svi pametni ljudi, nasi su Flintstoni sjeli da problem analiziraju i veoma logicno dosli do jedinog moguceg zakljucka (iz zadatih premisa - naravno). A to je, da se svi mi, ocito, sastojima od dva razlicita JA. Jedno JA(1) kojim mi upravljamo onako kako hocemo, JA(1) koje pere, pegla, kuha i pusi, i jos jedno JA(2) koje se budi tek kada je ono tjelesno JA(1) u stanju dubokog mirovanja. To JA(2), ne samo da moze da ide gdje hoce, neovisno o tijelu, to JA(2) ocito moze da zivi i bez tijela.... Kada JA(1) umre, JA(2) nastavlja da zivi u realmu svoga svijeta. Zato, cak i dan danas, sve i jedan posten saman prvo padne u trans, a onda prica sa duhovima. Da pricu skratim, posto je ocito skretanje sa teme - molim za oprost - kako se ljudsko drustvo uredjivalo i hijerarhija stvarala, tako se i duhovni realm uredjivao i hijerarhija stvarala...
Ima jos, ali zamjerice mi se (ako vec nije), al' eto, za one koje i ovo zanima.
Edit, zaboravih dodati, u urodjeni dualizam bas nesto ine vjerujem. Prije Zoroasterijanizma (a u nekim plemenima na SUmatri, ako se dobro sjecam, cak i danas) dualizma bas nesto i nema.
Hvala ti na vrlo zanimljivim podacima
- arzuhal
#83 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Svakom dunjalučaru koji foruma i objašnjava nastanak religija preporučujem Nietzschea, ali da redom pročita, hronološki, sva njegova djela
U Nietzcshovima aforizmima će takav jedan forumaš pronaći vrlo kratke, jasne, efektne, pa i na duhovit način izložene analize i objašnjenja o vjernicima i religiji.
Na primjer, u jednom svom djelu (stvarno se ne sjećam kojem, možda "Vesela nauka" ili "Rušenje idola"), Nietzcshe veli (parafraziram po sjećanju):
U svakom dobu je bilo veoma inteligentnih ljudi, genija svoga doba, koji su promišljali situaciju u kojoj je živjelo tadašnje društvo. Nalazeći bezbrojne primjere nazadosti, nepravednosti, učmalosti u nekome društvu, takvi geniji su tragali za uzrocima pada i pokušaju da iščupaju ljude iz tih belaja. U tim svojim promišljanjima su im dolazile takve nevjerovatne i sjajne ideje, takvi bljesci nadahnuća i inspiracije, da ti geniji nisu mogli ni da pomisle da su to NJIHOVE VLASTITE ideje, pa su, iz poštovanja ili strahopoštovanja prema genijalnim idejama koje bi pomogle njegovom narodu ili čovječanstvu, osjetili da oni sami nisu nikako kadri takvo nešto domislit, te su uzrok, izvor tih ideja tražili van sebe, u Bogu. Transcedirajući sopstveno mišljenje, oni su sebe prozvali tek POSLANICIMA, glasnicima Svemogućeg Boga, Uma, Logosa, Prote Kinona Akinetona. Ipak, pored takve zablude, ne smije se osporiti njihova genijalnost.
Also sprache Nietzsche Brko.
Za one koji više vole kraće stvari, a efektnije, razornije po religiju, a željeli bi da ne budu vulgarni, predlažem ovakve aforizme:
U Indiji su ljudi ponajviše uzgajali rižu i prehranjivali se njome. Obzirom da im riža nije davala toliko fizičke snage, u Indiji tako i nije mogla nastati neka ratoborna, ekspanzionistička religija već budizam koji je pozivao na svejednost i nedjelovanje...
Sad sam poželio i vjernicima nešto da dam, al' što god sam probirao po sehari, malim mi se učinilo. Zato, neka tako i bude
:
I On je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ti ne bi sjedinio srca njihova, ali je Allah sjedinio, - On je zaista silan i mudar.
(Kur’an, sura el-Enfāl, ajet 63.)
Iz daleka je došao jedan drug Jusuf-pejgamberu,
i bio njegov gost.
Oni su se poznavali još od djetinstva,
njihovo se prijateljstvo zasnovalo još na jastuku (kad su bili mali).
...
Jusuf, alejhi-selam, pita svog prijatelja:
„Kakav si mi dar donio, o prijatelju?“
Doći prijatelju u posjetu bez dara
isto kao otići u mlin bez žita.
Kad bude proživljenje, Bog će reći ljudima:
Kakav ste dar pripremili za ovaj susret?
Došli ste pojedinačno i bez ičega,
isto onako kao kad ste se rodili.
...
„Šta si ti meni donio na dar, prijatelju?“, upita Jusuf.
Ovaj se zastidje i poče jadikovati.
„Ja sam dugo tražio poklon koji ću ti donijeti,
šta god mi je zapelo za oko, nije bilo za tebe.
Kako ću ja jedno zrno dragulja donijeti u rudnik,
ili, kako ću jednu kapljicu vode donijeti u more?!
Mislio sam ti kupiti jedan kermanski suvenir,
ali, sve je maleno i sitno, jedino da ti dam svoju dušu i tijelo.
Nema sjemena na zemlji kojeg nema u tvom hambaru,
jedino tvojoj dobroti i ljepoti nema ravne.
Vidio sam, jedino odgovara da ti donesem ogledalo,
da na njemu možeš vidjeti ljepotu svoga lica.
Da vidiš sjaj (nur) svoga lica,
o ti, koji si kao nebeska svjetiljka.
Donio sam ti ogledalo, o ti veseli, da me se sjetiš,
kad vidiš na njemu svoje lijepo lice.“
...
(Mevlana Dželaludin Rumi, Mesnevija, preveo šejh Fejzulah Hadžibajrić)
U Nietzcshovima aforizmima će takav jedan forumaš pronaći vrlo kratke, jasne, efektne, pa i na duhovit način izložene analize i objašnjenja o vjernicima i religiji.
Na primjer, u jednom svom djelu (stvarno se ne sjećam kojem, možda "Vesela nauka" ili "Rušenje idola"), Nietzcshe veli (parafraziram po sjećanju):
U svakom dobu je bilo veoma inteligentnih ljudi, genija svoga doba, koji su promišljali situaciju u kojoj je živjelo tadašnje društvo. Nalazeći bezbrojne primjere nazadosti, nepravednosti, učmalosti u nekome društvu, takvi geniji su tragali za uzrocima pada i pokušaju da iščupaju ljude iz tih belaja. U tim svojim promišljanjima su im dolazile takve nevjerovatne i sjajne ideje, takvi bljesci nadahnuća i inspiracije, da ti geniji nisu mogli ni da pomisle da su to NJIHOVE VLASTITE ideje, pa su, iz poštovanja ili strahopoštovanja prema genijalnim idejama koje bi pomogle njegovom narodu ili čovječanstvu, osjetili da oni sami nisu nikako kadri takvo nešto domislit, te su uzrok, izvor tih ideja tražili van sebe, u Bogu. Transcedirajući sopstveno mišljenje, oni su sebe prozvali tek POSLANICIMA, glasnicima Svemogućeg Boga, Uma, Logosa, Prote Kinona Akinetona. Ipak, pored takve zablude, ne smije se osporiti njihova genijalnost.
Also sprache Nietzsche Brko.
Za one koji više vole kraće stvari, a efektnije, razornije po religiju, a željeli bi da ne budu vulgarni, predlažem ovakve aforizme:
U Indiji su ljudi ponajviše uzgajali rižu i prehranjivali se njome. Obzirom da im riža nije davala toliko fizičke snage, u Indiji tako i nije mogla nastati neka ratoborna, ekspanzionistička religija već budizam koji je pozivao na svejednost i nedjelovanje...
Sad sam poželio i vjernicima nešto da dam, al' što god sam probirao po sehari, malim mi se učinilo. Zato, neka tako i bude
I On je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ti ne bi sjedinio srca njihova, ali je Allah sjedinio, - On je zaista silan i mudar.
(Kur’an, sura el-Enfāl, ajet 63.)
Iz daleka je došao jedan drug Jusuf-pejgamberu,
i bio njegov gost.
Oni su se poznavali još od djetinstva,
njihovo se prijateljstvo zasnovalo još na jastuku (kad su bili mali).
...
Jusuf, alejhi-selam, pita svog prijatelja:
„Kakav si mi dar donio, o prijatelju?“
Doći prijatelju u posjetu bez dara
isto kao otići u mlin bez žita.
Kad bude proživljenje, Bog će reći ljudima:
Kakav ste dar pripremili za ovaj susret?
Došli ste pojedinačno i bez ičega,
isto onako kao kad ste se rodili.
...
„Šta si ti meni donio na dar, prijatelju?“, upita Jusuf.
Ovaj se zastidje i poče jadikovati.
„Ja sam dugo tražio poklon koji ću ti donijeti,
šta god mi je zapelo za oko, nije bilo za tebe.
Kako ću ja jedno zrno dragulja donijeti u rudnik,
ili, kako ću jednu kapljicu vode donijeti u more?!
Mislio sam ti kupiti jedan kermanski suvenir,
ali, sve je maleno i sitno, jedino da ti dam svoju dušu i tijelo.
Nema sjemena na zemlji kojeg nema u tvom hambaru,
jedino tvojoj dobroti i ljepoti nema ravne.
Vidio sam, jedino odgovara da ti donesem ogledalo,
da na njemu možeš vidjeti ljepotu svoga lica.
Da vidiš sjaj (nur) svoga lica,
o ti, koji si kao nebeska svjetiljka.
Donio sam ti ogledalo, o ti veseli, da me se sjetiš,
kad vidiš na njemu svoje lijepo lice.“
...
(Mevlana Dželaludin Rumi, Mesnevija, preveo šejh Fejzulah Hadžibajrić)
- nowhere man
#84 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Nevjerovatno, ti ocigledno ne poznajes svijet u kojem zivis. Ogromna vecina ljudi na planeti nema pristup tim stvarima koje spominjes. Ne moras ici ni u Somaliju ni u Banglades, dovoljno je da odes do nekog bosanskog sela gdje zive povratnici pa ih pitaj o tom suncanju i skijanju.Callahan44 wrote:milost je tu već u samom daru života
što možeš vidjeti i čuti svu ljepotu ovoga svijeta
što se možeš zaljubiti, ljubiti svoga partnera/partnericu i imati djecu, unuke
što možeš uživati u proljetnoj kiši i dugi, i sunčati se na moru i skijati na planini
što se možeš opustiti s rajom uz nedjeljnju kafu
Demokracija? Kad vec pravimo paralele sa politickim sistemima, meni ovo puno vise lici na komunisticko jednoumlje.Callahan44 wrote: onaj ko prizna svu vlast svome Gospodaru, koji kaže da nema drugih bogova osim Njega, Uzvišenog, takav se može nadati oprostu
onaj ko odbija da prizna vlast Onome koji je Stvoritelj svega, i ne ponaša se u skladu s tim, taj se nema čemu nadati
zašto?
e pa zato što čovjek nije u svojoj vlasti, nego u Gospodarevoj
a Gospodar je Onaj koji je sve stvorio i uspostavio zakone
pa ko se pokori, blago mu se
a ko se ne pokori, za to postoje posljedice, ko u svakom zakonu
probaj ne priznati državi njen dio prava, pa ćeš vidjet šta ti slijedi
fair play do kraja
pravila su jasna i svima dostupna, pa bujrun
demokracija do kraja
svakom na volju
- HAVANA
#85 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
nowhere man wrote:Callahan44 wrote:milost je tu već u samom daru života
što možeš uživati u proljetnoj kiši i dugi, i sunčati se na moru i skijati na planini
što se možeš opustiti s rajom uz nedjeljnju kafuCallahan44 wrote: onaj ko prizna svu vlast svome Gospodaru, koji kaže da nema drugih bogova osim Njega, Uzvišenog, takav se može nadati oprostu
onaj ko odbija da prizna vlast Onome koji je Stvoritelj svega, i ne ponaša se u skladu s tim, taj se nema čemu nadati
zašto?
fair play do kraja
demokracija do kraja
svakom na volju
Ovo me već nervira.
- slavkoimamodilera
#86 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Ne dobih odgovor, pa da ponovim
slavkoimamodilera wrote:Zbog cega su ljudi jos uvijek nakon toliko stoljeca razvoja zestoko ubijedjeni da su centar svih kozmickih desavanja? Ili da kazem na drugi nacin - gdje ode macka kada ugine?
-
callmethebreeeze
#87 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
ja se takodjer izvinjavam, i necu se sprdati.BHF_Manijak wrote:@Havana,callmethebreez,ako vec ne vjerujete onda nemojte se makar sprdati sa vjerom i spamati temu bezze,imajte malo tolerancije![]()
al moze nesto i bit od tebe "callme..." ipak ponesto i znas o vjeri,ima u tebi makar trun vjere,dakle ima i nade,ne brini![]()
- maybelline
#88 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
slavkoimamodilera wrote:Ne dobih odgovor, pa da ponovim
slavkoimamodilera wrote:Zbog cega su ljudi jos uvijek nakon toliko stoljeca razvoja zestoko ubijedjeni da su centar svih kozmickih desavanja? Ili da kazem na drugi nacin - gdje ode macka kada ugine?
Pa eto, zato sto mi sebi dajemo za pravo da mislimo kako smo jedina inteligentna bica u svemiru, pa samim tim mislimo da smo centar svih kozmickih desavanja, sto uopce ne mora biti tacno, zapravo, prilicno sam sigurna da nije tacno. Jedne prilike je moj brat rekao nesto sto me jako navelo na razmisljanje - sta ako smo mi tek jedan sicusni dio neceg mnooogo veceg, da smo toliko minorni i mozda cak i potpuno nebitni. Predstavio je to ovako: zamislimo da smo mi samo jedan veliki mravinjak, znaci jedan svijet samo za sebe. Ali, taj mravinjak je opet samo dio dvorista u kojem se nalazi, a dvoriste je dio ulice, ulica grada, grad drzave.... Eto, nadam se da sam makar malo odgovorila na tvoje pitanje...
- avicena
#89 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
I tako prije Arapa politeista i Riljmana politeista življaše monoteisti Isa a.s./Isus i prije njega Musa a.s/ Mojsije i prije njega Ibrahim a.s./Abraham, i njihovi sljedbenici, a i prije njih još........NIN wrote:
A sto se ko biva tice teme, mislim da smo prvo zivjeli u animistickim vjerovanjima (@Shoshana ispravi me ako grijesim) pa smo sticuci saznanja o svojoj okolini i habitatu vremenom bogove polako tjerali iz spoznatog u ono nespoznato pa nam tako danas ostade samo jedan i nikako uhvatljiv bog, zavijen jedino plastom Velikog praska (Big banga). Ipak smo snalazljivi bez obzira na urodjeni dualizam.
Gdje se desila greška pa su predislamski Arapi meleke počeli smatrati božanstvima i moliti im se i klanjati i žrtve prinositi....?
- Callahan44
#90 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
nisi čuo za lirske slike?
svako od nas ima ponešto u čemu uživa
to što sam naveo, samo je primjer
da sam rekao, da možeš uživati klasju mladog žita, ti bi možda odgovorio da si ti haustorče ida nemaš pojma kako izgleda mlado žito, te da ti samim time ne pada na pamet da u njemu uživaš
a što se ovog drugog tiče, pa evo:
Bog je jedan i Njegovi su svi zakoni
sve što postoji Njegovo je vlasništvo, jer On je sve to stvorio i sve u životu održava
dakle, ne možeš niti udahnuti niti izdahnuti, a da ti to nije dar od Gospodara svih svjetova i djelić milosti Njegove
i tu nema nikakve demokracije, On je Silni i Mudri
On daje koliko hoće onome kome On to hoće
ali nam je data volja i sloboda da se mi prema tim činjenicama odnosimo onako kako želimo
ali smo, pravednosti radi, obavješteni koje posljedice izlaze iz kojih postupaka
tako da niko neće moći reći da nije znao, da nije bio obavješten
e, u tom dijelu vlada demokracija
radi šta god hoćeš, ali znaj da ima Sud neizbježni
da sam rekao, da možeš uživati klasju mladog žita, ti bi možda odgovorio da si ti haustorče ida nemaš pojma kako izgleda mlado žito, te da ti samim time ne pada na pamet da u njemu uživaš
sve što postoji Njegovo je vlasništvo, jer On je sve to stvorio i sve u životu održava
dakle, ne možeš niti udahnuti niti izdahnuti, a da ti to nije dar od Gospodara svih svjetova i djelić milosti Njegove
ali nam je data volja i sloboda da se mi prema tim činjenicama odnosimo onako kako želimo
ali smo, pravednosti radi, obavješteni koje posljedice izlaze iz kojih postupaka
nowhere man wrote:Nevjerovatno, ti ocigledno ne poznajes svijet u kojem zivis. Ogromna vecina ljudi na planeti nema pristup tim stvarima koje spominjes. Ne moras ici ni u Somaliju ni u Banglades, dovoljno je da odes do nekog bosanskog sela gdje zive povratnici pa ih pitaj o tom suncanju i skijanju.Callahan44 wrote:milost je tu već u samom daru života
Demokracija? Kad vec pravimo paralele sa politickim sistemima, meni ovo puno vise lici na komunisticko jednoumlje.Callahan44 wrote: onaj ko prizna svu vlast svome Gospodaru, koji kaže da nema drugih bogova osim Njega, Uzvišenog, takav se može nadati oprostu
zašto?
fair play do kraja
demokracija do kraja
svakom na volju
- Callahan44
#91 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
mojne se ba nervirat
otiće ti na živce
otiće ti na živce
HAVANA wrote:nowhere man wrote:Callahan44 wrote:milost je tu već u samom daru života
što se možeš opustiti s rajom uz nedjeljnju kafuCallahan44 wrote: onaj ko prizna svu vlast svome Gospodaru, koji kaže da nema drugih bogova osim Njega, Uzvišenog, takav se može nadati oprostu
zašto?
fair play do kraja
demokracija do kraja
svakom na volju
Ovo me već nervira.
- nowhere man
#92 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Kao sto rekoh, vecina svjetskog stanovnistva ne uziva ni u cemu, nego jedva prezivljava i svakodnevno umire od gladi.Callahan44 wrote:nisi čuo za lirske slike?
Obavijesteni? Kako? Gdje? Mitovina o globalnim poplavama, uputstvima o nasljedstvu koje se kose za zdravim razumom i osnovama aritmetike? Kako su obavijestena plemena u amazoniji i aboridzini u australiji?Callahan44 wrote: ali smo, pravednosti radi, obavješteni koje posljedice izlaze iz kojih postupaka
-
Shoshana
#93 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Ne mirisem plaho funkcionaliste (kao ni strukturaliste kao ni ostale koji su u jedinstvenoj situaciji mozda imali brilijantnu ideju, ali je onda ukakali pokusavajuci od nje napraviti sveobuhvatnu teoriju, teoriju primjenjivu na sve i svasta). Naravno da je deforestacija doprinijela padu Rima, al ga nije, vala, Rim pao iskljucivo zbog deforestacije. Mozda su Azeci tu i tamo zamezetili kojeg insana, jer su bili gladni (teorija je da su bili kanibalisti zbog nedostatka velikih zivotinja koje bi im u ishranu unijele dovoljno proteina), ali kako, majku mu, da neka susjedna plemena nikad nisu sistematski jeli ljude? Ili kako, opet, da i neka druga plemena (u stvari veoma mnogo zemljoradnickih kultura) koja imaju dobar izvor proteina redovno zrtvovala ljude, a bogami, tu i tamo i zamezetila. Tako jedan dio Indije dobrocudni budisti... a krvolocni hinduisticki bogovi su nastali jer je riza bila genetski modifikovana.arzuhal wrote:
U svakoj teoriji ima, vjerovatno, pomalo istine, ali je, barem kada je u pitanju ljudsko drustvo, tih faktora tako mnogo, da nijedna pojedinacna teorija ne moze sama sve objasniti. Ja rekoh da prihvatam Tylorovu teoriju o postanku religija (duhovnosti, ako hocete), ali ona bas nikako ne objasnjava raznovrsnost nativnih religija. Dok se u starom Egiptu Sunce obozava, u zapadnom Cileu se Sunce mrzi. Tu nemam nikakvih problema sa funkcionalistima. I Ekosociolozima...
Mogli bismo o ovome i posebnu temu, ovako zacatavamo.
- NIN
#94 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Ja sam za!Shoshana wrote:Ne mirisem plaho funkcionaliste (kao ni strukturaliste kao ni ostale koji su u jedinstvenoj situaciji mozda imali brilijantnu ideju, ali je onda ukakali pokusavajuci od nje napraviti sveobuhvatnu teoriju, teoriju primjenjivu na sve i svasta). Naravno da je deforestacija doprinijela padu Rima, al ga nije, vala, Rim pao iskljucivo zbog deforestacije. Mozda su Azeci tu i tamo zamezetili kojeg insana, jer su bili gladni (teorija je da su bili kanibalisti zbog nedostatka velikih zivotinja koje bi im u ishranu unijele dovoljno proteina), ali kako, majku mu, da neka susjedna plemena nikad nisu sistematski jeli ljude? Ili kako, opet, da i neka druga plemena (u stvari veoma mnogo zemljoradnickih kultura) koja imaju dobar izvor proteina redovno zrtvovala ljude, a bogami, tu i tamo i zamezetila. Tako jedan dio Indije dobrocudni budisti... a krvolocni hinduisticki bogovi su nastali jer je riza bila genetski modifikovana.arzuhal wrote:
U svakoj teoriji ima, vjerovatno, pomalo istine, ali je, barem kada je u pitanju ljudsko drustvo, tih faktora tako mnogo, da nijedna pojedinacna teorija ne moze sama sve objasniti. Ja rekoh da prihvatam Tylorovu teoriju o postanku religija (duhovnosti, ako hocete), ali ona bas nikako ne objasnjava raznovrsnost nativnih religija. Dok se u starom Egiptu Sunce obozava, u zapadnom Cileu se Sunce mrzi. Tu nemam nikakvih problema sa funkcionalistima. I Ekosociolozima...
Mogli bismo o ovome i posebnu temu, ovako zacatavamo.
Recimo, da otvorimo jednu temu koja bi se bavila antropoloskim pogledima na duhovnost i religiju i njihov nastanak.
Sta mislis?
- BHF_Manijak
#95 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
@NIN nemon duse ti,ionako tesko kod nas da moze jedna tema cista ostati,prvih 5 stranica se prica o toj temi a onda ode na dugo i na siroko,razveze se o svemu,krene o Kur`anu a zavrsi na endemski vrstama biljaka! 
- Callahan44
#96 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
tema je: Zašto bi Bog kažnjavao one koji ne vjeruju
život nije rezultat spleta sretnih okolnosti
nego privilegija i dar Božji
ko u činjenici života ne vidi mudrost stvaranja, taj i nema poriv da se zahvali Stvaratelju
onima koji Ga zaboravljaju, Bog najavljuje da će biti zaboravljeni
onima koji Ga se sjećaju, obećava im se vječni rahatluk
pa eto, ko vjeruje blago mu se
a ko ne vjeruje, to je njegovo pravo i izbor
ocjene da većina svjetskog stanovništa ni u čemu ne uživa je posve paušalna i neutemeljena, da ne kažem bezveze
krivo je ako iz svoje perspektive sudiš o sreći i nesreći nekog stanovnika pustinje Kalahari
jer tvoja sreća i njegova nisu isto
ako se ograničmo na Europu, sjetimo se istraživanja od prije nekoliko godina kada se anketiranjem došlo do fascinantnih podataka da su stanovnici Kosova najoptimističniji narod na Starom kontinentu, a ne recimo neki Šveđani kojima od materijalnog apsolutno ništa ne nedostaje
mislim da problem svjetske gladi ne bismo trebali raspravljati ovdje, jer je to skroz druga tema
mada se apsolutno slažem da je to odgovornost svih nas i da ćemo biti pitani za svaki višak koji smo pojeli
dok neko nije imao ni toliko
obaviješteni smo preko poslanika i vjerovjesnika, preko knjiga i listova
i ne treba se sekirati za plemena u amazoniji
nikome neće bit nepravda učinjena biti
nego se trebamo zabrinuti sami oko sebe, mi do kojih je Poruka došla
život nije rezultat spleta sretnih okolnosti
nego privilegija i dar Božji
ko u činjenici života ne vidi mudrost stvaranja, taj i nema poriv da se zahvali Stvaratelju
onima koji Ga zaboravljaju, Bog najavljuje da će biti zaboravljeni
onima koji Ga se sjećaju, obećava im se vječni rahatluk
pa eto, ko vjeruje blago mu se
a ko ne vjeruje, to je njegovo pravo i izbor
ocjene da većina svjetskog stanovništa ni u čemu ne uživa je posve paušalna i neutemeljena, da ne kažem bezveze
krivo je ako iz svoje perspektive sudiš o sreći i nesreći nekog stanovnika pustinje Kalahari
jer tvoja sreća i njegova nisu isto
ako se ograničmo na Europu, sjetimo se istraživanja od prije nekoliko godina kada se anketiranjem došlo do fascinantnih podataka da su stanovnici Kosova najoptimističniji narod na Starom kontinentu, a ne recimo neki Šveđani kojima od materijalnog apsolutno ništa ne nedostaje
mislim da problem svjetske gladi ne bismo trebali raspravljati ovdje, jer je to skroz druga tema
mada se apsolutno slažem da je to odgovornost svih nas i da ćemo biti pitani za svaki višak koji smo pojeli
dok neko nije imao ni toliko
obaviješteni smo preko poslanika i vjerovjesnika, preko knjiga i listova
i ne treba se sekirati za plemena u amazoniji
nikome neće bit nepravda učinjena biti
nego se trebamo zabrinuti sami oko sebe, mi do kojih je Poruka došla
nowhere man wrote:Kao sto rekoh, vecina svjetskog stanovnistva ne uziva ni u cemu, nego jedva prezivljava i svakodnevno umire od gladi.Callahan44 wrote:nisi čuo za lirske slike?
Obavijesteni? Kako? Gdje? Mitovina o globalnim poplavama, uputstvima o nasljedstvu koje se kose za zdravim razumom i osnovama aritmetike? Kako su obavijestena plemena u amazoniji i aboridzini u australiji?Callahan44 wrote: ali smo, pravednosti radi, obavješteni koje posljedice izlaze iz kojih postupaka
-
fakat nema sanse
#97 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Taj bog je pravi diktator, prema tvojim definicijama, ja ih samo tumacim. Zamisli da neko tako vodi drzavu, on je stvorio, on odredjuje ko ce zivjeti a ko nece i slicno, da li bi to smatrao da je u redu? Vjerovatno ne, ali kad bog to radi nda je u redu.Callahan44 wrote:nisi čuo za lirske slike?
nowhere man wrote:Nevjerovatno, ti ocigledno ne poznajes svijet u kojem zivis. Ogromna vecina ljudi na planeti nema pristup tim stvarima koje spominjes. Ne moras ici ni u Somaliju ni u Banglades, dovoljno je da odes do nekog bosanskog sela gdje zive povratnici pa ih pitaj o tom suncanju i skijanju.Callahan44 wrote:milost je tu već u samom daru života
zašto?
fair play do kraja
demokracija do kraja
svakom na volju
- avicena
#98 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Bog čovjeku nije prodao ništa, sve mu je poklonio. Pa kada neki pribaviše više, naredi im......nowhere man wrote: Kao sto rekoh, vecina svjetskog stanovnistva ne uziva ni u cemu, nego jedva prezivljava i svakodnevno umire od gladi.
"Zato podaj bližnjemu pravo njegovo, i siromahu i putniku! To je bolje za one koji nastoje da se Allahu umile; ti će postići šta žele." (Ar-Rum, 38.)
- Callahan44
#99 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
naš Gospodar nije diktator
On je Plemeniti
Svemilosni i Samilosni
Njegova je milost pretegla Njegovu srdžbu
tebi se sviđa samo da uživas plodove milosti
a ne sviđa ti se da iskusiš srdžbu Njegovu
to je normalno, to tako i treba
to isto i vjernici pokušavaju
postići milost Svemilosnog, hvaleći i slaveći Ga
i izbjeći srdžbu Gospodara svoga, kajući se za grijehe i nemar
On je Plemeniti
Svemilosni i Samilosni
Njegova je milost pretegla Njegovu srdžbu
tebi se sviđa samo da uživas plodove milosti
a ne sviđa ti se da iskusiš srdžbu Njegovu
to je normalno, to tako i treba
to isto i vjernici pokušavaju
postići milost Svemilosnog, hvaleći i slaveći Ga
i izbjeći srdžbu Gospodara svoga, kajući se za grijehe i nemar
fakat nema sanse wrote: Taj bog je pravi diktator, prema tvojim definicijama, ja ih samo tumacim. Zamisli da neko tako vodi drzavu, on je stvorio, on odredjuje ko ce zivjeti a ko nece i slicno, da li bi to smatrao da je u redu? Vjerovatno ne, ali kad bog to radi nda je u redu.
- ja.neron
#100 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?
Čuj zašto!EdoI wrote:Razmisljao sam o ovome u zadnje vrijeme. Uglavnom, ako ne vjerujete u boga, bez obzira koliko vi dobra osoba bili, gorite u paklu. Gorite vjecno - zamislite to ovako: 999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999 godina gorite, a niste odradili ni petinu. Jednostavno mi nije jasno zasto bi se bog toliko ljutio na nekoga samo zato sto ne vjeruje u njegovo postojanje. Kao recimo da vas Sud BiH osudi na dozivotni zatvor, ne zato sto ste uradili nesto lose, nego zato sto ste rekli da ne vjerujete da Sud BiH postoji zato sto ga niste vidjeli i niste nikad culi da je neko odgovarao pred njim osim u starim pricama. Gdje je tu milost?
Zato što su mu se sve duše kada su stvorene zaklele Bogu da će vjerovati u njega i da će postupati kako On naređuje.
Eto zašto!
Allah govori da je prosuo 1% svoje milosti na ovome svijetu, a 99% svoje milosti je ostavio za ahiret.Tako da ljudi vjeruju da će im se Allah smilovati na sudnjem danu i da će ih obradovati svojim rahmetom.