Rekonstrukcija Kastela - prva faza

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...
Post Reply
User avatar
banjaluka078
Posts: 4727
Joined: 16/01/2007 23:38

#1 Rekonstrukcija Kastela - prva faza

Post by banjaluka078 »

Banjaluka - sljedeće godine počinje rekonsktrukcija "Kastela"

Rekonstrukcija banjalučke tvrđave "Kastel" trebalo bi da počnu sljedeće godine, a pošto je riječ o veoma skupoj investiciji gradske vlasti se nadaju pomoći iz pretpristupnih fondova EU.
Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Radovanović istakla je da Sporazum BiH sa EU otvara mogućnost da ovaj se projekat kandiduje za pristup sredstvima IPA fondova, odnosno pretpristupnim sredstvima EU.

"Nadamo se da imamo veliku šansu da dobijemo ova sredstva", istakla je Radovanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Verica Kunić izjavila je da će rekonstrukcija tvrđave trajati nekoliko godina, jer je riječ o izuzetno skupom i arhitektonski složenom projektu.
Ona je istakla da će projekat biti rađen etapno i najavila da će prvo biti rekonstrisani sadašnja ljetnja pozornica i prostor ispred Trga Kastela do Ulice Teodora Kolokotronisa sa podzemnom garažom.

Kunićeva je potvrdila da su u toku pripreme za izradu izvedbenog projekta za remodelizaciju i revitalizaciju "Kastela".

"Završen je cjelokupan pregovarački postupak u vezi sa izradom izvedbenog projekta za revitalizaciju `Kastela`, ali cijeli proces znatno koči primjena Zakona o javnim nabavkama", rekla je Kunićeva.

U proces rekonstrukcije ovog spomenika, kako napominju u Gradskoj upravi, uključeni su i Zavod za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa RS kao i Arhiv RS.

http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=56192
User avatar
banjaluka078
Posts: 4727
Joined: 16/01/2007 23:38

#3 Re: Rekonstrukcija Kastela - prva faza

Post by banjaluka078 »

Kastel još čeka papire i novac

Obnova tvrđave Kastel kako sada stvari stoje, neće početi u bliskoj budućnosti. Prema informacijama iz Administra-tivne službe grada, do sada je urađen idejni projekat koji predviđa rekonstrukciju jednog od simbola Banje Luke u devet faza. Pošto je projekat poprilično skup, neophodno je vrijeme da se obezbijede sredstva.

- Za prve dvije od ukupno devet faza izvedbenog projekta obezbijeđena su sredstva, dok bi za preostalih sedam tek trebalo da pronađu. Kolika će biti vrijednost radova nije moguće procijeniti prije završetka izvedbenog projekta - kazao je Šajić.

U Administrativnoj službi grada ističu da projektna dokumentacija mora da bude usaglašena sa svim fazama projekta i njena izrada je u toku.

- Idejni projekat obuhvata devet cjelina čija realizacija predviđa sadržaje kao što su: multimedijalni kulturni centar na površini od oko 6.000 kvadratnih metara, zatim gradski trg i javnu garažu, sportski centar, istorijski muzej i veliki broj galerijskih prostora - istakao je Šajić.

Banjolučani su upoznati sa činjenicom da tvrđava Kastel već nekoliko godina unazad propada, na što su upozorene i nadležne institucije.

- Kako bi bila dobijena urbanistička saglasnost, obezbijeđeni su urbanističko-tehnički uslovi. Oni su upućeni Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, kao i ostalim javnim i komunalnim preduzećima kako bi dali saglasnost na uslove - naglašava Šajić.

Na zidove i dijelove tvrđave za koje je procijenjeno da im prijeti opasnost od urušavanja, postavljena je zaštitna mreža, čime je objekat obezbijeđen u smislu bezbjednosti posjetilaca.

- Kako se ne mogu pretpostaviti nova urušavanja, objekat je zaštićen u cjelosti bezbjednosnim mrežama, opasnost prijeti posjetiocima koji se ne budu pridržavali uputstva o ograničenju kretanja - dodao je Šajić.

http://www.glassrpske.com/vijest/10/ban ... novac.html
User avatar
banjaluka078
Posts: 4727
Joined: 16/01/2007 23:38

#4 Re: Rekonstrukcija Kastela - prva faza

Post by banjaluka078 »

Nešto se dešava u vezi s Kastelom...prvo se na javni poziv da iskažu interesovanje za rad na Kastelu niko nije javio, a onda odjednom stiže 2,5 miliona eura iz IPA fondova za projetak revitalizacije (čitaj: betonizacije) Kastela i to u 9 faza (čitaj: 9 prilika da se neko "ugradi").
Društvo sa stranice Spasimo Kastel (http://www.facebook.com/spasimokastel i http://kastelbanjaluka.webs.com/) namjerava osporiti nakanu grada da Kastel potkopa i napravi podzemne garaže, da zabetonira sve što može.
Uglavnom, zainteresovani se mogu o svemu više informisati na FB stranici.
Post Reply