Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Hamzza

#1 Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by Hamzza »

Desilo mi se bočno pucanje automobilske gume, bez nekog meni očiglednog razloga (vozio se putem oko 30-40 km/h, otvoren prozor, odjednom čujem šištanje u stilu doplerovog efekta, stanem, kad imam šta vidjeti:

Image

Dakle, guma je raspuknuta sa strane. Rez je dug oko 4-5 cm i pruža se "poprečno" (od sredine gume prema vani tj. šari). Rez se i i dalje širi ako prstom pritisneš pukotinu, izgleda da se guma prosto raskokala.

Koliko mi je poznato, bočna oštećenja su u 90% slučajeva nepopravljiva. Guma je skoro nova, prešla oko 5000 km. Pošto je guma skoro nova i imam račun, teoretski imam pravo na aktiviranje garancije na gumu.
Međutim, koliko mi je poznato, u praksi je reklamiranje oštećenih guma skoro pa nemoguće, zbog toga što proizvođači/prodavači na izboru imaju neograničen opus izgovora odbijanja zahtjeva.

Stoga, zanimaju me tuđa iskustva sa reklamiranjem ovakvih oštećenja guma. Ima li neki "optimalan" način za pristupiti prodavaču da maksimizujem šanse za prihvatanje garantnog povrata (da odem "pripremljen")?

Ako ne uspjednem u garantnom zahtjevu, zna li neko kakve su mi u krajnjem slučaju šanse za popravku ovog oštećenja!?
Da li se ovakva šteta može popraviti bezbjedno i da bude dugotrajno?
tempuser

#2 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by tempuser »

Ako ne izganjas garanciju pisi propalo, takve stvari se ne krpe (mada se kod nas sve krpi).
530i

#3 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by 530i »

Nemoj nasjesti na bilo čiju priču da se to može popraviti...ako i popravi to će biti na veoma kratak period, pričam iz iskustva.
Što se garancije tiče, pokušaj normalnim pristupom, možda i upali.
Throttle

#4 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by Throttle »

Vecina vulkanizera nece ni uzet da radi bocno rasjecenu gumu... isto kao ni moto gume
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#5 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by haso hasic »

Stari isao u rikverc na makadamu i od ostar kamen rasjekao bocno continentalovu gumu(bila skoro nova)
Vuklanizer zakrpio sa unutrasnje strane i stavio unutrasnju gumu(slauf)
Bez ikakvih problema presla je oko 30 h km
muha_sa

#6 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by muha_sa »

tako zakrpljena guma na moje auto NIKAD se ne bi montirala
NediM17

#7 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by NediM17 »

To je za baciti, uopce ne razmisljaj o tome da je krpis.

Inace kod svakog ostecenja sidewall-a gdje se ukaze armatura, ili se guma probije na tom dijelu, ista je za baciti.

Dok recimo ovakva guma je ispravna za voznju...

Image
Hamzza

#8 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by Hamzza »

Danas ću pokušati aktivirati garanciju ali bit ću vrlo iznenađen ako uspjedne ...

U međuvremenu sam čitao po bjelosvjetskom Internetu, i izgleda da ovakve štete obično mogu popraviti protektirnice, tj. vulkanizeri koji presvlače teretne gume. Navodno se radi metodom vulkanizacije + krpljenja (eng.: "vulcanizing + sectioning"), ali obično samo za terensku upotrebu ili radne mašine.

Saznao sam da u Sarajevu ima par vulkanizerskih radnji koje ovo mogu i hoće popraviti (svi imaju protektirnicu ili rade s kamionskim gumama), i čak mi tvrde da će guma na mjestu zakrpe biti jača nego bilo gdje drugo. Međutim, mnogi drugi vuklanizeri, koji ne rade ovakve popravke, kao i automehaničari, mi kažu da je to samo pi*a**e uz vjetar, iliga ruski rulet. Hajd ga ti sad budi pametan.

Kad saberem i oduzmem sav rizik, čini mi se da je na duge staze ipak najisplativije odmah kupiti još jednu novu gumu a od ove napraviti cvjećaru sa vrlo lijepom novom šarom, a ako naknadno izvučem pare kroz garanciju, dobro i jest ...
Naslovnica

#9 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by Naslovnica »

Hamzza wrote:Desilo mi se bočno pucanje automobilske gume, bez nekog meni očiglednog razloga (vozio se putem oko 30-40 km/h, otvoren prozor, odjednom čujem šištanje u stilu doplerovog efekta, stanem, kad imam šta vidjeti:

Image

Dakle, guma je raspuknuta sa strane. Rez je dug oko 4-5 cm i pruža se "poprečno" (od sredine gume prema vani tj. šari). Rez se i i dalje širi ako prstom pritisneš pukotinu, izgleda da se guma prosto raskokala.

Koliko mi je poznato, bočna oštećenja su u 90% slučajeva nepopravljiva. Guma je skoro nova, prešla oko 5000 km. Pošto je guma skoro nova i imam račun, teoretski imam pravo na aktiviranje garancije na gumu.
Međutim, koliko mi je poznato, u praksi je reklamiranje oštećenih guma skoro pa nemoguće, zbog toga što proizvođači/prodavači na izboru imaju neograničen opus izgovora odbijanja zahtjeva.

Stoga, zanimaju me tuđa iskustva sa reklamiranjem ovakvih oštećenja guma. Ima li neki "optimalan" način za pristupiti prodavaču da maksimizujem šanse za prihvatanje garantnog povrata (da odem "pripremljen")?

Ako ne uspjednem u garantnom zahtjevu, zna li neko kakve su mi u krajnjem slučaju šanse za popravku ovog oštećenja!?
Da li se ovakva šteta može popraviti bezbjedno i da bude dugotrajno?
Koji je ovo brand?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by konektovan »

Hamzza wrote:Danas ću pokušati aktivirati garanciju ali bit ću vrlo iznenađen ako uspjedne ...

U međuvremenu sam čitao po bjelosvjetskom Internetu, i izgleda da ovakve štete obično mogu popraviti protektirnice, tj. vulkanizeri koji presvlače teretne gume. Navodno se radi metodom vulkanizacije + krpljenja (eng.: "vulcanizing + sectioning"), ali obično samo za terensku upotrebu ili radne mašine.

Saznao sam da u Sarajevu ima par vulkanizerskih radnji koje ovo mogu i hoće popraviti (svi imaju protektirnicu ili rade s kamionskim gumama), i čak mi tvrde da će guma na mjestu zakrpe biti jača nego bilo gdje drugo. Međutim, mnogi drugi vuklanizeri, koji ne rade ovakve popravke, kao i automehaničari, mi kažu da je to samo pi*a**e uz vjetar, iliga ruski rulet. Hajd ga ti sad budi pametan.

Kad saberem i oduzmem sav rizik, čini mi se da je na duge staze ipak najisplativije odmah kupiti još jednu novu gumu a od ove napraviti cvjećaru sa vrlo lijepom novom šarom, a ako naknadno izvučem pare kroz garanciju, dobro i jest ...
Mozes ovo srediti u makbelu, al' sad ne znam koliko je to isplativo. Idi do njih, provjeri, mozda se bude isplatilo a mozda ti na kraju bude jeftinije kupiti novu gumu. Koja dimenzija je u pitanju, brand???
plucna mahramica

#11 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by plucna mahramica »

Meni ovo izgleda kao goodyear wrangler at/sa, a ta guma bi trebala da ima kevlar u sebi!
Obavezno pod garanciju, pretpostavljam da si unitrade uzeo, ali ovo je jedan od dokaza da je samo smece na nasem trzistu, pa makar i novo bilo :-x
NediM17

#12 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by NediM17 »

Samo ovo nemoj krpiti molim te... Zivot vrijedi puno vise od nove gume.
kabal1337

#13 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by kabal1337 »

konektovan wrote:
Hamzza wrote:Danas ću pokušati aktivirati garanciju ali bit ću vrlo iznenađen ako uspjedne ...

Mozes ovo srediti u makbelu, al' sad ne znam koliko je to isplativo. Idi do njih, provjeri, mozda se bude isplatilo a mozda ti na kraju bude jeftinije kupiti novu gumu. Koja dimenzija je u pitanju, brand???
Kakav makbel, ti pola auta I felge ostete kada gume mijenjaju.
sLLayer

#14 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by sLLayer »

ja uzeo barumove gume, za 2 mjeseca imao 3 takva ostecenja, ali nisu ispuhivale, ugl smece od gume, kida se na svaki kamencic koji dotakne, jeftinije te izadje kupiti mischelin ili neki premium proizvodjac i bar imati duze vrijeme uredne gume
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by konektovan »

sLLayer wrote:ja uzeo barumove gume, za 2 mjeseca imao 3 takva ostecenja, ali nisu ispuhivale, ugl smece od gume, kida se na svaki kamencic koji dotakne, jeftinije te izadje kupiti mischelin ili neki premium proizvodjac i bar imati duze vrijeme uredne gume
Sve je to relativno druze, da prostis. :wink:
Hamzza

#16 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by Hamzza »

Guma je Goodyear Wrangler AT/SA+.

Ne krivim automatski da su sve ove gume loše. Možda je samo ova, a ko zna možda je već imala neku traumu u međuvremenu koju ja nisam vidio. Mada meni kao laiku po izgledu pukotine ne izgleda da je mehanički proboj izvana.

Od prodavača sam dobio uputu da donesem gumu nazad sa računom, i oni će je poslati na procjenu kod osobe-procjenjivača koji je ovlašten od proizvođača gume. Od mišljenja procjenjivača će zavisiti hoće li reklamacija biti uvažena ili ne.

Pošto je procjenjivač u istoj firmi kao i prodavač (Unitrade), kažu da će priča trajati prilično brzo - nekoliko dana.
Nemam šta izgubiti, jedino što sam 100% ovisan o tom procjenjivaču. Ali ako išta za sad su mi pošteno i otvoreno pristupili, nije ono balkanski "hajd razguli dalje, garancija je važila do izlaznih vrata".
vješalica

#17 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by vješalica »

nema od tog ništa
meni kad je tako sa boka otišla guma
probali smo sa gljivom i peglom i nije išlo
na kraju je bilo jebi je daj drugu
desi se da bude škart ne mora značiti da je i do prodavača ili jednostavno nije uskladištena dobro i po propisu,vjeruj nisi ni prv ni zadnji kojem odu gajnc nove gume
ako te odbiju znaš kako kod nas ne vrijede neka pravila kao u drugim državama
sretno
problemnatravunu

#18 Re: Reklamacija ili popravka bočno raspuknute gume

Post by problemnatravunu »

Javi sta bi na kraju, i ne zaboravi da postoji i inspekcija, koju im ono lagano možeš spomenuti, ako bude odbijen zahtjev .....
Post Reply