Reisov intervju u DANIMA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
Post Reply
User avatar
zlatiborka
Posts: 1826
Joined: 12/12/2006 09:51
Location: Sarajevo

Reisov intervju u DANIMA

Post by zlatiborka » 19/01/2007 15:14

Procitah malo prije ovo i ne mogu vjerovati da ovo govori isti covjek!?

Dani br. 1000, 18.02.2017 - Intervju Dana: Mustafa Cerić

Moje srce kuca za Bosnom

U prvom intervjuu za bh. medije nakon izbora na funkciju specijalnog izaslanika OSCE-a za dijalog sa muslimanima, nekadašnji reisul-ulema Islamske zajednice u BiH i kandidat za predsjednika SDA Mustafa Cerić govori o razlozima prihvatanja funkcije, svom porazu na izborima za čelnika najjače bošnjačke stranke, vehabizmu i podjelama među bh. muslimanima, odvojenosti među djecom u našim školama, sličnostima sa Alijom Izetbegovićem, perspektivi Bosne i Hercegovine...

Mustafa Cerić

DANI: Gospodine Ceriću, čestitamo Vam na izboru na funkciju specijalnog izaslanika OSCE-a za dijalog sa muslimanima. Jeste li se dvoumili oko prihvatanja ponude za ovu tek uvedenu funkciju?

CERIĆ: Ponudu za ovu funkciju iznio mi je britanski ministar vanjskih poslova. Doživio sam je kao veliko priznanje, ne samo meni, već i bosanskim muslimanima i Bosni i Hercegovini, te je iz tog razloga nisam mogao odbiti.

DANI: Kako tumačite komentare da ste funkciju specijalnog izaslanika prihvatili tek kada ste na posljednjem kongresu Stranke demokratske akcije ubjedljivo poraženi od Bakira Izetbegovića u izboru za predsjednika stranke?

CERIĆ: Uvjeren sam da je Izetbegović pobijedio isključivo zahvaljujući podršci koju uživa u vehabijskim krugovima, a koji su imali najviše delegata na kongresu SDA. Ja sam u svom obraćanju delegatima iznio moje viđenje ključnih problema kojima se SDA, kao najodgovornija stranka bošnjačkog, muslimanskog naroda, treba baviti u narednom periodu. Na prvo mjesto sam stavio odlučnu akciju koju moraju provesti sve društvene i državne strukture, uključujući i jedinu legitimnu Islamsku zajednicu, na zabrani vehabijskog pokreta. Vehabizam je zlo koje je uvezeno u Bosnu i Hercegovinu. Vehabije su došle sa nimalo časnim namjerama: da mijenjaju identitet bosanskih muslimana, da mijenjaju tradicionalni bosanski islam koji su Bošnjaci unatoč teškim okolnostima uspjeli očuvati duže od petsto godina. Oni su tu da nam otimaju djecu i bosanski muslimani ne smiju dozvoliti nastavak svojevrsnog "danka u krvi".

DANI: Gospodine Ceriću, ne mogu da ne primijetim da tako niste govorili prije 11 godina, kada ste još uvijek bili reisul-ulema Islamske zajednice u BiH. Podsjećam Vas da ste se izmišljenim saopćenjem Rijaseta Islamske zajednice žestoko obrušili na profesora Rešida Hafizovića, koji je najhrabrije iznosio ocjene koje Vi sada čak i doslovce citirate.

CERIĆ: Saopćenje o kojem govorite je bilo taktičke prirode. Puno važnija od njega je činjenica da sam ja čitavo vrijeme tajno pružao punu podršku profesoru Hafizoviću i njegovim stavovima. Da se nisam slagao sa njim, ja sam ga mogao ukloniti sa Fakulteta islamskih nauka, a to nisam učinio. Vi znate da nakon saopćenja Rijaseta koje pominjete nijedna institucija nije stala iza njega: ni Univerzitet u Sarajevu, ni PEN centar, čak ni njegov fakultet, pa ni tadašnji dekan, Hafizovićev prijatelj, profesor Enes Karić. Vi znate da je 2007., u godini jubileja Gazi Husrev-begove medrese, Hafizović dobio najviše priznanje ove najuglednije muslimanske obrazovne institucije u BiH. I to sam mogao, kao tadašnji reisul-ulema, spriječiti - a nisam. Dakle, zahvaljujući mojoj podršci Hafizoviću i njegovim stavovima o vehabizmu makar dio Islamske zajednice i uleme je na vrijeme prepoznao i upozorio na opasnost po bosanske muslimane koju sobom nose vehabije.

DANI: Ali, gospodine Ceriću, kada je profesor Hafizović tada govorio o kukavičjem jajetu vehabizma koje Saudijska Arabija, uz navodnu pomoć, podmeće bosanskim muslimanima Vi ste mu odgovorili, citiram, "da ne treba sjeći granu na kojoj sjedi".

CERIĆ: To je bila samo moja metafora i žao mi je ako je pogrešno protumačena. Tačno je da sam rekao da ne treba sjeći granu na kojoj sjedimo, ali zar niste primijetili da nigdje nisam spomenuo stablo? A i djeca u osnovnoj školi znaju da je stablo važniji organ drveta, pa i drveta islama u Bosni, od grane. Dok sam bio reisul-ulema, uvijek sam od te funkcije nastojao izvući maksimum. Ako smo tada sjedili na saudijskoj grani, to nije značilo da se ne možemo prebaciti na drugu granu - svako drvo ima više grana - pa onda posjeći tu saudijsku. Ta metafora je značila da se ja slažem sa Hafizovićem, ali da se prije sječe treba prebaciti na drugu granu.

DANI: No, Vi ste se prebacili, ali ta saudijska grana ni do sada nije posječena. Ako ostajemo na terenu metafora, može li se reći da je je ona danas moćnija od stabla?

CERIĆ: Jasno mi je na šta ciljate. Na prvi pogled, takav zaključak bi se mogao izvući na osnovu pukog tretiranja činjenice da je ta vehabijska, takozvana "Prava islamska zajednica u BiH" brojnija, finansijski jača i bolje organizovana. No, ni ja, a siguran sam ni jedina legitimna Islamska zajednica u BiH nikada nećemo priznati legitimitet te takozvane "Prave islamske zajednice", ni njihovog reisa Nezima Halilovića Muderisa.

DANI: Ali, ne možete ignorirati činjenicu da je Muderisova "Prava islamska zajednica" registrovana kao vjerska zajednica, na isti način kao i Islamska zajednica u BiH.

CERIĆ: Mislim da je ta odluka resornog ministra Nikole Poplašena bila velika greška. Otkriću vam nešto: jedan od razloga što sam prihvatio funkciju specijalnog izaslanika OSCE-a jest da se maksimalno posvetim lobiranju da Sud za ljudska prava u Strazburgu ukine ovu odluku. Ja ću učiniti sve što je u mojoj moći, ali i najugledniji islamski intelektualci u BiH se moraju puno više angažirati. Počast vehabizma i tragične posljedice koje je već donio Bošnjacima svakom muslimanu, a posebno vjerski obrazovanom, nalažu javno ukazivanje na prirodu tog zla.

DANI: Nije li problem to što u Bosni i Hercegovini danas živi malo uglednih islamskih intelektualaca koji bi govorili kao Vi. Pogledajte: Rešid Hafizović i Adnan Silajdžić već godinama predaju na univerzitetima širom svijeta, Dževad Hodžić je glavni imam u Zagrebu, vaš nasljednik na funkciji reisul-uleme Enes Karić je ambasador u Ljubljani, Mustafa Spahić i Mustafa Sušić su u godinama... a ni Vi više ne živite u Bosni.

CERIĆ: Moje srce kuca za Bosnom. Ja sam i godinama prije rata živio van domovine - prvo u Čikagu, pa u Zagrebu, pa u Maleziji... Rat je počeo i čim sam izabran za reisul-ulemu, ja sam se vratio u zemlju. Ja sam rekao da je dužnost svakog muslimana da se odlučno bori protiv vehabizma. Ali, nije samo njihova, već i čitavog društva, svih institucija i pojedinaca. Mediji tu, takođe, moraju dati puno veći doprinos. Cijenim vaš magazin, ali i vi bi morali puno hrabrije i puno više pisati o tom zlu.

DANI: Gospodine Ceriću, šta ćete učiniti na ukidanju sramne odluke Evropske unije po kojoj, za razliku od Srba i Hrvata, samo Bošnjacima trebaju vize za putovanje u zemlje Evropske unije, uključujući čak i susjedne Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru?

CERIĆ: Hvala dragom Allahu dž.š., ja imam diplomatski pasoš OSCE-a, pa mogu putovati. No, nesretan sam što je moja domovina jedina država u Evropi koja nije članica Evropske unije i što jedino moja braća, bosanski muslimani, ne mogu nigdje putovati bez viza i ponižavajućeg, neljudskog tretmana na svim graničnim prelazima. Jedan od ključnih uzroka takvog stanja je strah Evrope od vehabizma. Činim sve da moje evropske sagovornike ubijedim da nisu svi Bošnjaci vehabije i da je nepravedno da svi budu kažnjeni. No, moram reći da naši državni organi čine malo da ukinu ovaj rasistički odnos Evrope prema Bošnjacima. Biću otvoren do kraja: Hrvati u BiH već odavno svi imaju hrvatske putovnice, nakon nedavnog proširivanja Ugovora o specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije i svi bosanski Srbi sada imaju srbijanske pasoše - njima vize ne trebaju i možda zato ovaj veliki problem i ne osjećaju kao svoj. Osim toga, bojim se što u Evropi raste broj onih koji misle da bi nakon svih pokušaja stabilizacije i u BiH trebalo primijeniti irački recept. Pokušavam ih uvjeriti da scenarij po kojem je nestao Irak - podjelom između Irana i Kuvajta, uz stvaranje Kurdistana - ne bi bilo mudro, a ni pravično rješenje. Između ostalog i zao što nije teško zamisliti kakav bi bio karakter društva i islama na tom komadiću Bosne koji bi pripao Bošnjacima.

DANI: Na kraju, imate li još ambiciju da budete prvi veliki muftija evropskih muslimana?

CERIĆ: Ne radi se tu u mojoj osobnoj ambiciji. Džemati iz Visokog, Gračanice, Londona, Birmingema, Manchestera, Portsmoutha, Cardifa, Liverpula i još mnogih drugih gradova u Velikoj Britaniji još početkom ovog stoljeća snažno su me predložili za tu funkciju. Njihova podrška meni predstavlja obavezu, baš kao i laskave riječi koje mi je uputio Henry Kisinger, koji mi je uručio veliko priznanje UNESCO-a, prije petnaestak godina. Ja sam tu, a sad je do evropskih muslimana.

Dvije škole pod jednim krovom su civilizacijska sramota za BiH

DANI: Gospodine Ceriću, šta mislite o fenomenu "dvije škole pod jednim krovom"?

CERIĆ: Dvije škole pod jednim krovom su civilizacijska sramota za BiH. U današnjoj ujedinjenoj Evropi, u koju će, inšallah, jednog dana ući i naša država, to je nezamislivo. Sa takvim prtljagom se ne ulazi u Evropsku uniju. Razdvajanje dječaka od djevojčica u školama, na fakultetima, pa čak i u vrtićima je u potpunosti anahrono. Tragično je da je danas toliko takvih škola. Ja znam da su zahvaljujući bratskoj pomoći Saudijske Arabije te škole bolje opremljene, imaju kompjutere, ali to je novotarija koja ima mnogo štetnih posljedica. Tužan sam, ali u potpunosti razumijem muslimane koji radije svoju djecu šalju u mješovite, katoličke škole, nego u te, navodno muslimanske, u kojima je zabranjen i strogo kažnjen svaki kontakt između dječaka i djevojčica.

Bilo je logično da nakon Izetbegovića ja budem bošnjački lider

DANI: Na zasjedanju Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u BiH održanom 28. 4. 1995. godine, na kojem ste i Vi bili prisutni, Alija Izetbegović je rekao: "Do mojih ušiju dopiru priče o nekakvim novim mezhebima u Bosni. Nama ovdje trebaju islam i vjera i nikakvi novi mezhebi. I kao što to obično biva, nađu se kojekakvi demagozi koji podmeću formu umjesto suštine, neku novu gimnastiku ili mehaniku vjere umjesto morala i istinskog učenja. Dok se vodi borba za život i smrt i dok se rješava naše biti ili ne biti, oni nameću učene rasprave o dužini brade ili o tome kako treba držati ruke ili noge u namazu i slično. Na tome se unose razdori i podjele u džematima. Ima čak i fizičkih sukoba. Mladi obrazovani ljudi to slušaju i iščuđavaju se.. Ljudi su žedni istinske vjere, njenih vjerskih i moralnih poruka, a ne jalovih i besplodnih rasprava. Takve stvari odbijaju mlade ljude od vjere i nanose ogromnu štetu. Zato se pozabavite tim pojavama i spriječite širenje gluposti u njeno ime." Gospodine Ceriću, slažete li se da je Izetbegović bio, u ovom slučaju, veoma dalekovid?

CERIĆ: To nam je zajednička odlika. I valjda ne samo zbog toga, mnogi su u meni vidjeli njegovog logičnog nasljednika na upražnjenom mjestu bošnjačkog lidera.

----------------------------------------------------------------------------------
Sta vi mislite?


Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Post by Vertigo » 19/01/2007 15:17

Zlatiborka draga :lol: :lol:

volvox
Posts: 21
Joined: 11/09/2006 19:20

Post by volvox » 19/01/2007 15:20

Fikcija kolega, fikcija!!!

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

Post by forUMASH » 19/01/2007 15:22

....mislim da je OSCE pao q.... za usi kad su poceli takve zaposljavati..... :D

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Re: Reisov intervju u DANIMA

Post by kub lajkan » 19/01/2007 15:57

zlatiborka wrote:Dani br. 1000, 18.02.2017 - Intervju Dana: Mustafa Cerić

Moje srce kuca za Bosnom

U prvom intervjuu za bh. medije nakon izbora na funkciju specijalnog izaslanika OSCE-a za dijalog sa muslimanima, nekadašnji reisul-ulema Islamske zajednice u BiH i kandidat za predsjednika SDA Mustafa Cerić govori o razlozima prihvatanja funkcije, svom porazu na izborima za čelnika najjače bošnjačke stranke, vehabizmu i podjelama među bh. muslimanima, odvojenosti među djecom u našim školama, sličnostima sa Alijom Izetbegovićem, perspektivi Bosne i Hercegovine...

User avatar
Tesssa
Posts: 3777
Joined: 29/11/2006 15:33
Location: nja nja :)
Contact:

Post by Tesssa » 19/01/2007 15:58

:lol: :lol: :lol: :lol:

User avatar
zlatiborka
Posts: 1826
Joined: 12/12/2006 09:51
Location: Sarajevo

Post by zlatiborka » 19/01/2007 16:02

dinchy84 wrote::lol: :lol: :lol: :lol:


Joj sto se predjoh, tek sam sad vidjela datum intervjua....

Ovo je naucna fantastika.....

User avatar
Tesssa
Posts: 3777
Joined: 29/11/2006 15:33
Location: nja nja :)
Contact:

Post by Tesssa » 19/01/2007 16:14

i mene je na prvu trznula ona Hadzipasiceva slika, nista mi nije bilo jasno :lol: :lol: :lol: :wink:

User avatar
Orhanowski
Posts: 1132
Joined: 29/08/2006 22:20

Post by Orhanowski » 19/01/2007 19:56

forUMASH wrote:....mislim da je OSCE pao q.... za usi kad su poceli takve zaposljavati..... :D


A kake je OSCE dosad zaposljavao??? Cijela drzava je pala q...za usi kad joj OSCE i OHR odlucuju :x

Post Reply