Reis u Sandžaku maše prstom

Post Reply
Johny

#351 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

Mozda je bolje kontrapitanje sta bi Srbiji odgovarao nered u Bosni?!

Ako 70% gradjana Srbije podrzava sto brzi ulazak u EU onda je jasno sta mora da se uradi da bi se dotle doslo, a to je pre svega prijateljski odnos sa zemljama koje o tome odlucuju... a posto su sve one jednoglasne da nema nikakvog cepanja BIH svaki rad protiv toga ce biti tumacen kao prst u oko...

EU nije nikakva apstrakcija, jasan je put, beli sengen, standardizacija, predpristupni fondovi, krediti, manja korupcija, vece plate, bolji standard zivota... na takvoj platformi je Tadic dosao na vlast i bilo kakvo kocenje u tom smeru ce ga direktno kostati sledecih izbora, doci ce radikali na vlast i nastace opet haos... tu sliku dobro sagledava i EU i Amerika, mislim da je Bajden ovom posetom direktno stavio do znanja Tadicu-EU i nasa pomoc ok, ali nema rovarenja po Bosni... a to znaci pritisak na Dodika da vise saradjuje sa Federacijom...

To je nacelno, detalje zna jako mali broj ljudi, ali ne sumnjam da je to jedini put...
7cokanja

#352 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by 7cokanja »

Johny wrote:
1gorstak wrote:
Pa ajde pustite coveka, pokazite dobru volju, ne raspisujte potjernice za ljudima s kojima Srbija nema veze. Neka Srbija nama pruzi ruku, mi cemo Srbiji. Ovako ne smijemo, ne znamo ko je na tajnim spiskovima za hapsenja i kidnapovanja i na cijoj ce se pruzenoj ruci naci lisice.
MIslim da je to sa Jurisicem budalastina i da to nikom nije potrebno, kao ni ovo podizanje optuznice Srbije protiv Dobrovoljacke... ne podrzavam to, to je vec davno proslo vreme i vade se iz naftalina neke stvari koje ne donose nikakav rezultat...
Da je to jedini problem ja bi slavio, mnogo ima ozbiljnijih problema, a malo volje da se rese...

..aha, tako smo mislili i prethodnih 65 godina, pa danas, na godisnjicu slavne Druge Proleterske Brigade, mjesto osnivanja i njegova glavna ulica nose ime c.tnickog vojvode, koji je upravo vrsio pokolj u tom kraju, dok nije dosao Tile, oslobodio kraj i formirao brigadu , a na trgu, pred bivsim Domom Kulture, koji je nosio ime te brigade, danas, spomenik upravo onim drugima !! Svi problemi i razmirice izmedju Srbije i Bosne se moraju definisati atomskom preciznoscu ! Tu ne smije biti "otvorenih dzepova" ili mogucnosti da se nesto moze dvojako tumaciti , inace cemo opet biti "vivovitica, kavlovac, kavlobag" ! Srbija je u protekle dvije decenije pokazla svoje pravo lice .
zavrzlama

#353 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by zavrzlama »

Johny wrote:Mozda je bolje kontrapitanje sta bi Srbiji odgovarao nered u Bosni?!

Ako 70% gradjana Srbije podrzava sto brzi ulazak u EU onda je jasno sta mora da se uradi da bi se dotle doslo, a to je pre svega prijateljski odnos sa zemljama koje o tome odlucuju... a posto su sve one jednoglasne da nema nikakvog cepanja BIH svaki rad protiv toga ce biti tumacen kao prst u oko...

EU nije nikakva apstrakcija, jasan je put, beli sengen, standardizacija, predpristupni fondovi, krediti, manja korupcija, vece plate, bolji standard zivota... na takvoj platformi je Tadic dosao na vlast i bilo kakvo kocenje u tom smeru ce ga direktno kostati sledecih izbora, doci ce radikali na vlast i nastace opet haos... tu sliku dobro sagledava i EU i Amerika, mislim da je Bajden ovom posetom direktno stavio do znanja Tadicu-EU i nasa pomoc ok, ali nema rovarenja po Bosni... a to znaci pritisak na Dodika da vise saradjuje sa Federacijom...

To je nacelno, detalje zna jako mali broj ljudi, ali ne sumnjam da je to jedini put...
Srbiji nije uopste stalo da udje u EU..jer ulaskom u EU oni moraju ekonomski i vojno se distancirati od Rusije...moraju izruciti Haske bjegunce,odustati od Kosova,pokazati prstom BIH srbima ko im je maticna drzava(BIH)... sve je to politicko samoubistvo srbije i srpskog naroda,jer se vjersko(SPC),vojno(DB),Intelektualno(SANU) rukovodstvo zadnjih 20 godina trudilo i trudi da opravda velikosrpsku politiku...

Izdavanjem ovih ciljeva srbija ulazi u gradjanski rat...da je srbiji stvrano stalo do EU..oni bi za 24 sata uhapsili Haske bjegunce,poslli poruku srbima u BIH da odustanu od negiranja BIH,ugovorili sastanak sa Albancima na Kosovu i rijesili status srba i otpoceli dobrosusjedske odnose sa svima u okruzenju....srbija to ne zeli...ZASTO?..zato sto se nada da ce u buducnosti dobiti sansu da ponovi 1990-u i ostvari ono sto su zacrtali Garsanin i co....srbija na toj matrici zivi svoj zivot duhovno,vjerski i politicki....
Johny

#354 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

zavrzlama, ocekivao sam takav odgovor, ali mislim da gresis...

Mnogo je tu stereotipa, nesto je i istina, nesto poluistina, a mnogo stvari netacno...

Zar mislis da bi Bajden pohvalno govorio o srpskoj vlasti, prvi put posle 20 godina neki americki politicar visokog ranga, da je sve tako sto ti kazes...zar mislis da bi Sarkozi pre par dana snazno podrzao put Srbije ka EU da Tadic namerava da sprovodi ruske interese... nisu oni ovce, oni jako dobro znaju kojim putem treba da ide Srbija, i kojim ce neminovno ici... nema alternative, ne moze Srbija i ovaj deo Balkana biti izolovano ostrvo koje ce remetiti progres EU, geopoliticki mi smo mali i neuticajni da bi bili neka smetnja globalnom trendu...
Cak je i Rusima cilj da se mi prikljucimo EU, sta im mi znacimo ako budemo izolovani, kakvu dobit njihova preduzeca mogu imati na malom trzistu koje nije integisano u EU?!

Price - Garasanin, SANU, cetnici blabla, to je dnevna politika, to nema veze sa stvarnoscu. Posto zivim u Srbiji jako dobro znam kakav profil ljudi je glasao za Tadica, a to nisu ni parole "ne damo Kosovo", ni bratski zagrljaj sa Rusijom, nego bas zelja ljudi da boje zive, a svi ti putevi vode na zapad, nema sanse da opet dobije podrsku ako veslamo u mestu... Kosovo kao tema je stavljeno ad akta neko vreme, konacno smo dobili potvrdu da to nije uslov za daljnje integracije... doci ce do nekog kompromisa u narednih 10 godina, nema sanse da se opet vodi Miloseviceva politika u vezi toga jer su gradjani jasno rekli NE Kostunici koji je opet pokusao na tu kartu da zadrzi vlast...

Na kraju, i BIH je u interesu da Srbija napreduje, jer to znaci mnogo konstruktivniji pristup problemima u samoj BIH, nece tebi biti bolje ako verujes da ta tvoja prica ima perspektivu...i BIH ce morati jednog dana da udje u EU, a to nikako ne ide sa tvojim pricama o SANU i Garasaninu, pregazilo je vreme tu ideologiju, ali ti to ne zelis da prihvatis, ovako ti je jednostavnije...
7cokanja

#355 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by 7cokanja »

Srbiji nije uopste stalo da udje u EU..jer ulaskom u EU oni moraju ekonomski i vojno se distancirati od Rusije
..zato i jeste jedina alternativa raspad srbije iznutra, tj. svim narodima, a koji su danas "zatvorenici srbije", sto znaci, svi oni koji nisu etnicki srbi, podgrijavati zelju za nacionalnim idntitetom i samoupravom ! Danasnja srbija je pokazala jasno da ne priznaje nikome nista, jos davne 1989 kad je ukinula autonimiju Kosovu i Vojvodini. Stara je poslovica "klin se klinom izbija" !
zavrzlama

#356 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by zavrzlama »

Johny wrote:zavrzlama, ocekivao sam takav odgovor, ali mislim da gresis...

Mnogo je tu stereotipa, nesto je i istina, nesto poluistina, a mnogo stvari netacno...

Zar mislis da bi Bajden pohvalno govorio o srpskoj vlasti, prvi put posle 20 godina neki americki politicar visokog ranga, da je sve tako sto ti kazes...zar mislis da bi Sarkozi pre par dana snazno podrzao put Srbije ka EU da Tadic namerava da sprovodi ruske interese... nisu oni ovce, oni jako dobro znaju kojim putem treba da ide Srbija, i kojim ce neminovno ici... nema alternative, ne moze Srbija i ovaj deo Balkana biti izolovano ostrvo koje ce remetiti progres EU, geopoliticki mi smo mali i neuticajni da bi bili neka smetnja globalnom trendu...
Cak je i Rusima cilj da se mi prikljucimo EU, sta im mi znacimo ako budemo izolovani, kakvu dobit njihova preduzeca mogu imati na malom trzistu koje nije integisano u EU?!

Price - Garasanin, SANU, cetnici blabla, to je dnevna politika, to nema veze sa stvarnoscu. Posto zivim u Srbiji jako dobro znam kakav profil ljudi je glasao za Tadica, a to nisu ni parole "ne damo Kosovo", ni bratski zagrljaj sa Rusijom, nego bas zelja ljudi da boje zive, a svi ti putevi vode na zapad, nema sanse da opet dobije podrsku ako veslamo u mestu... Kosovo kao tema je stavljeno ad akta neko vreme, konacno smo dobili potvrdu da to nije uslov za daljnje integracije... doci ce do nekog kompromisa u narednih 10 godina, nema sanse da se opet vodi Miloseviceva politika u vezi toga jer su gradjani jasno rekli NE Kostunici koji je opet pokusao na tu kartu da zadrzi vlast...

Na kraju, i BIH je u interesu da Srbija napreduje, jer to znaci mnogo konstruktivniji pristup problemima u samoj BIH, nece tebi biti bolje ako verujes da ta tvoja prica ima perspektivu...i BIH ce morati jednog dana da udje u EU, a to nikako ne ide sa tvojim pricama o SANU i Garasaninu, pregazilo je vreme tu ideologiju, ali ti to ne zelis da prihvatis, ovako ti je jednostavnije...
meni je veci interes normalna srbija nego tebi...zato sto nezavibnost i teritoirijani integritet srbije ne zavisi od BIH..ali teritorijalni integritet i medjuljudski odnosi u BIH zavise99% od Srbije..sad ti polako kafu/kavu pa prokontaj sto i kako..
dallton

#357 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

Johny wrote:zavrzlama, ocekivao sam takav odgovor, ali mislim da gresis...

ako je sve to tacno sto ne isporuce mladica, zasto otimaju tudje ljude, prave probleme na kosovu, iza ledja stvaraju probleme u bosni, salju vladike u crnu goru da podgrijavaju situaciju....? gdje su dokazi te tvoje promjene o kojoj govoris - to sto je dosao umiveni cetnik i napricao par fraza se ne racuna ni u sta, niti se mogu s par fraza oprati srpska sranja pravljena 20 godina...
Johny

#358 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

Ja ti sve napisao kako i zasto, imas prava da mislis da je sve to suplja prica...vreme ce pokazati ko je u pravu, i za tebe i za mene je bolje da sam ja u pravu ;)
dallton

#359 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

Johny wrote:Ja ti sve napisao kako i zasto, imas prava da mislis da je sve to suplja prica...vreme ce pokazati ko je u pravu, i za tebe i za mene je bolje da sam ja u pravu ;)
ja bi rekao da je bolje za tebe, s obzirom na stanje stvari i urbanisticki plan beograda...uh zaboravio sam spomenuti - ne treba nikakva vise konstruktivna uloga srbije, to se vi igrajte s madjarima i albancima, siguran sam da cete naci zajednicki jezik (ako ne i prevodioca) pa vi konstruktivnost tamo sprovodite, a na ovu stranu slobodno zaboravite
Last edited by dallton on 01/06/2009 18:52, edited 1 time in total.
dallton

#360 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

7cokanja wrote:
Srbiji nije uopste stalo da udje u EU..jer ulaskom u EU oni moraju ekonomski i vojno se distancirati od Rusije
..zato i jeste jedina alternativa raspad srbije iznutra, tj. svim narodima, a koji su danas "zatvorenici srbije", sto znaci, svi oni koji nisu etnicki srbi, podgrijavati zelju za nacionalnim idntitetom i samoupravom ! Danasnja srbija je pokazala jasno da ne priznaje nikome nista, jos davne 1989 kad je ukinula autonimiju Kosovu i Vojvodini. Stara je poslovica "klin se klinom izbija" !
izgleda da je tako najbolje, kecati polako na sve strane, bar dok ne udju u bijeli sengen, tad ce se populacija svakako znacajno smanjiti
Johny

#361 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

Umiveni cetnik :D Umivam se svako jutro, a i brijem, znaci druga rec ne stoji ;)

Imas mnogo dokaza, samo ako hoces da ih gledas...a neces...

Ja sam ovde rekao, i ponovicu, ako Mladic ne bude uhapsen u kratkom periodu(kraj godine, pocetak sledece) javno cu ovde priznati da nista ne znam o politici...jel imas muda da kontriras opkladu daltone?! :)

Ajmo dalje, Kosovo, Srbija je prihvatila EULEX i na Severu, to je bio uslov EU i Amerike, i to je uradjeno, ne ide sve glatko jer su kocnica Srbi na samom Kosovu koji idiotski podrzavaju i dalje radikale i DSS, njihovi predstavnici Marko Jaksic i Ivanovic i dalje pisaju uz vetar, a pljuju i samu vlast u Beogradu da ih je izdala... dobra stvar je da je ministar za Kosovo covek koji je vec saradjivao sa Albancima u vladi Kosova, i da postoje mehanizmi da se vladajuca struktura na severu Kosova polako menja...

Ovo oko sudjenja Jurisicu sam rekao da je kretenizam ali to nije mnogo vazna stvar u globalnom smislu, ubrzo ce se to resiti...

Ovo za Crnu Goru i vladike prvi put cujem, to je bilo aktuelno pred referendum u CG, ali svedoci smo zadnjih dana i da sam Sinod se ogradjuje od vladike Artemija koji je i dalje kocnica na Kosovu, bice mnogo jasnije posle smrti patrijarha i uspostavljanja nove garniture, Tadicev pik je vladika Gligorije koji je liberalnih shvatanja, pocela je vec prica o tome da je on "pravi"...

Nista ja ne perem, u mnogo postova sam kritikovao srpsku politiku 90-ih, za to nema nikakvih opravdanja, ali ako je tebi isto sada i pre 15 godina...onda da nabavimo cvike :) znam, recices da su sad ovi umiveni, a ja ti kazem i da se briju :P
7cokanja

#362 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by 7cokanja »

Ovo za Crnu Goru i vladike prvi put cujem, to je bilo aktuelno pred referendum u CG, ali svedoci smo zadnjih dana i da sam Sinod se ogradjuje od vladike Artemija koji je i dalje kocnica na Kosovu, bice mnogo jasnije posle smrti patrijarha i uspostavljanja nove garniture, Tadicev pik je vladika Gligorije koji je liberalnih shvatanja, pocela je vec prica o tome da je on "pravi"...
..Johny, bez uvrede, jel' bas ovo kazes o'prave ??
1gorstak

#363 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by 1gorstak »

Johny wrote:
1gorstak wrote:
Pa ajde pustite coveka, pokazite dobru volju, ne raspisujte potjernice za ljudima s kojima Srbija nema veze. Neka Srbija nama pruzi ruku, mi cemo Srbiji. Ovako ne smijemo, ne znamo ko je na tajnim spiskovima za hapsenja i kidnapovanja i na cijoj ce se pruzenoj ruci naci lisice.
MIslim da je to sa Jurisicem budalastina i da to nikom nije potrebno, kao ni ovo podizanje optuznice Srbije protiv Dobrovoljacke... ne podrzavam to, to je vec davno proslo vreme i vade se iz naftalina neke stvari koje ne donose nikakav rezultat...
Nazalost, tvoj stav nije relevantan. Ja bih volio da jeste, ali nije jer ce Jurisic i sutra biti u zatvoru, jer ce i sutra biti na snazi raznorazne potjernice .... shvatas li sada zasto se prihvatilo Podgoricu i Zagreb za partnere a Beograd jos ne moze ?
dallton

#364 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

cisto usporedbe radi, imamo temu "desavanja u hrvatskoj" gdje se najzesca rasprava eventualno vodi oko spora sa slovenijom ili ekonomske situacije tipa koliko ima stednje u bankama i jesu li hrvati prezaduzeni ili ne ...temu "desavanja u crnoj gori' nemamo a i cemu ce nam...i to ti je neki pokazatelj stanja odnosa..imamo i temu "saudija priznala kosovo" al se na kraju rasprava svede na otvaranje novog tunela s albanijom, kako je kosovo otvorilo fakultete i skole na bosanskom i tako to, uglavnom stanje redovno
bosna123

#365 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by bosna123 »

Evo interesantna emisija, stavit cu link i na Desavanja u Srbiji...

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... da+Ne.html
Johny

#366 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

Nesto otprilike sto sam i ocekivao...

Zukorlic agresivan i negativan, iza parole o ravnopravnosti precutkuje svu zapaljivu retoriku koju slusamo u zadnje vreme. Tek sada sam cuo mnoge stvari koje je Ceric govorio a koje nisu se mogle videti na TV-u, prica o Bajdenu, nafti, Obami je totalno promasena tema, verski poglavar u susednoj zemlji da drzi ovakve govorancije je uvreda drzave u koju je dosao. Ono sto je izbegao da odgovori kako ti "ugrozeni muslimani" na svake izbore izlaze u velikom broju, glasaju za svoje politicke predstavnike, i svi su oni u vlasti, sto kao ministri, sto kao predsednici opstina...

Jusufspahic mi je bio smesan :) Vidi se da je dobro izucio skole, ali svako malo ubacivanje islamskih izreka, pozivanje na Muhamedove poruke, a pritom stalno upada u rec su karikatura :-) Jasna mi je njegova teza da u Srbiji ima dosta muslimana koji nisu Bosnjaci, i shodno tome tesko je npr Rome i Albance vezivati za Sarajevo...ima logike paralela sa SPC, ali tesko da ima pravoslavaca u Bosni koji nisu Srbi(barem ja ne znam?!). Moj drugar sa faxa je Adnan Dervisevic, musliman koji je rodjen u Beogradu i nikad u Bosni nije bio niti ima rodbinu tamo, ne znam zasto bi njegov duhovni poglavar bio u Sarajevu?!

Mozda bi ozbiljnije shvatio ministra da nije stavio onu leptir masnu, izgleda ko pajac :) On je produzena ruka SPC, ali sumnjivih sposobnosti da sam donosi odluke, za takvu funkciju treba mnogo kompetentniji covek.

Najvise sam hteo da cujem sta ima da kaze onaj Tanaskovic ali covek nije dosao do reci.
palermo

#367 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by palermo »

:run: :run:
Johny wrote:
Moj drugar sa faxa je Adnan Dervisevic, musliman koji je rodjen u Beogradu i nikad u Bosni nije bio niti ima rodbinu tamo, ne znam zasto bi njegov duhovni poglavar bio u Sarajevu?!

Mozda bi ozbiljnije shvatio ministra da nije stavio onu leptir masnu, izgleda ko pajac :) On je produzena ruka SPC, ali sumnjivih sposobnosti da sam donosi odluke, za takvu funkciju treba mnogo kompetentniji covek.

Najvise sam hteo da cujem sta ima da kaze onaj Tanaskovic ali covek nije dosao do reci.
Moj dobar drugar sa faksa Ranko, nije imao rodbine u Srbiji, nije nikad ni primirisao u Srbiju, pa opet je našao da mu je duhovni poglavar u Srbiji.Šta'š
Jesi li pitao tvoga druga Adnana kako se nacionalno izjašnjava, ili ti možda to podrazumjevaš?

Kojeg Tanaskovića, nije zar Darko Tanasković?? kuku lele, ako si njega čekao da čuješ
Johny

#368 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

palermo wrote::run: :run:
Johny wrote:
Moj drugar sa faxa je Adnan Dervisevic, musliman koji je rodjen u Beogradu i nikad u Bosni nije bio niti ima rodbinu tamo, ne znam zasto bi njegov duhovni poglavar bio u Sarajevu?!

Moj dobar drugar sa faksa Ranko, nije imao rodbine u Srbiji, nije nikad ni primirisao u Srbiju, pa opet je našao da mu je duhovni poglavar u Srbiji.Šta'š
Jesi li pitao tvoga druga Adnana kako se nacionalno izjašnjava, ili ti možda to podrazumjevaš?

Kojeg Tanaskovića, nije zar Darko Tanasković?? kuku lele, ako si njega čekao da čuješ
Ne izjasnjava se kao Bosnjak, uvek za sebe kaze da je Musliman i to mu je nekakva nacionalna odrednica...

Ja nikakav problem ne bi imao da se u Bosni osnuje Bosanska pravoslavna crkva ako ce takav oblik organizacije pomoci vernicima... ono gde stvari nisu iste je sto u pravoslavlju svaki narod ima svoju posebnu crkvu po kanonu, a to nije slucaj u islamu...

Ovo je klasicna borba za versku vlast preko ledja ljudi, niko u Sandzaku ne zabranjuje ljudima da se izjasnjavaju kao Bosnjaci, da im bude blisko Sarajevo, mnogi i studiraju tamo... nije nikakav problem i to sto postuju Cerica i Zukorlica kao verske vodje, ali problem jeste kad dodje taj Ceric pa po salama i trgovima drzi govore koji veze nemaju sa islamom, vec su politicki shit kojega je svima nama dosta...
bosna123

#369 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by bosna123 »

Johny wrote: Moj drugar sa faxa je Adnan Dervisevic, musliman koji je rodjen u Beogradu i nikad u Bosni nije bio niti ima rodbinu tamo, ne znam zasto bi njegov duhovni poglavar bio u Sarajevu?!
Pa o ovome cijelo vrijeme i pricamo i to je problem BiH, sto ljudi nemaju veze sa susjednim zemljama, a i duhovna i politicka sredista su im izvan Bosne. A neces vjerovati, rodjeni su u Bosni, ne u Srbiji, ne u Hrvatskoj...

A isto tako politicari iz tih susjednih zemalja dodju i tako kao reis, vrse raznorazne uvrede...
Johny

#370 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

bosna123 wrote:
Johny wrote: Moj drugar sa faxa je Adnan Dervisevic, musliman koji je rodjen u Beogradu i nikad u Bosni nije bio niti ima rodbinu tamo, ne znam zasto bi njegov duhovni poglavar bio u Sarajevu?!
Pa o ovome cijelo vrijeme i pricamo i to je problem BiH, sto ljudi nemaju veze sa susjednim zemljama, a i duhovna i politicka sredista su im izvan Bosne. A neces vjerovati, rodjeni su u Bosni, ne u Srbiji, ne u Hrvatskoj...

A isto tako politicari iz tih susjednih zemalja dodju i tako kao reis, vrse raznorazne uvrede...
Svaki put kad cujem da neki pravoslavni pop ode u Bosnu i pocne da kenja o politici poslao bi ga u zatvor, covek je tu zalutao... ne pratim to tako mnogo, sigurno je i bilo takvih slucajeva ali vreme je da se sa tim prekine.

Ima tu jedna razlika u tome sto je Srbija nacionalna drzava Srba, a Bosna je konstituisana kao drzava 3 naroda, zato nije bas isto porediti te dve zemlje u ovom smislu... druga je stvar politika, te dve stvari ne treba mesati...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#371 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by -LIBERO- »

Interesantno da Srbi,kojima je normalno da pravoslavna crkva je jedinstvena u Srbiji,Bosni,Crnoj Gori,Makedoniji,Hrvatskoj,sa jednim vjerskim poglavarom,kao "ne shvataju" zasto neki Bosnjaci vide svog vjerskog poglavara u reisu bosanskom,bez obzira sto ja licno ne volim Mustafu Cerica.

Gledao sam ovu emisiju,i bila je tendenciozna,mada je voditeljica,na moje iznenadjenje, bila solidno korektna.
Last edited by -LIBERO- on 04/06/2009 00:09, edited 1 time in total.
palermo

#372 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by palermo »

Johny wrote:[
Ne izjasnjava se kao Bosnjak, uvek za sebe kaze da je Musliman i to mu je nekakva nacionalna odrednica...

Ja nikakav problem ne bi imao da se u Bosni osnuje Bosanska pravoslavna crkva ako ce takav oblik organizacije pomoci vernicima... ono gde stvari nisu iste je sto u pravoslavlju svaki narod ima svoju posebnu crkvu po kanonu, a to nije slucaj u islamu...

Ovo je klasicna borba za versku vlast preko ledja ljudi, niko u Sandzaku ne zabranjuje ljudima da se izjasnjavaju kao Bosnjaci, da im bude blisko Sarajevo, mnogi i studiraju tamo... nije nikakav problem i to sto postuju Cerica i Zukorlica kao verske vodje, ali problem jeste kad dodje taj Ceric pa po salama i trgovima drzi govore koji veze nemaju sa islamom, vec su politicki shit kojega je svima nama dosta...
Pa dobro, da Adnana ne diramo, iako bi i taj njegov odgovor mogao mnogo toga kazati, kad bi ti htio da ga čuješ.
A što se tiče bosanske pravoslavne crkve, bojim se da tvoje mišljnje nije relevantno, baš kao ni moje...........relevantno je jedino ljudi koji prpadaju pravoslavlju i crkvi.
A kako ga ti nazva Taj Cerić ima isto toliko prava da drži govore muslimanima (prevashodno Bošnjacima) koliko i razne vladike i popovi po BiH.
Johny

#373 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Johny »

-LIBERO- wrote:Interesantno da Srbi,kojima je normalno da pravoslavna crkva je jedinstvena u Srbiji,Bosni,Crnoj Gori,Makedoniji,Hrvatskoj,sa jednim vjerskim poglavarom,kao "ne shvataju" zasto neki Bosnjaci vide svog vjerskog poglavara u reisu bosanskom,bez obzira sto ja licno ne volim Mustafu Cerica.

Geldao sam ovu emisiju,i bila je tendenciozna,mada je voditeljica,na moje iznenadjenje bila solidno korektna.
Ima tu dve stvari,

Prva je sam crkveni kanon, svaki pravoslavni narod ima svoju posebnu crkvu, Srpska pravoslavna crkva ima ingerencije verske sluzbe nad svim Srbima, bilo da su u Beogradu, Banja Luci, Chikagu ili Melburnu... takva organizacija nije plod nikakvog nacionalizma ili velikosrpstva, vec to traje milenijum, isto je sa ruskom, jermenskom PC...

Islam ima drugaciji vid organizacije, ne postoji osoba kao sto je patrijarh, a ovde je bas suprotna tendencija da se islam veze za jedan narod...

Druga stvar je politika, srpska politika vidi u crkvi nacin da okuplja ljude i povezuje ih sa maticom, glupo je sto je tako ali na ovim prostorima ako nisi pravoslavac tesko mozes biti Srbin, taj koncept je po meni debilan, ali to je istorijsko nasledje koje nema sanse da se promeni... ima mnogo manipulacije sa time, ima mesta kritikama, ali ima u tome i nekih rezonskih stvari koje su jako razumljive ako gledas siru sliku...
Kenan-sa

#374 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Kenan-sa »

almin-78 wrote:nije kriv reis za to vec srbijanske obsvjestajne sluzbe koje su namjerno postavile Zilkica kao srbijanskog reisa

a reis ceric uziva podrsku medju vecinom bosnjaka i u BIH i u Sandzaku,pa dovoljno je sinoc bilo vidjeti da je preko 20 000 gradjana izaslo da ga doceka na trgu Pazara
Apsolutno! Srbijanske vlasti su postavili svog covjeka kao navodnog reisa Srbije kako bi se zavadili Bosnjaci u Sandzaku i kako bi se rasturilo to malo jedinstva medju njima! u pomoc su im pristigli i FTV kao i Oslobodjenje-poznati komunisticki i placenicki mediji kako bi Reisa Cerica okarakterisali kao glavnog krivca,sto je notorna laz i neistina! Srbijanska vlast zajedno sa placenickim medijima-FTV I 60 minuta na najbrutalniji nacin krse prava muslimana i nanose ogromnu stetu Bosnjacima Sandzaka!
Ali,takvi licemjeri su prepoznati i nece uspjeti u svojoj nakani,insallah!
The Silent Man

#375 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by The Silent Man »

ova podjela nije nista novo, samo je sada institucionalizovana. Sadzak je tradicionalno gajio vise Bosnjacki identitet i vezu sa Sarajevom,dok ostali muslimani u Srbiji (izuzevsi one koji su Romi i Albanci) ili su se vezali za Srbiju,Beograd (koliko god morbidno bilo s obzirom na sve sta je Beograd uradio muslimanima) ili bili u nekom vakumu ...
Glupo je optuzivati Reisa da djeli Sandzak,da nema podrske od ljudi tamo ne bi uposte ni mogao doci...
Post Reply